Burleanu a intrat in campanie electorala
Un singur lucru e mai obositor ca un politician, iar acela e un politician aflat in campanie electorala. Peste tot vezi doar promisiuni goale, povesti, minciuni, propaganda, orice il poate ajuta pe respectivul sa mai castige macar un vot. Razvan Burleanu e si el un astfel de politician. Si, cum in 2018 vor fi alegeri la FRF, acesta a inceput si el campania electorala.
E o problema ca Burleanu e un politician? Da. De ce? Pentru ca politicianul e o creatura total diferita de barbat. Pe cand un barbat are coloana vertebrala puternica, care nu ii permite sa se indoaie dupa cum bate vantul, politicianul nu are o astfel de „problema”. Pentru un politician, cuvantul dat nu reprezinta nimic. Iar asta e o superputere, as zice. Deoarece ii permite sa se contrazica ori de cate ori are nevoie.
Sa revenim la Burleanu, cu un exemplu foarte amuzant.
In noiembrie, anul trecut, presedintele FRF spunea despre Cristoph Daum, antrenorul nationalei: „Mi-ar plăcea să lucrăm împreună şi în următorii 10 ani!” Doar cateva luni mai tarziu, la sfarsitul lui martie, Burleanu il sustinea in continuare pe Daum, dar nu le fel de tare. „Am făcut contract cu Daum pe doi ani de zile, cu obiectiv calificarea. În momentul de față se bucură de susținerea noastră pentru a-și duce la îndeplinire mandatul pe care-l are. ” De la 10 ani, a ajuns la 2. E o scadere importanta. Insa schimbarea cea mai importanta a venit chiar ieri. Presedintele FRF a cedat in fata campaniei pornite de presa impotriva lui Daum si a anuntat „Nu este momentul sa-i prelungim contractul lui Daum!” In doare cateva luni a trecut de la extaz, la agonie. Ce poate fi mai frumos de atat?!
Burleanu indoaie genunchiul in fata lui Becali
Desi intrebarea pusa mai sus e retorica, exista totusi un raspuns pentru ea. Bravul presedinte al FRF, venit in fotbalul romanesc ca mare salvator, este dispus sa se puna in genunchi in fata marilor gropari. Si nici unul nu e mai mare ca Becali, pe care Burleanu l-a tinut strans in brate in ultimele luni.
Desi SC FC FCSB SA ar fi trebuit dezafiliata, conform regulamentelor, Burleanu le-a permis oamenilor lui Becali sa continue in Liga 1 si chiar in lupta pentru titlu. Mai mult, presedintele FRF pare dispus sa isi uneasca fortele cu ei in razboiul pe care acestia il duc impotriva Stelei Bucuresti.
Astfel, Burleanu a declarat ieri ca e de parere ca SC FC FCSB SA detine palmaresul Stelei. S-a grabit insa sa paseze raspunderea: „UEFA va face aceasta specificare, ca FCSB este detinatoarea Cupei Campionilor, si o va ajuta.” Burleanu nu doreste sa isi asume aceasta declaratie. Nu doreste sa dea o hotarare in scris, oficiala, cu semnatura si stampila, hotare care sa clarifice situatia. Nu doreste asta pentru ca stie ce a patit Registrul Comertului, atunci cand acesta a ales sa incalce legile si sa se puna de partea lui Becali in razboiul cu Steaua.
Insa declaratia lui Burleanu nu este goala doar pentru ca acesta nu are curajul sa o dea in mod oficial. E goala pentru simplul fapt ca presedintele FRF s-a mai pronuntat deja in acest caz, de doua ori, si de fiecare data a dat un raspuns diferit.
Iata ce declara Burleanu acum cateva zile:
”Am luat în considerare cererea celor de la Steaua, astfel că, începând de azi, denumirea echipei va fi FC FCSB SA. Nu am făcut decât să luăm act de o hotărâre judecătorească. În ceea ce privește palmaresul echipei, FRF nu poate să se exprime pe această speță și asta va rămâne să decidă instanța. Cât despre coeficient, ne vom adresa celor de la UEFA, dar nu cred că vor fi probleme legate de această speță, pentru că e vorba de o decizie luată în instanță.” Gasiti articolul aici.
Asadar Burleanu a recunoscut ca el si FRF nu se pot exprima in ceea ce priveste palmaresul Stelei si ca doar o instanta de judecata poate face acest lucru. Totusi, ca un politician adevarat, el a putut sa treaca peste aceasta declaratie pentru a-i trimite un sarut intaiului cioban al fotbalului romanesc. Orice pentru un vot, nu?
Dar Burleanu nu a fost intotdeauna un politician fara coloana vertebrala. In 2015, de exemplu, atunci cand campania electorala era inca foarte departe, Burleanu a facut o dezvaluire socanta. A fost o declaratie pe care presa s-a ferit sa o dea, o declaratie in care presedintele FRF recunostea ca palmaresul Stelei apartine doar Clubului Sportiv al Armatei.
„Departamentul juridic a oferit poziţia din acest punct de vedere. Dreptul de participare nu se amestecă cu palmaresul sau cu sigla. Aşa cum avem motivarea deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, vedem că marca este legată de palmares, dar acest lucru nu afectează participarea nici la nivel naţional, nici european. Palmaresul urmează sigla, înţeleg că aşa stau lucrurile, nu avem încă un punct definitiv asumat din acest punct de vedere. În momentul de faţă Clubul Sportiv al Armatei nu are o echipă de fotbal şi nu putem trece punctele la federaţia de handbal”, a declarat atunci Burleanu.
„Aşa cum escaladează lucrurile în momentul de faţă singura soluţie este o înţelegere cu CSA-ul şi FCSB-ul să poată să folosească în continuare vechea siglă. Ăsta e punctul meu de vedere văzând opinia suporterilor. Nu ştiu dacă e mult 10 la sută, pentru că nu ştim din ce. Din bugetul clubului, din cifra de afaceri, sau din drepturile comerciale? Sunt nişte detalii care mie mi-au scăpat, pentru că nu am fost parte a discuţiilor. În mod cert trebuie să plăteşti ceva atunci când nu îţi aparţine. Care este suma rămâne de definitivat între cele două părţi. Am văzut declaraţia domnului Boroi, care spune că e mare procentul de 10 la sută, dar depinde la ce îl raportezi. Dacă îl raportezi la cifra de afaceri, e o sumă foarte mare”
Asadar, departamentul juridic al FRF i-a confirmat lui Burleanu faptul ca palmaresul merge dupa marca, ca apartine doar Clubului Sportiv al Armatei Steaua Bucuresti si ca FC FCSB nu are nici un drept asupra lui. Mai mult, FC FCSB SA trebuie neaparat sa incheie un parteneriat cu Steaua daca vrea sa foloseasca marca.
Sunt lucruri pe care le stiam deja. Sunt lucruri pe care le stie si Burleanu. Insa el se afla acum in campanie electorala. Iar, in aceasta campanie electorala, noi, suporterii, nu votam. In aceasta campanie electorala vor vota doar echipele de fotbal, adica si echipa condusa de Becali.
Afirmatia cum ca „palmaresul urmeaza marca” este cel putin fortata si, daca ar fi adevarata, ar risca sa creeze spete total absurde, atat din punct de vedere legal cat si sportiv. Discutiile in jurul acesteia sunt interminabile, mai ales ca nu exista actualmente o decizie judecatoreasca in acest sens („palmaresul”). Mai mult, eu unul nu cunosc situatii simiare in care vreo instanta de judecata civila sau chiar sportiva sa dea vreun verdict in ceea ce priveste palmaresul. Dar poate ca Talpan va impinge lucrurile si vom avea o premiera 🙂
Daca palmaresul ar urma marca, atunci echipele care stau sa retrogradeze ar putea ceda marca celor care promoveaza si, in acest fel, nu ar mai retrograda niciodata. Imaginati-va ca Rapid nu ar mai fi retrogradat niciodata atat timp cat in intersezon ar fi cedat marca, sa zicem, Chiajnei. Mai mult, un alt caz absurd care ar putea decurge din afirmatia de mai sus ar fi acesta:vreun seic ar putea cumpara marcile Nottingham Forest, Liverpool si Man U, dupa care ar achizitiona societatea sportiva Crystal Palace. Dintr-o data, Crystal Palace ar deveni cea mai titrata echipa de pe continent, penteu ca, nu-i asa, palmaresul urmeaza marca!
Desigur ca bunul simt ne spune ca palmaresul e ceva imaterial, care se transmite pe linie de continuitate sportiva. Ai castigat un titlu iar anul urmator ti-ai schimbat emblema? Nu iti poate lua nimeni titlul castigat! Ti-ai schimbat numele sau marca? Nu iti poate lua nimeni meritele sportive anterioare, atat timp cat exista o continuitate in acest sens.
Momentan, FCSB poate trasa o linie continua a evolutiilor in competitiile interne si internationale de astazi si pana in 1947. In acelasi timp, sectia de fotbal nou infiintata/reactivata a CSA nu isi poqte aroga aceste merite, considerand ca a fost infiintqta abia in 2016 sau ca, cel putin, nu a existat in perioada 1998 – 2016. Aici trebuie sa bata mineda Talpan! Aici trebuie sa insiste! Sa arate ca, de fapt, nu exista continuitatea FCSB pana in 1947. Daca o va reusi e un maestru, insa deocamdata all odds are against him, incepand aici, in special, cu UEFA si continuitatea pe care aceasta i-a acordat-o implicit FCSB prin accetarea ei in competitiile europene ca si continuatoare a Stelei 1998 si, prin extensie, a Stelei 1986, CCA 1947.
1. E normal ca palmaresul sa urmeze marca, din moment ce puterea marcii e data fix de realizarile unei entitati.
2. Exista o decizie in acest sens. In cazul marca Universitatea Craiova, tribunalul Bucuresti a decis ca marca si palmaresul sunt la CS Universitatea Craiova, nu la entitatea lui Mititelu.
3. Ce propui tu cu cedarea marcii e absurd, din moment ce asta ar insemna ca proprietarul marcii sa renunte de buna voie la un bun foarte important dar si ca regulamentul sa fie incalcat. Pana la urma, echipa x a promovat si echipa y a retrogradat. Nu se poate ca echipa x sa se transforme in echipa y si sa si promoveze. Ori se transforma in echipa y si retrogradeaza, ori ramane echipa x si promoveaza. Incearca sa folosesti un pic de logica.
4. Din nou, foloseste-ti logica. Nu poti contopi 3 marci, ca sa faci o supermarca. Marca Liverpool are puterea ei. Marca Manchester United o are pe a ei. Marca Liverpool-Manchester United nu exista. Si, daca ar exista, ar fi o marca noua. Cat despre palmares, nu poti uni palmaresele a doua echipe diferite.
5. Palmaresul nu se transmite pe linie de continuitate, pentru ca palmaresul nu depinde de continuitate. O echipa isi poate intrerupe activitatea timp de 10 ani si sa o reporneasca fara a-i fi afectat palamaresul. Asta pentru ca nimeni, nicaieri in lumea asta nu are putere de decizie asupra proprietatii tale. Daca eu, proprietarul echipei x, nu mai vreau ca echipa mea sa joace in prima liga, nu o inscriu in prima liga, ci o bag in ultima, asta nu inseamna ca echipa mea nu mai are palmaresul castigat pana atunci.
6. Iti aduc aminte cazul Red Bull Salzburg. Cand cei de la Red Bull au cumparat echipa, au vrut sa stearga marca Cazino Salzburg, pentru a avea o echipa care o ia de la 0, cu o marca noua, fara legatura cu prima. IN acel moment, federatia austriaca le-a atras atentia ca o astfel de miscare ar insemna formarea unei echipe noi, care echipa noua ar fi obligata sa inceapa din ultima liga. Asadar, cei de la Red Bull au ales sa rebranduiasca vechiul brand. Echipa Red Bull Salzburg de acum are o sigla noua, insa in acelasi timp detine si celelalte sigle pe care clubul le-a avut in istoria sa. Numele si sigla noua fiind doar niste adaugiri la vechea marca.
7. Meritele sportive tin de identitate, nu de continuitate. Daca echipa x a castigat Champions League si dispare azi. Degeaba infiintez eu maine echipa SC X SA, ca tot nu detin palmaresul primei echipe. Chiar daca ii iau tot lotul de jucatori.
8. Tocmai, FC FCSB nu poate trasa o linie continua pana in 1947, pentru ca echipa a fost infiintata in 2003. Iar entitatea care a fost infiintata in 1947, adica clubul sportiv Steaua, inca mai exista. Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucuresti a functionat fara oprire din 1947 si pana azi. Chiar daca sectia de fotbal s-a oprit din functionare in 2003, asta nu inseamna ca FC FCSB e Steaua. Si sectia de baschet a Stelei s-a oprit si a repornit de mai multe ori, de-a lungul timpului, dar pentru asta si-a pastrat palmaresul. Si, pe langa asta, atat FC FCSB cat si CSA Steaua Bucuresti sunt cluburi sportive cu mai multe sectii. La Steaua stim ce sectii sunt, in timp ce la FC FCSB sunt sectiile de fotbal si de wushu. Asta in caz ca unii au uitat de clubul infiintat de zmarandescu, Steaua wushu. Vorbim deci despre doua cluburi sportive diferite. Din acest motiv FC FCSB nu are cum sa fie continuatoarea Stelei.
9. Asa cum am zis mai sus, sectia de fotbal a Stelei este in aceeasi situatie ca sectia de baschet. Palmaresul nu se pierde doar pentru ca nu exista activitate.
10. Echipa de fotbal a Stelei a functionat pana in 2003, cand asocierea cu AFC Steaua Bucuresti a luat sfarsit.
11. Certificatul de identitate sportiva al SC FC FCSB SA arata foarte clar ca aceasta entitate a luat fiinta in 2003. E o dovada destul de buna ca nu a fost infiintata in 1947.
12. UEFA nu are competenta necesara pentru a decide asupra identitatii unei alte entitati. In cazul in care va continua sa se foloseasca de imaginea Stelei in competitiile sale, aceasta va fi data in judecata. Asta, bineinteles, dupa ce va primi o notificare asemanatoare celei primite de FRF, care FRF urmeaza sa fie data in judecata daca va mai continua sa sustina ca FC FCSB e Steaua.
13. Cupa campionilor europeni din 86 a fost castigata de un singur club. Numele sau este CSA Steaua Bucuresti. Alte comentarii sunt inutile.