Steaua București este club sportiv, nu unitate militară
Este adevărat, clubul nostru este încadrat, din punct de vedere administrativ, ca unitate militară, UM 02301. Cu toate acestea, nu o să vedeți niciun tanc, nu o să vedeți niciun sergent făcând instrucție cu vreun nou recrut și nu o să vedeți nici vreun general, discutând despre tactică sau ascunzând secrete de stat. O să vedeți în schimb sportivi, făcând sport. Asta deoarece, orice ar spune unii și oricât și-ar dori alții, Steaua București este un club sportiv, nu o unitate militară.
La conferința de presă de ieri, colonelul Bixi Mocanu a ținut neapărat să explice că un alt colonel, Florin Talpan, nu are pregătirea militară necesară pentru a conduce un club sportiv. Lăsând la o parte faptul că cei doi au același grad, e ciudat să auzi că e nevoie de pregătire militară pentru a conduce un club sportiv. De altfel, după auzul acestor vorbe, nu putem să nu ne întrebăm cum se descurcă celelalte cluburi sportive din lume, care nu sunt conduse de un colonel la fel de ”priceput” precum Bixi Mocanu. Sau poate că toate au la conducere militari, dar nu știm noi.
Lasând glumele, Bixi Mocanu a făcut respectiva declarație deoarece el consideră că Steaua București nu e un club sportiv, ci o unitate militară. Acesta este și motivul pentru care majoritatea măsurilor luate de el la Steaua tin mai degraba de armată, decât de sport. Să luăm de exemplu cutiuțele pentru telefoane și electronice. E vorba de niște cutiuțe cu cheie, în care angajații clubului Steaua își depozitează telefoanele mobile în momentul în care ajung la serviciu. Sunt acel gen de cutiuțe pe care le vedeți pe la ambasadă, având ca scop prevenirea înregistrărilor audio sau video neautorizate. Pentru o unitate militară, măsura are sens. Pentru un club sportiv, nu prea.
Cea mai bună perioadă din istoria Stelei a fost cea în care comandantul, tot colonel, a condus ca un președinte de club, nu ca un general
Indiscutabil, cea mai bună perioadă din istoria clubului Steaua a fost a doua jumătate a anilor 80. Atunci, colonelul Nicolae Gavrilă nu a simțit nevoia să își terorizeze subalternii, ci i-a lăsat să își facă treaba. Iar oamenii ca Ion Alecsandrescu și-au făcut-o, și au făcut-o bine de tot.
Pe vremea lui Nicolae Gavrilă, la Steaua s-au întâmplat multe. Belodedici a fugit din țară, Gică Popescu a dezertat, jucătorii Stelei făceau contrabandă cu produse din vest. Dacă Gavrilă ar fi condus clubul ca un militar, era prăpăd. Dar el l-a condus ca un președinte de club. Astfel, nimeni din club nu a suferit pentru că Belodedici a fugit, Gică Popescu nu a fost băgat la pușcărie, iar ceilalți jucători au fost lăsați să aducă în contiuare videouri și ce au mai adus de prin străinătate. Cel mai important, Steaua a făcut performanță.
Boroi, cel mai longeviv dar și cel mai slab comandant
Să luăm acum perioada în care George Boroi a condus clubul Steaua. Vorbim de perioada 2003-2016, adică 13 ani. George Boroi e astfel cel ma longeviv comandant stelist. Despre realizările sale a scris ziaristul Ion Teleanu, într-un articol din 2017, din ziuanews.ro. Conform acestuia, ”fostii mari campioni care au adus glorie clubului militar sustin la fara reserve ca pentru Steaua si sportul romanesc, George Boroi a fost un comandant de trista amintire care a dus clubul din Bulevardul Ghencea in pragul dezastrului. Timp de 13 ani, a transformat clubul militar dintr-un simbol mondial intr-o grupare de cartier.”
Sunt cuvinte puternice, dar Ion Teleanu nu se oprește aici. Acesta merge mai departe și spune că ”venirea sa in fruntea clubului Steaua a coincis si cu perioada de inceput a marilor scandaluri. Permanent a fost preocupat doar de confortul sau personal si mai putin de club, dar tot timpul a tesut intrigi si a intretinut stari tensionate. Rand pe rand, marii campioni si tehnicieni au fost indepartati din club, iar multi au plecat scarbiti de limbajul de golanesc si comportamentul birjaresc al acestuia. In locul marilor campioni a fost adusi multi oameni obedienti, fara coloana vertebrala, dar care-l idolatizau pe Boroi.”
Așa a și fost.
Nu doar Boroi e vinovat, ci și Zisu și ceilalți
Partea cea mai importantă a articolului lui Ion Teleanu este cea în care acesta atrage atenția asupra faptului că Boroi nu a fost singurul vinovat. Acesta a arătat cu degetul și spre cei care au ocupat funcția de ministru al apărării, din 2003 și până acum, dar și ”controversatul Cătălin Zisu”. Domnul Teleanu susține că aceștia sunt cel puțin la fel de vinovați, deoarece ”au acceptat sa mentina atata timp in fruntea celui mai galonat club din Romania, um manager catastrofa provenit dintr-un fost atlet modest din punct de vedere al perfomantelor si zero la capitolul manageriat. In afara de masina, nu mai condusese nimic pana a ajuns in fruntea clubului Steaua adus si sustinut permanent de fostul carator de geanta a lui Victor Babiuc, controversatul Catalin Zisu.De fapt, mentineerea lui Boroi in fruntea CSA Steaua i se datoreaza suta la suta numai lui Zisu.”
În era ”militarului” Boroi, Steaua a dus-o tot mai rău, de la an la an. Hocheiul a fost exilat în Transilvania, handbalul la Chiajna, baschetul a fost închis, redeschis, închis din nou și redeschis din nou, fotbalul a fost închis mișelește, iar marca Steaua a fost dată gratuit unui privat care și-a bătut joc de ea. Acest ultim lucru s-a întâmplat de fapt de 2 ori. Prima dată în 2004, când Becali a înregistrat abuziv marca Steaua la OSIM, dar Boroi nu a făcut nimic pentru a-l opri. A doua oară s-a întâmplat la finalul lui 2014, când, după câștigarea dosarului pentru marca Steaua, George Boroi i-a permis lui Becali să folosească această marcă gratuit, pentru un meci din cupele europene. Statul a fost prejudiciat atunci, dar nimeni nu a fost tras la răspundere.
Mai mult, la câteva luni distanță, militarii din MApN și Steaua, printre care și Zisu, Petrea și Boroi, s-au adunat pentru a găsi o modalitate de a-i da lui Becali marca înapoi. Din fericire, legea nu le permitea acest lucru.
Secția de fotbal a fost reactivată după plecarea lui Boroi
Cât timp a stat la Steaua, Boroi s-a asigurat că secția de fotbal a stat închisă. Totul s-a schimbat însă la finalul lui 2016. Atunci, ministrul Motoc a mutat clubul Steaua de sub comanda lui Zisu, sub controlul direct al MApN. Cum în acea perioadă a apărut un nou scandal, cu o gaură de câteva sute de mii de euro la Steaua, Boroi a cerut trecerea în rezervă și a plecat la COSR. La două săptămâni după plecarea sa, Florin Talpan obținea reactivarea secției de fotbal. La alte câteva săptămâni distanță, același Florin Talpan câștiga și procesul pentru nume.
Astfel, munca de o viață a trioului Becali-Boroi-Zisu a fost distrusă.
Mocanu, un nou Boroi
Bixi Mocanu ne spune că CV-ul lui de militar îl face perfect pentru a conduce clubul Steaua. Adevărul este, însă, că acesta areun CV chiar mai slab decât cel pe care îl avea Boroi, în 2003. Măcar Boroi a fost sportiv, chiar dacă unul nu foarte strălucit. Bixi Mocanu nu a avut nicio legătură cu sportul.
La fel ca Boroi, însă, a fost numit și el la conducerea Stelei de către Cătălin Zisu.
Colonelul Bixi a fost numit la Steaua comandant interimar. Asta s-a întâmplat în octombrie 2018. Trebuia să stea doar 6 luni, atât cât ține de obicei un post de interimar. Însă a fost numit interimar și o a doua oară, pentru încă 6 luni. De ce? Noi am găsit 2 motive:
- Numirea de interimari este o modalitate prin care oameni influenți de la conducerea statului reușesc să controleze instituții ale statului unde președinții sunt numiți în urma unui concurs(așa e și la Steaua). Cu un interimar, te asiguri că tu poți controla direct respectiva instituție și nu mai trebuie să îți faci griji că omul tău nu ajunge pe acea poziție.
- Îmbogățirea CV-ului, cu scopul de a-l face pe Bixi principal favorit la ocuparea postului de președinte (neinterimar) al clubului Steaua. Deși s-a lăudat că e mult mai bine pregătit, adevărul este că, în fața lui Talpan, Bixi nu are nicio șansă acum pentru a ocupa postul de președinte la Steaua. Talpan are mult mai multe realizări la acest club, chiar realizări importante. Peste 6 luni, însă, cine știe?!
Steaua București este jucăria lor, una bănoasă
În 2003, la venirea lui Boroi la Steaua, clubul nostru avea 22 de secții, cu 528 de sportivi seniori și 252 de sportivi juniori. Astăzi, așa cum a declarat și Bixi Mocanu, chiar ieri, clubul nostru are 41 secții sportive, cu 2200 de angajați și aproape 1700 de sportivi seniori și juniori. Cifrele sunt imense și arată ce au însemnat cu adevărat acești ultimi 16 ani de conducere militară de la Steaua.
Și de ce s-a ajuns la aceste cifre? Pentru bani.
Mai sus aveți situația veniturilor încasate de Steaua între 2005 și 2017. E vorba de aproape 96,5 milioane euro, la cursul de astăzi. După cum se poate vedea, cea mai mare parte a banilor vine de la bugetul statului.
Astfel, e ușor de înțeles de ce numărul de angajați și de secții sportive a crescut la clubul Steaua. E nevoie de bani, pentru a întreține ”trupele”. Performanța sportivă nu prea contează.
De ce s-ar schimba ceva pe viitor?!
În teorie, clubul Steaua dorește acum să închidă câteva din aceste secții. Conform domnului Mocanu, e vorba de 13 secții. Șase din ele au deja activitate redusă și vor fi înghețate, iar alte șapte vor avea activitatea redusă. Vor rămâne astfel 28 de secții și un număr destul de mare de angajați. E greu de crezut că secțiile închise vor reduce semnificativ numărul de angajați. Cel mai probabil, acest lucru nici nu va conta.
Problema e, ca întotdeauna, mentalitatea celor care conduc clubul. Ne trebuie un om care să vrea performanță. Ne trebuie un om care să gândească ca un președinte de club, nu ca un general. Steaua nu are nevoie de un om care să conducă militărește, pentru că Steaua nu e unitate militară. Steaua e club sportiv. Până când șefii clubului nu vor înțelege asta, nu se va schimba nimic.
Bixi Mocanu se laudă că e un mare militar. Poate să fie. Dacă chiar este, felicitări lui. Din păcate, conducător de club nu este. A demonstrat-o deja, prin faptul că nu a luat măsuri împotriva celor de la FC Fcsb. E inadmisibil ca, după toate procesele câștigate, clubul nostru să stea în continuare în genunchi în fața lui Becali. E indamisibil ca, în ciuda istoriei noastre, să stăm în genunchi în fața federației. Noi suntem Steaua, cel mai mare club din România. Ei ar trebui să stea în geunchi în fața noastră.
Sau poate că asta se dorește, să stăm în genunchi. De aproape 20 de ani, Cătălin Zisu gravitează în jurul Stelei. A fost prezent la toate nenorocirile mari suferite de acest club. Cel mai probabil, va fi prezent în continuare. Un general conduce din umbră, prin colonei, un club sportiv, pentru că-l consideră unitate militară. În acest caz, de ce ne mai mirăm că suntem unde suntem?!
FORZA STEAUA!
Vezi ca esti in eroare. Pe site-ul uefa scrie ca a jucat fc fcsb nu STEAUA. :))))
Ah, stai… si pe wikipedia la fel. :)))))
Aoleu, chiar si goagalul tot fc fcsb va zice… :))))
Ia vezi sa nu scrie F(otbal) C(ufureala) WCsb.Ha ha ha, o sa va desfintati cat de curand, rabdare, rabdare.Vedem cine rade la urma. Ma pissss pe Wcsb-ul tau cu presiune maxima.
FCSB se va desfinta, iar CSA se va desființa! Corect lupule. Aici iti dau dreptate.
Nu ti.e ma rusine jegule cu numele Lacatus sa numesti clubul de langa inima CSA ??? Fututi pe mata de oaie infecta. Clubul se numeste , s-a numit si v-a continua sa se numeasca CSA Steaua Bucuresti. Nu fcsb. Oaie imputita mirosi a ca$ de la Pipera
Colonelul Bixi este primul Comandant al CSA Steaua care a oprit furtul banilor in club! Cei care il vorbesc de rau sunt vesnicii nemultumiti au clubului (cinci la numar), care s-au vazut nevoiti sa traiasca doar din salarii, nu si din furt ! Bixi a facut reparatii morale grave in club. A dat bani sportivilor cu valoare care chiar meritau si a micsorat veniturile celor care incasau sume uriase pe degeaba. Cine vrea intr-adevar sa se convinga, trebuie sa treaca poarta clubului sa vada cum s-a modernizat clubul dupa doar un an sub comanda lui Bixi.
Dar cum noi suntem obisnuiti , orice fapta buna nu ramane nepedepsita!
Cel mai bine e să se desființeze clubul ăsta trecut de modă și transformat în unealtă de furt a banilor de către politicieni și nu numai.
Știu că nu se va întâmpla.