galeria lu rapid cea mai membra de partid

Rapid Bucuresti – Primul club comunist din Romania. Intotdeauna un club comunist!

Dupa Revolutie, multi dusmani de-ai Stelei au sarit la atac, acuzand clubul armatei ca a fost unul comunist, infiintat de comunisti, ajutati de ei ca sa obtina toate performantele. Si, pentru ca fiecare raufacator are nevoie de un erou, toti acesti frustrati si-au indreptat privirile asupra Rapidului, pe care l-au transformat intr-un simbol al luptei impotriva ciumei rosii. Insa adevarul este altul. Rapid Bucuresti a fost primul club comunist din Romania, pastrandu-si chiar si in ziua de azi obiceiurile odioase.


Rapid Bucuresti a fost primul club infiintat de comunisti in Romania

Daca ar fi sa explicati ce este un club comunist, cum ati face-o? Ati spune probabil ca un astfel de club a fost infiintat de comunisti, ca nu se teme sa se puna in serviciul comunistilor, care poarta insemne comuniste pe tricouri si ai carui sportivi traiesc doar pentru a strivi porcii capitalisti sub calcaiele lor. Bine, poate ca ultima parte e un pic exagerata. Cum ati reactiona, insa, daca v-as spune ca in Romania a existat un club care a bifat primele trei puncte?

Rapidul a fost acel club. Nu Steaua! Da, Steaua a fost infiintata in perioada comunista, la fel ca multe alte cluburi sportive din Romania, insa asta nu transforma automat clubul armatei intr-unul comunist. Un exemplu bun in acest sens este clubul Universitatea Craiova, infiintat in 1948, dar despre care nimeni nu spune ca ar fi comunist. Dar sa ne intoarcem la Rapid.

Clubul din Giulesti a fost infiintat in 1923, adica inainte ca ciuma rosie sa preia puterea in tara noastra. Totusi, asta nu inseamna ca acea boala nu exista la data respectiva in Romania. Partidul Comunist Roman a fost infiintat in 1921. A fost scos in afara legii de abia in 1924, dupa aparitia Rapidului, care pe atunci purta numele de CFR Bucuresti. Si cine a pus bazele acestui faimos club? Nimeni altii decat MUNCITORII de la atelierele CFR Grivita, loc despre care Siguranta stia ca e un focar de agenti ai URSS-ului. In perioada comunista, aceste ateliere au fost redenumite Grivita Rosie. Au primit acest nume pentru rolul pe care muncitorii de acolo l-au jucat in Greva de la Atelierele CFR Grivita, o greva a muncitorilor, din 1933.  Aceasta s-a transformat rapid intr-o revolta, o lupta a lucratorilor cu jandarmii, finalizandu-se cu moartea a sapte persoane. Gheorghe Gheorghiu-Dej a luat parte la aceasta rascoala.

Acesta a fost inceputul clubului Rapid Bucuresti, un inceput cat se poate de rosu. Si tot in 1923, de data asta la Moscova, in URSS, lua nastere o alta echipa feroviara, Lokomotiv Moscova. Rapidistii vor spune ca e vorba doar de o coincidenta nefericita.

Rapid Bucuresti a fost primul club infiintat de comunisti in Romania. Insa asta nu a fost totul. Dupa 1945, aceasta echipa a fost implicata activ in promovarea ideilor comuniste in tara noastra, mergand pana acolo incat sa faca propaganda pentru comunisti.


Rapid Bucuresti, clubul preferat al lui Gheorghe Gheorghiu-Dej

Dreptatea, un ziar al Partidului National Taranist, critica in primavara lui ’47 desfiintarea vechilor echipe si inlocuirea lor cu cele sindicaliste. Dupa cum puteti vedea si in poza alaturata(Pentru a citi aceste articole, deschideti pozele in ferestre noi. Le veti putea vizualiza la marimi normale), acesta ataca „Infiintarea pripita a diviziilor nationale cu echipe alese dupa criterii fenediste. Netinand seama de trecutul si valoarea sportiva a echipelor, nici de drepturile castigate in multi si fructuosi ani de activitate, grupari ca Unirea Tricolor, Venus, Politehnica, Victoria au fost scoase din Divizia A ca sa fie introduse echipe recent aparute, ca ciupercile, cu jucatori cumparati la mezat, cum sunt Ferar, Ciocanul, Textila, Jiul si nesfarsitul sir de echipe ceferiste.” 

Pentru comunisti, proiectul Rapid fusese un succes, unul cu care se mandreau si care i-a inspirat sa faca la fel si in alte parti. De altfel, nu trebuie sa ignoram faptul ca Rapidul nu a primit acelasi tratament ca cel la care au fost supuse celelalte echipe interbelice.

In poza, puteti vedea ca articolul din Dreptatea a fost semnat de „Spartacus”. Nu stim daca acesta este numele adevarat al ziaristului sau daca e doar un pseudonim. Comunistii au desfiintat ziarul in momentul in care au desfiintat si PNT-ul, aruncand in puscarie toti liderii taranisti.

Mai exista vreo indoiala ca partidul iubea Rapidul si invers? Daca da, revenim cu o noua poza. De data asta, e vorba de ziarul Liberalul. Probabil ca ati ghicit ca acesta ii apartinea celuilalt mare partid politic al vremii, PNL. In el, ziaristul „Argus” ne spune fara ocolisuri:

„Revenim la exemplul clubului CFR, echipa sindicalista cu cele mai mari simpatii printre oficialii progresisti.”

In caz ca nu intelegeti ce inseamna „progresisti”, aflati ca acest cuvant era folosit pentru a-i descrie pe toti comunistii. Iubitorii stangii s-au considerat intotdeauna ca fiind mai luminati decat toti ceilalti. Pentru ei, vechile sisteme nu erau bune. Capitalismul era rau, imperialismul era rau. Doar comunismul era bun. Doar comunismul putea sa salveze omenirea. De ce sa o salveze? Asta nu stim. Cert este ca ciuma rosie a ucis peste 100 de milioane de oameni in secolul trecut. Dar acest adevar a fost intotdeaua ignorat de „progresisti”, atat de cei din 1947, cat si de cei de azi.

Am pastrat pe final partea cea mai frumoasa. E vorba de un alt articol scris de „Argus”, in Liberalul. Articolul se numeste „Avantajele si dezavantajele soarelui „sportiv” BPD-ist” si e in egala masura amuzant si trist. Iata ce spune:

„Cititorii isi aduc desigur aminte de cuprinsul dispozitiunilor date de d. A. Kohane responsabililor sportivi sindicalisti, cu ocazia conferintei ce a avut loc in Capitala acum cca 10 zile.

In cadrul „masurilor sportive” de viitor, cluburile sportive sindicaliste urmau sa poarte pe tricouri un soare BDP-ist si pentru a nu se face confuzie, deasupra acestui soare trebuie scris „Votati BPD”.

Unii dintre acesti (i)responsabili s-au grabit sa execute ordinul dat de „parintele sportului sindicalist” si in etapa de Duminica gruparile lor au aparut pe teren purtand pe tricouri un soare de toata frumusetea.

Bineinteles ca echipa CFR-ului a fost prima care s-a conformat acestor „dispozitiuni sportive” si cu ocazia matchului cpe care l-a sustinut la Arad, in compania ITA-ei, publicul a avut „placuta surpriza” sa vada terenul invadat de soare. Sa nu se creada ca este vorba de astrul care ne incalzeste, nu, este vorba de o sumedenie de „sori” mititei, atat de mici incat incapeau pe tricoul unui jucator. Credem ca mai nimerit ar fi fost sa li se zica „microbi de soare”.

Adversarii au fost orbiti de stralucirea acestor „sori”, fiindca jucatorii feroviari puneau intaiu adversarilor soarele in ochi si apoi, profitand de incurcatura acestora, ii driblau usor. Dar fiecare lucru cu dezavantajul sau. Acest soare si-a propagat influenta in toate directiile si jucatorii CFRisti s-au ales cu arsuri destul de serioase.

Dupa cum vedem, acest soare este o arma cu doua taisuri.

Argus”

BPD era un acronim pentru Blocul Partidelor Democratice, numele pe care l-au folosit comunistii si aliatii lor in campania electorala din acea vreme. Soarele a fost simbolul acestei grupari. Gheorghe Gheorghiu-Deja, primul lider comunist al Romaniei, a fost un foarte mare suporter al giulestenilor, pe care ii lauda de fiecare data pentru munca depusa in folosul partidului.

Totusi, Rapidul nu a fost o forta a Romaniei fotbalistice din acele vremuri. De ce? Raspunsul este simplu: pentru ca nu avea valoare. Echipa era probabil ocupata cu alte treburi, cu propaganda. Nu avea timp de sport, ca alte echipe (ITA, IC Oradea, Steaua, Petrolul sau Dinamo). Dar a avut destula sustinere din partea partidului. Acest lucru nu poate fi negat de nimeni.


Comunistul isi schimba parul, dar naravul ba

Dupa 90, Rapid Bucuresti a suferit cateva transformari importante. In primul rand, a devenit peste noapte una din rivalele Stelei. Asta cu ajutorul presei care-l iubea pe Lucescu. Altfel, o echipa cu Cupa Campionilor Europeni in palmares nu s-ar fi uitat niciodata la una cu mai putine titluri nationale decat degete la mana. Si tot presa l-a transformat intr-un club anti-comunist, desi nu exista nici macar o singura dovada care sa arate ca aceasta echipa s-a opus vreodata sistemului. Nu, Rapid Bucuresti a fost intotdeauna echipa sistemului.

dragnea rapidAstazi, Rapidul s-a dus. In locul sau a aparut Academia Rapid, care nu e Rapid dar care ii urmeaza la perfectie exemplul. Academia a fost infiintata la initiativa primarului PSD-ist, Dan Tudorache. Este sustinuta de PSD si de Liviu Dragnea si beneficiaza din plin de ajutorul acestora. De altfel, conform zvornurilor, acestia au si intervenit la AMFB pentru ca Academia sa nu fie depunctata pentru cazul Muscalu.

Si poate ca mai tineti minte vechea strigare: „Galeria lu’ Rapid, n-a fost membra de partid”? Ei bine, e si asta cat se poate de falsa. Astazi, „Galeria lu’ Rapid” le trimite pupe de multumire lui Liviu Dragnea si PSD-ului, partid format din fosti comunisti, care e de stanga si care a imbratisat fara vreo jena culoarea rosie. Ziceti ca nu e adevarat? Iata un articol aparut chiar pe site-ul suporterilor rapidisti, 1923.ro. Atentie, e vorba de site-ul suporterilor.

Dar poate ca nu are rost sa ii judecam pe acesti indivizi saraci cu duhul. Rapidistul de rand a trait intotdeauna in lumea lui, in realitatea lui. In acea lume, Rapidul era o echipa mare si iubita, curata, pura, cea mai frumoasa si cea mai buna din tara. Ciudat cum comunistii gandesc exact la fel despre comunism.

 

P.S. Nu stiu daca am procedat corect cand am spus ca 1923.ro e site-ul suporterilor rapidisti. La prima vedere, asa pare. Insa acel site lauda si scrie atat despre AFC Rapid, cat si despre Academia Rapid, doua echipe diferite, care nu sunt Rapid Bucuresti. Cine sa-i mai inteleaga?!