La multi ani, Adrian Bumbescu!
E ziua „Colonelului”! Ziua domnului colonel! Pentru ca Adrian Bumbescu nu este doar poreclit „Colonelul”, ci chiar detine gradul de colonel in rezerva. Iar astazi, 23 februarie 2018, cel care a format jumatate din cel mai bun cuplu de aparatori centrali pe care l-a vazut vreodata fotbalul romanesc implineste frumoasa varsta de 58 de ani. La multi ani, Colonele!
Adrian Bumbescu s-a nascut in 1960, la Craiova. A debutat in fotbal la Universitatea, a trecut pe la Dinamo, dar gloria a cunoscut-o la Steaua. Pentru clubul nostru, Colonelul a jucat timp de 8 sezoane, din 1984, pana in 1992. Este unul dintre cei mai galonati fotbalisti care au imbracat vreodata tricoul ros-albastru. Palmaresul sau include cinci titluri nationale, cinci cupe ale Romaniei, dar si o Cupa a Campionilor Europeni si o Supercupa a Europei. Iar la acestea mai putem adauga o finala de Cupa Intercontinentala si inca o finala de CCE. Nu exista in aceasta lume fotbalist care sa nu-si doreasca sa aiba o cariera precum cea a lui Adrian Bumbescu.
Am zis despre Colonel ca a reprezentat jumatate din cel mai bun cuplu de fundasi centrali pe care l-a vazut fotbalul romanesc. Asa e. Alaturi de „Caprioara” Belodedici, Adrian Bumbescu a format un zid de care s-a speriat intreaga Europa. Expertii vremii i-au declarat cei mai buni din anii 80, dupa cuplul de fundasi centrali ai lui Liverpool, Thompson si Lawrenson. Si cum englezii nu au mai avut voie in fotbalul european de dupa 85, Belo si Bumbi au dominat topurile din a doua jumatate a anilor 80.
Daca Belodedici era elegant, tehnic, de o finete exceptionala, Colonelul chiar era un colonel in aparare. In fata lui stateau drepti toti adversarii. Asteptau ordinul. In tot acest timp, Bumbescu respingea tot. Cei doi s-au completat perfect si poate ca exact acest lucru i-a facut sa fie atat de buni.
Cand te marca Colonelul, nu puteai respira. Era nemilos atunci cand cauta sa te deposedeze, iar intrarile sale erau la limita fracturarii. Dar Adrian Bumbescu nu a bagat pe nimeni in spital. Fiind un baiat deschis, cu foarte mult bun simt si respect fata de adversari, ii placea sa puna lucrurile la punct inca de pe culoarul de acces in teren: „Cine joaca, ma, la voi in centru? Tu? Eu zic sa nu te fotezi prea mult azi, sa nu te apropii prea mult de mine. Esti baiat tanar, ai copii de crescut…!” Si Steaua mai termina un joc fara gol primit. Asta era Colonelul.
Astazi, Adrian Bumbescu e din nou alaturi de Steaua Bucuresti. Ii ajuta pe Laca si pe Iovan, ca sa duca impreuna Steaua inapoi in Liga 1, acolo unde ii este locul.
La multi ani, Colonele! Multumim pentru tot!
– Nota 10 STEAUA LIBERA pentru un articol atat de frumos si bine realizat despre un Mare Jucator Stelist la Aniversare , acum in curtea STELEI alaturi de toti cei care stiu ce e STEAUA si ce inseamna Ghencea , Forban ,Plevnei si o istorie glorioasa de neuitat pe care o regretam si rememoram cu totii !
Multumesc. E o placere sa scriu astfel de articole. 🙂
La Multi Ani dlui Bumbescu, am avut placerea de a il cunoaste personal in 1997 cind ma aflam la studii in Anglia si am avut norocul ca Steaua sa joace cu Aston Villa in Cupa uefa, pe 10 Decembrie 1997. Echipa din 1986 a fost invitata de club (frumos din partea D-lor marcel Puscas si Cristian Gatu) si am stat si eu in acelasi autocar cu eroii nostrii de la Sevilla (cei prezenti acolo erau Duckadam, Iovan, Bumbescu, Barbulescu, Majearu, Pistol; Lacatus inca juca). Dl. Bumbescu chiar a stat aproape de mine in autocar in acea zi inceputa printr-o vizita la casa memoriala a marelui Will Shakespeare la Stratford upon Avon. Dl Bumbescu statea linga dl Ilie Barbulescu, chiar l-a rugat pe Dl. Marin Vlad (era responsabil cu galeria, atunci era relativ dificil cu vizele, nu erau prea multi suporteri) sa imi daruiasca si mie un fular Steaua.
Imi pare bine ca acum cuplul Iovan-Bumbescu este din nou in relatii de prietenie, sper sa fie asa, le doresc sa aduca Steaua acolo unde afost!
La Multi Ani si sanatate!
Bogdan (Perth, Australia)
La multi ani!