Ce-ați făcut de ați distrus academia de fotbal a Stelei în mai puțin de un an?!
Anul trecut, ne-am lăudat cu calitatea academiei de fotbal a Stelei București. Anul acesta, ne punem mâinile-n cap! În mai puțin de 12 luni, Steaua București a pierdut 40 de poziții în topul celor mai bune academii de fotbal din România.
FRF a anunțat astăzi că, din academiile de copii și juniori clasificate în 2019, 78% au progresat, având un punctaj mai bun ca cel obținut anul trecut. Din păcate, Steaua București nu se află printre aceste echipe.
Anul trecut, clubul nostru a ocupat locul 20 în acest top, un loc excelent, dat fiind faptul că fotbalul stelist nu trece printr-o perioadă prea bună. A fost o veste care ne-a dat speranțe pentru viitor. Chiar am crezut că vor urma ani mai buni pentru echipa noastră și ne-am bucurat sincer. A fost, din păcate, o iluzie. În acest an, Steaua ocupă de abia locul 61 în topul academiilor. Vorbim despre un picaj de 41 de locuri, care ne-a dus din top, chiar la fund. Steaua ocupă locul 61 din 69!
Anul acesta, clubul nostru a primit un punctaj de doar 17,5. Anul trecut, acest punctaj a fost 56,7. Cum s-a ajuns aici? Chiar nu știm. Nu găsim absolut nicio explicație, pentru că o asemenea contraperformanță este greu de realizat. De greșeli nu putem vorbi. Un asemenea dezastru vine doar intenționat.
Conform FRF, „procedura de evaluare acoperă 7 domenii fundamentale pentru performanța în fotbalul juvenil, fiecare cu mai multe categorii. Fiecare categorie este evaluată pe o scară de la 1 la 4 puncte. În același timp, fiecare categorie are o pondere diferită la evaluarea totală. Scorul final depinde de evaluarea tuturor categoriilor din 7 domenii, calculul final ținând cont atât de ponderea fiecărei categorii, cât și a domeniului general în scorul total.”
Iată cele 7 domenii și ponderea lor la total (100%), fiecare academie putând obține maximum 100 de puncte:
- STRATEGIE ȘI FILOZOFIE 10,6 %
- ECHIPE ȘI JUCĂTORI 12,1%
- STAFF TEHNIC 19,4%
- STAFF SUPORT 6,8%
- ANTRENAMENTE ȘI MECIURI 9,7%
- INFRASTRUCTURĂ ȘI FACILITĂȚI 20,8%
- REZULTATE 20,6%
Uitându-ne peste această procedură, putem trage câteva concluzii. La rezultate am stat prost în acest an, pentru că cei din conducerea clubului au ales să dea afară un număr mare de juniori valoroși, la începutul sezonului trecut. Putem așadar să spunem că nu am stat foarte strălucit nici la echipe și jucători. Totuși, celelalte 5 criterii ar fi trebuit să fie bifate la maxim.
Nu există absolut nicio scuză ca Steaua să nu ia punctaj maxim la infrastructură, antrenamente, staff tehnic, staff suport și la strategie și filozofie. La ultimul criteriu, strategie și filozofie, clubul nostru ar trebui să stea cel mai bine din toată țara, pentru că vorbim despre singurul club din România care a câștigat o cupă europeană. Mai mult, cu noul stadion aproape terminat, ar trebui să fim în top și la infrastructură și facilități. Și să nu uităm că, pe lângă noul stadion, Steaua a investit 300 de mii de euro pentru refacerea și modernizarea terenului 5.
Așadar, CUM NAIBA A REUȘIT CLUBUL NOSTRU SĂ STRÂNGĂ DOAR 17,5 PUNCTE?!
Este rușinos! Este revoltător! Este o insultă la adresa tuturor fanilor steliști care și-au exprimat destul de puternic susținerea pentru club și mai ales pentru secția de fotbal!
Dacă acest punctaj umilitor este rezultatul unei erori, conducerea clubului nostru trebuie să clarifice situația.
Dacă nu e o eroare, dacă acest clasament este corect, cineva trebuie să plătească. Conducerea trebuie să dea explicații pentru această umilință iar cei vinovați trebuie să răspundă, poate chiar cu funcțiile.
Nu se poate ca, în mai puțin de un an, academia de fotbal a Stelei să treacă de la una dintre cele mai bune, la una dintre cele mai slabe din țară.
Conducerea clubului a refuzat proiectul bazat pe dezvoltarea propriei academii
Anul trecut, când s-a aflat în discuții pentru a prelua Steaua, Victor Pițurcă a propus un proiect care se baza pe dezvoltarea fotbalului stelist de la nivel de juniori și tineret.
”Ce cred eu? Nu s-a făcut un proiect, nu s-a făcut o strategie. Totul a fost din pripă. Toată lumea a zis că avem suporteri, avem echipă. Steaua, dacă vrea să renască, trebuie să aibă o academie. Şi se poate face. Se face şi stadionul, au o bază acolo. Da, am fost contactat, o să mă văd în zilele următoare. Nu se pune problema să vin ca antrenor. Nu o să-mi permit acum să antrenez în Liga a 4-a, în Liga a 3-a, sunt destui copii care o pot face.
Voi avea o discuţie şi voi vedea. Ştiţi că eu sunt foarte pretenţios şi trebuie pus totul pe hârtie. M-am gândit la asta zilele astea, să te înhami la muncă d-asta titanică. Trebuie infrastructură pentru academie, e vorba despre milioane de euro. Şi aici pot fi atrase fonduri. Deschis sunt, chiar dacă nu o să merg eu, o să fiu deschis şi o să merg. Dar dacă ar fi să mă înham eu la treabă, trebuie să am garanţii.
Nu trebuie să stam doar în MApN, eu nu văd lucrurile aşa. Trebuie un parteneriat. Trebuie să ieşi din sfera asta, lucrurile trebuie să se facă profesionist. Este foarte atractivă pentru investitori echipa. Este cel mai mare brand. Sunt foarte mulţi lângă Steaua. Şi se pot face bani. Gândiţi-vă că se face acest stadion. Acolo se pot face afaceri. Sunt terenuri necultivate pe acolo. Acolo se poate face o academie printre cele mai tari din Europa”, a declarat Victor Pițurcă anul trecut, pentru Telekom Sport.
Se pare însă că cei din conducerea clubului nu doar că nu l-au vrut pe Pițurcă, dar nu au vrut nici ideea lui. Aceasta este singura explicație pentru acest dezastru.
Păi hai să vă zic ce program au făcut apeviștii, că doar la asta de pricep (unii, nu ăia care stau doar în birou):
5.30 Deșteptarea
5.30 – 6.00 Înviorarea la bustul gol, fie vară, fie iarnă
6.00 – 6.30 Lucru pe sectoare: scări, dormitor, grupuri sanitare, exterioare
6.30 – 7.30 Micul dejun
8.00 – 10.45 Instrucție de front (asta ar fi un fel de antrenament fizico – tactic) partea I
10.45 – 11.15 Pauză de supliment (gustare)
11.15 – 13.30 Instrucție de front (asta ar fi un fel de antrenament fizico – tactic) partea a II-a
13.30 – 14.30 Masa de prânz
14.30 – 15.00 Program de îngrijire a armamentului din dotare
15.00 – 18.30 Lecții de strategie și tactică militară. Studiul regulamentelor (militare sau de fotbal)?
18.30 – 19.30 Program TV
19.30 – 20.30 Masa de seară
20.30 – 21.00 Apelul de seară
21.00 – 21.30 Program de voie
21.30 Stingerea
Ăsta era programul unui militar în termen dintr-o unitate operativă a MApN (adică eu în persoană, la UM 01654 Buzău) în anul 1985.
Acum hai să ne gândim un pic: ce asemănare este între acest program și programul unei echipe profesioniste de fotbal, handbal, baschet etc.?
Vă spun eu: absolut nici una.
Iar concluzia este: RIDICOL, RIDICOL, RIDICOL să speri că apeviștii vor manageria sportul de performanță la STEAUA….