Drumul spre Sevilla – Steaua – Kuusysi Lahti
Dupa ce a trecut de Vejle si Honved Budapesta, vitezistii stelisti i-au intalnit in sferturile Cupei Campionilor Europeni pe finlandezii de la Kuusysi Lahti. In primavara anului 1986, Steaua a reusit sa treaca de echipa nordica, dupa o dubla mult mai grea decat multi s-ar fi asteptat.
Numele finlandezilor nu spune nimic. Nu spune acum si nu a spus nici atunci. Totusi, pentru Kuusysi, anii 80 au reprezentat deceniul de aur al istoriei sale. Clubul a castigat atunci 4 din cele 5 titluri nationale din palmaresul sau, precum si cele doua cupe nationale castigate in intreaga sa existenta. Mai mult, sezonul 85-86 a fost cel mai bun sezon european pe care clubul l-a trait de la infiintare, in 1934, si pana acum.
Pana sa ajunga in sferturile unde a intalnit Steaua, Kuusysi a trecut de FK Sarajevo, campioana Iugoslaviei, cu un scor de 4-2, la general, si Zenit Leningrad (Sankt Petersburg, astazi), campioana URSS, cu scorul de 4-3, la general. Finlandezii erau, asadar, in aceeasi situatie ca si noi. Aveau posibilitatea sa realizeze ceva maret. Iar intre ei si obiectivul lor statea doar o echipa necunoscuta pentru ei, Steaua, dintr-un fotbal despre care nici un finlandez nu stia nimic.
Turul – 5 martie, 1986
Steaua Bucuresti – Kuusysi Lahti, 0-0
Steaua: Duckadam – Iovan, Belodedici, Bumbescu, Barbulescu – Balan, Stoica, Boloni, Majearu (Marin Radu, min. 77) – Balint, Piturca. Antrenor: Emeric Ienei
Kuusysi Lahti: Korhonen – Hanikainen, Pekonen, Jantti, Remes – Rinne, Annunen, Tianen (Nordman, min. 58), Hudd – Caroll, Kaivonurmi(Puhakainen, min. 79). Antrenor: Keijo Voutilainen
In ciuda faptului ca meciul s-a jucat in martie, deci primavara, Steaua a avut parte de o vreme asemanatoare mai mult cu cea din Finlanda, decat cu ce era Romania obisnuita in acea perioada a anului. Ninsoarea si frigul i-au ajutat pe finlandezii care au pregatit un joc defensiv.
Insa vremea nu i-a putut tine pe oameni departe de stadion. 30 de mii de oameni au umblut Ghencea cu 3 ore inainte de inceperea meciului. Printre ei se afla si Marius Lacatus, care nu a jucat in acel meci. Ienei l-a trimis pe Balint in locul Fiarei, langa Piturca, preferandu-l in atac lui Radu II. Pe banda dreapta a intrat Lucian Balan.
Steaua a dominat categoric intregul meci, avand nenumarate ocazii la poarta lui Korhonen, care a facut minuni. La pauza, jumatatea finlandezilor arata mai mult cu un teren agricol arat de crampoanele celor 20 de jucatori de camp, in timp ce jumatatea stelista era neatinsa.
Ofensiva totala a vitezistilor a continuat si in a doua repriza, insa terenul greu si norocul finlandezilor a facut ca scorul sa ramana 0 la 0.
Returul – 19 martie, 1986
Kuusysi Lahti – Steaua Bucuresti, 0-1
Kuusysi Lahti: Korhonen – Pekonen, Remes, Hudd, Hannikainen, Kaivonurmi (Phakainen, min. 79), Rinne, Tiainen, Annunen, Nordman, Carroll. Antrenor: Keijo Voutilainen
Steaua Bucuresti: Duckadam – Iovan, Belodedici, Bumbescu, Barbulescu – Majearu (Balan, min. 57), Stoica, Boloni, Balint – Lacatus, Piturca (Marin Radu, min. 89). Antrenor: Emeric Ienei
Dupa rezultatul din tur, finlandezii erau in extaz. Drept urmare, meciul de pe 19 martie s-a jucat la Helskinki, in fata a peste 30 de mii de oameni, recordul de prezenta pentru un club finlandez. Vitezistii nostri erau frustrati si nervosi din cauza remizei de la Bucuresti. Dar erau si increzatori, lucru demonstrat de cuvintele lui Barbulescu, spuse dupa terminarea meciului de la Bucuresti: „Ii batem peste doua saptamani si gata!”
Din fericire, terenul din Helsinki era mult mai bun decat cel din Ghencea. Steaua a controlat aproape in totalitate si meciul din Finlanda. Insa Kuusysi nu avea de gand sa se dea la o parte. Trecusera de campioanele Iugoslaviei si URSS, iar la Bucuresti facusera 0-0. Calificarea le era la indemana.
Steaua a inceput puternic, ocaziile curgand la poarta lui Korhonen. Insa si Finlandezii au iesit la joc, impinsi de la spate de tribune. Hudd si englezul Carroll au trimis mingi inalte in careul lui Duckadam, dar apararea stelista si-a demonstrat valoarea, respingand fiecare atac.
Minutele treceau. Piturca rata ocazie dupa ocazie. Boloni la fel. Din fericire, finalul a fost al Stelei. Balint apasa pe acceleratie, intra in careu si trimite in fata portii. Mingea ajunge la Piturca, care o introduce in poarta din fata careului mic. Era 1 la 0, in minutul 87 si calificarea era jucata.
In ciuda numelui care nu spune foarte multe, Kuusysi s-a dovedit a fi cel mai dificil adversar pe care l-a intalnit Steaua in acea campanie. Dar a reusit sa treaca si peste acest examen. Acum, aveau in fata doar semifinalele si pe puternica echipa belgiana, Anderlecht Bruxelles. Un singur, ultim hop. Dupa care urma Sevilla si finala de la 7 mai.
Mai jos, puteti urmari un scurt rezumat al returului de la Helsinki:
https://www.youtube.com/watch?v=WaZ7Bx5pGPw
Cine era Kuusysi Lahti?
Dinamovistii, in mod special, iubesc sa rada de Kuusysi Lahti, acuzand Steaua ca a avut noroc in 1986, cand i-a intalnit pe finlandezi. Cainii ignora parcursul european al nordicilor, din acel sezon, asa cum ignora si faptul ca propria lor echipa a intalnit, de-a lungul anilor, echipe mult mai slabe, care i-au eliminat. De asemenea, uita sa mentioneze si faptul ca Dinamo s-a intalnit cu Kuusysi de 3 ori in intreaga sa istorie, jucand 6 meciuri. Dinamo a trecut de finlandezi de fiecare data, dar acestia au reusit, totusi, o victorie impotriva cainilor. Un 1-0 in sezonul 1992-1993.
Nimeni nu poate nega faptul ca generatia Kuusysi 86 a fost cea mai buna din istoria clubului. A fost o generatie cu un potential mare si nimeni nu stie ce s-ar fi intamplat daca acei fotbalisti nu ar fi intalnit-o in drum chiar pe castigatoarea din acel an, Steaua Bucuresti.
Sapte din jucatorii finlandezi care au intalnit Steaua erau internationali:
Petri Tiainen s-a transferat de la Kuusysi la Ajax, in 1986, pentru care a jucat pana in 1988. A strans si 15 meciuri la nationala, unde a marcat doua goluri.
Juha Annunen a jucat 16 meciuri pentru Finlanda, marcand 2 goluri.
Jari Rinne a jucat aproape 300 de meciuri pentru Kuusysi. A fost selectionat la nationala Finlandei de 24 de ori.
Aparatorul Esa Pekonen a strans 60 de meciuri pentru Finlanda, pentru care a marcat si 2 goluri.
Jyrki Hännikäinen a jucat 16 meciuri pentru Finlanda.
Portarul Ismo Korhonen a aparat poarta celor de la Kuusysi in peste 300 de meciuri. Pentru Finlanda a jucat de 7 ori.
Jarmo Kaivonurmi a jucat 2 meciuri pentru Finlanda.
AVAND IN VEDERE DEMOLAREA STADIONULUI GHENCEA SE PUTEA ORGANIZA UN ULTIM MECI …MAI ALES CU OCAZIA ZILEI DE 7 MAI..SE UMPLEA STADIONUL….AR FI FOST UN EVENIMENT SUPER FRUMOS….OARE VOI DE LA STEAUA LIBERA CHIAR NICI CEI DE LA CSA NU VA ASCULTA? CE PUTEA FI MAI FRUMOS DECAT UN ULTIM MECI PE TEMPLUL FOTBALULUI ROMANESC?
Nu cred ca asa ceva ar mai fi fost posibil in acest moment, dat fiind faptul ca vor incepe lucrarile acolo. Probabil ca nu ar fi primit avizul pentru gazduirea unui astfel de eveniment.
Meciul retur a fost la tv??