all black podium

Medalia Anei Bărbosu, o nouă dovadă că Steaua trebuie să meargă la TAS

La începutul anului, Simona Halep a avut câștig de cauză după ce a mers la TAS și a contestat suspendarea primită. Acum, Ana Bărbosu a avut și ea câștig de cauză, după ce Federația Română de Giminastică a contestat la TAS decizia de a-i da americancei Jordan Chiles bronzul la gimnastică. Și așa, tot mai multe dovezi se adună pentru a ne arăta că cea mai bună soluție pentru ca Steaua să promoveze este mersul la TAS.

Cazul Bărbosu vs Chiles seamănă foarte mult cu Steaua vs FC Fcsb

Clasamentul final al probei de sol, de la Olimpiadă, a arătat așa:

  1. Rebeca Andrade – 14.166
  2. Simone Biles – 14.133
  3. Ana Maria Bărbosu – 13.700
  4. Sabrina Voinea – 13.700
  5. Jordan Chiles – 13.666

Americanca Jordan Chiles, locul 5, a depus însă o contestație. Aceasta i-a fost admisă și Chiles a fost propulsată de pe locul 5, pe locul 3, întrecându-le pe cele două românce, care au obținut note mai bune, dar care nu au depus contestații. Și, pentru că această ediție a olimpiadei a fost mai degrabă despre politică, decât despre sport, evident că vesticii au sărit pentru a ridica în slăvi primul ”podium în totalitate negru”, un gest care calcă în picioare fix ceea ce înseamnă Olimpiada.

all black podium

Fac o paranteză mică aici, pentru a vă aminti ce simbolizează cele 5 inele Olimpice. Ele reprezintă cele 5 continente. Inelele sunt legate unul de celălalt, pentru a promova ideea de unire. Adică omenirea trebuie să se unească prin sport.

A sărbători primul podium în totalitate negru e o prostie, din moment ce fix piatra de temelie a olimpiadei e ideea că oricine poate participa și poate ajunge pe podium, indiferent de rasă. În acest caz, a ridica în slăvi o rasă, e doar o mare dovadă de rasism. Iar acest lucru chiar s-a văzut, foarte puternic, în evenimentele care au urmat.

Românii nu s-au speriat de colosul american

În mod total surprinzător, cel puțin pentru mine, românii nu s-au speriat de americani și au contestat puternic decizia de a-i da americancei Biles bronzul. Foarte vocală a fost Camelia Voinea, fostă mare gimnastă a României, medaliată cu argint la Olimpiada de la Seul, mama Sabrinei Voinea.

Presa de la noi a atacat-o pe Camelia Voinea, sugerând că se implică prea mult în viața fetiței sale minore (Sabrina are doar 17 ani). A fost însă o prostie. Cel mai probabil, fix implicarea Cameliei Voinea a împins de la spate Federația Română de Giminastică să conteste la TAS decizia de a-i da bronzul americancei Chiles.

Și da, presiunea a fost foarte mare ca România să tacă și să accepte pierderea bronzului. După ce Chiles a fost pusă cu forța pe podium, au apărut articole, dar și postări numeroase. Americanca se lăuda zgomotos pe instagram, vorbind de parcă a câștigat aurul.

Dar, chiar și ala, Federația de Gimnastică din România s-a dus la TAS, a contestat decizia și a câștigat. Ieri a fost dată decizia finală. Ana Bărbosu a câștigat bronzul iar Jordan Chiles e acum obligată să dea înapoi medalia.

Americanii, ca fcsbiștii, se comportă acum ca niște copii răzgâiați

Cum era de așteptat, americanii nu au primit bine decizia TAS. Au atacat-o imediat, dar apelul lor a fost respins. După, au trecut la atacuri în presă. Mai mulți oameni de presă, influenceri și foști sau actuali sportivi americani au vorbit despre caz, spunând că Jordan Chiles nu ar trebui să dea înapoi medalia și că, de fapt, ambele sportive ar trebui să primească medalii.

Adică, chiar dacă fata lor n-a fost mai bună, ei tot vor o medalie pentru ea, ca să se poată lăuda liniștită că a câștigat ceva la Olimpiada din 2024. O prostie! Din nou, o idee care calcă în picioare spiritul olimpiadei.

În primul rând, trebuie să spunem că decizia de a-i da americancei Chiles locul 3 a fost imediat contestată de FANI! Fanii gimnasticii, fani din toate colțurile lumii, nu doar din România, au protestat imediat. Sute de mii de comentarii au apărut pe rețelele de socializare, spunând același lucru: că româncele au fost ambele mai bune decât Chiles și că Chiles nu a meritat locul 3 în fața lor.

Și acest lucru ar trebui să conteze cel mai mult. Meritul, nu culoarea pielii.

Americanii și sclavii lor din presă vor bronz pentru Chiles, dar ignoră faptul că Sabrina Voinea a terminat înaintea ei. Dacă ar trebui date 2 medalii de bronz, acestea ar trebui să fie primite de cele două românce. Ana Bărbosu și Sabrina Voinea au avut ambele scorul final de 13.700. În aceste condiții, chiar nu are sens ca Ana și Chiles să fie singurele cu medalii. Nu. Medalii ar trebui să primească doar Ana și Sabrina.

Chiles nu a fost destul de bună. Dacă vrea medalie olimpică, să se pregătească mai bine și să încerce data viitoare.

Presa a avut același comportament în România, pentru FC Fcsb

Nu putem însă să nu observăm că presa din străinătate s-a comportat în acest caz la fel cum s-a comportat presa de la noi în ceea ce privește FC Fcsb. Foarte mult timp, ziaricii au ales să ignore deciziile judecătorești care spuneau cât se poate de clar că FC Fcsb nu a fost niciodată Steaua.

Le-au acceptat treptat, dar niciodată în totalitate. Chiar și azi, după ce avem decizii cât se poate de clare și în ceea ce privește palmaresul, la blogul gsp, spre exemplu, unii încă mai pun semnul egal între Steaua și FC Fcsb. Da, nu-i mai spun Steaua. Dar tot asta lasă să se înțeleagă.

În plus, fac mereu propagandă pentru ca Steaua să își închidă secția de fotbal și pentru ca FC Fcsb să fie recunoscută drept Steaua. Adică, la fel ca în cazul americancei Chiles, da, FC Fcsb a pierdut toate procesele cu Steaua, da, nu e Steaua, dar totuși hai să îi spunem Steaua și să îi dăm palmaresul Stelei și marca gratuit.

O prostie și o mizerie. Însă, într-un fel, acest lucru ne liniștește. Acum știm sigur că nu doar noi avem ziarici proști. Există ziarici proști și în vest.

Steaua București trebuie să meargă la TAS

Steaua București trebuie neapărat să ia exemplul Simonei Halep, să ia exemplul federației de gimnastică și să meargă la TAS. Clubul nostru nu are chiar nimic de pierdut dacă o face.

La TAS, Steaua poate contesta regulamentul discriminatoriu al celor de la FRF. Are destule argumente în favoarea sa. Și alte argumente apar aproape în fiecare an. Să ne uităm doar la ce se întâmplă cu Corvinul, club care joacă în acest moment în cupele europene, dar care va fi desființat și înlocuit cu o clonă, după eliminarea din cupele europene, iar clona sa va fi înscrisă în Liga 2 în plin sezon. Dacă asta nu e o dovadă că regulamentele FRF sunt tâmpite și abuzive, nimic nu e.

Din nou, Steaua nu are nimic de pierdut dacă merge la TAS. Are doar de câștigat. De 3 ani, însă, cei care conduc Steaua refuză să facă acest pas. Și refuză să facă acest pas pentru că știu că, dacă ar merge la TAS și dacă s-ar apăra corect, Steaua ar câștiga și FRF ar fi nevoită să îi dea licența de Liga 1.