dan udrea fără sens

Presa vă ascunde adevărata cauză a eșecului fotbalului românesc

Dan Udrea tocmai a scris al doilea articol lipsit de logic în mai puțin de o săptămână. Dane, ești bine? Ce s-a întâmplat? Cum ai ajuns la concluzia că banii publici sunt cauza principală a prăbușirii fotbalului românesc?

Dan Udrea a publicat în golazo.ro un articol numit ”Eșecul Primăriilor”. În el, fostul gspist vorbește despre crizele de la Mioveni și Oțelul, echipe aflate în colaps și/sau pericol de dispariție. Iar Dan Udrea ne spune chiar din primul paragraf care este numitorul comun al celor două: ”finanțarea din bani publici”.

Finanțarea din bani publici e într-adevăr ceva ce au în comun cele două (au multe lucruri în comun: ambele joacă fotbal, ambele sunt în Liga 1, etc.). Nu este însă cauza prăbușirii lor. Dan Udrea știe adevărata cauză, dar refuză să o spună.

Așa că o să o spunem noi: ADEVĂRATA CAUZĂ A PRĂBUȘIRII FOTBALULUI ROMÂNESC, A CRIZEI DE LA MIOVENI, OȚELUL ȘI MULTE ALTE ECHIPE ESTE LIPSA DE TRANSPARENȚĂ ÎN CEEA CE PRIVEȘTE FELUL CUM SUNT CHELTUIȚI BANII!!!

Dan Udrea a evitat să spună că cele două mai au ceva în comun. Oțelul și Mioveni sunt organizate așa cum vrea FRF. Chiar dacă vorbim despre cluburi finanțate aproape în exclusivitate din bani publici, cele două sunt, ATENȚIE!!!, cluburi private. Ele și multe alte echipe finanțate de stat și cu mari probleme financiare sunt organizate așa cum a cerut FRF, fie ca SA-uri, fie ca asociații non-profit.

Și, la toate, aceste probleme financiare au apărut de abia în momentul în care ”și-au schimbat formele de organizare”. Am pus între ghilimele această expresie deoarece cu toții știm că, conform legii, o astfel de schimbare a formei de organizare nici nu poate avea loc. Un club organizat ca instituție publică nu poate să își schimbe mâine forma de organizare și să devină SA. Ce se întâmplă în aceste cazuri e că clubul original se închide și e înlocuit fie cu un SA, fie cu o asociație non-profit. Iar această clonă proaspăt apărută este un club nou, dar pretinde că e clubul vechi.

Câte cluburi din România sunt sau au fost în această situație? Oțelul, Mioveni, Hermannstadt, Gaz Metan Mediaș, Poli Iași, Academica Clinceni, Victoria Brănești și altele. Toate aceste echipe au avut același parcurs. Au început ca cluburi de stat, au primit finanțare de la stat, au avut parte de rezultate, au fost înlocuite cu clone ca să poată intra în Liga 1 așa cum vrea FRF, au continuat să sugă bani publici, chiar dacă pretindeau că sunt private, apoi s-au desființat sau au intrat în insolvență/faliment.

Acesta este numitorul comun la care trebuia să ajungă Dan Udrea. Aceasta este marea problemă a fotbalului românesc: Lipsa de transparență, de care hoții se folosesc pentru a fura bani publici, distrugând în acest proces cluburi sportive.

În articolul său, Dan Udrea spune că CS Mioveni a primit 5 milioane de euro de la primăria Mioveni în ultimii 4 ani, adică mai mult de 1 milion de euro pe an. Oare cât de obosit trebuie să fi fost Dan Udrea când a scris acest articol, ca să ajungă la concluzia că principala cauză a falimentului clubului CS Mioveni e faptul că i-au intrat în conturi 5 milioane de lei?!

NU ARE LOGICĂ CE SPUI, DANE!!!

De ce fac performanță cluburile de drept public, Dane?

Articolul lui Dan Udrea e și mai penibil, dacă ne gândim că sunt foarte exemple de echipe de drept public, adică și deținute de stat, nu doar finanțate, care au ajuns să facă performanțe interesante.

Un exemplu ar fi Corvinul, care anul trecut a câștigat Cupa și chiar a avut o campanie foarte tare în cupele europene, în acest an. A realizat acest lucru fiind deținută de stat și finanțată de stat.

Putem da exemplu și Steaua București, club care, cu excepția sezonului trecut, a fost mereu implicat în lupta pentru primele locuri din Liga 2. În plus, Steaua e anul ăsta singurul club din primele 2 ligi care încă nu a pierdut. Club deținut de stat, finanțat de stat.

Mergem mai departe? Merge cu Clubul Sportiv MUNICIPIAL Unirea Alba Iulia, echipă de liga 3, care tocmai a câștigat grupa sa din Cupa României, depășind cluburi de Liga 2 și Liga 1. Șelimbăr, anul trecut. Unirea Dej, acum câteva sezoane. Sunt destule exemple.

Să ne uităm acum la numitorul comun al acestor cluburi: TRANSPARENȚA FORȚATĂ!!!

Fiind deținute direct de stat, aceste cluburi nu își permit să facă afaceri necurate. Toate cheltuielile lor sunt informații publice. Așa că, dacă cineva din club vrea să sifoneze niște bani publici, poate să încerce, dar va fi prins și va face pușcărie.

Când ai de-a face cu un club ”privat”, acel club nu trebuie să își justifice cheltuielile. Dacă primește 5 milioane de euro de la stat, le poate da pe toate pentru o felie de pâine, pe care i-o poate da portarului, ca să o mănânce. Tocmai a aruncat 5 milioane de euro pe geam (adică în contul firmei șmecherului care a venit cu ideea), dar e firmă privată, așa că nimeni nu îi poate cere socoteală. În plus, fiind privată, nici nu e obligată să spună cui i-a dat acei bani.

Iată așadar cum, deși a primit 5 milioane de euro din bani publici, clubul ”privat” nu are bani ca să își plătească jucătorii. Iar de aici e doar un pas până la faliment. Pentru că cei care fură banii publici intrați într-un club ”privat” vor fura și ceilalți bani, chiar dacă sunt privați. De ce s-ar opri? Îi oprește ceva? Nu. Nici legea, nici dragostea pentru fotbal.

Nu banii sunt de vină, ci oamenii care îi administrează. Nu sursele de finanțare sunt de vină, ci corupția.

Dan Udrea nu știe să interpreteze niște cifre ușor de înțeles

În articolul său, Dan Udrea a publicat și 2 tabele. Acestea conțin informații despre veniturile totale ale celor două cluburi în perioada 2020-2023 și veniturile din bani publici în aceeași perioadă.

La Mioveni, avem această situație:

AnVenituri totaleFinanțare buget localProcent
20201.300.0001.150.00087%
20212.200.0001.500.00068%
20223.000.0001.350.00045%
20233.800.0001.470.00039%

La Oțelul, avem asta:

AnVenituri totaleFinanțare buget localProcent
2021750.000550.00074%
20221.850.000850.00046%
20233.900.0001.000.00026%
20245.050.0001.650.00033%

Uitați-vă puțin peste cifre. Se poate observa ușor că, deși veniturile totale cresc de la an la an, deși procentajul finanțării din bani publici scade de la an la an, aceste cluburi au ajuns acum aproape de colaps.

CUM DRACU AI AJUNS, DANE, LA CONCLUZIA CĂ BANII PUBLICI SUNT PROBLEMA? Chiar nu are sens.

Ah, dacă veniturile anuale nu creșteau, dacă cluburile ajungeau să câștige doar acei bani publici primiți direct de la primării și consilii locale, da, puteam spune că banul public e problema (deși e forțată rău treaba asta).

Când ai însă aceste cifre, aceste evoluții, e cât se poate de clar că problema nu e finanțarea, ci felul cum sunt gestionați banii.

Întrebare pentru Dan Udrea: Câți bani publici au fost cheltuiți nejustificat la Steaua București?

Îi lansăm o provocare lui Dan Udrea. Îl provocăm să scrie un articol despre banii publici care au fost cheltuiți nejustificat la clubul nostru, Steaua București. Informațiile financiare sunt publice. Dan poate cere toate informațiile din ultimii 5-10-20 de ani. Hai să vedem, Dane, câți din banii ăștia au fost cheltuiți nejustificat.

Apoi te provocăm să faci același lucru cu CS Mioveni. Cere-le celor de acolo să îți dea datele financiare pentru ultimii 5 ani, ca să poți face un articol beton despre căderea acestui club.

SPOILER ALERT! Dacă va accepta provocarea noastră, foarte sigur, Dan va primi informațiile pe care le va cere de la clubul Steaua București. Toate informațiile. Nu de alta, dar ele sunt publicate deja, pe site-ul Stelei, la secțiunea Informații de Interes Public. Dar ar fi mai bine ca Dan să le ceară direct de la club. Așa, se va convinge că, prin lege, clubul Steaua nu îi poate refuza cererea.

În ceea ce privește CS Mioveni, GARANTAT, nimeni nu îi va răspunde lui Dan. Nimeni nu îi va spune pe ce au fost dați banii, de ce s-a ajuns să nu fie plătite salarii, cine a fost vinovat, etc. CS Mioveni se va închide iar Dan Udrea nu va afla niciodată ce s-a întâmplat cu adevărat la acest club care, acum nu foarte mult timp, intra pe teren cu mesaj de susținere pentru un pesedist ridicat pentru corupție. Dacă nu e nici ăsta un semn despre cum se fac afacerile acolo, nimic nu e.

Provocare pentru FRF

În încheiere, lansăm o provocare și pentru FRF. Dat fiind eșecul acestei formule cu ”schimbarea formei de organizare”, nu vreți să încercăm și o schimbare a regulamentului, ca să poată intra în Liga 1 toate echipele, indiferent de forma de organizare?

Apoi putem face o evaluare. Putem să vedem care echipe sunt mai eficiente. SA-urile? Non-profiturile? Cluburile de drept public? Vom vedea care pot face performanță mai ușor, care pot produce mai mulți fotbaliști de valoare, care falimentează mai repede, care fac mai mulți bani. Ce ziceți? Vreți?

Dacă vă interesează binele fotbalului românesc, ar trebui să vreți.

Dar știm deja că pe voi vă interesează doar să furați. Așa că știm și ce răspuns veți da.