Liga consoanelor
V-am avertizat. V-am spus că întreg campionatul nostru de fotbal stă pe un butoi de pulbere. Ne referim aici la toți suporterii, nu doar la steliști. Unii au ascultat, cei mai mulți au ignorat. Acum, fericire. Ne pregătim cu toții pentru Liga Consoanelor.
Cu siguranță ați aflat deja ultima știre. Clubul Sportiv Dinamo, cel care aparține statului, nu cel al lui Negoiță sau cel al lui Badea, vrea să facă ce a făcut și Steaua. Surprinzător? Deloc. Dinamo e doar ultimul dintr-un lung șir de cluburi care s-au trezit că, la un moment dat, niște băieți deștepți le-au dat țepe.
Astfel, Ciprian Stoica, juristul CS Dinamo, a anunțat că se va pune pe treabă. Mai mult, acesta chiar a declarat că nici clubul lui Badea și nici cel al lui Negoiță nu sunt cu adevărat Dinamo București. Stoica a explicat că FC Dinamo nu are nicio legătură cu CS Dinamo, adevăratul club din Ștefan cel Mare, clubul privat nefiind altceva decât o societate din Vitan Bârzești. În ceea ce privește faptul că acel club joacă pe stadionul câinilor, acest aspect e mai puțin relevant. CS Dinamo are voie să închirieze stadionul cui vrea. Asta nu înseamnă că o echipă care și-ar disputa meciurile de acasă acolo ar deveni automat Dinamo București.
La fel s-a întâmplat și la Steaua. În cazul nostru, totul s-a terminat cu o echipă cu nume format doar din consoane: FC Fcsb. Astfel, ne putem aștepta și la un FC Fcdb. Nu e o glumă. Pare a fi cât se poate de serios.
Liga consoanelor a distrus fotbalul românesc
Cei mai în vârstă cu siguranță își aduc aminte de fotbalul de dinainte de 2000. Chiar de cel de dinainte de 1990. Pentru că în acea perioadă fotbalul nostru nu doar că avea calitate, dar avea chiar și nume normale pentru echipele participante în toate ligile.
Dar totul s-a schimbat după 1989. Vechile echipe de stat au intrat în vizorul marilor hoți, iar aceștia le-au jefuit fără milă. Fără a avea loc vreo privatizare, aceste echipe de stat s-au trezit peste noapte cu ”patroni”, în urma unor șmecherii care, de la distanță, păreau legale. Nu au fost.
Becali ne arată astăzi un act, la TV, și ne spune că acea hârtie demonstrează că el a preluat Steaua de la statul român. Dacă privești mai bine respectivul act, observi că nu se discută despre nicio preluare. De fapt, e actul de constituire al unei societăți. În cazul acesta e vorba despre înființarea unui SA. Acesta e numit ”Fotbal Club Steaua București SA” și aici se termină orice presupusă legătură cu Steaua.
Nicăieri nu sunt menționați clubul Steaua, statul român sau oricine altcineva care ar fi putut într-adevăr să vândă/împrumute/dea/cedeze Steaua București către un privat. E vorba doar despre câteva părți, care dau mâinile și înființează o firmă. Această firmă are ca activitate fotbalul și poartă un nume care seamănă cu Steaua. Și gata.
Cu această hârtie, Gigi Becali ne-a prostit timp de 10 ani. Apoi, când a văzut că lumea s-a trezit, a început să urle că e furat.
Nici în ziua de azi nu a explicat cum și-a înscris echipa în prima ligă, de ce anul înființării echipei sale e 2003, de ce nu are voie să folosească numele Steaua, de ce a făcut atâtea cereri pentru utilizarea mărcii Steaua, a pierdut aceste procese și de ce continuă să piardă cam toate procesele pe care le are cu Steaua.
O să-i vedeți și pe Badea și Negoiță în situații asemănătoare. Și, dacă n-ar fi fost ”faultați” deja, Copos și Mititelu ar fi trecut prin aceleași încercări.
N-au înșelat singuri
E important însă să ținem cont de faptul că Liga consoanelor nu a apărut doar din cauza ”patronilor”. În grupul groparilor fotbalului românesc se mai regăsesc și cei care conduc federația și liga, dar și cei care au condus cluburile sportive pe care ”patronii” le-au jefuit.
Sandu și Dragomir sunt la vestiare acum, dar să nu uităm că, fără ei, fotbalul românesc nu ar fi regresat niciodată atât de puternic. Și nici nu ar fi avut loc aceste furturi de identiăți. Asta deoarece acești indivizi au fost acolo atunci când clonele cu consoane au substituit vechile cluburi.
Și nu trebuie să îi uităm nici pe cei care au condus vechile cluburi. George Boroi a fost comandantul Stelei din 2004 și până în 2016. A domnit peste cea mai urâtă perioadă din istoria clubului nostru, o perioadă când totul a luat-o în jos. Cât a fost acolo, Boroi nu i-a informat niciodată pe suporterii steliști că echipa FC Fcsb nu e Steaua. Nici cei care au venit după el nu s-au zbătut prea tare ca să informeze corect. Aceasta este situația de peste tot din România. Din păcate, nimeni nu e tras la răspundere.
Și uite așa am ajuns la FC Fcsb, FC R, FC Fcdb, FC PLM și altele. Nu, nu sunt acronime, oricât ar urla infractorii de tare. Sunt doar consoane. Sunt nume făcute doar din consoane. Scopul lor este să inducă în eroare în continuare, să țină suporterii adormiți, să-i facă să vină la stadion(?!).
Nu știm cât va mai ține mizeria aceasta. Mult sigur nu. Stadioanele sunt deja goale, din cauza calității scăzute a fotbalului nostru. E puțin probabil ca un meci FC Fcsb vs. FC Fcdb (doar consoane!!!!) să le umple. Sau poate că ”patronii” o vor lua pe calea comediei.
Deja știm că FCSB vine de la ”Faci ce spune Becali”, iar un suporter stelist ne-a spus azi că FCDB vine de la ”Faci ce dictează Baea”. Așadar, Liga consoanelor e gata să înceapă. O să fie liga lor, cu echipele lor, cu fotbalul lor și cu suporterii lor, ai ”patronilor”.
Tot vor plăti
Chiar dacă se cred invincibili, adevărul e că lumea ”patronilor” se prăbușește în jurul lor. Tot mai mulți oameni înțeleg că acele echipe nu au nicio legătură cu fotbalul și nici cu cluburile pe care ei le iubesc.
Mai devreme sau mai târziu, suporterii vor cere să fie luate măsuri. Iar acestea vor fi luate. Că vor sau nu, ”patronii” vor plăti pentru mizeriile făcute.
Întreg fotbalul românesc de după anul 1989 a fost năpădit, treptat, treptat, de cluburi cu nume asemănătoare cu ale celor existente până atunci, apărând astfel veritabile clone ale cluburilor originale. Cluburile de tradiție ( CSA Steaua București, CS Dinamo, CS Rapid, Universitatea Craiova etc. ) au fost forțate să-și desființeze secțiile de fotbal aducătoare de venituri, iar AFC-urile, probabile sau posibile continuatoare după noile reguli stabilite prin regulamente naționale și europene, nu s-au putut dezvolta în condiții normale. Au apărut acele societăți comerciale ale căror patroni, cu reușite în domeniile lor de bază ( comerț, servicii, agricultură, cofetării, oierit etc.), s-au dovedit nepricepuți, oamenii de fotbal trebuind să aibă cuvântul hotărâtor.
La oricare dintre echipele de tradiție, o acțiune în instanță nu se poate încheia decât cu decizia potrivit căreia, în lipsa dovezilor privind transmiterea palmaresului, acesta rămâne la cei care l-au creat.
Despre mărci, ce să mai vorbim ! Patronii respectivi nu puteau să pună mâna pe niște mărci ale statului, dovadă că acele cluburi polisportive există și astăzi, lipsite însă ( cu excepția Stelei ) de secția-fanion. Astfel au apărut noi mărci care au putut fi scoase la licitație și vândute după intrarea în faliment .
Spre deosebire de Becali, Badea si-a facut propria sigla deci e a lui. Daca si Becali si-ar fi facut sigla proprie atunci CSA ar fi pierdut si la ICCJ.
In 2003 s-a infiintat SA-ul cu numele Steaua SA, in 98 AFC, in 47 s-a infiintat ASA. Ce relevanta are acest 2003?
Altul care nu pricepe diferenta dintre sigla si marca.
Tot vorbim de Steaua si procesele se pierd pe rand. Lumea nu mai are rabdare si viitorul nu arata deloc bine!
Talpan nu mai are resurse sa castige si totul se indreapta spre marea impacare!
Iar ai visat frumos?
Traiasca Republica Socialista Romania!
Inainte, tovarasi!
Marele ( eternul ) derby a fost și va fi întotdeauna îmtre cei care au câștigat multe titluri și cupe ale României și care evoluează cu trofeele pe masă ! Dacă vă luați după oracolul de la Bălcești, promotor al fotbalului de ”succes ” din anii 2000 încoace, se poate concluziona, forțat desigur, că meciul din liga a patra a fost un derby clasic.
eu sper ca juristul de la CS Dinamo să aibă măcar jumătate din tăria domnului Talpan și să scoată adevărul la lumină. Acolo-i vorba și de un teren concesionat pe zeci de ani din cauza căruia blocajul din acest moment este aproape perfect : stadionul nu se poate înălța nici pe vechea locație , nici pe locația propusă !
Până la clarificarea lucrurilor vom avea parte de frumoase derby-uri ale clonelor !
Eu lucrez in Bucuresti,in 2 hoteluri patronate de acelasi om(Popovici-Dimofte).Au fost ridicate in 74 din fondurile Natiunilor Unite,dupa revolutie au fost privatizate de catre cei 2 in cauza.Ideea este ca ele nu puteau trece la privat nici odata.Deci ce sa ne mai mire cu echipele de fotbal.Si ca o paranteza,in aceeasi situatie este si hotelul lui Copos din Bucuresti.Daca un smecheras sapa putin,toate 3 raman fara patron:))