frf recunoaște că Steaua e club profesionist

Într-un document oficial, FRF recunoaște că Steaua București e club profesionist

FRF a confirmat printr-un document oficial, semnat, ștampilat și dat doar acum câteva luni, că clubul Steaua București este un club profesionist, dar și că Liga 2 este o ligă profesionistă. Documentul este o palmă dată tuturor celor care spun că Steaua nu e club profesionist, deoarece nu e organizat ca SA sau non-profit. Este în același timp o nouă dovadă a ticăloșeniei celor care conduc federația și care i-au refuzat Stelei în mod repetat, fără niciun drept real, accesul în Liga 1.

Jurnalistul Florin Alboiu a publicat recent aceste două documente pe pagina sa de Facebook:

adresă frf amfb

Subiectul documentului este mai puțin important pentru noi. Ceea ce contează e că acesta vine cu semnătura lui Adrian Stângaciu, șeful departamentului juridic al FRF, și cu ștampila FRF. Este așadar un document oficial. Adică conținutul său reprezintă informație oficială, cunoscută și acceptată de FRF.

Ce ne interesează pe noi este un paragraf de pe a doua pagină. Acesta spune așa:

”Trebuie avut în vedere că, în conformitate cu regulile impuse de Federația Română de Fotbal, echipele participante în competițiile profesioniste (Liga 1 și Liga 2) sunt obligate să aibă un număr minim de echipe de juniori […] Implicit, dacă AMFB nu va putea organiza competițiile respective, nici cluburile cu sediul în București și cu echipe participante în ligile profesioniste, cum ar fi CSA Steaua…”

Din acest paragraf, tragem trei concluzii mari, grase și frumoase:

  1. Competițiile profesioniste Liga 1 și Liga 2 țin cont DOAR de regulile impuse de Federația Română de Fotbal, nu de legea sportului sau orice altceva. FRF spune foarte clar: ”în conformitate cu regulile impuse de Federația Română de Fotbal, echipele participante în competițiile profesioniste (Liga 1 și Liga 2) sunt obligate să aibă un număr minim de echipe de juniori”. Nu în conformitate cu legea sportului. Nu în conformitate cu legea sportului și regulamentele UEFA. Și nici în conformitate cu legea sportului, regulamentele UEFA și regulamentele FRF. Doar în conformitate cu regulamentele FRF. Pentru că Liga 1 și Liga 2 sunt organizate de FRF, așa cum vrea FRF.
  2. Liga 1 și Liga 2 sunt competiții profesioniste. Avem confirmarea din partea FRF, spre disperarea celor care visau că Liga 2 e ligă de amatori, semi-profesionistă sau orice numai nu profesionistă. Nu, Liga 2 e ligă profesionistă de fotbal.
  3. Steaua București este club profesionist, care participă într-o competiție profesionistă. Din nou, spre disperarea celor care își doreau ca Steaua să fie club amator, FRF vine și recunoaște că e de fapt un club profesionist.

Bineînțeles, aceste lucruri nu sunt noutăți pentru noi. Însă e bine că am primit și o confirmare semnată și ștampilată de către FRF.

Steaua București trebuie să dea și ea FRF în judecată

În condițiile în care FRF recunoaște că Liga 2 e ligă profesionistă și că Steaua e club profesionist, refuzul său de a-i acorda Stelei licența de Liga 1 nu are sens. Dacă legea sportului chiar le interzicea cluburilor de drept public să joace în competiții profesioniste, atunci Steaua nu avea ce să caute în Liga 2.

Însă Steaua joacă în Liga 2, ligă care e profesionistă. Asta înseamnă că Steaua poate juca și în Liga 1, ligă la fel de profesionistă ca Liga 2.

De ce nu joacă Steaua în Liga 1? Răspunsul este pentru că FRF nu a vrut ca ea să joace acolo. Pentru că FRF vrea să protejeze echipa lui Becali.

Iar asta înseamnă că Steaua trebuie neapărat să dea în judecată FRF!

Steaua nu trebuie să își facă griji că va fi dezafiliată. CS Mioveni a dat în judecată FRF acum mai puțin de un an și nu a fost dezafiliată. FC Fcsb a dat FRF în judecată de 2 ori și nu a fost dezafiliată.

Steaua trebuie să dea FRF în judecată pentru că e cât se poate de clar că FRF a dezavantajat-o intenționat. Este un caz clar de discriminare, de încălcare a legii concurenței. FRF, aflată într-o poziție dominantă pe piață, poziție protejată de legea sportului, care spune că în țară poate exista o singură federație pentru fiecare ramură de sport, e obligată să trateze la fel toate echipele afiliate la ea. Dacă FRF a primit Steaua în Liga 2, trebuie să o primească și în Liga 1, deoarece ambele sunt ligi profesioniste, așa cum a recunoscut chiar șeful departamentului juridic al FRF.

Se vorbește tot mai mult despre asocieri, despre schimbarea legii sportului, despre tot felul de inițiative. Adevărul este că, orice ar face Steaua, FRF tot nu i-ar permite accesul în Liga 1. Indiferent ce ar face clubul nostru, FRF doar ar schimba regulamentul de licențiere și ar putea bloca foarte ușor Steaua.

A spus-o chiar Stângaciu. Cele două competiții depind doar de regulamentele FRF. Iar aceste regulamente se pot schimba oricând. Și poate că data viitoare FRF va introduce în regulamentul de licențiere și cerința ca un club care solicită licența de Liga 1 să nu se numească Steaua. Ce vom face atunci?

Steaua trebuie să dea FRF în judecată. Fie la TAS, fie în civil. Steaua trebuie să forțeze FRF să facă ceea ce e corect. Nu poate aștepta ca FRF să facă singură acest lucru.