La aproape 6 ani de la decizia ICCJ cu privire la marca Steaua, România încă nu știe ce s-a întâmplat în 2003
Una din marile probleme cu care se confruntă clubul Steaua București este faptul că suporterii săi nu au acces la informații corecte în ceea ce privește conflictul cu Fotbal Club Fcsb. Acest lucru a putut fi observat din nou chiar recent, când un fost mare handbalist stelist i-a luat clubului nostru apărarea.
La începutul acestei luni, Adrian Simion, fostul nostru mare portar, campion al României de 8 ori, cu echipa de handbal, și medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, din 1984, a vorbit despre conflictul dintre Steaua și FC Fcsb. Acesta nu s-a ferit să critice conducerea clubului militar, făcând-o chiar foarte dur. Însă, chiar dacă în cea mai mare parte Adrian Simion a avut dreptate cu ceea ce a spus, în discursul său au existat anumite părți care au arătat că nu știe în totalitate ce s-a întâmplat în 1998 și în 2003. Din păcate, în aceeași situație se află și o foarte bună parte din suporterii steliști.
„Eu dacă eram ministrul Apărării Naționale a doua zi nu mai exista FCSB. Nu se poate așa ceva! Eu am făcut cantonamente, am stat în cantonamente cu fotbaliștii Stelei, îi știu foarte bine. Lăcătuș stătea cu noi în vestiar. Steaua e club militar, nu are cum să fie altfel. Becali a luat toate acțiunile de la Steaua și a făcut o echipă particulară. O echipă particulară nu are cum să se numească Steaua. A trebuit Talpan să stea 4 ani prin justiție ca să zică justiția că asta e Steaua. Eu dacă eram ministrul Apărării îi dădeam lui Becali banii pe care i-a dat când a luat clubul. Îi dădeam lui toți banii, el se chema FCSB și eu mă numeam în continuare CSA Steaua București.
Rămânea echipa de fotbal a Stelei în Divizia A, că îi călcam cu tancul pe ăia de la Federație. Eu sunt Steaua. Eu sunt Clubul Sportiv al Armatei Steaua, care am câștigat Cupa Campionilor. Tot ce a fost a fost o mânărie cu banii. FCSB nu are cum să fie Steaua.
Actualul comandant (n.r. Mădălin Hîncu) nu are nicio treabă cu acest post. E venit de la Predeal, nu știu de unde. Steaua e un club în derivă în acest moment. Dacă n-ar avea vedetele alea de la scrimă, canotaj… clubul ăsta s-ar desființa”,a declarat Adrian Simion pentru ProSport.
Așa cum am spus deja, per total, ceea ce a declarat Adrian Simion este corect. Ministrul Apărării Naționale trebuia să ia atitudine împotriva celor de la FC Fcsb, clubul nostru trebuia să bată cu pumnul în masa FRF iar la conducerea sa trebuia pus un om competent, nu Mădălin Hîncu. Însă Adrian Simion vorbește și despre niște acțiuni pe care Gigi Becali le-ar fi luat de la Steaua. Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată, pentru că Steaua București nu a fost niciodată societate pe acțiuni, ca să emită acțiuni pe care cineva să le cumpere. Mai mult, Becali nu a plătit nicio sumă către MApN, ca ministrul să trebuiască să îi plătească ceva înapoi.
Pe scurt, ce s-a întâmplat în 1998
Pe scurt, în 1998 clubul Steaua a înfiintat o societate nonprofit care s-a numit AFC Steaua București. Numele nu contează, pentru că aceasta s-ar fi putut numi chiar și AFC Nonprofitul. Nonprofitul nu era clubul, nu deținea niciun element din identitatea clubului. Nonprofitul a fost înființat doar pentru a administra secția de fotbal. Și asta a și făcut, din 1998 și până în 2003.
Nonprofitul AFC Steaua București a reprezentat clubul Steaua în fosta Divizie A. Nu a fost vorba de nicio tranzacție, ci doar de externalizarea unui serviciu. În cazul nostru, acest serviciu a fost activitatea de fotbal.
Pe scurt, ce s-a întâmplat în 2003
În 2003, Gigi Becali a înființat o societate pe acțiuni. A numit-o FC Steaua București SA, dar, în ciuda numelui, nici aceasta nu avea vreo legătură de identitate cu clubul Steaua, așa cum nu a avut nici AFC Steaua București. Becali s-a folosit de relațiile sale ca să substituie clubul Steaua în Liga 1. Adică, foarte pe scurt, i-a furat locul în campionat.
A făcut acest lucru în plin campionat, la începutul lui 2003, așa cum arată și documentele oficiale de la FRF. Becali și-a afiliat echipa, a băgat-o în campionat cu forța și a jucat, înșelând fanii. A făcut acest lucru până în 2014, când Florin Talpan a câștigat la ICCJ procesul pentru anularea mărcii înregistrată abuziv și ilegal de Becali la OSIM, în 2004. De acolo au urmat și alte procese, care au arătat că FC Fcsb nu a fost niciodată Steaua.
Clubul Steaua ar fi trebuit să se asigure că măcar foștii sportivi sunt informați corect
Întorcându-ne la Adrian Simion, vedem că avem de-a face cu un om care înțelege ce înseamnă Steaua București, un stelist adevărat, obișnuit cu performanța și cu mentalitatea de profesionist. Acesta a simțit imediat că ceea ce a trăit el pe vremea când îmbrăca tricoul roș-albastru a dispărut din club. A simțit că profesionalismul a fost înlocuit cu nepăsare iar performanța cu mediocritate.
Aproape din reflex, Adrian Simion a arătat ce ar fi trebuit Steaua să facă. Declarațiile sale sunt dovada unei creșteri steliste sănătoase. Din nou, avem de-a face cu un om cu mentalitate de învingător, un om care nu e obișnuit cu ”las-o că merge și-așa”-ul. Și poate că acestea sunt și motivele pentru care conducerea clubului nostru nu i-a informat pe cei ca el.
Știind că acești steliști, mari campioni și legende ale sportului românesc, nu pot accepta ca numele clubului lor să fie târât în mediocritate, conducătorii clubului Steaua au preferat să îi țină în întuneric. Astfel, nici ei și nici suporterii nu au aflat nici până în ziua de astăzi ce s-a întâmplat cu Steaua la începutul anilor 2000. Este halucinant și revoltător. Și asta deoarece, în orice țară civilizată, după câștigarea unui proces pentru marcă, un club profesionist ar fi emis un comunicat în care ar fi explicat ce s-a întâmplat. Conducerea clubului Steaua nu a făcut acest lucru. Nu a făcut-o Boroi, nu au făcut-o nici Petrea, nici Mocanu, nici Cîrlan și se pare că nu o va face nici Hîncu.
De altfel, Hîncu și-a început mandatul cu stângul. Acesta a fost numit pe ascuns președinte al clubului Steaua, după un concurs ținut pe ascuns, la care a participat doar el. Înștiințarea oficială cum că el este noul comandant a venit la abia două săptămâni după numirea sa. A venit după începerea sezonului în Liga 3, ca suporterii să fie mulțumiți de rezultatele obținute de echipă și să nu protesteze împotriva sa. O tactică penibilă de manipulare, care dovedește și mai mult câtă lipsă de respect au Mădălin Hîncu și prietenii săi față de clubul Steaua și de suporterii săi.
Însă aceste manipulări funcționează doar în mințile lor. Suporterii sunt deja imuni la ele, așa cum au arătat deja prin comentariile pe care le-au lăsat pe rețelele de socializare. Iar Adrian Simion a demonstrat că nici foștii mari sportivi nu pot fi manipulați. Cuvintele sale nu vor fi șterse niciodată:
”Actualul comandant (n.r. Mădălin Hîncu) nu are nicio treabă cu acest post. E venit de la Predeal, nu știu de unde. Steaua e un club în derivă în acest moment. Dacă n-ar avea vedetele alea de la scrimă, canotaj… clubul ăsta s-ar desființa”,a declarat Adrian Simion.
Aceasta este părerea unui mare sportiv despre Mădălin Hîncu. Este o părere de care ministrul apărării naționale, Nicolae Ciucă, ar fi trebuit să țină cont. Nu a ținut. În schimb, a pus la conducerea clubului Steaua pila lui Marius Bălu (acesta este secretarul de stat pentru îmbunătățirea calității vieții personalului MApN, dar, până acum, nu a îmbunătățit cu nimic calitatea vieții personalului MApN). Astfel, eșecurile lui Hîncu vor fi și eșecurile lui Ciucă, al cărui nume poate fi trecut încă de pe acum pe lista celor care i-au făcut și îi fac rău Stelei București.