TAS a murit. Veste buna pentru fotbal dar si pentru Steaua
Pentru o perioada foarte lunga de timp, TAS (Tribunalul de Arbitraj Sportiv) le-a oferit celor de la FIFA, UEFA si federatiilor nationale puteri pe care nu ar fi trebuit sa le aiba niciodata. Insa totul s-a terminat in aceasta vara. De acum inainte, TAS nu mai are ultimul cuvant de spus in ceea ce priveste disputele din fotbal.
Decizia a fost data recent, de Curtea de Apel din Bruxelles. A venit ca urmare a unei plangeri facute de clubul elvetiana Searing, impotriva celor de la FIFA, care a interzis ca o echipa sa fie detinuta de fonduri de investitii.
Pana acum, TAS-ul le-a permis celor de la FIFA, UEFA, dar si federatiilor nationale sa se poarte precum niste state. In cazul Romaniei, stim deja ca FRF tinde sa ignore legile de multe ori, atunci cand vine vorba de probleme cu cluburile. Iar ultimul si cel mai bun exemplu in acest sens e cazul Academiei Rapid, echipa care a incalcat legile din Romania, dar pe care FRF a protejat-o. Si a protejat-o cu scuza TAS.
Da, pana acum TAS a fost cea mai buna scuza pentru federatiile corupte. Daca un club avea o problema, nu se putea adresa instantelor civile. Se afla in schimba la puterea tribunalului de la Lausanne sau a federatiei. Si daca se intampla ca problema sa fie cu federatia, atunci ghinion!
In Romania, Craiova lui Mititelu a fost dezafiliata pentru ca s-a dus in civil. Sigur, dezafilierea a fost ilegala, insa schimbarea dupa anumite interese a legilor romanesti a facut ca Sandu si Dragomir sa nu mai ajunga in puscarie.
Conform deciziei curtii de apel de la Bruxelles, de acum inainte, nici FIFA, nici UEFA si nici vreo federatie nationala nu vor mai putea sa sanctioneze un club pe baza deciziei TAS.
Ce inseamna distrugerea TAS pentru Steaua?
Sigur, TAS nu va fi distrus. Va ramane si va decide in continuare. Doar ca deciziile sale nu vor mai avea la fel de mare putere ca inainte. Mai mult, un club nemultumit de decizia TAS va putea ataca totul in instanta civila.
In ceea ce priveste Steaua, echipa noastra are mai multe procese castigate in civil impotriva celor de la FC Fcsb. Aceste victorii prind astazi si mai mare putere.
UEFA va fi nevoita sa tina cont de ele. FRF va fi nevoita sa tina cont de ele. Nimeni nu va mai putea utiliza scuza TAS pentru a amana punerea in aplicare a unei decizii definitive a unei instante civile.
Iar daca UEFA si FRF vor refuza sa puna in aplicare aceste decizii, atunci ele vor putea fi date in judecata in civil. Si nu doar ca vor putea fi date in judecata in civil, insa clubul care le va da nu va mai putea fi amenintat cu dezafilierea sau dezafiliat fortat.
Pana la urma, asa este si normal sa fie. Conform legii, fiecare persoana fizica sau juridica are dreptul la judecata corecta. Prin introducerea articolului care spunea ca un club poate fi dezafiliat daca merce in fata unei instante civile, FRF incalca acest drept.
TAS, FIFA, UEFA, FRF sau orice alta federatie sportiva nu pot pretinde a avea mai multa putere decat legile tarilor unde aceste companii private isi desfasoara activitatile.
„Echipa patronata de Gigi Becali traverseaza o perioada de criza care se resimte si la nivelul spectatorilor. FCSB a pus in vanzare, in urma cu o luna cand inca era in preliminariile competiitilor europene, abonamentele pentru noul sezon. Din acel moment si pana in prezent, FCSB a reusit sa vanda doar 42 de abonamente, noteaza gsp.ro.
Cifra este una ireala tinand seama de faptul ca echipa lui Dica este in continuare, cel putin la nivel declarativ, cel mai iubit club din Romania. Cu alte cuvinte, FCSB a reusit sa vanda in medie 1,5 abonamente pe zi. Dunarea Calarasi, echipa nou promovata in prima liga, a vandut deja 360 de abonamente, de aproape 8 ori mai mult decat echipa lui Becali.
Craiova conduce in acest top cu 7.000 de abonamente vandute. Pe locul 2 se afla CFR Cluj, cu 2.600, in timp ce Viitorul (1.250) este pe locul 3. De altfel, FCSB este singura echipa care emite abonamente care nu a trecut de pragul de 100 pana acum.”
LOL 42 de abonamente…42 !!!!
Toate au fost probabil cumparate de angajatii clubului.
La ce decizie judecatoreasca va referiți cand spuneti ca FRF si UEFA nu „isi vor mai permite” sa le ignore?
Nu a murit niciun TAS. Din nou, sunteti pe langa. Citez:
”
In reality, the Brussels Court of Appeal rejected an objection against its own jurisdiction to rule on the dispute between
Doyen Sports/RFC Seraing and FIFA/UEFA/URBSFA/FIFPro. The Court said that, in the light of Belgian law, the
arbitration exception does not apply in this particular matter, on the grounds that the arbitration clause in the FIFA
Statutes is not specific enough. In other words, had that specific CAS clause been more detailed, the arbitration exception
would have been upheld and the Brussels Court of Appeal could have denied its jurisdiction. Accordingly, the problem
lies only with the wording of the CAS clause in the FIFA Statutes; such drafting issue does not affect the jurisdiction of
CAS globally. The Court neither expressed any objection nor reservation towards sports arbitration as a dispute
resolution mechanism globally, nor criticized the CAS system. Furthermore, no CAS arbitration clauses have been
declared “illegal” in the Brussels judgment. Such judgment also does not revisit the reasons expressed by the German
Federal Tribunal in the case ISU/Pechstein in 2016, whose decision confirmed the status of CAS as a genuine
independent arbitration tribunal.
The decision of the Brussels Court of Appeal does not affect the decision issued by CAS in this matter in 2017 (see
http://jurisprudence.tas-cas.org/Shared%20Documents/4490.pdf), which remains in force. The main difficulty is that
one may potentially end up with two contradictory decisions: one issued by the Belgian courts, enforceable in Belgium
only, and the original one issued by CAS (and which was confirmed by the Swiss Federal Tribunal), enforceable in the
rest of the world. In any event, the proceedings before the Belgian courts in the matter of RFC Seraing are still ongoing
and for an undetermined period of time.
The risk that a national court does not recognize CAS arbitration or does not enforce a CAS award is very limited, is
quite rare and mostly depends on local legislation (e.g. see the case of Roberto Heras in Spain / Cycling / Vuelta 2005).
However, these exceptions are isolated and are not new. It must be emphasized that CAS awards can always be
challenged before the Swiss Federal Tribunal, which is the highest court in Switzerland.
„
Nu stiu de unde ai copiat prostia asta, dar e o prostie foarte mare. Si pare scrisa chiar de un baiat de la TAS sau de cineva apropiat TAS-ului. In primul rand, ce ai scris mai sus e foarte fals. TAS nu are nicio putere adevarata iar deciziile sale nu pot ”enforced” nicaieri. O decizie TAS poti sa alegi sa o respecti sau nu. Nimeni nu te poate obliga sa o accepti. TAS nu este un tribunal adevarat. Iar daca o decizie a TAS e in contradictoriu cu o decizie a unui tribunal adevarat, iti garantez ca nu va exista nicio problema si ca echipa de fotbal va respecta decizia tribunalului adevarat, nu a TAS-ului.
Îți mulțumesc Florin Toth, am sa țin cont de aprecierea pe care mi-ai dat-o