Hagi a demonstrat ca se poate
Inca din prima zi cand a fost anuntat, proiectul Stelei de a-si reactiva sectia de fotbal si de a se baza pe tineri pentru a reveni in top a fost privit cu foarte multa lipsa de incredere de catre marea majoritate a romanilor. Ieri, insa, Gica Hagi a demonstrat ca un astfel de proiect nu reprezinta doar un vis. Viitorul Constanta a castigat titlul la 8 ani de la infiintare.
Sigur, fotbalul romanesc este foarte slab. In ciuda performantei obtinuta ieri de echipa lui Hagi, nu putem sti cat de valoroasa este, pana nu o vom vedea masurandu-si fortele cu echipe cu adevarat puternice. Totusi, titlul in Romania reprezinta o performanta. Nu multe echipe l-au castigat. Si cu siguranta nu multe l-au castigat la doar 8 ani de la infiintare.
Viitorul a pornit de la 0, de jos. Cu multa munca si seriozitate, aceasta echipa a promovat din liga a treia(Hagi a preluat CS Ovidiu, echipa care juca in acea liga), a ajuns in liga a doua si apoi in prima liga. Iar acum a luat titlul. Fara mult ajutor, fara a avea in spate o istorie si un palmares de invidiat, si fara a fi cunoscuta. Viitorul a beneficiat doar de numele lui Hagi si de ambitia sa de a face performanta in fotbal.
Daca Viitorul va continua pe acelasi drum si daca se va dovedi ca aceasta performanta nu e doar o intamplare, atunci va trebui sa il felicitam pe Hagi pentru o realizare mult mai mare decat orice trofeu castigat in cariera de jucator.
Steaua nu pleaca de la 0
Spre deosebire de Viitorul, Steaua nu o va lua de la 0. Noi avem deja o istorie puternica in spate. Avem deja un palmares pe care il invidiaza 95% din echipele de fotbal din lume. Marca Steaua este una din cele mai puternice din tara. Si mai avem si suporteri devotati, care abia asteapta sa cante din nou pentru echipa lor.
Ne mai trebuie acum doar seriozitatea si puterea de munca. De ambitie nu mai trebuie sa vorbim, pentru ca istoria noastra ne obliga sa luptam pentru a reveni acolo sus.
Avem fonduri, avem suporteri, avem tot ce ne trebuie. Ce nu avem e scuza. Nu acum, nu cand Hagi a demonstrat ca se poate.
Steaua trebuie sa urmeze exemplul Viitorului, sa investeasca intr-o academie puternica si sa faca fotbal cu cap. Doar atat ii trebuie pentru a face performanta.
Era scandalurilor, a blaturilor, a hotilor a luat sfarist. E momentul sa inceapa o noua era a fotbalului. Viitorul a facut primul pas. Steaua e acum obligata sa il faca pe al doilea.
Câteva observații:
1. Hagi a plecat la drum cu o investiție inițială foarte mare, aproape de 5-6 milioane euro. Și cu o logistică de sprijin destul de consistentă și ea. Și cu un consum de vreo 5-6 milioane în primii 3-4 ani.
2. La Hagi s-a lucrat pe o filozofie UNICĂ, de la a la z (metodologie, selecție, alimentație, tactică, promovare, comportament).
3. La Hagi a existat un singur decident. Care e și strategul inițial și cel care stă TOATĂ ZIUA în academie.
4. Hagi a avut (și are) ca obiectiv CREȘTEREA DE JUCĂTORI, nu performanța în trofee. A reușit câștigarea titlului în mod conjunctural.
Hagi a făcut un prim pas – prin ACADEMIE, nu prin Viitorul – iar alții ar trebui în mod obligatoriu să-i urmeze modelul. Model care nu a fost inventat de Gică, a preluat și el ce a crezut că-i mai bun de la alții.
Oameni care au făcut bani foarte mulți din fotbal – și mă gândesc la Olăroiu, Lucescu, Marica, Rădoi, Mutu, Chivu, Contra, Lobonț, Raț – nu pot ajuta fotbalul românesc decât într-un singur fel: făcând școli private de fotbal, eventual și în combinație cu un club-vitrină.
Ce ar însemna ca în 3-4 zone din țară (zone tradițional mai bogate în talente decât Dobrogea) să existe asemenea fabrici de performanță?! La Pitești, la Craiova, în Moldova, în Banat, la Cluj?! Aș remarca faptul că nu „milionarii” fac ce-ar trebui făcut, ci oameni gen Petre Marin, Ghionea, Codrea, Dani Coman, precum și sute de necunoscuți (în general foști fotbaliști de divizii inferioare).
În altă ordine de idei, comparația cu CSA mi se pare total neinspirată.
1. Steaua are bani, iar suma va creste pe masura ce echipa va promova in ligi superioare.
2. Acea filozofie trebuie sa o preia si Steaua.
3. Si la Steaua putem spune ca exista un singur decident: Istoria. Pentru ca istoria ne obliga sa tragem la performanta.
4. Asa cum au demonstrat si Ajax Amsterdam, Borussia, Barca si multe alte echipe, cresterea de jucatori si performantele nu se exclud reciproc.
5. Parerea mea: degeaba exista centre puternice de jucatori daca fotbalul in care acestia fac primul pas este infect.
http://spynews.ro/sport/exclusiv-razboi-total-intre-nasul-hagi-si-finul-gigi-becali-regele-va-cere-excluderea-fcsb-din-toate-competitiile-133773.html
1. Sunt foarte sceptic în legătură cu posibilitatea MApN de a sigura baza necesară pentru start-up. Da, e un avantaj mare C.E. și existența proiectată a stadionului. Dar mai importante decât stadionul sunt 6-7 terenuri de antrenament, spațiile de cazare, autocarele, nutriția, echipamentele, antrenorii, preparatorii fizici, medicii, analiștii – toate astea costă în jur de 1 milion de euro pe an la Hagi. De facilitățile astea, adică de banii necesari realizării și e nevoie IMEDIAT, nu pe măsură ce…
2. La fotbal o filozofie se impune de un om sau – mult mai complicat -, de un grup de oameni. Care e omul? Lăcătuș? Mâine o să zboare. O să vină Falemi. Care o să zboare ți el și o să vină Ghionea. Care… Singurul care nu poate să zboare e Hagi. Noi nu îl avem pe Hagi, avem un cocktail perfect impropriu stabilității și viziunii unitare inclusiv raportat la cele mai vulnerabile forme asociative strict private din fotbalul românesc (7 acționari la Dinamo).
3. Da și nu. Da, pentru că istoria ne obligă la anumite lucruri, printre care și să obținem performanță într-un mod demn. NU, pentru că aceeași istorie ne învață că formulele astea cooperatiste au fost mai degrabă nocive. Șapte generali și 15 colonei, 6 maiori, o multinațională și 10 srl-uri, Lăcătuș, Bumbescu și mama lui Ștefan…. Ce viziune unitară să se producă astfel?! Iar rularea politică a decidentului formal suprem (ministrul) poate fi un coșmar. Să fim noi sănătoși ce conducători idioți am avut în anii 70, ce contradicții interne și ce eșuaje lamentabile.
4. De acord. Se POT completa. Dar e greu. E o ecuație. În afara unei prevalențe a juniorilor de tip Hagi (imposibil de obținut în absența unor investiții și condiții, care mi se par imposibil de cumulat, date fiind condițiile punctuale ale acestui început), ponderea net superioară în ecuație o au mai degrabă performanțele care au făcut posibilă creșterea ulterioară a juniorilor sau, dacă nu performanțele, cel puțin o stare neutră, un stadiu stabilizat al cluburilor respective. Or, la noi nu e cazul.
5. E adevărat că e destulă infecție. DAR, fotbalul se poate schimba, ușor-ușor, și de jos în sus.
1. Bani exista.
2. Asa cum am zis, la Steaua exista deja o filozofie. O cunosti, cred.
3. Nu stiu de ce-ti bati capul cu colonei si generali, cand sectia de fotbal va avea propriul ei sef, care va decide singur ce si cum.
4. Hai sa nu presupunem. Sa asteptam si sa vedem.
5. Din ce am vazut in gsp, scandalul cu blaturile de la juniori, fotbalul continua sa o ia in jos.
1. Abia aștept să-i văd. Câți sunt, de unde vin și cum vor fi folosiți.
2. Ce filozofie există la CSA STEAUA? Nu știu! Sunt extrem de curios!
3. Șeful Secției e pielea sulii. Comandantul clubului, ministrul, oamenii ministrului, șefii ministerului și o pletoră de politicieni vor contribui la luarea deciziilor esențiale, pe care șeful secției le va gestiona cum se va pricepe.
4. Nu sunt presupuneri, că nu ne apucăm să reinventăm roată. Sunt certitudini bazate pe cunoașterea experiențelor similare din jurul nostru.
1. Am explicat intr-un articol nou de unde sunt banii. Si cati sunt.
2. Daca nu stii ce filozofie e la Steaua, trebuie sa ma intreb ce fel de stelist esti. Sau daca esti stelist.
3. Nu. Seful sectiei conduce sectia.
4. Sunt presupunerile tale. Ce presupui tu se poate intampla, dar nu e batut in piatra.
1. Nu știu articolul respectiv. Dă-mi un link să văd ce fel de explicații pot susține cheltuielile de 5-6 milioane euro necesare în următorii 3 ani, pentru a ne apropria de modelul Hagi, de la care a plecat discuția.
2. E complet irelevant ce crezi tu că ar califica pe cineva să fie stelist, sau ce l-ar descalifica. Nu dai tu, nu dă nimeni certificate de stelism.
Dar e relevant să-mi spui ce filozofie crezi tu că e la CSA Steaua și, ca să nu ne îndepărtăm atât de mult de la ce am pornit (comparația cu filozofia unitară a lui Hagi, ale cărei puncte esențiale nu le cunoști, dar ți le pot enumera), e și mai relevant să-mi spui spui ce filozofie propune măcar conceptual secția de fotbal de azi.
O eventuală retorică gen „performanță, demnitate, culori etc” se referă exclusiv la trecut, este, pentru discuția noastră, strict populistă și nu răspunde deloc problemei/criticii punctuale. Ce este, cine determină această filozofie și cine o exprimă?
3. Aici chiar nu mai am ce spune. Nu pot trezi un om care se preface că doarme.
4. De acord. Să zicem, de dragul discuției, că nu e bătut în piatră. Dar în lemn tot e bătut, față de fumul pe care ți-ai întemeiat tu raționamentul.
1. E ultimul publicat. Cel mai nou.
2. Nu dau, asa e. Dar, daca tot te dai stelist, ar trebui sa stii ce filozofie e la Steaua. Macar atat.
3. Asta pot spune si eu despre tine. Si despre multi. Diferenta insa dintre mine si voi e ca eu stiu cum sta treaba in club. Voi doar presupuneti.
4. Asteapta si vei vedea.
1. Bănui că te referi la asta:
„Colonelul Cristian Petrea, comandantul Clubului Sportiv al Armatei Steaua Bucuresti, a explicat deja ca echipa de fotbal nu va fi finantata din fonduri publice.
“Pentru Liga a IV-a avem in vedere un buget de aproximativ 300.000 de euro care va fi sustinut in totalitate din veniturile proprii ale CSA si nu din fonduri publice. Veniturile proprii sunt cele din sponsorizari, din valorificarea infrastructurii sportive, din transferuri de jucatori si din bilete vandute la diferite competitii. Ne dorim sa vina si un investitor, dar cel mai important este ca in Liga a IV-a sa demonstram ca ne tinem de cuvant. Iar din Liga a III-a putem atrage investitori seriosi, iar efortul clubului sa fie diminuat si sa putem promova in ligile superioare”, a spus acesta”.
____
Pentru mine e cvasi-neconvingător.
Pentru o ascensiune tip Viitorul sau tip CFR (promovarea în fiecarea an) ai nevoie de banii nu pot veni, până în Liga 1, decât de la un investitor unic. Aburelile cu „dăm un leu pentru Ateneu”… a se slăbi. Sau cu transferuri, sau cu atragerea sponsorilor, ori bilete. Dacă Pițurcă avea banii lui Lucescu, sau Olăroiu/Petrescu, puteam accepta că își bagă banii la Steaua. Dar nu e așa.
Ca să susții un centru de juniori la nivelul lui Hagi ai nevoie de minim 500 de mii pe an. DE UNDE? Tu realizezi că Hagi a băgat 5-6 milioane în start-up, apoi a avut pierderi de alte vreo 5-6 milioane până acum vreo 3 ani, când a început să redreseze?
Și, nota bene, viabilitatea planului, așa cum e el construit, depinde 100% de deposedarea FCSB de palmares, adică de calitatea de continuatoare a Stelei. În caz contrar, o să se alăture sponsori echipei MApN din părți.
Sunt povești.
2. Hai să nu ne orbim de la obraz, vorbind vorbe, și să încercăm să comunicăm. Te-am rugat să-mi spui tu care este filozofia secției de fotbal de azi, cine o impune și cine o exprimă?
3. Eu nu presupun nimic. Eu știu cum funcționează un minister, așa cum știe orice om lipsit de patimă și interesat de subiect. Și nu e greu să-mi dau seama cum va funcționa, în termeni de autonomie, o secție dintr-o unitate marginală a unui minister militarizat.
Noroc ca nu trebuie sa te convinga pe tine. Voi sunteti foarte preocupati de banii Stelei, in conditiile in care ciobanul nu baga nici un ban in centre de copii si juniori.
Steaua, domnilor, o va lua incet. Banii vor veni din sponsorizari, din vanzari de jucatori, din parteneriate. Stati calmi. Vor fi bani. Stiu ca incercati sa insinuati ca nu vor fi, dar vor fi.
Cat despre palmares, e penibil deja sa mai vorbim despre asta. Daca tu chiar crezi ca o echipa numita Fotbal Club Fcsb detine palmaresul Stelei, poate ca ar trebui sa incheiem orice discutie aici.
2. Si eu ti-am spus ca, daca nu o stii deja, poate ca ar trebui sa te orientezi catre o alta echipa.
3. Ce legatura are ministerul cu Steaua?!
Îmi pare rău de faptul că nu putem avea o discuție bazată cât-de-cât pe argumente, că nu ai putut răspunde câtorva întrebări obiective și că avem înțelegeri atât de diferite asupra unor lucruri care cred că ar trebui să aibă același înțeles pentru toți.
Eu iti raspund la orice intrebari. Dar, daca esti stelist, nu poti sa ma intrebi ce filozofie are Steaua. Ar trebui sa stii deja. Daca nu stii, atunci nu pot sa nu ma gandesc ca nu esti stelist. Si atunci nu prea avem ce discuta.
@CCA
Ceri prea multe. Stii foarte bine ca atunci cand ai argumente le prezinti si le sustii. Cand nu ai te ascunzi in spatele unor afirmatii/intrebari gen „pai nu e clar?”, „daca nu stii nici asta nu am ce sa vorbesc cu tine”, „eu stiu tot, tu nu stii asa ca nu avem ca sa vorbim” :))
Eu cred ca despre o filosofie a Stelei e foarte greu sa vorbim in situatia actuala. Cei care poate au instituit o anumite filosofie la Steaua in trecut nu cred ca mai activeaza in club. Cei care sunt acum trebuie sa dovedeasca. Eu nu cred ca vor putea, dar sper sa ma insel.
Din ce a zis Petrea eu inteleg ca au facut un calcul si au ajuns la un buget pe care ei il considera suficient pentru liga IV. Sursele de finantare sunt generaliste. Nu stiu ce jucatori vor sa vanda cand ei nu sunt inscrisi in nici o competitie, iar in cateva luni trebuie sa inceapa sezonul in liga IV.
Am citit pe GSP ca vor sa cumpere o echipa din liga IV. Pana cum cateva luni parca era alt plan. Poate asta e filosofia lor…
Cam indecisi baietii :). Sper sa le iasa bine.
Eu stiu foarte bine care e filozofia Stelei. E aceeasi ca intotdeauna. Voi, daca sunteti stelisti, ar trebui sa o stiti. Daca sunteti stelisti, evident.
Articolul din gsp e o minciuna.