rușine dan udrea fcsb minciună articol fără logică

Ce rușine! În presa din România nu mai există logică

Luna trecută, am scris un articol în care am arătat cât de lipsit de logică este un articol publicat de Mironică în Gsp, articol prin care autorul încerca să își convingă cititorii că FC Fcsb este Steaua București. Acum, a venit rândul celor de la Golazo. Dan Udrea a scris un articol lipsit în totalitate de logică, un articol care pare mai degrabă o compunere de clasa a doua, nu un articol de presă. Deloc surprinzător, concluzia articolului lui Udrea e tot că FC Fcsb e Steaua.

Ultima secțiune a articolului scris de Dan Udrea, articol mincinos, cu un titlu rușinos „10 ani de când Steaua a devenit FCSB„, are titlul „CONCLUZIE: FCSB e Steaua! Steaua ce e?”. Este un detaliu important, deoarece acest ultim header al textului îi poate băga în cap o concluzie greșită celui care citește articolul pe sărite. Și nu este, evident, o eroare. Acest header a fost ales intenționat, tocmai pentru a transmite un mesaj, pentru a duce mai departe minciuna.

Iar ultimul paragraf al articolului este și el mincinos:

„Astăzi, la 10 ani de la cea mai importantă schismă din fotbalul românesc, un club, pe nume FCSB, se comportă precum Steaua, în vreme ce altul, pe nume Steaua, se comportă ca și cum n-ar exista.”

Și poate te întrebi în acest moment de ce am început cu sfârșitul articolului lui Udrea. Am început cu sfârșitul, pentru că urmează să ne uităm peste argumentele prezentate de acesta, argumente care l-au făcut pe el să tragă concluzia de mai sus. Ne vom uita iar la final vom vedea câte dintre ele au logică și cât dintre ele ar trebui să ducă la excluderea lui Dan Udrea din presă.

1. Introducerea articolului lui Dan Udrea

Nu vom începe cu primul argument, ci cu introducerea articolului, deoarece autorul se folosește de cuvinte și aici pentru a-și minți cititorii. În introducere, Dan Udrea scrie de exemplu că:

  • În afara numelui, a brandului și a siglei, FCSB nu a pierdut nimic din ce a avut până în 2014
  • Pe 3 decembrie 2014, Înalta Curte a decis că Gigi Becali pierde dreptul de a folosi marca Steaua.
  • Acum fix 10 ani, Becali pierdea dreptul de a folosi numele Steaua

Conform hotărârilor judecătorești din dosarele dintre Steaua și FC Fcsb, FC Fcsb și Becali nu au avut niciodată marca, numele și brandul Stelei. Nu le-au deținut niciodată și, prin urmare, nici nu le-au pierdut.

Între 2003 și 2014, Gigi Becali și FC Fcsb au folosit ilegal și abuziv imaginea, numele și marca Stelei București. E o diferență uriașă între a avea ceva și a-l pierde și a nu avea ceva și a-l folosi ilegal, până în momentul când ești prins și ești obligat prin lege să nu îl mai folosești ilegal.

Dar vedem că Udrea, de fapt, nici nu știe ce a spus decizia din 2014. Atunci, judecătorii ÎCCJ au anulat marca pe care Gigi Becali a înregistrat-o la OSIM. Au anulat-o pentru că acesta o FOLOSEA ILEGAL.

Dacă nu o folosea ilegal, nu i-ar fi anulat-o nimeni. Dar, cumva, Dan Udrea nu spune treaba asta în articol. Mai degrabă, el încearcă să lanseze conspirații, sugerând că Becali avea Steaua și că, într-o zi, de nicăieri, cineva i-a luat numele, marca și sigla.

Lipsa de logică aici este uriașă. Pentru că nici nu ai nevoie de foarte mulți neuroni funcționali ca să îți pui o întrebare simplă:

DACĂ ECHIPA ĂLUIA A FOST STEAUA BUCUREȘTI, CUM A PUTUT SĂ ÎI INTERZICĂ UN JUDECĂTOR SĂ MAI FOLOSEASCĂ MARCA ȘI NUMELE?

Este o întrebare simplă, la care singurul răspuns logic este că: Echipa lui Becali nu a fost Steaua niciodată. Și acesta este răspunsul la care ajungi indiferent că ești stelist, fcsbist, dinamovist, rapidist, neutru. Dacă ai creier în cap, nu poți ajunge la alt răspuns. Nu când în ecuație este implicat Becali, individ despre care se știe că a făcut afaceri necurate.

2. FC Fcsb face performanțe în țară

Primul argument al lui Dan Udrea este unul incredibil de slăbuț. Acesta enumeră realizările interne ale echipei lui Becali și compară perioada de dinainte de 2014, cu cea de după 2014.

Bineînțeles, comparația nu are logică. De fapt, întreg capitolul e lipsit de logică. Faptul că o echipă câștigă trofee în România nu are cum să te ducă la concluzia că respectiva echipă e Steaua. Nu de alta, dar CFR Cluj a câștigat Liga 1 de mai multe ori decât FC Fcsb. Dar nu am auzit pe nimeni să spună că CFR Cluj e acum Steaua București.

3. FC Fcsb face, cică, performanțe în Europa

Al doilea argument al lui Udrea e chiar mai prost decât primul, deși fac parte din aceeași familie. Fostul gesepist a enumerat câteva din realizările fecesebeilor în Europa. Vorbim, bineînțeles, despre primăveri europene, calificări în grupe și număr de meciuri jucate în Europa într-un sezon. Acestea sunt astăzi, pentru ziariștii sportivi din România, performanțe europene.

Faptul că Steaua a câștigat 2 trofee europene și că a mai jucat o finală de CCE ce naiba sunt, dacă o calificare în grupele Ligii e performanță? Noi, steliștii, chiar ne-am bucura dacă Dan Udrea ar răspunde la această întrebare, dar știm cu toții că nu o va face.

Echipa lui Becali nu a făcut performanță în Europa. Însă, dacă ei, presa, ar scrie acest lucru, cine le-ar mai citi articolele? Nimeni.

Astfel, a juca 18 meciuri într-un sezon de cupe europene a devenit performanță. Nu contează că ai jucat în 17 tururi preliminare, că ai fost umilit de cine te-a mai prins. Nu, contează acum doar numărul de meciuri.

Doar o minte lipsită în totalitate de logică poate ajunge la această concluzie. Sau una care vrea să manipuleze.

Însă, înainte de a trece mai departe, trebuie să ne uităm din nou la concluzie. Dan Udrea a concluzionat că FC Fcsb e Steaua, pentru simplul motiv că FC Fcsb a făcut ceea ce el consideră „performanță” în Europa. Nu performanță adevărată, pentru că FC Fcsb nu a câștigat nimic, ci ceea ce Udrea consideră performanță.

Dar, dacă asta e destul ca un club să devină Steaua, atunci CFR Cluj de ce nu e Steaua, domnule Udrea? În cazul în care ați uitat, CFR Cluj a jucat o finală de Intertoto prin anii 2000. E o finală de cupă europeană, mai mult decât a realizat FC Fcsb în toată existența sa.

4. Dacă ești stabil din punct de vedere financiar, ești Steaua

Al treilea argument din lista lui Dan Udrea e de-a dreptul halucinant. E de o prostie atât de rară, încât nu te-ai aștepta nici de la o omidă să îl dea.

Dan Udrea a început să vorbească despre salariile de la echipa lui Becali și despre vânzările acestui club de dinainte de 2014 și de după 2014.

Prieteni, concluzia articolului lui a fost că FC Fcsb e Steaua iar acesta e unul dintre argumente.

De acord că cele mai multe cluburi din România nu sunt sau nu pot să fie stabile din punct de vedere financiar, dar ce naiba de legătură are treaba asta cu identitatea unui club?!

Și lipsa de logică e cu atât mai mare, dacă stăm să ne gândim că, chiar „marii ziariști sportivi” ne-au spus în nenumărate articole că „Becali a pus mâna pe club pentru că clubul avea mari probleme financiare”. Hotărâți-vă, așadar, dragilor! Este stabilitatea financiară importantă pentru stabilirea identității unui club sau nu e?

Normal că nu e. Doar un impotent intelectual ar putea să spună că e. În plus, și clubul Steaua e foarte stabil din punct de vedere financiar. Ba unii ar spune că e chiar mai stabil ca FC Fcsb, pentru că nu are datorii, așa cum are echipa din Berceni (datorii față de cel care zice că e patronul echipei dar și datorii față de Steaua, pentru folosirea ilegală a mărcii Steaua).

5. Dacă ai suporteri, ești Steaua

Apropiindu-se de finalul articolului, bineînțeles că numărul spectatorilor trebuia adus în discuție. Dar am întâlnit lipsă de logică și aici.

Dan Udrea a comparat două perioade, perioada 2010-2014 și perioada 2021-2025. Nu am înțeles de ce. Nici el nu a explicat de ce sunt relevante cele două perioade.

În fine, ceea ce voia Dan să sugereze e că FC Fcsb are acum, în medie, mai mulți spectatori la stadion decât avea în perioada 2010-2014. Și acest lucru l-a ajutat să ajungă la concluzia despre care am vorbit deja.

Dar haideți să ne uităm puțin la perioada de dinainte de 2020, de exemplu. Media din acea perioadă pentru FC Fcsb a fost:

  • 2019 – 2020 – 7.000 spectatori / meci
  • 2018 – 2019 – 6.486 spectatori / meci
  • 2017 – 2018 – 7.294 spectatori / meci
  • 2016 – 2017 – 5.337 spectatori / meci
  • 2015 – 2016 – 6.700 spectatori / meci

În perioada aceea, multe meciuri erau jucate de FC Fcsb cu stadionul aproape gol. Era perioada în care în peluză era faimoasa PRA, când excepționalii suporteri fcsbiști se umileau singuri făcând coregrafii dinamoviste.

fcsb stadion gol
Meci FC Fcsb – Gaz Metan Mediaș, decembrie 2019. Sub 1000 de oameni la stadion. Helmut Duckadam, care atunci lucra pentru Becali, a spus după acest meci că ”În România, suntem suporteri de rezultat.”

Așadar Dan Udrea a ales de fapt perioada care i-a convenit lui. De ce? Nu știm. Putem doar ghici. Ce știm însă e că numărul spectatorilor chiar nu decide identitatea unui club. Foarte mult timp, Steaua București a avut parte de prezențe modeste la stadion. Și asta chiar în anii buni. Pentru că nu toate meciurile erau cuplaje, nu toate meciurile erau cu Dinamo, nu toate erau meciuri de cupe europene și nu toate meciurile erau cu câștigători de CCE în teren.

6. Dacă vor jucătorii buni să vină la tine, ești Steaua

Ultimul argument al lui Dan Udrea e chiar ridicol. Acesta vorbește despre atractivitatea fc fcsbului pentru jucătorii altor echipe. Adică, dacă ăia vor să se transfere la FC Fcsb, asta ar însemna că FC Fcsb e Steaua.

Adevărul este că ne-am umili singuri dacă am încerca să arătăm acum de ce acest argument e lipsit de logică. Nu ne rămâne decât să ne rugăm ca nu cumva Dinamo București să facă rost de o sumă uriașă de bani și să ajungă să își permită să dea salarii de milioane de euro. Ar fi o tragedie dacă ne-am trezi într-o zi și am citi că, peste noapte, Dinamo a devenit Steaua, doar pentru că nu o refuză nimeni.

De ce ne minți, Dan Udrea?

Penultimul paragraf al articolului lui Dan Udrea conține expresia preferată a tuturor ziaricilor români: ”Fiindcă în 2003, când a ajuns pe mâna lui Becali, echipa terminase sezonul precedent pe locul 4, cu o treime din meciuri înfrângeri și ratase Europa.”

Adică e faimosul ”de când echipa a fost preluată de Becali”. Dar ce echipă a fost preluată de Becali, Dan Udrea? Steaua București? Pe ce te bazezi când spui asta? Pe ce acte te bazezi?

Becali nu a preluat niciodată Steaua București. În 2003, Becali a înființat un club nou. L-a denumit Fotbal Club Steaua București SA. Apoi, în plin campionat, l-a afiliat la FRF. Mai departe, tot în plin campionat, a substituit AFC Steaua București, club pe care l-a aruncat la coșul de gunoi, băgându-și clubul proaspăt înființat direct în prima ligă.

De ce ne minți, Dan Udrea?

Noi nu presupunem aceste lucruri. Noi le știm. Au fost dovedite deja cu acte.

afiliere fotbal club fcsb

Mai sus, avem confirmarea afilierii SC Fotbal Club Steaua București SA la FRF. Ce nu vă spun Dan Udrea și cei ca el e că un club se poate afilia la FRF doar în pauza dintre sezoane și că, conform regulamentelor fotbalului, nu poate intra direct în prima ligă.

Ce nu vă spun Dan Udrea și cei ca el e că SC Fotbal Club Steaua București SA a fost obligată de justiție să își schimbe numele. Nu a ales singură să îl schimbe. A fost obligată. În acest caz, logica ne obligă pe noi să ajungem la concluzia că FC Fcsb nu a avut niciodată dreptul de a folosi numele Steaua. Și, dacă nu a avut acest drept, tot logica ne forțează să concluzionăm că FC Fcsb nu a fost niciodată Steaua.

Dar oare de ce nu vor Dan Udrea și cei ca el să spună aceste lucruri? Informațiile sunt publice. Nu sunt ascunse, nu sunt greu de găsit. Și, totuși, Dan Udrea și cei ca el, în loc să scrie articole corecte, ne mint cu articole lipsite în totalitate de logică.

În tot articolul său, Udrea a spus un singur lucru adevărat, că FC Fcsb este un club care în acest moment are parte de mult succes. Vinde bine, e mereu prezentat la TV, mereu în ziare, toți vorbesc despre el. E adevărat. Dar asta nu se întâmplă pentru că FC Fcsb ar fi Steaua. Se întâmplă pentru că ziariștii precum Dan Udrea își mint cititorii cu articole precum „10 ani de când Steaua a devenit FCSB„.

Steaua nu a devenit FC Fcsb. Steaua joacă în Liga 2, se descurcă, e singurul club din primele 2 ligi care încă nu a pierdut niciun meci în acest sezon. Nu a devenit niciodată FC Fcsb.

Iar FC Fcsb nu a fost niciodată Steaua.

Dacă ar fi fost corecți, dacă ar fi fost jurnaliști adevărați, ziaricii din România s-ar fi întrebat ce ar fi fost dacă, în 2004, Becali băga direct în Liga 1 o echipă cu numele FC Fcsb, în loc de Fotbal Club Steaua București SA. Sau nu neapărat FC Fcsb. FC Sporting București, că e un nume mai decent.

Oare FC Sporting București ar fi avut parte astăzi de succesul pe care îl are FC Fcsb? Unde ar fi fost oare FC Sporting București, dacă nu ar fi mințit publicul din România timp de 10 ani și dacă ziaricii nu ar fi făcut propagandă pentru el încă 10 ani?

Ar mai fi jucat astăzi cu stadioane pline cu spectatori care strigă numele altei echipe? Pentru că e și ăsta un detaliu important. FC Fcsb nu are suporteri. Are spectatori. La meciurile sale, nimeni nu cântă pentru FC Fcsb. Toți cei prezenți cântă pentru Steaua București. Pentru că a zis bine Duckadam: ”În România, suntem suporteri de rezultat.”

În încheiere, nu ne rămâne decât să ne punem și noi câteva întrebări: Oare în presa din România nu mai există logică? Sau poate că e altceva? Se poate oare ca aceste articole să nu fie greșite, ci să fie scrise intenționat astfel?

Sau poate și și? E posibil. Chiar nu ne-ar surprinde dacă într-o zi am citi că Golazo e continuatorul pe linie jurnalistică a Gsp, care e continuatorul pe linie jurnalistică al Gazetei Sporturilor. Doar e aceeași echipă, măi?! I-a preluat Tolontan pe Udrea și Geambașu prin statut! CONTINUĂ TRADIȚIILE GLORIOASE!!!