Cat de departe sunt anii 90?
Imbatati de victorii la scor, impotriva unor echipe foarte slabe, anumiti oameni din fotbalul romanesc s-au apucat sa vorbeasca despre ceea ce ei nu cunosc, adica despre fotbal. Chiar mai rau, au vorbit despre fotbalul din anii 90, fotbal pe care probabil ca nu-l urmareau, fiind mai degraba preocupati cu lucruri marunte. Iar cand acesti indivizi se apuca sa compare fotbalistii stelisti de la sfarsitul mileniului trecut, cu actualii angajati ai echipelor de fotbal din Liga 1 (fotbalisti nu le putem spune), atunci trebuie sa intervenim.
Fara sa vrem, vorbim cu drag despre anii 90. O facem pentru ca acela a fost ultimul deceniu al fotbalului romanesc. Tot ce a venit dupa a insemnat ofilire, moarte. Insa, in anii 90, Romania inca mai stia ce inseamna fotbalul. Suporterii inca mai veneau la stadioane, „Nationala” noastra se uita de sus la alte echipe, amintirea performantelor din anii 80 era inca vie iar echipele noastre inca produceau fotbalisti de valoare.
Steaua a dominat fosta Divizie A in acea vreme. A calcat in picioare toti adversarii, cu niste jucatori care astazi ar fi cu totii titulari incontestabili in Nationala. Pe langa faimosii Lacatus, Dumitrescu, Panduru, Adi Ilie, Galca, Prodan sau Ilie Stan, trebuie sa ii mentionam pe Dobos, Joe Panait, Rosu, Catalin Munteanu, Vladoiu, Sabin Ilie, Danciulescu, Militaru si multi, multi altii. Prea multi ca sa-i enumeram aici pe toti.
Astazi, acesti jucatori ar fi vazuti ca niste zei. Oricare din echipele Stelei din anii 90 ar castiga astazi la pas campionatul. Diferenta de valoare intre ceea ce aveam atunci si ceea ce vedem azi este imensa. Nu ma credeti? Haideti sa comparam.
Marian Popa a fost la un nivel la care Alibec nu va ajunge niciodata
Se poate ca stelistii mai tineri sa nu fi auzit de Marian Popa. Dar cei care au prins anii 90 isi amintesc cu siguranta de el.
La fel ca Alibec, si Marian Popa s-a nascut la malul Marii Negre. A fost atacant. A fost un jucator de forta, de gura portii. Si cam aici se termina asemanarile dintre cei doi. Pentru ca, valoric, Alibec nu va reusi niciodata sa ajunga la nivelul lui Popa.
Marian Popa s-a transferat la Steaua in anul 1990, la varsta de 23 de ani. Pentru a-l lua de la Farul, Steaua a trimis la malul marii trei fotbalisti: Constantin Pistol, Viorel Turcu si Petre Grigoras. Trei fotbalisti stelisti pentru unul singur. Insa acel atacant merita. Popa terminase sezonul 1989-1990 pe locul 2 in clasamentul golgeterilor, dupa Balint, cu 15 goluri inscrise in 28 de meciuri. Iar Farul Constanta nu putea fi considerata una din echipele bune ale Diviziei A.
A pus imediat mana pe tricoul cu numarul 9 si nu i-a mai dat drumul. Marian Popa a jucat 49 de meciuri de Divizia A, pentru Steaua, intre 1990 si 1992, marcand 20 de goluri. A castigat o Cupa a Romaniei, a jucat in cupele europene, iar evolutia sa din dubla cu Sporting Gijon nu va fi uitata niciodata. Popa a marcat atunci 2 goluri in poarta spaniolilor.
In 1992, nu s-a mai prelungit contractul cu Steaua. A vrut sa plece in strainatate, dar mutarea nu s-a concretizat. Asa ca s-a intors in Romania. Din pacate, Iordanescu isi definitivase deja lotul, Popa fiind astfel nevoit sa semneze cu Farul. Dar asta nu a fost o problema. In sezonul 92-93, a marcat 14 goluri pentru Farul, in 18 meciuri. A avut o evolutie buna si in sezonul 93-94, iar in sezonul 94-95 s-a intors la Steaua.
Popa a marcat 7 goluri in 14 meciuri, in a doua sa perioada petrecuta la Steaua. Este un procentaj foarte bun, pentru un atacant folosit mai mult din postura de rezerva. Insa Steaua avea atunci un atac stelar, cu Lacatus si Adi Ilie. Popa nu s-a putut impune. Dar nu pentru ca n-ar fi avut valoare.
Varful constantean a plecat de la Steaua in 1995, dupa castigarea titlului de campion. A mai jucat doi ani si s-a retras, din cauza unor probleme de sanatate, la nici 30 de ani. Popa fusese operat in 1993, iar accidentarea aceasta nu l-a parasit niciodata.
Astazi, in 2017, Romania fotbalistica ar da orice pentru a avea un atacant precum Marian Popa. In anii 90, insa, a fost nevoit sa concureze impotriva unor zei. Si poate c-ar fi reusit mai multe, daca nu s-ar fi accidentat.
Dar haideti sa ne intoarcem in prezent si sa ne uitam la Alibec. A avut posibilitatea de a juca la Inter Milano, dar si-a batut joc. S-a intors in tara, cu coada intre picioare, si a dat semne, la un moment dat, ca s-ar putea sa ajunga sus. Sumudica si Astra l-au ajutat. Insa parasirea Giurgiului si trecerea in Berceni nu i-au facut bine. In acest sezon, Alibec a reusit sa iasa in fata doar prin scandaluri. Golurile, in schimb, ii lipsesc.
Anii 90 sunt prea departe
Da. Fotbalistic vorbind, anii 90 sunt mult prea departe. Si nu stiu daca vom mai reusi vreodata sa ajungem macar la acel nivel. Asa ca haideti sa nu comparam un fotbal mort si ingropat, cu unul frumos, care ne-a adus atatea bucurii.
Intr-un interviu dat pentru presa din Anglia, Zlatan Ibrahimovic a avut o replica fabuloasa: „Pe lei nu-i poti compara cu oamenii.” Are dreptate. Pe lei nu-i poti compara cu oamenii. Si in niciun caz sa nu indraznesti sa-i compari cu mieii.
SESIZARI CNA de azi luni 30 octombrie 2017 . Sa nu ne lasam batjocoriti
de niste profitori ordinari interesati doar de bani pe seama noastra – a
STELISTILOR AUTENTICI dn Ghencea !
TVR HD
28/10/2017
18:00
Liga 4
– Undeva dupa 10-15 minute dupa inceperea meciului din Giulesti reporterul sportiv TVR HD dupa ce a parcurs din proprie initiativa istoria CSA in contextul meciului de liga 4 in loc sa relateze adevarul anume ca decizia justitiei a fost clara si F.C.fcsb nu este STEAUA Bucuresti ci doar o grupare sportiva frauduloasa din anul 2003 alcatuita cu acte false si cu denumire si marca in fals pe durata a peste 10 ani si furt de identitate sportiva evidenta pentru duplicitate sportiva etc. actionata in proces de prejudiciu pentru utilizarea ilicita a tuturor aspectelor mentionate pentru 37 de milioane de euro de clubul CSA STEAUA Bucuresti a persistat in dezinformarea evident motivata probabil de rating si marketing infractional conform careia gruparea ilfoveana sportiva F.C.fcsb ar fi succesoarea clubului Armatei CSA STEAUA Bucuresti din Bd. Ghencea 35 in contradictie cu legile tarii si deciziile judecatoresti dezinformand cu vadita rea credinta si rea intentie telespectatorii postului national public TVR HD in cadrul emisiunii L4 .
– Va rog sa luati masurile cuvenite pentru respectarea adevarului si sanctionarea televziunii mai sus mentionate care dezinformeaza publicul telespectator si aduce deservicii si prejudicii complexe clubului CSA STEAUA Bucuresti unicul club care are dreptul conform deciziei definitive a ICCJ Bucuresti sa utilizeze aceasta denumire proprie unica dintotdeauna a clubului militar .
– Cu respect astept sa luati masuri pentru respectarea legii caci conform Constitutiei Romaniei reporterii si jurnalistii de orice fel au datoria si obligatia sa informeze corect telespectatorii .
PRO-X
29/10/2017
10:45
Ora exacta in sport
– In decursul emisiunii ‘Ora exacta in sport’ de duminica 29 octombrie 2017 jos pe crawl pe durata emisiunii s-au afisat urmatoarele ; Istvan Kovacs va conduce la centru meciul CS Universitatea Craiova – Steaua, care se va disputa astazi, de la ora 20:45 ; o dezinformare nesportiva si minciuna repetata continuu si insistent pe parcursul a luni si luni de zile de posturile Pro-X si Pro TV cu toate ca acesti reporteri cunosc foarte bine ca F.C.fcsb nu este STEAUA Bucuresti ci doar o grupare sportiva frauduloasa din anul 2003 alcatuita cu acte false si cu denumire si marca in fals pe durata a peste 10 ani si furt de identitate sportiva evidenta pentru duplicitate sportiva etc. actionata in proces de prejudiciu pentru utilizarea ilicita a tuturor aspectelor mentionate pentru 37 de milioane de euro de clubul CSA STEAUA Bucuresti . Televiziunile mentionate persista in dezinformarea evident motivata de rating si marketing infractional mintind cu rea intentie si rea credinta vadite fara niciun fel de dubii de-a lungul timpului fara nicio rusine si totalmente lipsite de deontologie profesionala !
(Dovada: https://i.imgur.com/7K8xoTV.jpg)
– Va rog sa luati masurile cuvenite pentru respectarea adevarului si sanctionarea televiziunilor mai sus mentionate care dezinformeaza publicul telespectator si aduc deservicii si prejudicii complexe clubului CSA STEAUA Bucuresti unicul club care are dreptul conform deciziei definitive a ICCJ Bucuresti sa utilizeze aceasta denumire proprie unica dintotdeauna a clubului militar .
– Cu respect astept sa luati masuri pentru respectarea legii caci conform Constitutiei Romaniei reporterii si jurnalistii de orice fel au datoria si obligatia sa informeze corect telespectatorii .
TOT RESPECTUL PENTRU FOARTE MARII NOSTRI FOTBALISTI EMBLEMATICI – IAR AZI E TIMPUL NOSTRU SA LUPTAM SI PENTRU VIITORUL FOTBALISTILOR CARE VIN DIN URMA !
Fotbalistii care s-au remarcat in anii 9o, din care o mare parte au facut performanta la cluburi importante din vestul Europei, au fost fost formati ca jucatori talentati in anii 70 si in anii 8o, ca pitici si juniori in centrele care functionau in toate zonele tarii. Pepinierele din Dolj si Arges, dar si din alte zone , lucrau la ”foc continuu”, scotind pe banda rulanta fotbalisti de viitor, care apoi erau ”slefuiti” la marile cluburi din Capitala, la Universitatea Craiova, la F.C. Arges etc. Copiii erau triati si selectati exclusiv pe baza de talent, fara conditionari materiale pentru parinti. Un parinte cu bani cred ca ar fi avut sanse minime sa-si impuna punctul de vedere in fata unui antrenor de pitici. Acumularile calitative din anii 70 au permis unor echipe ca UTA, FC Arges, Petrolul, Rapid sa castige titlul de campioana nationala si sa se remarce in cupele europene , iar saltul firesc din anii 80 ne-a aratat echipe valoroase ca Universitatea Craiova si Dinamo capabile de evolutii entuziasmante in fata echipelor occidentale, totul culminand cu aparitia superechipei Steaua Bucuresti, care in perioada 86-90 a etalat un joc ofensiv in fata oricarui adversar (mai putin in finala de la Sevilla, unde era nou venita printre granzi !).Presupun ca miile de ofiteri si subofiteri carora li se retineau cotizatii sportive nu au regretat in cele din urma banii platiti.
In anii 90 fotbalistii valorosi s-au raspindit care incotro, la cluburi mari din strainatate. Imi amintesc perioada primului mandat de selectioner al lui Anghel Iordanescu.Selectia jucatorilor pentru lotul nationalei era relativ simpla in conditiile in care pentru fiecare post se puteau convoca doi sau chiar trei jucatori care evoluau in strainatate ca titulari in echipele la care evoluau. Mai aducea cativa jucatori de la echipele bucurestene (provincia era neglijata !) si lotul era gata , fara sa caute titulari dintr-un lot largit de 40-50 de jucatori cum se intimpla mai nou.
Dupa destinderea din anii 90, cand s-a trait din acumularile perioadei anterioare, vechea strategie in materie de fotbal a fost abandonata, fara a se pune ceva realist in loc.
In ultimii ani s-ar parea ca ne reorientam catre centrele de copii si juniori fara taxe. Ilie Barbulescu, din echipa de aur a Stelei, intr-un interviu din luna septembrie pentru Asociatia Stelistilor 1947 anunta iminenta infiintare la Pitesti, in cadrul centrului de copii si juniori, a zece grupe fara plata. C.S. A. Steaua Bucuresti are sectii fara plata sau cu taxe modice.Daca si la Craiova, Ploiesti, Cluj, Timisoara, Oradea etc. s-ar proceda in mod similar, fotbalul romanesc ar putea renaste.
– E de laudat aceasta intiativa si vad ca generatia tinerilor fotbalisti STEAUA 2006 care desfasoara multe meciuri pe terenul Prosport tot din Drumul Taberei (vizavi de fosta Tricodava) la 10 minute de mers pe jos de intrarea in C.S.Steaua are rezultate notabile . Am vizionat cateva filmulete de pe pagina lor de fbook si tinerii chiar au potential si merita laudati . Peste o etapa (etapa 11) joaca cu societatea comerciala cu denumire contestata fcsb in deplasare si sper sa aiba succes . fcsb ori dinamo , rapid sau craiova ori alte cluburi sunt tot aia pentru mine ca vechi stelist din Drumul Taberei .
LUPTA STEAUA !
https://www.facebook.com/csasteauabucurestifotbal/
http://www.frf-ajf.ro/bucuresti/competitii-fotbal/grupa-2006-seria-1-20172018-6004-et10