Isterie și prostie
Există un meme pe internet care spune că „Every day we stray further from God”. În traducere, „în fiecare zi ne îndepărtăm tot mai mult de Dumnezeu”. O variantă a acestui meme este potrivită și în cazul nostru. Doar că, pentru România, acesta ar spune că în fiecare zi ne îndepărtăm tot mai mult de ceea ce înseamnă presa, logica și bunul simț.
Într-un interviu pentru Telekom Sport, Alexandru Bourceanu, fostul fotbalist de la FC Fcsb și Oțelul Galați, a fost întrebat de către angajatul (nu poate fi numit reporter sau jurnalist) Alexandru Sabău dacă a jucat la CSA Steaua București sau la FC Fcsb. Întrebarea este de o prostie incredibilă. Nu, Bourceanu nu a jucat niciodată la Steaua București. Toată țara știe acest lucru. Toată țara știe că el a jucat doar pentru Fotbal Club Fcsb. Este astfel interesant de aflat cam ce a trecut prin tărtăcuța lui Alexandru Sabău, înainte ca acesta să pună întrebarea.
Alexandru Sabău putea la fel de bine să îl întrebe pe Bourceanu dacă a jucat la FC Fcsb sau la Real Madrid. Răspunsul ar fi fost același, la orice oră din zi sau din noapte. Dar, dacă Alexandru Sabău a încercat cumva să sugereze că Fotbal Club Fcsb = CSA Steaua București, atunci înseamnă că avem de-a face aici cu un nivel de prostie pe care planeta noastră nu l-a mai întâlnit niciodată.
Și chiar ar fi bine dacă am avea de-a face cu prostie. Legile lui Darwin spun că, inevitabil, de prostie tot scapi la un moment dat. Mai greu scapi de propaganda grețoasă pe care presa de la noi a învățat să o facă în vechile facultăți comuniste de jurnalism-propagandă. Noi vrem să credem că necunoscutul Alexandru Sabău, de la Telekom Sport, este prea tânăr ca să facă propagandă. Sperăm să fi fost doar o dovadă de prostie, de lipsă de bun simț, de spirit cancanist. Sperăm, dar cine poate să știe?!
Întrebarea l-a pus pe Bourceanu într-o situație stânjenitoare
Imediat ce a auzit întrebarea, Alexandru Bourceanu a izbucnit într-un râs forțat, isteric. Acestea se pot vedea pe fața lui. Nu este un râs natural, normal. Mai mult, râsul lui Bourceanu a ținut doar câteva secunde, după care jucătorul a răspuns la întrebare, ascunzându-și privirea în pământ:
„Am jucat… Poate că nu o să convină, dar am jucat la echipa lui Gigi Becali.”
Așa este. Nimeni nu ar fi zis altceva. Și atunci de ce îi este rușine lui Bourceanu? De ce crede el că răspunsul nu va fi pe placul cuiva? Pe placul cui nu ar fi?
Faptul că foștii fotbaliști ai lui Gigi Becali se feresc să spună că au jucat la echipa lui nu este un secret. Bourceanu nu este nici primul și nu va fi nici ultimul fotbalist care se va rușina în momentul în care numele său va fi asociat cu FC Fcsb. Este, poate, o reacție normală. Cel mai probabil, niciunul dintre noi nu ar dori să joace pentru o echipă cu nume inventat doar pentru a fura identitatea altei echipe. Asta lăsând la o parte urâțenia numelui Fotbal Club Fcsb.
De altfel, chiar fanii fcsbiști se feresc să își strige echipa după acest nume. În ciuda faptului că FC Fcsb folosește acest nume din 2017, când o instanță a decis că nu avea niciun drept să folosească numele Steaua, suporterii săi nu au făcut nici măcar un banner, nu au compus nici măcar un singur cântec cu numele echipei. Și lor le este la fel de rușine să folosească acest nume oribil.
La Bourceanu, însă, rușinea a fost și mai mare, deoarece angajatul Telekom Sport, Alexandru Sabău, l-a întrebat dacă a jucat la clubul care chiar este Steaua București. Deși probabil că nu asta a fost intenția sa, Alexandru Sabău a învârtit un cuțit în rana lui Bourceanu, fotbalistul fiind pus în situația să recunoască că nu a jucat la Steaua. De aici și râsul isteric al lui Bourceanu, râs care ar fi trebuit să mascheze momentul stânjenitor în care acesta a fost băgat cu forța.
Problema e la noi, nu la ei
Fotbaliștii aflați în aceeași situație cu Bourceanu vor înghiți în sec, de fiecare dată când va fi menționat numele Steaua. Unii vor râde isteric, alții își vor plânge de milă, cum a făcut și Adi Popa, care a spus că el speră că a jucat la Steaua, iar alții vor deveni agresivi. Vezi cazurile Petre Marin sau Dică, care insistă că au jucat la Steaua București, deși nu au jucat niciodată pentru clubul nostru. Vina, însă, nu e neapărat a lor. Da, ei se opun realității, dar adevărul este că părerea lor nu contează. Ei doar repetă, nu decid nimic.
Alții, în schimb, au putere de decizie. Ei pot pune capăt spectacolului grotesc pe care presa îl promovează peste tot. Evident, pot pune capăt și chinului îndurat de fotbaliștii fcsbiști, pe care presa îi folosește mereu pentru a ține în viață această minciună. Despre cine vorbim? Despre comandantul interimar, Mădălin Hîncu, cel care acum câteva luni se lăuda că va face orice pentru a proteja imaginea Stelei. Se vedem cu ochiul liber cât de bine o protejează.