În fotbalul românesc din 2021, de ce i-ai interzice unui club stabil accesul în Liga 1?!
De la startul acestui sezon de Liga 2 și până acum, nu a trecut nicio săptămână în care să nu auzim că Steaua București nu poate să promoveze în Liga 1. Nimeni nu a explicat concret de ce nu poate clubul nostru să promoveze. Nimeni nu a arătat nici măcar o singură bucățică de regulament/lege care i-ar interzice acest lucru. Dar nu asta surprinde. Ceea ce surprinde e faptul că, într-un fotbal românesc dezastruos, există oameni care cred că a-i interzice unui club stabil accesul în Liga 1 e o soluție.
Nu trebuie să trecem peste faptul că nimeni nu a arătat bucățica de regulament care îi interzice Stelei accesul în Liga 1. Avem de-a face aici cu un românism. Cineva a auzit ceva la un moment dat, nu a priceput despre ce e vorba, dar a interpretat cumva, în favoarea sa, cele auzite, apoi a spus mai departe. Și pentru că trăim în România, prostiile spuse de respectivul au fost spuse cu foarte mare încredere. Drept urmare, alții ca el au început să ia prostiile de bune. Ba chiar le consideră lege.
Așa a ajuns toată lumea să ne spună că Steaua nu poate promova în Liga 1 pentru că e un club deținut de stat, finanțat din bani publici. Aici există însă o problemă. Liga 1 e plină de cluburi deținute de stat și finanțate din bani publici.
Ce fel de echipe nu vor FRF și LPF în Liga 1
Fotbalul românesc trăiește după vechiul proverb: ”Fă ce spune popa, nu ce face”. FRF și LPF se bat cu pumnul în piept că doresc un fotbal privat, dar, când microfoanele dispar, nu știu cum să pupe mai vârtos fundul de primar și, bineînțeles, banul public.
Haideți totuși să vedem ce fel de echipe nu doresc FRF și LPF în Liga 1. Cel puțin la nivel declarativ.
Echipe deținute de stat
Ni se tot spune că fotbalul trebuie să fie privat pentru a fi competitiv. Ni se spune că UEFA vrea doar echipe private, nu echipe deținute de stat. Ni se spune. Faptele dovedesc altceva.
În ceea ce privește UEFA, aceasta nu pare a avea vreo problemă cu cluburile deținute de stat. Dacă ar fi avut, echipe precum PSG sau Manchester City (există și alte exemple, le-am dat doar pe cele mai faimoase) ar fi fost excluse din toate competițiile UEFA.
Și mai rămâne bineînțeles chiar răspunsul UEFA, dat pentru ProSport în 2017, pe vremea când ProSport mai făcea puțină presă:
„Nici regulamentele UEFA cu privire la competițiile la nivel de club, nici regulamentele UEFA cu privire la FairPlay-ul Financiar și Licențiere nu conțin restricții pentru cluburile deținute de stat.”
Cumva, acest răspuns a fost trecut cu vederea. În afară de suporterii steliști, nimeni nu știe de el.
Dar există o parte amuzantă. Deși spune că nu vrea în Liga 1 echipe deținute de stat, FRF încurajează apariția echipelor deținute de stat. Astfel, în ultimii ani, FRF a schimbat regulamentele astfel încât, dacă o echipă deținută de stat ajunge să promoveze în Liga 1, să poată ceda locul și echipa unei asociații tot deținute de stat, dar care ar părea privată. Iar dacă asociația respectivă ar ajunge să dea faliment, cum se întâmplă de cele mai multe ori, locul și echipa sunt returnate statului.
Pe scurt, FRF nu are nicio problemă cu echipele deținute de stat. Are o problemă cu transparența care însoțește tot ceea ce e deținut de stat. FRF nu vrea ca cetățeanul să știe exact ce se întâmplă cu finanțele unei echipe de Liga 1. De aici și promovarea acestor asociații care, așa cum am zis, sunt deținute de stat și finanțate de stat, dar sunt încadrate ca asociații non-profit sau societăți pe acțiuni. Praf în ochi.
Echipe finanțate de stat
FRF și LPF ne spun și că nu doresc în Liga 1 echipe finanțate de stat, din bani publici. Aceasta este, poate, cea mai mare dovadă de ipocrizie. Cele mai multe echipe din Liga 1 sunt finanțate chiar din bani publici.
Și aici, însă, a apărut un românism. Pentru a justifica interzicerea accesului Stelei în Liga 1, ”oamenii de fotbal” au venit cu teoria cum că a fi finanțat din bugetul local al unei primării nu e tot una cu a primi finanțare de la un minister. Adică ei spun că banii publici nu sunt bani publici dacă vin de la primărie. Doar dacă vin de la minister. Și cum românul de rând e superficial și leneș, evident că a luat de bună această minciună.
Astăzi, 99 români din 100 îți vor spune că echipele finanțate din bugete locale nu sunt finanțate din bani publici. Trist.
Totuși, avem mai sus o declarație a UEFA care spune că nu e deranjată dacă un club e finanțat de stat. Atât timp cât respectă regulile Fair Play-ului financiar, care spun că o echipă nu trebuie să cheltuiască cu mult mai mult decât produce, totul este în ordine.
Și, bineînțeles, nu putem uita de exemplele Manchester City și PSG, echipe finanțate de două state diferite.
Cluburi departamentale
Revenim la cei 99 români din 100. Dacă îi întrebi ce sunt cluburi departamentale, îți vor spune că sunt cluburi deținute de minister. Nu e adevărat. Cluburi departamentale sunt acele cluburi care participă la mai multe discipline sportive. Adică, un club departamental e un club polisportiv.
Steaua este un club departamental. Clubul nostru are departamentul fotbal, departamentul handbal, departamentul baschet și multe altele. Noi le spunem secții acestor departamente sportive. E același lucru.
De la LPF și FRF, însă, a venit ideea cum că în Liga 1 nu e în ordine să joace cluburi polisportive. Nimeni nu a explicat de ce. Dar, pentru că suntem în România, și această inepție a fost luată drept lege.
Totuși, cum stau lucurile în Europa? UEFA acceptă cluburi departamentale în competițiile sale sau nu? Răspunsul este un foarte mare DA. UEFA nu are nicio problemă cu cluburile care participă la mai multe sporturi. Cum am spus și mai sus, atât timp cât aceste cluburi respectă regulile UEFA, totul este în ordine.
Exemple de cluburi departamentale în Europa:
- FC Barcelona
- Ajax
- Real Madrid
- Bayern Munchen
- PSG
Și altele. Dar da, în cazul în care nu știați, PSG nu doar că e un club deținut și finanțat de stat, dar e și club departamental, activ la 6 discipline sportive în acest moment.
Bayern participă la competiții de tenis de masă, FC Barcelona la rugby, Real Madrid la volei și exemplele pot continua. Doar Steaua se pare că nu are voie să joace în Liga 1, pentru că dorește să facă și rugby, baschet sau handbal în același timp.
Ce fel de echipe vor FRF și LPF în Liga 1
Dacă am vorbit despre echipele care nu sunt dorite în Liga 1, trebuie să vorbim și despre cele pe care FRF și LPF le iubesc cel mai mult. Iată ce fel de echipe au voie să joace în Liga 1:
Echipe aflate în insolvență sau cu alte probleme financiare grave
Liga 1 ar putea fi numită ”Liga Insolvență” și nimeni nu s-ar supăra. Nu există sezon în care cel puțin o echipă să nu intre în insolvență. Și nu vorbim aici despre echipe mici, ci chiar despre campioane. CFR Cluj, spre exemplu, a intrat în insolvență acum câțiva ani. Dinamo 1948 SA este în insolvență chiar acum și nimănui nu-i pasă. Tuturor li se pare firesc acest lucru.
Așa cum li se pare firesc ca în Liga 1 să promoveze echipe aflate în insolvență. Vorbim aici despre Hermannstadt și U Cluj. Ele sunt în insolvență sau sunt pe cale să intre în insolvență, dar în același timp se luptă și au șanse să promoveze în Liga 1.
Niciunul din capetele luminate de la FRF și LPF nu a stat măcar 2 secunde să se gândească ce se întâmplă dacă în Liga 1 mai intră 2 echipe cu probleme grave. Problema e însă la Steaua, pentru că își plătește jucătorii la timp și pentru că e stabilă din punct de vedere financiar.
Și să nu uităm un lucru. Atât Hermannstadt, cât și U Cluj sunt echipe deținute și finanțate de stat.
Echipe cu probleme de identitate
Astăzi ești X, mâine ești Y, poimâine ești cine vrei tu să fii. Acesta este fotbalul românesc. Știm cu toții de Fotbal Club Fcsb, echipă care încearcă să fure identitatea Stelei și care chiar a folosit-o ilegal timp de mai mulți ani. Știm despre U Craiova 1948, care se dă Universitatea Craiova. Mai avem exemplul FC R/FC Rapid 1923 și multe altele. Liga 1, prieteni! Singurul campionat unde s-ar putea ca echipa ta să fie de fapt altă echipă.
FRF și LPF nu sunt deranjate că există astfel de probleme la cel mai înalt nivel al fotbalului. Nici nu au clipit când Farul Constanța a câștigat un titlu fără să îl câștige și a promovat în Liga 1 fără să promoveze. A fost totul în ordine pentru că Farul Constanța nu e Steaua București. Banii publici sunt mai buni când vin de la primăria Constanța. Dacă vin de la MApN, au un gust ciudat, probabil. Nu știm. Noi nu ne-am jucat cu bani publici, așa cum se joacă FRF și LPF.
Și evident că aceste probleme de identitate se regăsesc și în Liga 2. Petrolul ocupă în acest moment primul loc în Liga 2 și e favorită la promovare. Problema e că Petrolul nu e de fapt Petrolul. Și, dacă o să se întâmple ca această echipă să promoveze în Liga 1, nu va fi Petrolul. Dar se va da drept Petrolul. Și asta e tot ce contează pentru FRF și LPF, care anul acesta au permis ca în Liga 1 să joace două echipe care pretind că sunt aceeași echipă. E vorba despre Universitatea Craiova și U Craiova 1948.
Echipe corupte
Nu în ultimul rând, se pare că FRF și LPF iubesc echipele corupte. Acesta este motivul pentru care cele două refuză să îi excludă din fotbalul românesc pe cei de la FC Fcsb. În fiecare an, această echipă e implicată într-un scandal imens. Ba își tratează fotbaliștii ca pe niște sclavi, refuzând să îi plătească, ba nu își plătește datoriile (Vezi cazul FC Brașov, care s-a desființat pentru că FC Fcsb nu și-a plătit datoria), ba încearcă să mituiască alte echipe (Cazul Valiza), ba chiar plătește din propriile sale conturi fotbaliștii altor echipe (FC Fcsb a plătit din conturile sale fotbaliștii de la Astra și Academica, fără nicio jenă. FRF doar i-a amendat.).
Nici măcar Pablo Escobar, în vremurile sale bune, nu ar fi mers atât de departe.
În 2021, fotbalul românesc este o epavă
Acesta este fotbalul românesc din 2021, un fotbal slab, corupt, penibil. Un fotbal în care Steaua luptă pentru promovarea în Liga 1 cu o echipă formată în Liga 4, peticită în Liga 3. Dacă clubul nostru ar fi investit serios în acest an în echipa de fotbal, ar fi fost fără probleme pe primul loc în clasament. Așa e doar pe 6, cu șanse foarte mari de a prinde play-off-ul de promovare.
Date fiind aceste performanțe (pot fi numite așa, când vorbim despre o echipă care joacă cu aproape aceiași jucători din Liga 4), te-ai gândi că FRF și LPF s-ar bucura să primească Steaua în Liga 1. E un mare nume al fotbalului românesc, e o echipă bună, nu are probleme financiare, nu e implicată în scandaluri de corupție, își plătește fotbaliștii la timp, investește în tineri și toate cele. Dar nu, toți ne spun că Steaua nu poate juca în Liga 1.
Totuși, de ce i-ai refuza unei echipe care merită accesul în liga 1?
Totuși, de ce? Să spunem că ceea ce zic ei e adevărat. Să spunem că există regulamente care îi interzic Stelei să promoveze, deși încă nu am văzut aceste regulamente și cel mai probabil nu le vom vedea niciodată. De ce nu ai vrea ca un astfel de club să joace în Liga 1?!
Ai într-o parte o echipă sănătoasă. În cealaltă parte doar echipe bolnave. Toate într-un fotbal penibil. Naționala noastră s-a făcut de rușine cu Islanda, eșuând în singurul meci pe care ar fi trebuit să îl câștige în acest an. Chiar sunt FRF și LPF în măsură să îi refuze unui club sănătos accesul în Liga 1?
Cui i-ar fi benefic acest lucru? Nu fotbalului românesc. Asta e clar. Un singur club beneficiază dacă Steaua nu promovează: FC Fcsb. Atât. În rest, toți pierd. Celelalte echipe pierd, pentru că le e refuzat accesul la un partener serios. Fotbalul românesc pierde, pentru că nu poate profita de ceea ce poate oferi un club puternic. Doar FC Fcsb câștigă, pentru că poate minți în continuare.
Astăzi, România joacă în Liechtenstein. Va învinge cu 14 la 0 și nu se va califica mai departe. Cumva, vom transforma această victorie într-o mare realizare. Ne vom minți în continuare că totul e bine și o vom lua de la început în campania următoare.
Iar când echipa națională va eșua din nou, iar vom închide ochii, iar ne vom minți. Iar ei ne vor spune că avem un fotbal bun, pentru că Steaua nu are voie să joace în Liga 1.
Put să răspund eu? Pentru că, în loc să se mulțumească cu statutul de Maestru al Sportului, ne-a Puiu Iordănescu, care e de-al nostru, dorește să poarte CAȘCHETĂ atunci când joacă cu LICHEȘTAIN.
Vreau să spun, cu alte cuvine, că orice om are locul lui în societate. Atunci când vrei să îți depășești statutul și vrei să pari mai important decât ești în realitate, atingi culmile penibilului și nu faci decât rău în jur prin incompetența ta.
Salut, baieti, nu stiu daca ati omis sau nu stiti, dar in Ungaria situatia e si mai si, deci Ungaria, tara din UE, nu Serbia sau Rusia, 90% din echipele din primele 2 ligi primesc bani din bugetul guvernului maghiar, Ferencvaros este echivalentul Steaua acolo, un club departamental care este reprezentat de mai multe sporturi, chiar acum cateva zile au jucat cu CSM Bucuresti, iar banii lor vin exclusiv de la guvern si sponsori, atat, si uitati-va ca au ajuns in grupele UCL, au reusit sa aduca 40 milioane euro la bugetul guvernului, si nimeni in Ungaria nu face gura ca in Romania ca este un club finantat din bani publici, care reprezinta mai multe sporturi si banii vin in mare parte de la guvern.
Ar trebui ca toate echipele de fotbal sa primeasca de la stat aceasi suma de bani, sa zicem 20 milioane de lei, la intamplare.Poate supravietui,avand in vedere deplasari, cantonamente, salarii, etc. Nu cred. Mai adaugam, sponsorizari(unele vor primi mai mult, altele mai putin, dupa cum e placuta echipa), drepturi TV, care e aceeasi pentru toate echipele probabil, contributia fanilor( mai mare sau mai mica, astia se supara si nu mai dau nimic, ba mai distrug si stadioanele).Cum mai pot cumpara jucatori valorosi, daca banii nu le ajung. Treaba foarte incurcata. Ministerul apararii, poate da pentru Steua, 500000 de euro pentru ai aduce un jucator bun? E greu din bani publici, dar Becali, sau alti patroni nu dau socoteala nimanui. Sunt multe conditii de inechitate. Credeti ca la Steaua vor mai ramane jucatori, daca nu primesc si ei 20000 de euro salariu lunar. Nu cred.