Daca credeati ca nu mai e posibil, FRF s-a facut azi si mai tare de rusine!
ProSport a publicat astazi un articol despre un subiect despre care Steaua Libera a scris inca de la sfarsitul lunii trecute. E vorba despre modificarea ROAF-ului. Comitetul de Urgenta al FRF a introdus recent anumite puncte care nu au sens deloc si care chiar se bat cap in cap cu alte puncte.
Insa asta nu a fost totul. Dupa publicarea articolului din ProSport, FRF a trimis rapid un punct de vedere, prin care a incercat sa explice modificarile. Nu a reusit decat sa se faca si mai tare de rusine.
Mai jos, va publicam punctul de vedere al federatiei, dar si cateva observatii din partea noastra.
Federaţia Română de Fotbal a permis şi în anii anteriori cesionarea dreptului de participare de la cluburile de drept privat la cele de drept public, prin modificarea efectuată la data de 20 iulie trasându-se limite şi condiţii clare pentru care se permit respectivele cesiuni.
Daca tranzactionarea dreptului de participare intr-o liga era permisa si in anii precedenti, de ce a fost introdus un punct care sa vorbeasca despre acest lucru de abia anul asta? Mai degraba, FRF si-a incalcat propriile regulamente, permitandu-le politicienilor sa se bage in fotbal prin primariile pe care le conduceau. Dar poate exageram noi. Nu e de parca au aparut in ultimii ani o gramada de echipe finantate de primarii, nu?
Motivul pentru cele menţionate la punctul 1 nu reprezintă decât alinierea regulamentului FRF la realitatea cotidiană din România, în sensul că finanţarea structurilor sportive se realizează mai uşor prin intermediul cluburilor de drept public, autorităţile locale fiind încurajate să asigure finanţarea cluburilor de drept public, considerându-se că există posibilitatea de natură legală de a se asigura fonduri mai ridicate din bani publici pentru structurile sportive de drept public (şi implicit condiţii mai bune de organizare a activităţii fotbalistice ) decât sumele ce pot fi acordate cluburilor de drept privat din aceleaşi surse de finanţare.
Daca banii publici sunt intr-adevar atat de buni pentru fotbal, cum se face ca FRF a atacat foarte agresiv reactivarea sectiei de fotbal a Stelei? Si ce ne facem cu regulile UEFA, care interzic finantarea unor cluburi de fotbal din bani publici?La aceasta ultima intrebare nu vor raspunde Burleanu si gasca lui niciodata.
Federatia minte cu nerusinare
În ceea ce priveşte interzicerea cesiunilor între cluburile de drept privat, această operaţiune ar încălca în mod flagrant principiul integrităţii competiţiilor, permiterea unei astfel de operaţiuni nu ar justifica decât tranzacţionarea unor drepturi de participare în competiţii în scopul eludării achitării datoriilor către jucători, cluburi, etc. de către clubul cedent. Orice persoană care doreşte să asigure finanţarea unui club de drept privat are posibilitatea de a deveni membru asociat sau acţionar al respectivei structuri sportive, nefiind necesară cesionarea activităţii de la o structură sportivă de drept privat la o altă structură de drept privat.
Serios? Cluburile private nu au voie sa cesioneze locuri altor cluburi private? Atunci cum explica federatia ce a facut Farul lui Marica, care a inlocuit Unirea Topraisar in Liga 4 constanteana, dupa ce aceasta i-a cedat locul printr-un act de cesiune?
Dar actiunea care a avut loc intre Academia Rapid si FC R? Dar ceea ce a facut FC Fcsb, care sustine ca Steaua i-ar fi cesionat locul in campionat, in 2003?
Nu asteptati raspunsuri la aceste intrebari, pentru ca veti auzi doar greieri.
FRF recunoaste ca Steaua poate juca in Liga 1
Prevederile legale în vigoare interzic cluburilor de drept public să fie membre ale Ligii Profesioniste şi implicit să participe în Liga 1. Având în vedere că principiul meritului sportiv este un principiu fundamental al activităţii fotbalistice, fiind chiar temeiul piramidei competiţionale, este necesar ca FRF să asigure respectarea şi implementarea acestui principiu în acelaşi timp cu respectarea prevederilor legale.
Astfel, deşi legea 69/2000 în forma în vigoare nu permite cluburilor de drept public să fie membre ale Ligii Profesioniste şi implicit să participe la competiţia Liga 1, în situaţia în care un astfel de club de drept public ar deţine meritul sportiv pentru a participa în Liga 1, FRF are obligaţia de a lua măsurile necesare (în sensul modificărilor normelor regulamentare) astfel încât să asigure posibilitatea ca respectivul club sau un continuator al acestuia (în condiţii clar stabilite) să îşi poată exercita dreptul sportiv obţinut şi implicit să participe în competiţia Liga 1.
Subliniem faptul că această situaţie este la fel cu situaţia asociaţiilor sportive care au dreptul de a participa în competiţiile judeţene, dar nu au dreptul de a participa în competiţiile organizate de FRF, iar normele legale nu prevăd în niciun fel o modalitate de transformare a unor astfel de asociaţii în cluburi sportive, FRF adoptând în acest sens modificări ale regulamentului pentru a se respecta principiul meritului sportiv.
Cu acest ultim paragraf, FRF s-a facut cel mai tare de rusine. In ultimii ani, Burleanu a spus de mai multe ori ca Steaua nu poate juca in prima liga, deoarece regulamentul nu permite acest lucru. Acum, acelasi Burleanu spune ca de fapt regulamentul permite. Sigur, s-a ajuns aici deoarece anumiti baieti destepti, cu legaturi in politica, au vrut neaparat sa fure si din fotbal. Intr-o tara corecta, poate ca regulamentele nu erau asa de… irelevante. Dar sunt. Pentru ca in fotbalul romanesc exista o singura regula: NU EXISTA NICIO REGULA!
Amuzant e ca Burleanu a incercat sa justifice incalcarile de regulament dand exemplu chiar o incalcare grava de regulament. E vorba de promovarea cu forta a Academiei Rapid, echipa pentru care federatia s-a dat peste cap in ultimul an. De altfel, toate aceste modificari de regulament au plecat de la Pancu si ai lui. Daca n-ar fi fost ei, n-ar fi existat nici aceste modificari.
Federatia e innebunita sa ajute Academia sa ajunga cat mai repede in prima liga. Deja, in fotbalul bucurestean circula zvonul cum ca, la anul, Academia nu va promova in Liga 2, ci direct in Liga 1. Cu ultimele modificari de regulament, acest lucru este posibil.