Legea Sportului e pe cale să fie modificată în beneficiul cluburilor de drept public, precum Steaua
Total neașteptat, norocul Stelei pare să se fi schimbat în bine. În această săptămână, la Senat a fost depus un proiect de lege prin care e propusă modificarea articolului 31 din Legea Sportului, astfel încât să nu mai existe îndoieli în ceea ce privește caracterul profesionist al cluburilor de drept public. Este doar un prim pas dintr-un drum foarte lung, dar în sfârșit un pas într-o direcție bună.
Cu viteza melcului
Anul trecut, după ce Stelei i-a fost refuzat accesul la baraj, Florin Talpan a pregătit un atac pe două fronturi. În primul rând, a pregătit dosarul pentru TAS. În al doilea rând, a insistat ca clubul să ceară modificarea legii sportului.
Clubul Steaua a trimis atunci câtre minister o adresă solicitând această modificare. Lunile au trecut și nu s-a întâmplat nimic, până în această săptămână.
Vasile Dîncu, Radu Popa și Matei Constantin Bogdan, toți trei din PSD, au înaintat către senat această ”Propunere legislativă pentru modificarea art.31 din Legea educaţiei fizice şi sportului nr.69/2000”. Este de abia primul pas. Mai este cale lungă până când propunerea va deveni lege, dar măcar se face ceva. Cu viteza melcului, dar în acest moment nu ne permitem să fim mofturoși.
O modificare excelentă pentru sportul românesc
Vă recomandăm să citiți expunerea de motive a acestei propuneri. Cel puțin la prima vedere, motivele pentru care e dorită această modificare au ca scop binele sportului românesc.
Sportul românesc este, în acest moment, de stat în cea mai mare parte a sa. Sportul românesc nu s-a ridicat la un nivel atât de bun încât să atragă investitori serioși și să reprezinte un business serios. Acesta este adevărul urât.
Prin introducerea în Legea Sportului a articolului 31, problemele sportului românesc au fost accentuate, deoarece sportul nu a fost încurajat cu nimic. Singurul lucru care a fost încurajat a fost corupția. Și știm cu toții unde au dus aceste interpretări tâmpite, cum că cluburile profesioniste trebuie să fie SA-uri sau non-profituri.
Fotbalul, spre exemplu, nu s-a privatizat. Nu a atras oameni de afaceri serioși, ci țepari. Acești țepari au înființat clone prin care au parazitat brandurile statului. Ei s-au îmbogățit, e adevărat, dar statul a pierdut. Fotbalul a pierdut și el. De la era Generației de Aur, noi am intrat în era Insolvenților. Astăzi, cele mai multe cluburi de fotbal sunt dependente de bani publici, sunt finanțate aproape în exclusivitate de stat, și aproape toate sunt în pericol de insolvență/faliment/desființare.
Propunerea de modificare reintroduce transparența în sportul românesc
Cu această propunere de modificare se introduce din nou transparența în sportul românesc. Cum am spus deja, cele mai multe cluburi din România sunt de drept public. Ele apelau însă la această privatizare falsă, dată de ”transformarea” (de fapt înlocuirea clubului de drept public) într-un club în teorie de drept privat, dar care este 100% deținut de stat.
Odată devenit ”privat”, clubul putea să facă tot ce dorea cu banii primiți de la stat, fără a da vreo socoteală cuiva. Așa s-a ajuns ca cluburi precum Gaz Metan Mediaș să se desființeze sau ca cluburi precum Hermannstadt să adune datorii de milioane de euro, ajungând la un pas de desființare.
Pentru cei care au propus această modificare, clubul Steaua este cel mai bun exemplu posibil. Clubul nostru este deținut și finanțat de stat. Nu doar că face performanțe la aproape toate sporturile, dar reușește să facă acest lucru fără a aduna datorii și alte probleme financiare, la fel ca cluburile ”private”.
Fiind un club de stat, care trebuie să fie transparent în tot ceea ce face, Steaua investește cu responsabilitate și nu încheie contracte păguboase, evitând astfel necazurile pe care le au celelalte cluburi.
Cu această transparență, vor crește și celelalte cluburi de stat. Va crește și sportul românesc. Iar când va crește destul de mult, va deveni atractiv pentru investitori. În acel moment, vom putea discuta despre privatizări adevărate ale cluburilor de drept public. ATENȚIE! Nu privatizări pe hârtie, de ochii lumii. Ci privatizări adevărate, din care să câștige toate părțile implicate. Și statul, și investitorul, și cetățeanul, și suporterul.
Ce înseamnă această modificare pentru Steaua
Din păcate, pentru Steaua această propunere de modificare a legii sportului este benefică doar pe termen lung. E greu de crezut că propunerea va deveni lege pănă la finalul campionatului sau până la startul noului sezon.
Așadar, prioritatea numărul 1 a Stelei trebuie să fie în acest moment mersul la TAS.
Trebuie să înțelegem că transformarea acestei modificări în lege nu asigură automat promovarea Stelei. După ce modificarea va deveni lege, va mai fi nevoie ca FRF să schimbe regulamentul de licențiere, pentru ca acesta să includă și noua modificare.
Dacă FRF nu va face acest lucru, va putea în continuare să îi refuze Stelei licența de Liga 1.
Acesta este motivul pentru care Steaua ar trebui să meargă la TAS. Articolul din regulamentul de licențiere care îi refuză licența de Liga 1 a fost introdus în regulament de abia în 2017. Înainte de asta, Steaua ar fi putut primi fără probleme licența.
Acest articol este astfel unul discriminatoriu și abuziv. Nu are ce căuta în regulament, mai ales că forma de organizare a unui club nu afectează cu nimic performanțele sale. Ba chiar se poate spune că cluburile SA-uri sau non-profituri merg mult mai prost decât cele de drept public.
Deoarece UEFA nu acceptă regulile care discriminează, Steaua are mari șanse să obțină la TAS modificarea sa. Trebuie neapărat să pornească o asemenea acțiune, cât mai repede.
Cum am spus deja, e puțin probabil ca propunerea de modificare să fie adoptată până la sfârșitul acestui sezon. Steaua nu trebuie să accepte să fie nedreptățită și în acest an. Nu trebuie să accepte încă un sezon în Liga 2.
Clubul nostru trebuie să meargă la TAS. Acum, prin această cerere de modificare a legii sportului, are o plasă de siguranță. Nu are nimic de pierdut dacă merge la TAS, doar de câștigat.
O propunere care salvează Steaua de asocieri
Mai trebuie spus un lucru. Cu această propunere de modificare, discuția despre asocierea Stelei cu orice altă entitate ar trebui să dispară. Chiar nu mai există niciun motiv ca aceasta să fie luată în considerare. Nu mai reprezintă o soluție pentru Steaua.
Dai, ai spus bine, @Steaua liberă! O asociere nu (mai) reprezintă o soluție pentru Steaua! (dar când a fost asociere, dl. Talpan tocmai a demonstrat că totul a fost o enormă escrocherie!) O asociere cu un borfaș, care nu a fost asociere; borfașul a fost păcălit de alți borfași, burtoșii din MApN, dirijați de masonul hrebenciuc, care a făcut și el pușcărie ulterior.
Întrebările pe care mi le pun, în cazul în care propunerea va deveni lege:
– va fi retrogradată 10sb în liga 5?
– vor răspunde penal toți cei implicați în această escrocherie? Menționez că îmi doresc ca, în afară de becali, aș vrea să văd arestări și condamnări în rândul ofițerilor și generalilor MApN – cu cât mai mulți, cu atât mai bine!
– ok, scăpăm de asocieri, dar cum vom face performanță? De unde bani? Vom ajunge ca și celelalte secții, caracterizate de mediocritate, dacă nu baleiere între prima și a doua divizie?
– vă este clar, Steaua liberă, că a rămâne sub tutela MApN, este egal cu moartea clinică a secției fotbal, adică amatorism 100%?
Realitatea este că unii dintre voi nu înțeleg realitățile economiei libere.
Și, crede-mă, sunt stelist până în măduva oaselor. Dar trebuie să ne adaptăm vremurile, nu mai putem trăi ca înainte de 1989!
@vremurilor, scuze!
Cred ca trebuie sa apreciem modul in care Iulian Miu a spus adevarul si l-a contrat pe Samuila .
Respect domnule Miu , daca cititi aceste randuri!
Este bine ca se intampla asta, ca mai iese cineva in presa in afara de domnul Talpan si apara interesele clubului.
Am ascultat azi un inerviu cu unul dintre initiatori in cre a spus printre altele ca legea nu este cu dedicatie cum sugereaza cea mai mare parte a „presei sportive”.
De asemenea a spus ca procesul legislativ este de durata si ca nu va intra in vigoare in timp util pentru a promova in acest sezon.
@Tupac a spus dl Piturca intr-un interviu ca nu dl Talpan decide si ca vor veni sponsorizari de la privati.. vom vedea..
Poate juca si acum Steaua fotbal de performanta. Nu trebuie sa se asocieze cu nimeni. FELICITARI DOMNULUI CU TALPAN!
„Dacă o echipă câștigă pe teren, nu mă mai interesează altceva. Am zis mereu asta și în legătură cu punctele luate celor de la Sibiu (n.r. penalizarea de nouă puncte din cauza datoriilor). Nu aș lua punctele niciodată, fotbalul se joacă pe teren.
Fiecare echipă să își merite punctele. Dacă echipa aia joacă și merită promovarea, de ce să promoveze altcineva? Nu văd o anomalie.
Eu văd totul doar din punct de vedere sportiv. Cine face puncte și câștigă pe teren, să meargă mai departe”, a declarat Dan Petrescu în cadrul unei conferințe de presă.
Respect Dan Petrescu!
poate inteleg ceva si binevoitorigen Samuila, Naum, Moraru si altii asemenea de prin „presa sportiva”
Paste Fericit! Hristos a inviat!
@Steaua Liberă, vreau să știu de ce anul trecut nu a promovat Steaua la TAS ❤️🤍💙🇹🇭🇹🇭🇹🇭❓️
Pentru că anul trecut Steaua nu a fost la TAS.
Daca statutul si forma juridica al unui club de fotbal nu sunt relevante pentru eliberarea licentei in regulamentul Fifa, cum scrie in articolul de mai jos, ce face frf nu e altceva decat o gluma proasta…
https://orangesport.ro/ce-spune-fifa-despre-dreptul-stelei-de-a-juca-in-liga-1-statutul-unui-club-nu-este-relevant-pentru-eliberarea-licentei-21102987
Ar trebui ca totii mironicii si naumii sa dea aceste articole pe post sa vada tot poporul cum frf discrimineaza in mod grosolan..
Daca domnul Talpan va merge la TAS va castiga cu siguranta dreptul Stelei de a juca in Superliga sub actuala forma de organizare. Ceea ce face AS47 prin atacurile la Florin Talpan este un deserviciu adus Stelei. Steaua este un bun national, nu il putem da oricui pe nimic. Cum a zis domnul Talpan: „sa vina, sa arate banii si apoi sa devina investitor.” Asa poate aparea un Nou Becali, care va vrea brand-ul pe nimic si sa il vanda el cu 25 milioane euro, cum incearca sa faca, cu fcsb acum Desi nu Mai are nicio legatura cu Steaua.
„Nu îmi aduc aminte ca cineva din Peluza Sud să mă fi susținut în 2014. Nici în 2003 nu am avut susținere, când am început să adun informații pentru a apăra Steaua, nici în 2011, când am început procesul pentru marcă.
Îmi aduc aminte că atunci eram singurul care mergea la procesul pentru marca Steaua. Nu era niciun jurnalist care să scrie despre proces și niciun suporter nu vorbea despre el.
E adevărat că, din 2015, am început să fiu susținut de unii suporteri, nu foarte mulți. Peluza Sud nu știu pe unde era atunci. Mi-aduc aminte că la Steaua au revenit de abia prin 2017, când s-a reactivat secția de fotbal. În 2015, când mă zbăteam să reactivez secția de fotbal, știu sigur că nu au fost lângă mine. Peluza Sud m-a susținut puțin în acel prim sezon al Stelei în Liga IV, când am și făcut poze cu ei, dar totul a fost mai degrabă la nivel de imagine. Tot pentru ei, nu pentru mine! Nu mi-au luat apărarea în fața niciunui comandant, nu m-au ajutat niciodată cu ceva. Pot spune chiar că m-au încurcat. Că mi-au pus bețe în roate!
În 2020, când AMFB încerca să blocheze promovarea Stelei în Liga III, le-am cerut sprijin pentru Steaua. Le-am cerut să îmi dea contractul pe care ei l-au semnat cu AMFB pentru a transmite meciurile Stelei. Au refuzat categoric și nu au vrut să mi-l dea, deși știau că e o dovadă importantă în acea speță, pentru că dovedea că AMFB dorea să țină Steaua în Liga IV pentru a câștiga bani de pe urma ei. Din fericire, comisiile FRF au ascultat atunci solicitarea mea și le-au cerut celor de la AMFB să arate acel contract. AMFB nu l-a mai arătat, nu s-a mai prezentat la proces și noi am câștigat. Steaua a promovat în Liga III.
Ma intreb oare de ce nu a vrut AMFB să arate contractul pe care l-a semnat cu AS47?!
Eu nu pot să răspund la această întrebare. Tot ce știu e că Steaua nu a văzut niciun ban din acea înțelegere prin care AMFB i-a vândut practic drepturile de imagine.
Să nu mă acuze AS47 pe mine de grandomanie, de interese personale, când de fapt AS47 își dorește să substituie echipa de marketing a clubului Steaua.
Sau când au solicitat să primească GRATUIT marca Steaua. Sau când au venit cu propuneri de antrenori.
De unde acest tupeu? Unde altundeva în lume mai decide o grupare de suporteri ce se întâmplă cu patrimoniul unui club? Nicăieri, vă spun eu.
Cum aș putea accepta eu să îmi dau avizul pentru ca AS47 să folosească gratuit marca Steaua? Cum aș putea eu să încalc legea și să dau GRATUIT marca Steaua, adică un bun al Statului aflat în proprietatea MApN?
Cum aș putea să fac eu acest lucru??? Marca Steaua nu îmi aparține mie, ci Armatei Române. Cum aș putea eu să accept așa ceva?
Dacă s-ar fi întâmplat vreo nenorocire, ar fi răspuns ei? Nu, aș fi răspuns eu. Dar acestui grup de suporteri îi este ușor să vorbească, când nu e dispus să accepte niciun fel de responsabilitate.
Cum să fiu de acord să dau avizul pentru folosirea gratuită a mărcii Steaua unor oameni despre care nu știm absolut nimic?
Cine sunt acești oameni? Știe cineva? Ce experiență au ei în marketing sau management? Ce experiență au ei în a administra și a folosi un brand atât de mare ca Steaua București?
În afara unei pagini de facebook și a postarilor de pe pagina AS47, nimeni nu știe exact cine sunt cei care decid în numele As47 și al Peluzei Sud. Nu știm nimic despre AS47 pentru ca cei din spatele acestei Asociații sunt total netransparenți. Și atunci cum aș putea să le dau eu gratuit dreptul de a folosi marca Steaua pentru acțiuni de marketing?
Dacă nu s-a înțeles încă, o spun din nou: MARCA STEAUA ESTE UNUL DINTRE CELE MAI IMPORTANTE BUNURI ALE ARMATEI!
Această marcă nu trebuie dată gratuit cuiva niciodată. Această marcă trebuie protejată. De mai bine de 20 de ani lupt ca să o protejez. E o luptă grea și eu lupt singur. De la AS47 și peluza Sud nu am avut niciodată nici cel mai mic ajutor.
Dacă peluza Sud nu mă susține, pentru mine nu e nicio problemă. Mă susțin ceilalți suporteri steliști, cei care mi-au cerut să facă poze cu mine la Steaua – Dinamo și care îmi transmit sute de mesaje de susținere.
Pentru mine, adevărații steliști sunt suficienți!
O întrebare retorică pentru AS47: dacă eu nu câștigam marca, numele, palmaresul ce făceați? Pe ce vă mai băteați? Cui mai cereați voi dreptul de a folosi marca Steaua?
Singurul care a avut tupeul să ceară dreptul de a folosi gratuit marca Steaua a fost Gigi Becali. Cel care a clonat numele și marca Steaua după ce i-am respins solicitarea în anul 2004. Cum se face că AS47 îmi cere acum fix ce îmi cerea Becali, care a clonat identitatea CSA Steaua în 2003?
Nu am avut niciodată nevoie și nu voi avea nevoie niciodată de clemența voastră. Rușine!!!!!!!!
Voi explica în curând ce interese ascunse au cei din AS47 si unii lideri din Peluza Sud. Veti vedea cum încearcă să cloneze marca Steaua si sa faca o nouă clonă a Stelei, la fel cum s-a întâmplat în 1998.” FLORIN TALPAN