De ce nu face Steaua totul pentru promovare?
E o întrebare pe care o pun foarte mulți suporteri steliști, de foarte mult timp. E însă o întrebare greșită. Pentru că Steaua București a făcut deja totul pentru promovare. Problema nu e însă la ea. Problema e la federația care nu vrea să o lase să promoveze.
Marius Lăcătuș a cerut explicații
Invitat la Digi Sport, Marius Lăcătuș a dat următoarea declarație:
”Sunt doi ani de când nu au drept de promovare. Dacă nu au dat niciun răspuns în doi ani, crezi că vor da un răspuns anul acesta? Cineva ar trebui să iasă în față, să își asume responsabilitatea și să pună cărțile pe față! «Dom-le, asta e situația, de asta nu vrem să facem o asociere, de asta ținem echipa asta», ca să știe și suporterii, să știm și noi în ce ape ne scăldăm.”
Marius Lăcătuș
Supărat, la fel ca mulți suporteri, Lăcătuș face o mare eroare. Vorbește în continuare despre un anume ”drept de promovare”. Doar că promovarea nu e un drept. Promovarea este o răsplată. O echipă care joacă bine tot sezonul și care strânge destul de multe puncte încât să termine pe unul dintre primele două locuri într-o ligă inferioară este răsplătită la finalul respectivului sezon cu promovarea într-o divizie superioară. Este atât de simplu.
Dar poate că suporterii au uitat că Liga 1, Liga 2 sau Liga 3 sunt competiții de exact același tip. Fiecare are un număr mare de echipe iar aceste echipe joacă între ele. În unele cazuri avem sistem tur-retur, în altele un sistem ciudat în care fiecare joacă cu fiecare doar o dată, după care intră în play-off și play-out (Adică sistemul din Liga 2) și în altele e posibil să avem combinații. Toate aceste ligi au însă în comun clasamentul.
Clasamentul este sfânt. Pentru că el determină care au fost cele mai bune echipe și care au fost cele mai slabe. La finalul sezonului, cea mai bună echipă e cea de pe locul 1. A doua cea mai bună e cea de pe locul 2. A treia e cea de pe trei. Și tot așa până la ultima echipă, care este evident cea mai slabă. Sau ultima cea mai bună, dacă vreți să păstrăm aceeași exprimare.
Iar în funcție de clasament se împart premiile la sfârșitul sezonului. Premiul cel mai mare îi revine echipei de pe 1. Al doilea premiu ca valoare ar trebui să fie la echipa de pe locul 2. Și nu vorbim aici neapărat despre premii în bani. Aceste premii pot include și oportunități. De exemplu, oportunitatea de a juca într-o ligă care plătește mai bine, cu premii mai mari.
Da, promovarea este o răsplată. Nu e un drept. Nicio echipă nu se naște cu dreptul de a promova. Așa cum niciun cetățean român nu se naște cu dreptul de a fi președintele țării. Dacă strânge cele mai multe voturi, da, ajunge președinte. Și are dreptul de a candida, așa cum și Steaua are dreptul de a participa în Liga 2. Dar dreptul de a fi președinte nu îl are. Pentru că ajungi președintele țării doar atunci când reușești să câștigi concursul (alegerile) la care participă și alți candidați, adică atunci când termini pe primul loc. Ajungi președinte ca răsplată pentru că ai fost cel mai bun candidat. Dar drept nu e.
Așadar, deși are tot dreptul să ceară explicații, Marius Lăcătuș ar trebui să le ceară de la FRF sau chiar de la presa sportivă. Aceștia au inventat termenul de ”drept de promovare”. Ei ar trebui să explice cum se poate ca o echipă care termină pe loc promovabil să nu promoveze. Steaua, de bine, de rău, a făcut deja totul pentru a promova.
Steaua a făcut tot ce ținea de ea pentru a promova
Că le place unora sau nu, Steaua a făcut tot* ce ținea de ea pentru a promova. Am pus un asterisc după acest ”tot” pentru că vom face câteva completări mai târziu în text. Însă, din punct de vedere sportiv, Steaua București a făcut tot ce ținea de ea pentru a promova:
- A terminat pe loc promovabil;
- A investit în dezvoltarea fotbalului;
- Și-a făcut academia de fotbal de top;
- A promovat și folosit juniori (Bodișeanu și Oroian sunt acum la echipe de Liga 1);
- Și-a plătit fotbaliștii la timp;
- Nu a strâns datorii;
- Și lista poate continua, dar ne oprim la 7, pentru că e cifra Fiarei.
Mulți steliști nu vor fi de acord cu noi, dar adevărul este că Steaua este, din foarte multe puncte de vedere (mai ales cele ce țin de ce am discutat mai sus) cel mai profesionist club din România. Gândiți-vă doar că Steaua are același antrenor de 5 ani. Oprița e zeu la echipa lui. Face ce vrea. Nimeni nu se bagă peste el. Nimeni nu îi face strategia sau planurile. Este caz unic în România!
Doar din aceste motive, FRF ar fi trebuit să ducă Steaua în Liga 1. Însă FRF a făcut fix invers. A blocat-o. Și nimeni nu i-a cerut și nu îi cere explicații.
Problema nu e la Steaua, e la FRF
FRF a trimis în Liga 1 echipe care nu au câștigat pe teren meritul de a fi acolo. A trimis în Liga 1 echipe care nu-și plătesc jucătorii, echipe care nu-și plătesc datoriile, echipe finanțate aproape în totalitate din bani publici, echipe în insolvență etc. Doar pe Steaua a blocat-o. De ce? Pentru că nu are forma corectă de organizare.
În România, există multe forme de organizare, de la PFA, la SRL, la SA. FRF vrea în Liga 1 doar SA-uri. Până acum a acceptat și asociații non-profit, dar se pare că își dorește ca în viitor să fie doar SA-uri în Liga 1. De ce? Nimeni nu vrea să pună această întrebare.
Burleanu ar fi spus la un moment dat că e bine ca un club să fie organizat ca SA, pentru că așa poate atrage mai mulți bani. Este destul însă să te uiți la SA-urile din Liga 1 pentru a vedea că nu e așa.
Să luăm, de exemplu, clubul ”Dinamo” (am pus numele între ghilimele pentru că, evident, nu vorbim despre Dinamo, ci despre DDB Lotus, clona care pretinde că e Dinamo). ”Dinamo din Liga 1” a dat în ultimii 10 ani țepe de peste 25 de milioane de euro. Sunt bani pe care îi datora și pe care nu i-a mai plătit și nu îi va mai plăti niciodată. Datorii către jucători, dar și către stat. A zis FRF ceva? Nu.
Dar investitorii au zis oare ceva? Nici ei nu au zis nimic. Pentru că ei nu există. Clona DDB se chinuie să strângă bani, dar nimeni nu se oferă să intre în afaceri cu ea. Așa cum nimeni nu se oferă pentru a intra în afaceri cu ”Rapid”, cu ”Farul”, cu Universitatea Craiova, Sportul, U Cluj, Poli Timișoara și ce alte echipe mai vreți voi din Liga 1 și nu numai.
Nu există niciun investitor serios care să vrea să intre în fotbalul românesc. Pentru că fotbalul românesc e o mizerie.
De ce te-ai băga într-o afacere în care poți doar să pierzi?
Fotbalul românesc este foarte murdar. Cel din Liga 1 este cel mai murdar. În cazul în care nu v-ați prins până acum, în Liga 1, singurul care are voie să facă bani e Becali. E fotbalul lui. El îl controlează, el face ce vrea cu el. Dacă vrea să jignească arbitrul, o face. Dacă vrea să plătească jucătorii altor echipe, o face și pe asta. Face tot ce vrea el iar FRF nu îi face nimic.
În aceste condiții, este normal ca niciun afacerist serios să nu vrea să intre în afacerea fotbal. Pentru că, dacă o face, nu va câștiga nimic. Doar va pierde. Jocurile sunt făcute pentru Becali.
Anul trecut, Becali și-a luat atacant italian. Acesta a dat goluri și a fost golgheter. Anul ăsta, însă, el nu mai joacă. Și nimeni nu se întreabă de ce. Răspunsul e unul simplu. Mereu pragmatic, Becali a văzut că România s-a calificat la EURO. Știe că foarte mulți jucători de-ai săi vor fi convocați. Așa că încearcă să îi facă să fie cât mai ”convocabili”.
Într-un fotbal normal, presa s-ar fi întrebat de ce Becali și-a distrus principalul om de gol. La noi, însă, nu se pune problema de așa ceva. Pentru ziaricii morți după ”superexclusivități becaliene” e normal ca ăla să fie aruncat precum o măsea stricată.
Să nu vă surprindă astfel dacă la EURO nu vor fi convocați jucători care chiar pot ajuta naționala, ci doar fcsbiști. Experții ne vor spune că e firesc ca ei să fie convocați. Ne vor spune că X e golgheterul campionatului, dar vor ignora faptul că niciun fundaș nu l-a marcat tot anul și că a dat jumătate din goluri din penalty. Ne vor spune că Y merită să fie la EURO pentru că e playmaker-ul ”campioanei”, ignorând faptul că jucătorii adverși i-au făcut culoare tot sezonul.
Acesta este fotbalul românesc. E corupt, e controlat de mafioți și e anti-business. Dacă vrei să faci afaceri serioase în el, nu poți. Pentru că acolo există deja un sistem foarte bine pus la punct, care nu îți va permite niciodată acest lucru.
De asta nu se înghesuie investitorii la ”Dinamo” și de asta cere Hagi bani publici pentru clubul lui privat.
FRF nu dă doi bani pe fotbal
FRF a demonstrat deja că nu dă doi bani pe fotbalul din țara noastră. Nu le pasă. Pe cei de la federație nu îi interesează ca fotbalul românesc să progreseze. Și chiar îi doare-n cot de cluburile care le sunt membre.
În Anglia, federația engleză ar intra peste tine în casă dacă tu ai vrea să distrugi un club precum Nottingham Forest și să îl înlocuiești cu o clonă, FCNF. Cei de acolo știu cât de important e un brand. Și mai știu și că nu e bine să îți bați joc de suporteri.
La noi, nimănui din federație nu-i pasă de brandurile sportive, indiferent că sunt vechi sau noi. Din acest motiv, pentru FRF, FC R e același lucru cu Rapidul lui Copos și cu Rapidul lui Dan Coe. Asta chiar dacă Rapidul lui Dan Coe e Rapidul la a cărei secție de handbal feminin joacă prietena lui Van der Vaart, Rapidul lui Copos e mort de câțiva ani iar FC R e un club înființat în 2018.
Pentru FRF, FC R e Rapidul lui Dan Coe pentru că a cumpărat marca Rapidului lui Copos. Nu are niciun sens. E chiar insultător. Adică și un copil de 5 ani își poate da seama că vorbim de 3 cluburi diferite. Dar pentru FRF e același club. Chiar dacă, ATENȚIE!!!, clubul lui Hagi nu e considerat Farul Constanța.
Fostul Viitorul a făcut exact același lucru pe care l-a făcut și FC R. A cumpărat sau a primit dreptul de a folosi un brand. Viitorul a devenit astfel FCV Farul, așa cum FC R a devenit FC Rapid 1923. Dar știm sigur că echipa lui Hagi nu e considerată ca fiind Farul, pentru că există o decizie la TAS care spune acest lucru.
Și nimeni nu pune nicio întrebare la FRF!!!
Trăim într-un fotbal foarte penibil, dar cel mai penibil e că nimeni nu îndrăznește să spună că împăratul e dezbrăcat. Problema e la FRF, fraților, nu la Steaua! Pentru FRF, FC R e Rapid pentru că are o marcă Rapid, dar Steaua nu e Steaua, chiar dacă are marca Steaua. Cum vine asta?!
Când o să tragă cineva la răspundere și FRF?
Presa sportivă din România e formată din slujitori. Acesta e motivul pentru care nimeni nu merge la FRF pentru a întreba de ce au voie în Liga 1 echipe care nu își plătesc jucătorii și care sunt în insolvență, dar nu au voie echipele organizate ca instituții publice. Și tot din acest motiv ne-am fi dorit ca oamenii precum Marius Lăcătuș să pună presiune pe FRF.
Balint, Lăcătuș, Ogăraru, Miu, Panduru și ceilalți steliști care mai ajung pe la emisiuni TV ar trebui să pună această întrebare. Ar trebui să o pună și ceilalți oameni de fotbal care chiar sunt cinstiți, nu sclavi. Dar nimeni nu o pune. Toată lumea acceptă această minciună cu ”dreptul de promovare” și varsă întreaga vină doar în curtea Stelei. Dar Steaua nu e vinovată!
Cum ar fi să aflăm astăzi că Autoritatea Electorală Permanentă refuză să îi permită unui câștigător al unor alegeri prezidențiale să ocupe poziția de președinte, pe motiv că are părul blond? Respectivul s-a născut blond. E un lucru pe care nu îl poate controla.
La fel și Steaua, care este organizată ca instituție publică prin lege. Nu a fost alegerea Stelei să fie instituție publică. Și nici măcar nu poate schimba acest lucru, pentru că nu există cadru legal pentru asta. Și atunci, cu ce drept se opune FRF promovării Stelei în Liga 1?
FRF încalcă legea concurenței
Prin lege, FRF este ferită de concurență în România. Pentru că asta spune legea: pentru fiecare ramură de sport există o singură federație! Adică afacerea FRF, care e societate privată, e protejată chiar de către stat. În aceste condiții, cu ce drept încalcă FRF legea concurenței?
CAPITOLUL II: Practici Anticoncurențiale
Legea concurenței
Articolul 6
Este interzisă folosirea în mod abuziv a unei poziții dominante deținute de către unul sau mai mulți agenți economici pe piața românească ori pe o parte substanțială a acesteia, prin recurgerea la fapte anticoncurențiale, care au ca obiect sau pot avea ca efect afectarea activității economice ori prejudicierea consumatorilor. Asemenea practici abuzive pot consta, în special, în:
c) aplicarea, în privința partenerilor comerciali, a unor condiții inegale la prestații echivalente, provocând în acest fel, unora dintre ei, un dezavantaj în poziția concurențială;
d) condiționarea încheierii unor contracte de acceptare, de către parteneri, a unor clauze stipulând prestații suplimentare care, nici prin natura lor și nici conform uzanțelor comerciale, nu au legătură cu obiectul acestor contracte;
FRF scuipă pe legea concurenței, dar nimeni nu zice nimic. Ba toată lumea dă vina pe victimă, adică pe Steaua.
Așteptăm așadar ca cineva să tragă la răspundere și FRF. Pentru că, ca să fim sinceri, ne-am cam săturat ca tot Steaua să fie trasă la răspundere.
Să vină și FRF și să ne explice de ce trebuie neapărat ca în Liga 1 să joace doar SA-uri. Să ne explice de ce nu pot și SRL-urile. Să ne explice de ce e mai bun pentru fotbalul românesc un club în insolvență decât unul care își plătește fotbaliștii și datoriile la timp. Să ne explice cine îi dă dreptul să decidă cine are și cine nu are voie în Liga 1. Și multe altele.
Problema Stelei este că e condusă de lași și sclavi
În încheiere, vom discuta despre acel asterisc menționat mai sus în text. Am spus că Steaua a făcut tot ce putea face din punct de vedere sportiv pentru a promova. Asta nu înseamnă neapărat că a făcut TOTUL pentru a promova. Și nu înseamnă nici că îi lăudăm pe cei care conduc clubul Steaua.
Problema Stelei este că e condusă de lași și sclavi. Aceștia, din păcate, fac minimul necesar pentru a rămâne în funcție. Însă fotbalul românesc e la un nivel atât de scăzut încât chiar și acest minim făcut de ei este destul pentru a construi o echipă competitivă, care să se poată bate la primele locuri.
Nu îi lăudăm astfel pe cei care conduc clubul nostru. Într-un fotbal serios, s-ar fi văzut ușor cât de nepotriviți sunt pentru funcțiile pe care le ocupă. Dar să nu mai vorbim acum despre sport. Să vorbim despre acel TOT, care include mai mult decât partea sportivă.
Dacă la conducerea Stelei ar fi fost oameni serioși, nu ar mai fi fost nevoie de un articol în care noi să cerem ca cineva să tragă la răspundere FRF. Ar fi tras chiar ei federația la răspundere. Ar fi contestat la TAS regulamentele discriminatorii, ar fi făcut plângere la consiliul concurenței, ar fi făcut scandal în presă și așa mai departe.
Adică chiar ar fi făcut TOTUL pentru ca Steaua să promoveze. Și ar fi câștigat. Pentru că dreptatea e de partea Stelei. Acesta este și motivul pentru care cei care conduc clubul Steaua nu au vrut să meargă cu o plângere la TAS. Știu că ar câștiga foarte ușor. Știu că ar face FRF de rușine. Nu vor să câștige. Nu vor să facă FRF de rușine. De fapt, nu vor ca Steaua să promoveze.
Despre propunerea Lui Jean Pavel ce se mai aude? Sper sa nu apara vreo Olguta Vasilescu de la psDsa strice tot.
La multi ani 2024!
Penibil… Daca tu inchiriezi o casa sau vrei sa cumperi o masina, sa faci un imprumut la o banca, trebuie sa indeplinesti niste criterii/conditii. La fel si CSA STEAUA trebuie sa indeplineasca niste norme/legi/regulamente care se impun tuturor echipelor care vor sa activeze in liga de fotbal PROFESIONISTA..
ASTA NU INTELEGETI VOI!!
Cornel am un raspuns pentru tine: CORVINUL HUNEDOARA!