Fotbalul românesc, la penibilul maxim
E greu să găsești astăzi vreun aspect pozitiv pentru fotbalul românesc. Încerci, depui efort, dar chiar e greu. Fotbalul românesc din 2021 înoată într-un ocean de penibil. Și oricât de tare ai striga după el să se întoarcă la mal, acesta se cufundă tot mai repede și tot mai adânc.
Partea proastă e că viitorul nu pare să aducă nimic bun. Ba chiar pare să aducă și mai mult penibil. În cazul în care nu ați aflat, în sezonul 2021-2022 al Ligii 1, în această competiție vor participa două echipe care pretind că sunt aceeași echipă. Este vorba despre Universitatea Craiova și despre FC U Craiova 1948. Ambele pretind că sunt Universitatea Craiova. Care spune adevărul? Care minte? Aceste aspecte contează mai puțin. Ceea ce contează este nesimțirea și indiferența cu care FRF tratează această situație.
Burleanu și oamenii săi se poartă de parcă e normal ca în aceeași Ligă să existe mai multe echipe care se dau aceeași echipă. În nicio secundă, Federația, care ar trebui să aibă grijă de fotbalul românesc, nu s-a gândit cât de mult rău i-ar putea face această situație de un penibil incredibil chiar fotbalului românesc. Nu s-au gândit pentru că nu le pasă. Nu le-a păsat niciodată. Nici de fani și cu siguranță nici de fotbal.
Să ai în aceeași ligă două echipe care pretind că sunt aceeași echipă e rușinos. E rușinos să le ai în aceeași țară. Dar cel mai rușinos e faptul că FRF refuză să ia atitudine.
De ce mai există FRF dacă nu are ca scop protejarea fotbalului românesc?
În calitate de unic organizator al fotbalului românesc, Federația ar trebui să cheme reprezentanții celor două echipe la discuții. Ar trebui să le ceară actele, pentru a demonstra că sunt cine spun că sunt. Apoi ar trebui să își pună avocații foarte bine plătiți să se uite peste aceste acte și să decidă care din cele două echipe spune adevărul. După finalizarea investigației, FRF ar trebui să comunice concluziile, pentru ca fanii să știe exact despre ce e vorba.
Poate că una spune adevărul și cealaltă minte. Poate că ambele mint. Cert este că nu pot avea amândouă dreptate. Cel mult una dintre ele poate fi Universitatea Craiova. Iar FRF trebuie să afle adevărul și să ni-l spună și nouă.
Pentru că nu e treaba fanilor să afle adevărul despre tot ceea ce se întâmplă în fotbalul românesc. Treaba noastră este să ne susținem echipele. Și trebuie să știm exact care echipe sunt ale noastre și care nu.
Actele prezentate până acum în spațiul public sugerează că echipa lui Mititelu nu este Universitatea Craiova. Deși poartă numele FC U Craiova 1948, aceasta a fost înființată în 2013, într-un moment în care fosta echipă deținută de Adrian Mititelu, numită tot FC U Craiova, a fost dezafiliată de FRF și încă mai exista. Așadar, putem concluziona nu doar că FC U Craiova 1948 nu este Universitatea Craiova, ci că nu este nici măcar fosta echipă deținută de Mititelu. Este o entitate nouă, care pretinde că e un alt club.
Bineînțeles, procese au existat între cele două Craiove care se vor întâlni la anul în Liga 1. Echipa lui Mititelu a ieșit șifonată din ele, pierzând mai tot timpul. Pentru FRF, acest lucru nu a contat. Dar ar trebui să conteze?
De ce ar trebui FRF să intervină
Da, ar trebui să conteze. Iar FRF nu doar că ar trebui să intervină, ci chiar e obligată să intervină. Din nou, pentru binele fotbalului românesc.
Când spunem că FRF ar trebui să intervină, nu ne referim la faptul că ar trebui să dezafilieze una din echipe sau să îi interzică dreptul de participare. Nu. Fotbalul românesc ar trebui să fie deschis pentru toți. Dar Federația ar putea să discute în privat cu familia Mititelu și să le explice că ar fi cel mai bine ca noua echipă să își schimbe numele. Și să și-l schimbe într-unul care să nu creeze confuzie. România nu are nevoie de un Universitatea Craiova vs. Universitatea Craiova. Pentru că așa va fi promovat meciul, chiar dacă una din echipe nu se numește Universitatea Craiova.
Această confuzie va duce la și mai multă frustrare din partea fanilor, la și mai mulți nervi. În final, totul se va traduce într-o prezență și mai scăzută la stadion.
Momentan, FRF nu bagă în seamă acest aspect. Probabil că vede publicul craiovean drept unul care nu se poate rupe de stadion. Greșește. Când scârba, nervii și frustrarea vor ajunge la cote greu de suportat, suporterul se va rupe de fotbal. Va abandona stadionul în primă fază, apoi televizorul, apoi fotbalul românesc.
Ce se va întâmpla când va promova Steaua București?
Proiectul lui Mititelu nu pare unul foarte serios. După promovare, acesta a dat afară antrenorul principal și 8 jucători. Asta ne dovedește cam cum a promovat FC U 1948 în prima ligă. Prin metode mai puțin curate, evident. Că, dacă promovarea era obținută pe teren, nu avea de ce să fie dat afară antrenorul. Așadar, sunt șanse mari ca această echipă să nu reziste mult.
Și e posibil ca FRF să mizeze chiar pe acest lucru. Dacă echipa lui Mititelu va retrograda la sfârșitul sezonului următor, problemele federației s-ar cam rezolva de la sine. Dar ce se va întâmpla când va promova Steaua București?
Steaua este cel mai bogat club din România, cu un buget de peste 25 de milioane de euro. E adevărat, lucrurile merg greu, din cauza unei conduceri care nu își dorește promovarea. Totuși, în cele din urmă, Steaua va promova. Este inevitabil. Într-un fotbal românesc extrem de prost condus, un club stabil poate foarte ușor să se impună. Iar Steaua este un club stabil, poate cel mai stabil din România.
Când Steaua București va promova, FRF va avea pe cap un mare necaz. Va fi obligat atunci să dea niște explicații. Va fi obligat să ia niște măsuri. Altfel, fotbalul românesc se va prăbuși complet.
Universitatea Craiova este un brand micuț în România. Nu e atât de important încât să le pese unor sponsori dacă e copiat sau nu. Steaua București, în schimb, e cel mai mare brand sportiv din România. În acest moment, multe companii care caută să se promoveze prin fotbal sunt fericite cu situația existentă. Ele își pot asocia imaginile cu ceva ce se prezintă drept Steaua București, fără a fi nevoite să plătească sumele pe care le-ar cere o asemenea asociere. Da, se duc acum la FC Fcsb, pentru că acolo ușile sunt deschise. Dar vor mai face acest lucru și când Steaua va fi în prima ligă?
Televizarea meciurilor Stelei va da peste cap fotbalul românesc
Până acum, clubul nostru a fost aproape invizibil. Meciurile Stelei au fost date pe Youtube iar conducătorii clubului nostru nu prea au vizitat emisiunile sportive. Cea mai mare parte a populației încă nu e informată în ceea ce privește războiul dintre Steaua București și FC Fcsb. Însă această situație se va schimba, după ce Steaua va promova în Liga 2 și meciurile sale vor fi transmise la TV. Inevitabil, presa va scrie mai mult despre clubul nostru. Emisiunile TV se vor uita și către antrenorii, jucătorii și managerii steliști. Cetățenii vor vedea un club cu numele Steaua București, având emblema Stelei și jucând în Ghencea, pe noul Stadion Steaua. Automat, numărul celor din tabăra fcsbistă va scădea. Interesul pentru această echipă va scădea, iar sponsorii se vor retrage.
Rămâne însă de văzut dacă vor alege alte echipe din Liga 1 sau dacă vor decide să rupă legăturile cu fotbalul românesc. Pentru imaginile lor, cea mai prudentă variantă ar fi cea din urmă. Ce va urma atunci?
FRF se va plânge că nu sunt bani, așa cum a făcut-o de multe ori. Se va îndrepta din nou către politic și va căuta să aducă în prima ligă și mai multe echipe de primărie. Rezultatul va fi un fotbal românesc și mai prost, și mai scârbos, și mai neatractiv. Și mai mulți fani îl vor părăsi.
Și nu doar fanii, ci și cei care practică acest sport. Tot mai puțini copii vor merge la antrenamente, tot mai puțini vor alege o carieră de fotbalist. Într-un final, când ne vor bate Andorra și San Marino, ne vom întreba ce s-a întâmplat. Răspunsul nu va veni însă ușor, pentru că, înainte de această întrebare, vor exista și altele:
Care este Steaua? Care este Universitatea Craiova? Care este Dinamo? Care este Rapid? Care este FC Argeș? Care este Poli Timișoara? Care este U Cluj?
Și totul doar pentru că FRF a refuzat să ia măsuri.