Amical: Steaua București – CS Tunari, 3-1 (2-0)
Steaua București a jucat astăzi al doilea amical din acest an. A întâlnit în Ghencea pe CS Tunari, o cunoștință mai veche. Amicalul a fost un succes, Oprița reușind să testeze mai mulți fotbaliști. Bineînțeles, nici rezultatul nu a fost unul rău.
Partida cu CS Tunari ne-a permis și nouă să tragem câteva concluzii. După acest amical, dar și după amicalul de săptămâna trecută, cu Progresul Spartac, terminat cu scorul de 2-2, am putut observa mai ușor plusurile dar și minusurile din jocul Stelei.
Plusurile Stelei
Echipa noastră s-a impus cu scorul de 3-1, controlând meciul în totalitate. Steaua București a arătat că poate fi o forță de neoprit atunci când se mobilizează, când jucătorii joacă relaxați și când sunt concentrați la meciul pe care îl au în față. Plusurile pe care echipa noastră le are în acest moment pot să fie decisive în lupta pentru promovarea în Liga 1. Rămâne însă de văzut dacă Steaua se poate baza doar pe ele.
Avem jucători de valoare
Primul plus important este faptul că Steaua, deși a pornit din Liga 4, deși joacă în Liga 2, are în lot fotbaliști de valoare. Chipirliu, Beța, Pacionel 1, Drăghici sau Adi Popa ar putea juca ușor chiar la echipe din Liga 1. Ar fi titulari și cu siguranță că nu ar dezamăgi.
Dacă Oprița reușește să scoată tot ce pot oferi acești fotbaliști, cu siguranță ne va face o surpriză plăcută în play-off-ul de promovare.
Avem, poate, lotul cel mai experimentat din Liga 2
Experiența este de partea noastră. Steaua are mulți jucători trecuți de 25, chiar 30 de ani în lot. Aceștia vin cu experiență atât la nivelul Ligii 2, dar mai ales la nivelul Ligii 1. Din nou, însă, greul cade pe umerii lui Oprița. Antrenorul stelist trebuie să se folosească de experiența acestui lot și să obțină cât mai multe de la ea.
Jucătorii se cunosc foarte bine
În mare parte, jucătorii Stelei se cunosc foarte bine între ei. Și acest lucru nu trebuie să ne mire. E normal, având în vedere că cei mai mulți au jucat împreună chiar și la Daco-Getica, tot sub comanda lui Oprița, nu doar în Liga 4 sau Liga 3, pentru Steaua. Un lot omogen poate să fie o armă foarte importantă.
Mentalitatea de învingător există și îi împinge de la spate pe jucători
Trebuie spus că cei mai mulți dintre fotbaliștii de acum ai Stelei nu au jucat la echipe de top până la venirea în Ghencea. Te-ai aștepta ca ei să nu aibă aceeași mentalitate de învingător pe care au avut-o, de-a lungul timpului, steliști legendari precum Lăcătuș sau Adi Ilie. Totuși, nu e așa.
Fotbaliștii steliști joacă cu capul sus, ofensiv, cu gândul doar la victorie. E o mentalitate foarte corectă, una demnă de Steaua București. Aceasta îi împinge mereu pe jucători de la spate și îi motivează să caute golul.
În partida cu CS Tunari, proaspăt transferatul Bustea a arătat foarte bine în ofensivă. Acesta a jucat mijlocaș dreapta și a oferit câteva faze periculoase.
Minusurile Stelei
Din păcate, există și minusuri în jocul Stelei iar acestea s-au văzut din nou astăzi.
Juniorii încă nu reușesc să convingă
Steaua are mari dificultăți în a găsi câțiva juniori pe care să poată conta în meciurile din Liga 2. Din păcate, deși Oprița a testat mai mulți tineri în ultimele luni, încă nu a apărut unul care să impresioneze și care să arate că poate fi o soluție.
Pentru că e vorba de tineri, acest lucru se poate schimba oricând. Acești fotbaliști mai au mult de crescut și nu e exclus să ajungă sportivi de valoare. În acest moment, însă, e greu de crezut că pot oferi un plus echipei.
Popa încă nu a renunțat la explicații
Adi Popa este unul din fotbaliștii steliști cu cea mai mare experiență și cu cea mai mare valoare. Când a venit la Steaua, mulți suporteri au crezut că va schimba mult în bine jocul echipei. Acest lucru nu s-a întâmplat însă. Și încă nu se întâmplă.
Problema lui Popa e una simplă: acesta așteaptă ca ceilalți jucători să joace ce vrea el. Mijlocașul stelist are multe calități, însă acestea nu sunt folosite eficient. De multe ori, Popa pasează pe poziția de pe care a plecat coechipierul său sau alege să tragă la poartă în loc să paseze. Apoi, când faza se termină prost pentru Steaua, acesta caută explicații.
Așa s-a întâmplat și în amicalul de azi. La un atac, Popa a intrat în careul advers cu mingea la picior, a pasat către Chipirliu, însă a făcut-o în spate. Atacantul stelist a lovit mingea, însă a lovit-o prost, din cauza poziției dificile. O ocazie bună de gol a fost astfel irosită. Evident, la finalul fazei, Popa a intrat într-un schimb de replici cu Chipirliu, încercând să îi explice atacantului de ce a pasat cum a pasat. Indiferent însă de explicațiile date, pasa a fost proastă.
Adi Popa trebuie să învețe să joace pentru echipă, pentru ceilalți jucători din lot. Trebuie să își folosească calitățile în așa fel încât să le permită și coechipierilor săi să își folosească calitățile lor.
Aceasta nu este o critică la adresa valorii mijlocașului. Este clar că Popa este un fotbalist de valoare, tehnic, care știe ce să facă cu mingea. Până la urmă, Popa a fost cel care a pasat pentru golul marcat de Beța.
Nu avem soluții pe toate posturile
Steaua București mai trebuie să facă transferuri. Are jucători buni, însă nu pe toate posturile. Această problemă trebuie rezolvată. Dacă clubul nostru vrea să joace în Liga 1, trebuie să investească încă de pe acum și să creeze o echipă solidă.
Din păcate, fără mai multe transferuri de valoare, e greu de crezut că echipa noastră va termina pe un loc promovabil în acest moment.
Despre amicalul cu CS Tunari
Scorul amicalului cu CS Tunari e mai puțin relevant, însă nu e de ignorat. Steaua a marcat 3 goluri, ceea ce e bine. Jucătorii lui Oprița trebuie să recâștige pofta de gol și de victorii. Golurile Stelei au fost marcate de Beța ( cu capul, după un corner bătut de Popa), Chipirliu (lovitură liberă) și Buhăescu (din pasa lui Răsdan). Golul primit a venit într-un moment în care Oprița a făcut toate schimbările, când pe teren s-au aflat prezenți mai mulți juniori.
Următorul amical pentru Steaua va avea loc vineri, cu CS Afumați.