FC Fcsb joacă fotbal în Liga 1 pe bani publici
Nu trece săptămâna fără ca ziaricii din presa sportivă să scrie măcar un articol în care să atace Steaua București, pe motiv că joacă fotbal în Liga 2 pe bani publici și că vrea să promoveze în Liga 1 tot pe bani publici. Însă, ceea ce nu știu ziaricii e că și FC Fcsb, echipa pe care ei se dau peste cap ca să o apere, joacă în Liga 1 pe bani publici.
Și poate că unii vor întreba acum care este suma pe care clubul lui Gigi Becali o primește de la stat. Din câte știm, FC Fcsb nu primește niciun ban de la statul român în acest moment. Însă, din declarațiile date chiar de către conducătorii săi, am aflat că FC Fcsb are de plătit o datorie de vreo 13 milioane de dolari față de stat.
Cum s-a ajuns la această sumă? Nu e un secret. Aceasta este suma pe care o datora fostul non-profit, AFC Steaua București, către stat. În numeroase declarații date de-a lungul timpului, Becali s-a lăudat că societatea sa este continuatoarea non-profitului. Dacă e așa, normal ar fi ca ”continuatoarea” să plătească datoria ”continuatului”.
Becali în 2017: ”Asociația nu mai există, s-a transformat între timp în Societate Comercială”
”Ei nu au cum să ceară ceva ce au cedat deja. Au dat irevocabil locul, palmaresul, culorile și tradiția, Asociației. Numai că Asociația (n.r. AFC Steaua București) nu mai există, s-a transformat între timp în Societate Comercială (n.r. SC FC Fcsb SA). Au mai fost unii, în trecut, care au venit cu astfel de acuzații, s-a început atunci o anchetă, dar s-a dat Neînceperea Urmăririi Penale.
Eu nu am luat echipa de la Armată, ci de la Asociație. Să-i cerceteze pe generalii și pe miniștrii care au dat echipa Asociației, nu mie. Ce problemă mai am eu? Nu vedeți că ei nu contestă acea trecere, la care au semnat 10 generali și 3 miniștri”, a spus Becali, la Digi Sport, în februarie 2017.
Declarația de mai sus a fost dată ca răspuns pentru Tudorel Stoica, care, la acea vreme, a spus că FC Fcsb nu are nicio legătură cu Steaua și că nu ar trebui să joace în Liga 1. Dacă e adevărat ce spune Gigi Becali, dacă ”Asociația s-a transformat în Societate Comercială”, atunci această societate comercială este responsabilă și trebuie să plătească datoriile asociației.
Ce s-a întâmplat cu AFC Steaua București
Non-profitul AFC Steaua București a fost condus de Viorel Păunescu la fel ca toate afacerile acestei familii, adică prost. Dacă datoria de 13 milioane de dolari vi se pare însă mare, să vă spunem câteva dintre datoriile la stat pe care le aveau, la începutul anilor 2000, alte companii deținute de această familie:
- General Consulting and Procurement SA – peste 149 milioane dolari datorie la stat
- Compania Hotelieră Intercontinental România – 16 milioane dolari
- Curierul Național – peste 2 milioane dolari
- Institutul Român de Investiții SA – peste 13 milioane dolari
Aceste informații nu sunt noi. Erau cunoscute și în 2001, când Adevărul a scris despre ele. Vorbim despre datorii la stat de peste 180 milioane dolari. Astfel, putem spune că datoria de 13 milioane dolari a AFC Steaua nu a fost nimic special. A fost ceva firesc.
În 2003, când Becali a înființat FC Fcsb SA, AFC Steaua București a primit un pachet reprezentând 36% din acțiunile acestei companii noi. Nu a fost nu știu ce. Non-profitul a fost doar un acționar minoritar, fără niciun cuvânt. A primit acele acțiuni doar ca să nu comenteze nimeni în timp ce Gigi Becali își introducea clubul nou înființat în Liga 1, pe fals.
Evident că Becali a mințit. Asociația nu s-a transformat în Societate Comercială. Nici nu avea cum. Legile nu permit așa ceva. Însă doar prin această minciună poate Gigi Becali să explice cum clubul său, înființat în 2003, a fost primit direct în Liga 1, în plin campionat.
Documentul de mai sus dovedește 2 lucruri foarte importante:
- Clubul lui Gigi Becali era un club nou, fără legătură cu AFC Steaua București. Dacă Gigi Becali ar fi preluat un club de la oricine, l-ar fi preluat împreună cu locul în Liga 1. Nu ar mai fi fost nevoit să se afilieze.
- Clubul lui Becali a fost afiliat la FRF în plin campionat, lucru interzis de regulamente.
O mare țeapă pentru români
În cele din urmă, AFC Steaua București a devenit un acționar și mai mic la noua societate comercială. La nu foarte mult timp după apariția societății, Becali a efectuat o majorare de capital. Pachetul AFC-ului, cel care reprezenta 36% din totalul acțiunilor, a ajuns să reprezinte doar 1% din acțiuni. Conform unei evaluări efectuate de AVAS și ANAF, pachetul de 1% avea în 2004 valoarea de doar 9737 dolari. Când a fost scos la licitație, a fost cumpărat tot de oameni de-ai lui Becali.
A fost o încercare de-a lui Becali de a se rupe de AFC. Acesta știa de datoriile mari pe care non-profitul le avea față de stat și știa că, în urma declarațiilor date, ANAF-ul va veni după societatea lui pentru a recupera datoria.
Însă ANAF nu putea să recupereze datoria de la societatea lui Becali. Sebastian Bodu, șeful de atunci al ANAF, a încercat. Însă legile nu permiteau și nu permit nici acum ca ANAF să execute silit o societate, pentru datoriile altei societăți.
Da, acțiunile lui Bodu l-au speriat pe Becali. Acesta a cedat acțiunile noii societăți către oamenii săi, la data de 11 octombrie 2005, ca să se asigure că Bodu nu îi poate pune sechestru pe avere.
La scurt timp după, non-profitul a intrat în insolvență. Prin sentință civilă, societatea a fost dizolvată la data de 6 decembrie 2006. În 2007, ANAF a atacat cu recurs decizia dizolvării. A câștigat recursul iar cazul a fost trimis spre rejudecare. A fost însă prea târziu. Între timp, AFC Steaua București a fost radiată.
Noi plătim datoria, Becali se îmbogățește gratuit
Așa au primit românii o țeapă de 13 milioane de dolari. Această datorie o să fie plătită de noi, cetățenii. Nu vom primi nimic în schimb. Singurul care a primit ceva în schimb a fost Gigi Becali. Clubul său a primit un loc foarte frumos în prima divizie a fotbalului românesc, loc care i-a adus foarte mulți bani.
Astăzi, Gigi Becali ne tot spune că clubul lui este continuatorul AFC-ului și că, din acest motiv, este Steaua. Din păcate, ziaricii nu se gândesc să îl întrebe dacă va plăti vreodată datoria aceea de 13 milioane dolari. Nu au de ce. Știu, la fel de bine ca Becali, că FC Fcsb nu este nici continuatorul Stelei și nici măcar continuatorul non-profitului AFC. Este doar o țeapă pe care el, Becali, ne-a dat-o nouă, cetățenii României, pe bani publici. Foarte mulți bani publici.
Vorba unui cunoscut: în viață există posibilități care se pot, după cum există și posibilități care nu se pot.