Sa-i dam cezarului ce-i al cezarului
Aici, la Steaua Libera, noi am criticat presa de fiecare data cand vreun membru de-al ei a calcat stramb. Chiar putem spune ca avem anumiti clienti, pe care ii faultam de fiecare data cand au incercat sa ne minta. Dar, oricat am fi de rai, nu suntem atat de rautaciosi incat sa nu recunoastem atunci cand intalnim articole bune, presa adevarata.
I-am laudat deja pe cei de la ProSport, pentru ca au fost primii care au ales sa respecte decizia din procesul cu numele „Steaua Bucuresti”. Si acum ne vedem nevoiti sa ii laudam din nou, deoarece, in aceasta saptamana, ProSport a publicat doua articole de presa adevarata. Cele doua le ofera informatii importante cititorilor, in special celor care tin cu Steaua.
Primul si cel mai important articol este unul scris de Cristian Scutariu. Stim ca el nu ne place si ca ne-a ironizat de fiecare data cand a avut ocazia. Si noi am facut la fel. Totusi, trebuie sa recunoastem ca articolul scris de el este unul care nu doar ca face lumina in ceea ce priveste o problema importanta, ci ii si umileste pe impostorii din presa romana.
Problema despre care vorbesc e cea a cluburilor departamentale. Scutariu, interesat de acest subiect, a trimis si el o intrebare catre UEFA, pentru a lamuri problema:
”Există în regulamentul UEFA o lege care să interzică dreptul cluburilor de fotbal care sunt sub controlul Ministerului Apărării sau Ministerului Afacerilor Interne de a juca în competiţiile europene? Mai mult, există posibilitatea ca un club deţinut de Armata Română să joace fotbal profesionist conform prevederilor şi regulamentelor UEFA?”
Intrebarea trimisa a fost foarte buna. Dar mai bun a fost raspunsul primit:
”Nici regulamentele UEFA cu privire la competiţiile la nivel de club, nici regulamentele UEFA cu privire la FairPlay-ul Financiar şi Licenţiere nu conţin restricţii pentru cluburile deţinute de stat.”
Asadar, cu un simplu email, Cristian Scutariu si ProSport au distrus toate minciunile scrise de „jurnalistii de sport” din Romania ultimilor 20 de ani. Felicitari, Scutariule! Mai fa cateva articole ca asta si promitem sa iti oferim o reducere data viitoare cand mai treci pe la Mega Image.
Al doilea articol a fost unul scris de Matei Udrea, un ziarist care a refuzat sa ingenuncheze in fata FC FCSB-ului. In ultimul an, acesta a atacat echipa lui Becali de fiecare data cand a avut sansa, facand-o de fiecare data argumentat. Aceasta atitudine i-a atras lui Udrea ura FC FCSBistilor, acestia numindu-l jurnalistul de casa al CSA. Insa Udrea le-a dat peste nas in aceasta saptamana. Ziaristul a scris in ProSport un articol in care a lovit puternic chiar in CSA Steaua. Sau, mai bine zis, in conducerea CSA Steaua.
In articol, Udrea a pus cateva intrebari foarte importante, la care ar trebui sa primim raspuns:
- De ce bate pasul pe loc proiectul reactivarii sectiei de fotbal a Stelei?
- De ce e nevoie de un buget de 300 de mii de euro in primul an, pentru o echipa de Liga 4?
- Cand se va afilia Steaua la AMFB?
- Care e situatia la AMFB?
- Fostul ministru al apararii, Mircea Dusa, a dat ordin ca Steaua sa isi reactiveze sectia de fotbal inca din vara lui 2014. De ce nu a fost acest ordin executat pana acum?
La aceste intrebari vrem sa aflam si noi raspunsul. Ne-am bucura daca Matei Udrea ar putea sa mai publice un articol, dupa ce primeste si raspunsurile.
Asadar se poate face presa de calitate si in Romania. Se poate, dar nu se prea vrea. Iar ziarul care se opune cel mai puternic acestui lucru este chiar concurentul numarul 1 al ProSportului, Gazeta Sporturilor. Pe langa faptul ca acestia au refuzat sa respecte deciziile judecatoresti sipe langa faptul ca au facut pe fata propaganda pentru FC FCSB si Becali, acestia dau dovada si de foarte multa ostilitate fata de Steaua. E destul sa te uiti la categoriile sub care isi organizeaza articolele.
Daca stirile despre echipa lui Becali, echipa care nu are voie sa foloseasca numele „Steaua”, sunt puse fix in categoria cu acest nume, stirile despre Steaua Bucuresti sunt puse in categoria „CSA”.
In Romania exista un singur club care poate folosi numele „Steaua Bucuresti”. Acela este Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucuresti. Cu toate acestea, GSP refuza sa il recunoasca, scuipand direct in obrazul celui mai galonat club sportiv din Romania. Dar e de inteles. Se apropie Pastile si nu e bine ca aceasta perioada sa te prinda cu cardul gol. Asa-i nea Ovi, Tolo, Maria?
Ah, mirifica Romania. Dupa conferinta de presa cand a fost prezentat Lacatus si s-a anuntat bugetul de 300.000, presa si o parte dintre suporteri s-au grabit sa-i ironizeze pe seama bugetului… FCSB are buget cateva mil, iar armata vine cu 3 parale. Acum se spune ca bugetul e prea mare. Ce naiba vrem, nici noi stim exact.
Imi place sa cred ca daca CSA e Steaua, bugetul de 300.000 se va justifica in felul urmator. Nu vor veni la echipa doar tinere sperante, jucatori de la judet samd, ci si jucatori care au activat in liga a 2-a, poate chiar liga 1, si care cer totusi un anumit salariu dar care vor facilita o promovare mai rapida in esaloanele superioare. Presupun si ca scoutingul costa. Nu cred ca bugetul ala e problema Stelei acum…
Eu sincer nu inteleg de ce Prosport o arde obiectiv iar cei de la sport.ro sunt asa de servili ciobanului. Nu sunt acelasi trust ? Ce naiba, sunt cumparati doar unii ?! S-a intalnit toata sleahta becalista la aceeasi masa ?
Se poate sa fie si cum zici tu, Dante7. Desi eu nu stiu ce jucatori de Liga a doua ar vrea sa vina in liga a patra. 300000 sunt foarte multi bani. Dar ar putea sa fie si mai multi. Nu ar fi o problema. Tot ce conteaza e sa fie transparenta. Daca exista transparenta la club, daca putem vedea de unde vin si pe ce se duc banii, atunci totul o sa fie ok.
Redau eu restul articolului lui Scutariu pe care vad ca l-ai omis, nu stiu de ce.:)
„Bun? Teoretic veste bună pentru CSA Steaua. Doar că practic e mai complicat. Se pare că CSA Steaua poate juca sub forma clubului MApN fără probleme, însă doar până în Liga a doua. Mai sus nu se poate pentru că Liga 1 este competiție organizată de o Ligă Profesionistă, iar prin Legea Sportului, 69/2000, s-ar interzice lucrul ăsta. Aici e încă un pic fuzzy, însă Legea Sportului este motivul pentru care Răzvan Burleanu și cei de la LPF susțin sus și tare că CSA Steaua nu poate juca în Liga 1. Sunt două articole în lege care lămuresc treaba, se pare:
unul care spune că ligile profesioniste sunt alcătuite din asocierea cluburilor profesioniste
altul care definește cluburile profesioniste ca pe structuri sportive organizate ca asociatii fara scop patrimonial sau societati comerciale sportive pe actiuni
Pentru comparație, la handbal echipele departamentale pot juca la cel mai înalt nivel pentru că nu au o ligă profesionistă, competiția e organizată de Federație. Așa că soluția pentru CSA Steaua pare să fie dizolvarea Ligii Profesioniste de Fotbal. Sau modificarea Legii Sportului, altfel n-au nicio șansă. UEFA comandă regulile în fotbal, însă UEFA nu poate acționa peste legile interne ale unei țări.
Daca te-ai uitat in documentele lui mititelu, acolo scrie ce se poate face. Cu o simpla asociere cu un nonprofit, care poate fi controlat tot de Steaua, putem juca si in prima liga.
N-ai văzut, mă nene, atâta profesionalism la liga noastră! Adică , băi Aline, nu cred că dacă mă chema Terente în buletin, foram des și apăsat la cioc! Voi sunteți niște oxiuri care sunteți cu Liga cea mai Profi în gură de dimineața și până seara , dar OMITEȚI ( 🙂 nu știu de ce râd și eu ca prostu’ ) deciziile instanțelor românești. Ipocritule!!!!
Băieții e bine, fetelor???
Vă pup!
Talibanul de servicI
Fratia mereu aproape 😀
Cu tot respectul, dar daca asta e presa adevarata, putem sa desfiintam presa in Romania (ma rog, deja cam este).
Am ajuns sa vorbim despre niste unii luati de prin peluzele echipelor de fotbal, care traiesc din ce zice becali si ce mai fumeaza alibec, ca fiind „jurnalisti adevarati”? Doar pentru ca zic fcsb echipei ciobanului si pentru ca au trimis un e-mail de 3 randuri la uefa?
Pai aia de la 30-0 ce mai sunt, de exemplu?
In conditiile in care presa de sport e aproape in totalitate aservita ciobanului, un articol din asta care ii da peste botic fix echipei sale e o chestie foarte rara. Ai dreptate, evident. Nu ar trebui sa-i laudam pe oamenii astia doar pentru ca isi fac treaba. Dar, din nou, e foarte rar.