FC Fcsb are dreptate și le dorim mult succes la TAS. Steaua trebuie lăsată să promoveze fără să fie forțată să își schimbe statutul juridic
Presa sportivă din România a publicat astăzi o știre destul de veche, dar pe care poate că puțini români o cunosc. FC Fcsb a contestat la TAS o decizie a FRF care, la prima vedere, ar fi în favoarea Stelei. Însă decizia respectivă NU ESTE ÎN FAVOAREA STELEI!
Nu o să ne mințim și să credem că FC Fcsb a luat aceste măsuri pentru binele clubului nostru. Le-a luat pentru că vrea într-adevăr să oprească promovarea Stelei. Doar că, dacă privim mai atenți situația, demersul lor este unul corect, este unul care, surprinzător pentru FC Fcsb, luptă împotriva discriminării.
Ce a cerut FC Fcsb la TAS
„Prin decizia adoptată s-a stabilit posibilitatea unui club de drept public care a parcurs toate etapele de promovare de la Liga 4 (în unele județe din România și de la Liga 5) până la Liga 2, să ofere acest drept unui alt club, de drept privat, care să aducă la îndeplinire exclusiv ultima etapă, respectiv promovarea în Liga 1. În primul nivel competițional ar ajunge clubul de drept privat care a realizat promovarea de la Liga 2 la Liga 1, nu cel care a realizat promovarea începând de la cel mai de jos nivel”, se arată în apelul făcut de oi.
FC Fcsb atacă două decizii ale federației, decizii date cu scopul de a le face pe plac stăpânilor lor politici. Nu are rost să ne ascundem. Acesta a fost scopul, acesta este adevărul. Mai mult, aceste decizii vor face foarte mult rău fotbalului românesc, pe care îl vor livra direct în mâinile celor precum Gigi Becali.
Ce precizează cele două hotărâri ale FRF, contestate de oile fcsbiste
- Posibilitatea cluburilor de drept public din Liga 2 de a-și schimba statutul juridic sau a transfera activitatea unui club de drept privat, în pauza competițională de dinaintea sezonului 2019-2020, pentru a putea obține licența de Liga 1 (unde sunt admise numai cluburile profesioniste, organizate ca societăți pe acțiuni sau societăți non-profit) și a putea promova în primul eșalon;
- Obligativitatea cluburilor din Liga 1 de a avea echipe de fotbal feminin din viitorul sezon;
Pe noi, evident, ne interesează doar prima hotărâre. Cea de-a doua e mai puțin importantă, Becali contestând-o doar pentru că are porniri de misogin, așa cum a și demonstrat deja.
Așa cum am spus, la prima vedere, decizia FRF pare să ajute cluburile. Însă nu trebuie să uităm că fotbalul românesc înseamnă abuzuri, înseamnă mizerie și înseamnă hoție.
FRF propune distrugerea brandurilor sportive românești
Decizia FRF propune scenarii precum următorul:
Vă spunem de la început că acesta este un scenariu închipuit, care ar putea avea loc, dar care e foarte probabil să nu se întâmple niciodată. Exemplul nostru vizează echipa Sportul Studențesc București, echipă veche, cunoscută la nivel național, care a jucat în Liga 1 și care a ajuns să se desființeze din cauza patronului său, Vasile Șiman.
Să presupunem că primăria municipiului București ar achiziționa brandul Sportul Studențesc de la Șiman și ar reînființa echipa. Ar înscrie-o în Liga 4, ar finanța-o și ar duce-o în Liga 2. Să presupunem și că Sportul reușește să promoveze în Liga 1. Conform actualelor regulamente, Sportul nu ar putea juca în Liga 1, deoarece în Liga 1 sunt acceptate doar echipe care sunt organizate ca societăți pe acțiuni sau ca organizații non-profit.
În acest moment, articolul 5 din ROAF al FRF spune că:
5Este interzisă modificarea formei juridice, a structurii unui club sau orice operaţiune care are ca scop transmiterea/dobândirea dreptului de participare în competiţii sau/şi facilitarea obţinerii licenţei.
Adică, ceea ce a făcut FC Fcsb în 2003, când a luat abuziv locul Stelei, este interzis. În acel sezon, campionatul a fost pornit de Steaua dar finalizat de FC Fcsb. Steaua București avea un CIS, un CUI și o formă de organizare, în timp ce FC Fcsb avea alt CIS, alt CUI și altă formă de organizare. FC Fcsb a apărut fix pentru că Becali voia să ia dreptul Stelei de participare în Liga 1. Și așa a și făcut.
A fost o încălcare gravă a regulamentului, care a dus la înlocuirea unei echipe cu alta. Și trebuie să înțelegeți că punctul 5 din ROAF există fix pentru a opri înlocuirea unei echipe cu alta!
Dar noua decizia dată de FRF le permite anumitor cluburi să sară peste punctul 5. Și acum ne întoarcem la exemplul cu Sportul Studențesc. După ce a finanțat echipa, după ce a dus-o din Liga 4 până în Liga 1, primăria Bucureștiului se dă acum la o parte, în locul său venind Vasile Șiman, cu o firmă nouă. Șiman ”preia” locul Sportului, ia și lotul de jucători sau își ia alți jucători, și joacă direct în Liga 1. El nu a contribuit cu nimic la promovarea echipei, dar ajune să bage în buzunare bani mulți, din televizări, sponsorizări, etc. Banii aceștia nu intra în vistieria primăriei Bucucurești, care a dus echipa până în prima ligă. Întră doar în buzunarele noului patron.
Planul FRF este mult mai diabolic decât pare
Dar lucrurile nu se opresc aici. După 2-3 sezoane în prima ligă, Sportul lui Șiman cade din nou în L2. Apoi cade în L3 și, în cele din urmă, în L4. Acolo, Șiman nu mai are chef să finanțeze echipa, în care oricum nu prea a băgat bani (De aia a și retrogradat). Ce se întâmplă acum? Dispare Sportul? Nu. Pentru că FRF a dat o altă decizie.
Ce spune această decizie?
– cesiunea dreptului de participare în competiții de la un club de drept privat la un club de drept public cu sediul în aceeași localitate, doar în situația în care se face dovada că finanțarea clubului de drept privat a fost efectuată de către autoritatea publică prin a cărei decizie se înființează clubul de drept public cesionar;
Paragraful de mai sus este o completare la punctul 5 din ROAF, pe care vi l-am prezentat deja. Practic, acesta permite ca un club deținut de un privat să fie înlocuit cu unul deținut de stat, dacă se divedește că, la un moment dat, clubul deținut de privat a fost finanțat de stat. Practic, avem primul proces, dar desfășurat în sens invers.
Astfel, FRF legalizează furtul de identitate. Statul român este însărcinat cu scoaterea din mocirlă a brandurilor distruse, în timp ce hoții doar bagă bani în buzunare, fără a ajuta sportul cu ceva.
Să luăm cazul Stelei
Dacă Steaua ar urma pașii propuși de FRF ne-am întoarce la aceeași situație pe care am avut-o la finalul anilor 90. Adică clubul Steaua ar fi înlocuit de un nonprofit sau o societate pe acțiuni care ar pretinde că e Steaua. Aceasta va funcționa până când le va trece cheful celor care o vor controla. Apoi totul s-ar duce pe apa sâmbetei iar clubul Steaua ar fi din nou chemat să reclădească, din Liga 4.
FC Fcsb a făcut plângerea la TAS sperând că îi face rău Stelei, dar, de fapt, pe termen lung, îi face bine. De altfel, Steaua nu ar trebui să fie deranjată de demersul oilor, ci ar trebui să li se alăture.
În acest moment, decizia FRF de a restricționa accesul echipelor deținute de stat în Liga 1 este una discriminatorie! Este o decizie care contrazice toate ideile de fair play și de nediscriminare pe care le promovează FIFA și UEFA. Iar FRF nu trebuie să dea legi care să îndemne la abuzuri și mai grave. Trebuie doar să ridice aceste restricții.
Nu că ar conta în vreun fel aceste restricții. Este cunoscut faptul că regulamentele și statutele FRF sunt doar de formă. Când e necesar ca o echipă a sistemului să fie ajutată, e ajutată chiar dacă regulamentele și statutele sunt încălcate. Așa s-a întâmplat cu FC Fcsb, înscrisă direct în Liga 1, deși regulamentele interziceau acest lucru, dar și cu Academia Partid / FC R, pentru care regulamentele și statutele FRF au fost schimbate cu dedicație.
La FRF, tot ce contează este votul adunării generale. Dacă adunarea generală va vota ca Steaua, sub forma actuală, să joace în Liga 1, aceasta va juca chiar dacă regulamentele FRF și LPF nu permit acest lucru. În cazul în care ați uitat, vă aducem aminte că, deși regulamentele și statutele FRF interzic schimbarea numelui în plin campionat, FC Fcsb și-a schimbat numele în plin campionat fără să fie dezafiliată, tocmai pentru că adunarea generală a fost de acord cu acest lucru.
FRF: ”Primează meritul sportiv”
Și, dacă Steaua s-ar duce la TAS și ar da în judecată FRF, cerând să fie schimbate aceste regulamente, ar putea câștiga. Ar avea chiar șanse foarte mari să câștige. Spunem asta deoarece FRF a stabilit deja numeroase precedente care i-ar da Stelei dreptate.
Burleanu și oamenii lui au spus de foarte multe ori că tot ceea ce contează este ”meritul sportiv”. Dacă o echipă câștigă pe teren dreptul de a promova și de a jucat în Liga 1, FRF trebuie să facă orice ca să o poată ajuta. Acesta a fost argumentul federației în cazul Academia Partid. De ce să nu fie un argument și în favoarea Stelei?
Ceea ce propune FRF nu este în niciun caz corect. Avem deja exemplul nonprofitului AFC Steaua București, care ne-a făcut atâtea necazuri. Mai avem și un exemplu mai recent, cel al echipei FC Argeș. Aceasta a fost luată de primărie și promovată până în Liga 2. Acolo, la presiunile FRF, FC Argeș s-a lăsat înlocuită de o societate nouă, pe acțiuni, ACSC Campionii FC Argeș. În mod cât se poate de evident, ACSC Campionii FC Argeș nu este FC Argeș. Dar, dacă va promova, FRF o va prezenta drept FC Argeș și va face acest lucru atât timp cât această echipa va putea să își satisfacă noii proprietari. Apoi ea va fi dată la o parte, va fi retrogradată, iar primăria își va face din nou apariția, luând echipa de jos, promovând-o și, în final, dându-se la o parte pentru alți băieți deștepți.
Așa distrugi fotbalul!
Să nu uităm un lucru!
Nu liga în care joacă determină identitatea unui club. Chiar dacă Steaua nu va juca niciodată în Liga 1, asta nu înseamnă că nu va fi Steaua. La fel, chiar dacă FC Fcsb va juca mereu doar în Liga 1, asta nu înseamnă că e Steaua.
Interesant articol.
In legătură cu ultimul paragraf, între valorile Stelei este performanța, iar a juca în liga a doua nu este performanță. Steliștii vor că Steaua să fie iar campioana Europei.