becali

Cum a fortat Gigi Becali infiintarea SA-ului in care era actionar majoritar – Partea 1

In ziua de astazi, nu poti intra pe site-ul vreunui ziar de sport fara a vedea cuvantul „Becali”. Fostul puscarias este subiectul favorit al tuturor scriitorilor care azi se dau jurnalisti. Asa e acum si asa a fost si la inceputul anilor 2000, cand acesta a aparut pentru prima data in fotbal. Insa asta nu e neaparat un lucru rau. Articolele din acea vreme ne pot ajuta azi sa intelegem ce s-a intamplat in 2003, cand Becali a furat locul Stelei in prima liga. In urmatoarele randuri va vom prezenta cateva texte care ne vor arata cum a reusit acest personaj sa dea Steaua la o parte si sa o inlocuiasca cu societatea sa pe actiuni.


AFC Steaua Bucuresti – intermediarul

Discutiile despre transformarea nonprofitului AFC Steaua Bucuresti in societate pe actiuni erau vechi chiar si in acel an, 2002. Nu putem fi in totalitate siguri, insa, cel mai probabil, ideea aceasta aparuse inca dinainte de 1998, adica inainte de momentul in care CSA Steaua Bucuresti a infiintat AFC Steaua Bucuresti, societate nonprofit care avea scopul de a conduce echipa de fotbal. Problema era ca Steaua apartinea atunci, ca si acum, statului roman. Asadar, o trecere la SA nu era chiar asa usoara cum ar fi vrut altii. Nonprofitul AFC a fost insa pasul intermediar care tinea in viata visul celor ce sperau sa puna mana pe Steaua.

Nici astazi, la aproape 20 de ani de la acel eveniment, nu stim de ce a fost ales Viorel Paunescu in functia de presedinte al AFC Steaua Bucuresti. Printre membrii nonprofitului se regaseau fosti sportivi stelisti, artisti si alti oameni de afaceri. Dintre acestia, probabil ca un fost sportiv stelist ar fi fost mult mai in masura sa conduca echipa de fotbal. Insa cel ales a fost Paunescu.

A fost o alegere proasta. Dupa 6 titluri consecutive, Steaua a inceput sa se prabuseasca. Si asta s-a intamplat imediat dupa trecerea la AFC. Sezoanele 98-99 si 99-2000 au fost dezastruoase, cu o singura cupa castigata in 98-99. A urmat un titlu, in sezonul 2000-2001, dupa care alti ani de seceta. Iar problemele sportive au adus cu ele probleme financiare. Asa a intrat Becali in viata Stelei. In 2000, si-a facut aparitia ca finantator fara vreun drept de decizie. Dupa cum va puteti imagina, nu a suportat aceasta pozitie foarte mult timp. Asa ca, a batut cu pumnul in masa si a cerut o functie oficiala. I s-a dat.


Gigi Becali – prieten cu preluarile ostile

In economie, o preluare ostila are loc atunci cand o firma inghite o alta firma, unde detine pachetul majoritar de actiuni, impotriva vointei conducerii si a angajatilor acesteia. La sfarsitul lui 2002, Becali nu a facut o preluare ostila, acesta neajungand vreodata sa detina nonprofitul AFC Steaua Bucuresti. A reusit insa sa ii manevreze pe cei de la conducerea nonprofitului in asa fel incat in mainile lui sa ajunga tot ceea ce conta.

Am vorbit mai sus despre problemele financiare pe care le avea AFC Steaua. Intr-un articol mai vechi, am explica ca noi credem ca Paunescu si ai lui au facut tot ce le-a stat in putinta pentru ca Steaua sa fie lovita de aceste probleme. In 1998, echipa castiga destul de multi bani, din vanzarile de jucatori sau sponsorizari. O parte importanta din acesti bani au ajuns la AFC, pentru a ajutat nonprofitul sa tina echipa de fotbal la suprafata. Insa Paunescu si ai lui nu numai ca au investit toti banii foarte, foarte prost, transferand jucatori umflati, fara valoare, dar au refuzat si sa plateasca datoriile sectiei de fotbal si au inceput sa faca imprumuturi tot mai mari.

ProSport a scris despre scandalurile din acea vreme. Hagi nu era de acord cu prezenta lui Gigi Becali la echipa si cerea ca acesta sa fie indepartat. Drept raspuns, Becali i-a fortat mana lui Paunescu si a fost numit vicepresedinte la Steaua. Avea ceva in CV ca sa-l recomande? Nu. Dar asta nu a contat. Becali a ajuns vice si si-a adus cu el intreaga familie. Astfel, nepotii, unchii, verii si prietenii lui au ajuns membri in AFC.

Si atunci, ca si acum, presa il ajuta pe Becali, prezentandu-l drept un mare iubitor al Stelei, un salvator, singurul om care baga bani. De fapt, Becali baga bani cu un singur scop: PENTRU A AJUNGE ACTIONAR MAJORITAR. 

Becali isi dorea sa controleze in totalitate Steaua. Acesta a fost si motivul pentru care fostul puscarias se opunea venirii lui Marcel Lica la echipa. Isi dorea, inca de pe atunci, doar oamenii lui, oameni pe care sa ii controleze.

Dar Becali inca nu avea destula putere in club, in ciuda tuturor rudelor aduse ca membri noi ai AFC. Ca sa poata sa isi duca planul la bun sfarsit, acesta avea nevoie de inca doua lucruri: sa forteze AFC-ul sa faca trecerea la SA si sa se asigure ca el va detine pachetul majoritar in noul SA. 


Becali castiga influenta in interiorul AFC

Nonprofitul lui Paunescu avea deja datorii destul de mari fata de Becali, insa aceste datorii nu insemnau nimic. Becali putea sa-si ceara banii inapoi, insa nu putea sa oblige consiliul de administratie sa-l numeasca sef sau sa ceara trecerea la SA.

Fostul puscarias stia ca are nevoie de o influenta si mai mare, ca AFC sa fie si mai dependenta de el, pentru ca planul lui sa fie dus la bun sfarsit. A lansat, astfel, doua atacuri. Intai, a cumparat nocturna din Ghencea, de la Tehnorob.

In 1998, cand a fost infiintata AFC Steaua Bucuresti, CSA Steaua i-a pasat atat activele cat si pasivele sectiei de fotbal. AFC-ul a primit bani pentru a supravietui, dar a primit si datoriile, datorii care nu ar fi avut de ce sa ramana la clubul sportiv. Insa, din 98 si pana in 2002, Paunescu si ai lui au refuzat sa plateasca aceste datorii. Chiar au luptat sa nu le plateasca, desi plata lor era trecuta chiar in protocolul prin care AFC primea dreptul de a folosi stadionul Steaua timp de 20 de ani, gratis. In dreapta puteti vedea ce scria ProSport in acea vreme. Titlul spune totul.

Asa cum era normal, Tehnorob a facut tot ce i-a stat in putere pentru a-si recupera banii care ar fi trebuit platiti inca din 98. A reusit, in cele din urma, sa castige in instanta instalatiile de nocturna. Astfel, Steaua risca sa nu mai poata juca meciuri in timpul serii. O problema mare pentru echipa noastra, insa o oportunitate fantastica pentru Becali. Acesta nu a stat pe ganduri si a sarit sa achizitioneze tot ceea ce Tehnorob a scos la licitatie.

Parea un gest frumos, facut pentru Steaua. Insa singurul care castiga de pe urma sa era Becali. Iar cei din AFC stiau acest lucru. Din acest motiv, au si incercat sa ia masuri pentru a-i pune bete in roate lui Becali. Din pacate, nu au reusit nimic.

In acelasi numar al ProSport in care a aparut si articolul de mai sus, aparea, intr-o casuta mai mica, si o declaratie a lui Ilie Savu, care atunci facea parte din Consiliul Director al AFC. Iat-o:

Atunci, ca si acum, presa il lauda pe Becali, incercand sa sugereze ca doar el investea la Steaua si promovand agenda acestuia. Cuvintele lui Ilie Savu, desi foarte importante, au fost trecute la final:

„Niciodata nu s-a pus problema impartirii procentelor la renunirile Consiliului, nu stiu cum s-a ajuns la aceasta varianta de proiect(n.r. societate pe actiuni),” a declarat Ilie Savu. 





Putem asadar sa tragem concluzia ca stelistii seriosi, precum Ilie Savu, nu faceau parte din planurile celor doua tabere, Paunescu si Becali. Cei doi isi doreau sa faca un SA, dar isi doreau si sa controleze ei totul. Acesta e motivul pentru care Paunescu ii baga bete in roate lui Becali atat cu nocturna, dar si cu anumite evaluari ale clubului. Vom vorbi despre acestea mai tarziu, in articol.

Prin achizitionarea nocturnei, Becali castiga mai multa putere in club, acesta putand sa decida daca meciurile Stelei se vor disputa la amiaza sau seara, o diferenta destul de importanta in ceea ce priveste televizarile si chiar prezenta la stadion. Iar Becali nu s-a oprit aici.

Becali ii atrage pe fotbalisti de partea sa

Dupa achizitionarea nocturnei, Becali mai avea nevoie de un singur lucru: sa castige influenta si asupra fotbalistilor. Nu i-a fost greu. In primul rand, acesta detinea contractele mai multor fotbalisti. Le-a primit in schimbul banilor pe care i-a dat imprumut. Asadar, povestile cum ca Steaua ii era datoare vanduta lui Becali erau doar niste minciuni. Becali a dat bani, e adevarat. Dar a primit in schimbul acelor sume contractele jucatorilor stelisti care au fost cumparati cu banii  imprumutati.

Insa problema era alta. Steaua a platit sume foarte mari pentru anumiti jucatori, insa rezultatele refuzau sa apara. Drept urmare, valorile respectivilor jucatori scadeau. Desi spera ca imprumuturile facute sa ii ofere pachetul majoritar de actiuni, Becali s-a trezit ca i-ar fi revenit doar 40% din actiuni.

Nu era ceea ce isi dorea Becali. Era necesara o evaluare noua si o impartire a actiunilor dupa cum voia el. Pentru a forta mana lui Paunescu, acesta i-a atras de partea sa pe jucatori. Avand jucatorii si nocturna in tabara sa, fostul puscarias a pornit o serie de scandaluri in presa. Adica a facut atunci exact ceea ce face si acum.

Becali a reusit sa-l manevreze pe Paunescu cum a vrut, profitand probabil de faptul ca acesta l-a subestimat. A castigat intai rude in CA al AFC Steaua, apoi a pus mana pe nocturna, apoi i-a atras pe jucatori de partea sa. In timp ce toata lumea il vedea pe Paunescu drept raul absolut(si chiar era un rau foarte mare pentru Steaua), toti il credeau pe Becali drept un mare salvator. Chiar si noi, suporterii stelisti, am cazut in aceasta capcana. Trebuie sa recunoastem acest lucru.

Cumparand nocturna si platind salariile jucatorilor, Becali a parut ca face un bine Stelei. De fapt, isi facea bine doar lui.

In cele din urma, evaluarea facuta de Paunescu a ajuns sa fie ignorata. O noua evaluare avea sa fie facuta, dar vom discuta despre aceasta intr-un nou articol, deoarece acesta a devenit deja mult prea mare.