Gazeta Sporturilor a mințit din nou. Tică Dănilescu a infirmat informațiile apărute în articolul scris de Crăițoiu și Udrea
E destul de greu în România să găsești un ziar de știri false mai mare ca Gazeta Sporturilor. În lipsă de știri de scandal, fostul oficios al partidului comunist inventează propriile sale știri, pentru a murdări imaginile unor oameni care chiar au făcut ceva pentru sportul românesc.
Miercuri, 15 aprilie, Gsp a publicat un articol în care anunța că, în 1988, Ion Alecsandrescu și Emeric Ienei le-ar fi făcut un raport foștilor mari fundași steliști, Iovan și Bumbescu, acuzându-i că s-au îmbătat înainte de amicalul Olanda-România. Articolul a fost scris de Crăițoiu și Udrea. Și acest aspect e unul destul de ciudat. E greu de înțeles de ce e nevoie de doi oameni (nu-i putem numi jurnaliști) pentru a scrie un articol format, în cea mai mare parte, din transcrierea presupusului raport. Însă discuția trebuie să fie despre acest raport.
Gsp nu a publicat raportul. Nu l-a prezentat. A atașat în articol doar câteva poze ale unui document care vorbește despre o acțiune a naționalei, în anul 1988. Totuși, documentul nu prezintă nicio semnătură, nicio ștampilă, nimic ce ar putea dovedi că e vorba de un document oficial. Mai mult, nimic nu dovedește că acel document ar fi fost întocmit de Ion Alecsandrescu și Emeric Ienei. Ne bazăm în totalitate pe cuvântul celor doi autori ai textului.
Cu o mașină veche de scris (mai există!) și cu o bucată de hârtie peste care au trecut anii, oricine poate produce un document despre care să spună că a fost scris de Nicolae Ceaușescu. Asta nu înseamnă că așa și e.
Acuzațiile la adresa celor doi fotbaliști, Iovan și Bumbescu, apar în altă poză. Cele două par să facă parte din același document, însă nu putem fi siguri de acest lucru, având în vedere că documentul complet nu e prezentat deloc.
Partea interesantă e că gesepiștii au transcris în articolul lor o parte care nu apare în poza pe care chiar ei au atașat-o articolului. Priviți mai jos! În prima poză, avem presupusul raport. În a doua e transcrierea făcută de cei de la Gsp. Numele lui Ienei și Alecsandrescu nu apar în prima poză, doar în „transcrierea” celor doi gesepiști. Apoi se poate vedea că și textele sunt de fapt diferite.
Piesa de rezistență a articolului e însă povestea. Aceasta îi prezintă pe Iovan și Bumbescu drept niște băieți răi, care nu dădeau doi bani pe sport, pe națională sau pe regimul comunist din România. Aflăm astfel că Iovan ar fi părăsit hotelul din Amsterdam, unde a fost cazată echipa națională, nu doar într-o noapte, ci în două nopți diferite. Da, ați citit bine. Pe timpul regimului comunist, adică a acelui regim care trimitea securiști alături de națională, pentru a-i supraveghea pe sportivi și pentru a se asigura că aceștia nu fug din cantonamente, un sportiv nu doar că a fugit din cantonament, dar a repetat isprava a doua seară.
Și când te gândești că noi credeam că regimul comunist a fost unul dictatorial, dur, oribil. Udrea și Crăițoiu ne spun acum că, de fapt, securiștii și mai marii partidului erau niște băieți de treabă, care nu se supărau când tu îți băteai joc de ei și de Partidul Comunist.
Fiind vorba de Gazeta Sporturilor, Mircea Lucescu nu putea lipsi
Cei care citesc articolul gesepist, vor vedea că e destul de greu de înțeles. Nu povestea în sine, ci articolul. Acesta pornește vorbind despre un raport semnat de Alecsandrescu și Ienei. Apoi, de nicăieri, aduce în discuție un raport semnat de Lucescu și Mircea Rădulescu. Evident, cum e vorba de Gazeta Sporturilor, nu putea lipsi Mircea Lucescu. În articol, acesta este prezentat drept un apărător al fotbalului românesc, preocupat de impactul negativ pe care scandalurile din acei ani l-ar fi putut avea asupra rezultatelor echipei naționale. Doar că această preocupare nu are sens.
A doua jumătate a anilor 80 a fost apogeul fotbalului românesc. Steaua a înregistrat atunci performanțe incredibile și tot atunci a apărut generația care e azi considerată cea mai bună din istoria naționalei. Despre ce atitudini necorespunzătoare vorbea Lucescu în raportul său? Și ce legătură avea acest al doilea presupus raport cu primul presupus raport? Acestea sunt doar două din întrebările pe care articolul scris de Crăițoiu și Udrea le lasă fără răspuns.
După cum am spus, articolul e greu de înțeles, fiind mai degrabă un amestec de informații neverificate, având ca scop murdărirea numelor unor oameni de fotbal care au făcut ceva pentru fotbalul românesc, Ienei, Alecsandrescu, Iovan și Bumbescu, și sărutarea subtilă a dosului lui Mircea Lucescu, individ care doar se laudă că a făcut ceva pentru fotbalul nostru, dar care, de fapt, nu a făcut nimic concret.
Din păcate, scopul articolului mizerabil a fost atins
Crăițoiu și Udrea nu au vorbit cu Bumbescu și Iovan. Nu au vorbit nici cu Emeric Ienei. Ei doar au inventat o poveste. Din păcate, articolul lor mizerabil nu a căzut bine pentru Bumbescu și Iovan. Ambii au negat informațiile în interviuri date pentru ProSport. Supărat, Adrian Bumbescu chiar i-a făcut câteva reporșuri lui Emeric Ienei, legate de neconvocări. Nouă, steliștilor, nu ne cad bine aceste reproșuri, pentru că nu ne dorim să îi vedem pe doi dintre idolii noștri certați. Totuși, ele dovedesc cam cât de mult își dorea fotbalistul Bumbescu să joace la națională.
E greu de crezut că un astfel de fotbalist s-ar fi îmbătat înaintea meciurilor naționalei. De altfel, Adrian Bumbescu chiar a jucat în acel meci, cu Olanda, fiind titular în apărare alături de Belodedici și Andone. Dacă chiar ar fi fost probleme, Emeric Ienei cu siguranță nu l-ar fi introdus titular în acel meci. Avea deja doi fundași centrali pe care putea conta. Nu mai avea neapărat nevoie de un al treilea.
Pentru că l-a introdus pe Bumbescu în acel meci, putem trage concluzia că Emeric Ienei a avut atunci încredere în cel poreclit Colonelul.
Ștefan Iovan a discutat și el în ProSport despre presupusul raport.
„Nu sunt lucruri adevărate! Unde puteam să mă duc două zile? Noi stăteam într-un turneu două zile, apoi plecam la altul. Odată am fost la un turneu în Amsterdam, apoi am plecat la San Sebastian, cu autocarul, nu înțeleg rapoartele astea. Adică, plecam două zile de la echipa națională și apoi unde mă întorceam? După nu trebuia să plec acasă? Cine mă mai primea dacă dispăream două zile? Sunt niște bazaconii, din punctul meu de vedere,” a spus acesta. „Totul este cusut cu ață albă, din punctul meu de vedere”
Și chiar este.
Tică Dănilescu a negat informațiile apărute în articolul din Gazeta Sporturilor
Pentru că numele său apare în articolul din Gazetă, am decis să vorbim cu Tică Dănilescu, fostul conducător stelist. L-am întrebat dacă presupusul raport este adevărat. Acesta a negat.
”Cum să vorbesc de rău un fotbalist ca Adrian Bumbescu, care a făcut atât de multe pentru Steaua?! Dacă s-ar fi întâmplat ceva, aș fi găsit o scuză, că era accidentat sau bolnav. Niciodată nu aș fi dat un raport în care să spun că era beat. Eu aveam atunci doar un an vechime la Steaua. Nici nu puteam să dau eu rapoarte către FRF. Deasupra mea erau colonelul Gavrilă, Valentin Ceaușescu, Ilie Ceaușescu. Ei vorbeau cu FRF și niciodată nu ar fi dat informații negative despre jucătorii Stelei. Iar Ion Alecsandrescu a rămas stelist și după ce a plecat la federație. Niciodată nu ar fi murdărit imaginea Stelei,” ne-a spus domnul Dănilescu.
Domnul Dănilescu a explicat și o altă informație apărută în articol, cea care spunea că ministerul apărării i-ar fi suspendat pe Pițurcă, Belodedici, Bumbescu, Lăcătuș și Iovan și că le-ar fi interzis să părăsească țara.
”Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată. Nu au fost suspendați. Pentru că ne luptam atunci cu Dinamo pentru campionat și cupă, mai inventam noi scuze, ca să nu meargă fotbaliștii la meciuri mai puțin importante de-ale naționalei și să nu fie obosiți. Dar, dacă nu îi lăsam noi să meargă, nu îi lăsau nici cei de la Dinamo pe ai lor,” ne-a spus Tică Dănilescu.
Avem așadar parte de un nou articol mincinos din partea ziarului care, pe vremuri, s-a numit Sportul Popular, nu Gazeta Sporturilor. Un nou articol mincinos despre Steaua, un nou articol mincinos care are ca scop murdărirea imaginii Stelei. Oare câte astfel de articole vor mai publica acești indivizi, până când va lua și clubul nostru atitudine împotriva lor?!
Ca de obicei, zici gsp si tragi apa…
Voi aveti un „fetis”pentru Mircea Lucescu.
@Silviu
Direcţia e bună, sensul e greşit. Adică ne-a Lircea Mucescu are un fetiş cu (nu pentru) Steaua. El l-a adus pe Boloni la Steaua, el a întărit cooperativa, pardon, campionatul, ceea ce a permis Stelei să aibă marile performanţe din anii 80, el a făcut, el a dres. Practic, el a creat marea echipă care a câştigat CCE în anul 1986. Atunci când e mai modest, recunoaşte doar că a fost cel mai important în atingerea acelor performanţe.
Acum să îţi spun cum stă treaba, deoarece aveam 20 de ani pe atunci. Nu a existat un personaj mai nociv pentru fotbalul românesc din acea perioadă, dominat de miliţie şi de securitate, decât acest veşnic frustrat.
Fiind un tip inteligent, il Muce a manipulat, prin metode tipice ministerului represiunii, opinia publică. Dar de crezut l-au crezut numai cei fără creier (aşa cum pari să fii şi tu, nu te supăra).
Practic, omul nu a avut nici o performanţă internaţională în acea perioadă, poate cu excepţia semifinalei Cupei Cupelor din 1990, care era în realitate competiţia de nivel trei din Europa şi care nu prea mai interesa pe nimeni, încă de atunci – dovadă, s-a şi desfiinţat imediat după aceea.
Legat de articolul celor doi găinari, îi sfătuiesc pe cei implicaţi să încerce o acţiune în justiţie. Să ceară prezentarea dovezilor şi să vedem cum stă treaba.