frf fotbalul românesc naționala frf

Corporația FRF ucide fotbalul românesc

La conferința de presă care a avut loc ieri, Răzvan Burleanu s-a comportat ca un adevărat CEO. A vorbit mult, a vorbit singur, a vorbit ca să se audă. Cel mai important, a folosit un limbaj atât de lemnos încât, în ciuda numeroaselor cuvinte folosite, a reușit să spună fix nimic. FRF e o instituție modernă acum. E o corporație. Nu e multinațională încă, dar cine știe ce aduce viitorul?! În orice caz, nu va aduce nimic bun pentru fotbal. Și asta deoarece corporația FRF pare să aibă ca obiectiv principal uciderea fotbalului românesc.

Liga 2 depinde de Corvinul

Una dintre cele mai mari mizerii din fotbalul românesc a fost votată ieri, în CEx-ul FRF. La conferința de presă de după, Burleanu a anunțat că primele două etape ale celor de la Corvinul au fost amânate, pentru ca echipa din Hunedoara să poată efectua substituirea cerută de FRF. Adică pentru ca echipa care a câștigat Cupa României anul trecut să fie desființată și să fie înlocuită cu un club nou, care în teorie este privat și care ar primi de la FRF licența de Liga 1.

Iată ce a spus Burleanu:

„Trebuie să recunoaștem că suntem impresionați de parcursul clubului Corvinul Hunedoara în ediția precedentă din Cupa României, dar și de calificarea în turul al doilea din Europa League. De aceea, ca urmare a inechității determinate de prevederile legislației în termen, aceeași prevedere care nu permite clubului Steaua București să promoveze, Comitetul Executiv de astăzi a luat decizia de amânare a primelor două etape din următorul sezon pentru Corvinul Hunedoara, astfel încât clubul să își poată schimba forma de organizare din drept public în drept privat, dacă se va opri în turul trei al Conference League, înainte de începerea competiției din Liga a 2-a. Dacă clubul va continua seria rezultatelor pozitive în Europa, atunci ne vom așeza din nou la masă cu reprezentanții clubului și cu UEFA pentru a se vedea dacă putem identifica și alte soluții”.

Foarte rar veți da peste un limbaj de lemn mai puternic decât cel de sus. Burleanu folosește termeni corporatiști ca să explice o mizerie. Însă suporterii au văzut imediat adevărul.

Chiar ieri, unul dintre prietenii Stelei Libere a scris o întrebare pe pagina noastră de facebook: Dacă Corvinul ajunge în Grupele Europa League, va fi amânată Liga 2 tot anul? Suntem curioși ce răspuns ne va da CEO-ul Burleanu. Deși suntem 100% siguri că niciun ziaric nu va pune această întrebare vreodată.

Liga 2, sezonul 2024-2025, nu mai este o competiție cinstită

Prin declarația de mai sus, Burleanu a anunțat practic că sezonul 2024-2025 din Liga 2 nu va fi unul cinstit. Și asta deoarece un club, clona Corvinului, va pleca la drum cu un avantaj. Corvinul nu este singurul club de drept public din Liga 2. Însă, pentru celelalte cluburi, FRF nu a făcut niciun compromis.

În plus, vorbim despre substituirea unui club cu altul, pentru că, în ciuda limbajului folosit de cei care conduc fotbalul românesc, aici nu are loc nicio privatizare. Ci, la propriu, un club este înlocuit cu altul.

”Astăzi Corvinul Hunedoara deţine o licenţă UEFA ca entitate de drept public şi poate juca într-o competiţie europeană, dar nu poate juca în Liga I, acolo unde ar fi trebuit să se afle în acest moment (pentru că, din punct de vedere sportiv, locul 2 în sezonul trecut, din Liga secundă, însemna promovare directă în prima ligă). 

O lege proastă (fără niciun amestec cu Federaţia Română de Fotbal) – Legea Sportului din 1998 – nu permite unui club de drept public să poată evolua într-o ligă profesionistă (Liga I) cu toate că şi un club de drept public are contracte profesioniste încheiate cu jucătorii şi antrenorii. Din această cauză a trebuit să refacem întreaga documentaţie şi să înfiinţăm o asociaţie sportivă de drept privat, împreună cu Consiliul Judeţean Hunedoara.

noul cis corvinul hunedoara clona
Certificatul de Identitate Sportivă al clonei clubului Corvinul Hunedoara

Astăzi putem anunţa că Agenţia Naţională pentru Sport a emis „Certificatul de identitate sportivă” pentru noua asociaţie: „Asociaţia Club Sportiv FC Corvinul Hunedoara 1921”. Le mulţumesc tuturor celor implicaţi în acest demers!” a scris primarul Hunedoarei pe Facebook.

Se poate vedea ușor că cei din Hunedoara au înființat un club nou. Este vorba de un club cu alt CIS, chiar și alt nume. Evident, are altă istorie, alt palmares. Evident, nu are în palmares Cupa pe care Corvinul a câștigat-o la finalul anului trecut.

Însă aici totul se face pe blat. Nimeni nu va comenta dacă noul club va spune că a câștigat Cupa României în sezonul 2023-2024. Nimeni nu va da în judecată noul club pentru folosirea a ceea ce nu e al său. Dar acesta este fotbalul românesc: înșelătorie, minciună, țepe, ocoliri ale regulamentelor.

Corvinul Hunedoara a început acest sezon. A făcut o figură frumoasă în Europa League, unde i-a umilit pe cei de la Paksi. Poate va rezolva ceva și cu Rijeka. Poate va face ceva în Conference League. Oricum ar fi, Corvinul Hunedoara nu va încheia niciodată acest sezon. Clubul va fi înlocuit cu o clonă, doar pentru ca primarul pesedist al Hunedoarei să aibă cu ce să se laude în fața cetățenilor săi. De alte realizări oricum nu se poate vorbi.

Burleanu a identificat problema, dar nu vrea să facă nimic pentru a o rezolva

Trebuie să spunem însă că cel mai amuzant moment al conferinței de ieri a fost acela când Burleanu a recunoscut că legea sportului e proastă:

„De aceea, ca urmare a inechității determinate de prevederile legislației în termen, aceeași prevedere care nu permite clubului Steaua București să promoveze, Comitetul Executiv de astăzi a luat decizia de amânare a primelor două etape din următorul sezon pentru Corvinul Hunedoara, astfel încât clubul să își poată schimba forma de organizare din drept public în drept privat, a spus Burleanu.

Adică domnul CEO și-a dat seama că Legea Sportului, cea de care a insistat să își lege, din 2017, regulamentul de licențiere, este una proastă. Cu toate acestea, Burleanu nu vrea să rupă regulamentul de licențiere de această lege proastă.

Și am mai discutat despre acest aspect. Până în anul 2017, regulamentul de licențiere al FRF nu ținea cont de Legea Sportului. Ca să primească Licența de Liga 1, un club trebuia doar să demonstreze că e pe deplin și exclusiv responsabil de echipele de fotbal ce participă în competiții și că e membru afiliat al FRF.

Din 2017, Burleanu și ai lui au legat regulamentul de licențiere de această lege ”inechitabilă”. Au introdus pe lângă cerințele de mai sus și cerința ca solicitantul de licență să fie organizat fie ca Asociație Non-Profit, fie ca Societate pe Acțiuni.

Încă, nimeni din FRF nu a explicat de ce sunt permise doar cele 2 forme de organizare. Nimeni nu ne-a spus de ce un club organizat ca SRL nu ar putea juca în Liga 1. Nimeni nu ne-a spus de ce Steaua nu e considerat club profesionist, deși își plătește sportivii (și Steaua chiar îi plătește. Nu face ca alte cluburi, care nu își plătesc jucătorii dar care joacă în Liga 1) pentru a face sport.

Dar, până la urmă, explicația a fost dată tot de CEO-ul Burleanu:

„De aceea, ca urmare a inechității determinate de prevederile legislației în termen, aceeași prevedere care nu permite clubului Steaua București să promoveze.” – Omul nostru putea să dea orice alt club exemplu. Putea să spună ”legislației care nu le permite cluburilor de drept public să promoveze”. Dar a preferat să spună că e vorba despre Steaua București. Pentru că aici e vorba doar despre Steaua București.

FRF este o societate privată. Are dreptul de a-și oiganiza competițiile cum vrea ea. Iar Legea Sportului nu are în niciun caz ca scop organizarea de competiții fotbalistice. Dar, evident, FRF se folosește de legea prost făcută pentru a-i face pe plac lui Becali.

Dacă Burleanu chiar ar vrea să îndrepte această nedreptate provocată de legea inechitabilă, ar putea schimba regulamentul de licențiere, întorcându-l la varianta din 2016. Ar putea și să meargă în fața celor care conduc țara și să ceară schimbarea legii, pentru ca aceasta să țină cont de faptul că, în realitate, cluburile de drept public sunt și ele profesioniste. Dar Burleanu nu va face acest lucru.

Adevărul este că Burleanu e CEO doar în mintea sa. În realitate, este angajatul groparilor fotbalului românesc, adică al acelor mizerabili cu echipe în Liga 1, care vor ca doar ei să aibă acces la fotbal în țara asta, ca doar ei să facă bani din fotbal.

La conferința de presă de ieri, Burleanu a vorbit despre cum au crescut veniturile federației. Nu a vorbit despre cum FC Fcsb s-a făcut de rușine, încasând 10 goluri în cupele europene, de la o echipă aproape necunoscută. Nu a vorbit despre cum clona dinamovistă a intrat de 2 ori în insolvență în mai puțin de 10 ani. Nu a vorbit nici despre cluburile care s-au desființat în ultimii ani, care nu au putut termina campionatele la care s-au înscris.

Au intrat niște bănuți și asta e tot ce contează. În rest, important e să fie fericit Becali, chiar dacă fotbalul românesc se duce dracului. Așa-i, domnule CEO?