Gică Hagi înțelege cum trebuie folosiți banii publici
Astăzi este ziua lui Gică Hagi, însă acest articol nu este despre fabuloasa sa aventură în fotbal. Vom vorbi mai degrabă despre omul Hagi. Ajuns la 59 de ani, fostul mare decar al Stelei și al Naționalei ne arată că este unul dintre puținii oameni din România care înțeleg cum trebuie folosiți banii publici.
„Cea mai bună handbalistă din lume, Messi al hanbalului, v-aţi mirat de ce câştigă 300 sau 250 de mii de euro. Domnilor, hai să ne trezim odată, vă rog frumos, ce atâta invidie şi atâta răutate? Ea trebuia să câştige un milion pe an, două milioane pe an. Chiar aşa ne ducem în jos, până unde?
Messi al handbalului, cea mai bună sportivă din lume, oare cât câştiga dacă era în altă parte? E incredibil câtă invidie şi câtă răutate, când de fapt ea trebuia să fie cea mai bine plătită, să aibă cinci sponsori, cei mai mari din România, dacă e Messi, cea mai bună din lume. Şi noi eram invidioşi de ce câştigă ea 250 de mii? E incredibil.”
Gică Hagi
Gică Hagi a spus cuvintele de mai sus într-o conferință de presă în care a vorbit despre faptul că cea mai importanta handbalistă din România, Cristina Neagu, câștigă un salariu anual de 250 de mii de euro, plătit din bani publici. Iar tot ceea ce a spus este corect.
În România, din păcate, cei mai mulți cetățeni devin furioși atunci când în discuție sunt aduși banii publici. Într-un fel, e de înțeles. Adevărul este că, în țara noastră, fondurile publice nu sunt folosite așa cum trebuie. Asta nu înseamnă însă că banii publici sunt răi sau că nu trebuie folosiți.
Banii publici sunt banii pe care cetățenii îi plătesc, că vor sau nu, pentru taxe. Și plătesc acele taxe așteptând ca banii să fie folosiți pentru ca viețile lor să devină mai bune. Din păcate, în România, banii publici nu sunt folosiți pentru a face mai bune viețile românilor.
Mai rău, unele lepre s-au folosit de acest lucru pentru a obține anumite avantaje. De exemplu, eliminarea concurenței. Și da, aici merge perfect exemplul atacurilor pe care FC Fcsb le face săptămânal la adresa Stelei. Dar acesta nu e singurul exemplu. Există multe altele.
Cine consumă banii publici cu adevărat?
Ca să lovească în Steaua, oile fecesebiste urlă că clubul nostru, cel mai mare din România, consumă nejustificat bani publici. Argumentul lor e că FRF nu lasă Steaua să promoveze în Liga 1. E un argument prost, deoarece sport și bani poți face și în Liga 2, nu doar în Liga 1. Dar, din nou, oile se folosesc de faptul că cei mai mulți cetățeni nu sunt informați ca să îi dezinformeze și ca să își creeze un avantaj.
Am spus că Steaua București este cel mai mare club din România. Nu am vorbit doar la sensul figurat. Am vorbit la propriu. Steaua București are peste 2000 de angajați. Cei mai mulți dintre aceștia sunt sportivi. Cea mai mare parte a banilor pe care Steaua îi primește de la stat merg la acești sportivi. Adică merg ca să ajute dezvoltarea sportului.
Nu ne îndoim că, pe undeva, mai bagă câte un gradat niște lei în buzunare. Nu ne îndoim nici că mapn-iștii își mai angajează câte-o amantă prin club sau că își înregistrează vreun copil ca sportiv. Se întâmplă. Doar că vorbim despre un procent mult prea mic. Dintre sportivii care lucrează la Steaua, cei mai mulți merită să fie acolo.
Radu Tudor a publicat recent un articol în care a anunțat că ”Din 2,5% buget alocat, tăiat prin OUG la 2%, Armata Română a cheltuit 1,58% din PIB în 2023”. Conform acestuia, ” MApN a cheltuit mult mai puțin decât s-a angajat (n.r. față de NATO) și nu a putut să redirecționeze sumele necheltuite către alte domenii de achiziții militare cruciale precum sistemele anti-dronă, rachetele Shorad/VShorad, rachetele navale, capabilități CISR și multe altele, de care Armata are nevoie stringentă în actualul context de securitate.”
Iată așadar problema. Deoarece la conducerea statului se află doar incompetenți, obiectivele cu adevărat importante nu sunt niciodată atinse. De ce? Pentru că, pentru aceste obiective, chiar trebuie să muncești. Să cumperi sisteme anti-dronă nu e simplu. Nu e destul să intri pe un magazin online și să le comanzi. Trebuie să muncești. Și, din păcate, la conducerea statului nu există oameni destul de capabili ca să rezolve rapid o asemenea problemă. Ea se va rezolva, probabil, peste un an sau doi. Dar nu când trebuie.
Sportul trebuie să consume bani publici
Gică Hagi nu a vrut să fie Gică Contra, atunci când a spus că Cristina Neagu merită 2 milioane euro pe an, chiar dacă salariul vine din bani publici. Hagi înțelege că sportul românesc este la pământ. Înțelege că singurul lucru care îl poate ajuta să își revină e banul public.
Știți cum se numește echipa care a câștigat campionatul la baschet masculin anul trecut? Dar echipa campionă la volei feminin? Dar campiona la rugby? Dar campioana la handbal feminin? Handbalul feminin e, în teorie, al doilea cel mai popular sport din România. Ar trebui așadar să știm cine a câștigat Liga Florilor anul trecut. Doar că cei mai mulți români nu știu.
În afară de fotbal, despre niciun alt sport din România nu se poate spune că e urmărit cu adevărat. Iar la fotbal putem vorbi cel mult de Liga 1. Și nici acolo nu există vreun mare interes.
Românii care urmăresc Liga 1 o fac mai degrabă pentru că nu au ce face. Nu au la ce altceva să se uite. Așa că dau pe un meci și se uită, așteptând să se termine. Asta nu e o presupunere. E realitatea. E realitatea confirmată de cifre.
Într-un articol recent, blogul Gsp.ro a prezentat sumele încasate pentru drepturile TV ale Ligii 1 în ultimii ani:
În 2008, RCS&RDS și Antena 1 au plătit 34 de milioane euro ca să achiziționeze drepturile pentru Liga 1. În 2024, eAD a plătit 36 milioane euro. O creștere de doar 2 milioane euro, în 16 ani! Asta este o creștere doar pe hârtie. În realitate, cu banii din 2008 puteai cumpăra mult mai multe decât cu banii din 2024.
Sportul nu mai prea atrage în România. Și e normal să fie așa, din moment ce calitatea sa a scăzut dramatic. Fix din acest motiv e nevoie ca statul să ajute sportul.
Care e soluția pentru a ajuta sportul românesc?
Cum a spus și Gică Hagi, dacă vrei să ajuți sportul românesc, trebuie să folosești bani publici. Cristina Neagu merită 2 milioane de euro pe an din bani publici. Și, dacă îi dai banii aceștia, poate că în Liga Florilor vor veni și alte sportive de top. Poate că valoarea Ligii Florilor va crește și mai mult (în acest moment e una dintre cele mai bune din Europa) și poate că asta îi va face și pe români să fie interesați de acest sport.
La fel și în celelalte sporturi. Vreți mai mulți spectatori la rugby? Băgați bani în rugby? Vreți mai mulți fotbaliști de top? Faceți în așa fel încât fotbalul să fie cât mai eficient! Faceți ca banii publici băgați în fotbal să fie folosiți mai eficient!
Și da, asta înseamnă să terminăm odată cu toate clonele și asocierile care duc doar la insolvențe și faliment. Aceste ”transformări în cluburi private” nu sunt altceva decât perdele de fum care acoperă furtul banilor publici. Adică banii publici dați pentru fotbal nu merg la fotbal, ci merg în buzunarele hoților și leprelor. La fel cum banii pe care noi îi plătim pentru taxe merg în buzunarele leprelor care conduc statul și care își dau singure salarii și pensii nesimțite. Acolo sunt cheltuiți prost banii publici, nu în sport.
Nu e greșit să plătești cu bani publici un club ca să facă sport de performanță. E greșit ca un politician infect, care nu a lucrat nici măcar o zi în mediul privat și care nu știe că ”mărul” nu se scrie ”măru-l”, să primească o pensie de câteva zeci de mii de lei în fiecare lună doar pentru că a mințit bine niște oameni.
Bani publici acum, dar nu pentru totdeauna
Gică Hagi a vorbit despre bani publici, dar clubul său este privat. E ciudat, nu? Deloc! Hagi înțelege că echipa sa nu are cum să joace într-un campionat format doar din 4-5 echipe. Înțelege și că, pentru ca echipa lui să progreseze, are nevoie de o competiție adevărată, adică de adversari adevărați.
Cum am spus deja, nu e o problemă că banii publici sunt băgați în sport. Problema e că ei nu sunt folosiți cum trebuie. Și o altă problemă e că nu există un plan de dezvoltare a sportului românesc și de recuperare a investiției.
Da, da, investiția făcută de stat trebuie recuperată. Și cum se face asta? Simplu, prin privatizarea cluburilor deținute de stat.
Dar vorbim aici despre privatizări serioase, nu substituiri ale cluburilor de stat cu clone deținute de lepre.
Dacă statul vrea să bage bani la FC Voluntari, foarte bine. Să îi bage. Dar să și aducă un antrenor competent, să și aducă un manager profesionist, care să facă transferuri utile și care să dezvolte tot clubul. Iar când FC Voluntari va ajunge la un nivel ridicat, când va produce fotbaliști de un nivel bun, când va juca un fotbal bun și când va arăta ca o echipă adevărată de fotbal, atunci să fie întreg clubul scos la vânzare.
De găsit, cu siguranță va găsi cumpărători. Un club care face performanță și care câștigă bani este o investiție atrăgătoare. Dar trebuie întâi să facă performanță și bani.
Din păcate pentru ei, FC Voluntari l-a adus antrenor pe Dică. Adică pe același Dică care anul trecut a retrogradat Mioveniul. E o idee bună angajarea lui? Vom vedea. Momentan nu pare.
Aceasta este însă marea problemă a fotbalului din Liga 1. Nu doar că nu există stabilitate la cluburi, dar acestea fac mereu aceleași greșeli. Mereu sunt angajați aceiași manageri proști, mereu sunt aduși aceiași antrenori slabi. Ei încasează salarii și doar atât. Nu produc nimic.
Motivul? Acesta este modelul de fotbal preferat în Liga 1. E modelul de fotbal al FRF, care preferă ca în Liga 1 să existe doar cluburi instabile, cu probleme financiare, fără obiective serioase, fără conduceri profesioniste.
Steaua nu e primită în Liga 1. Dar Steaua are același antrenor de 5 ani. Steaua a crescut de la an la an. Steaua investește în tineri și plătește salarii la zi. Și, dacă ar fi lăsată să joace în Liga 1, cu siguranță ar câștiga-o! Cu bani publici, da.
La multi ani, Gica Hagi!