Ce înseamnă decizia ÎCCJ pentru palmaresul Stelei București
După decizia din 2019, de la Tribunalul București, Steaua Liberă a abandonat orice interes față de procesul pentru recunoașterea palmaresului Stelei București. Am luat această decizie deoarece, cum am explicat deja de mai multe ori, vorbim despre o acțiune în constatare care nu ar trebui să conteze atât de mult. În niciun caz nu mai mult decât procesele pentru anularea mărcii înregistrate ilegal de Becali și pentru numele Steaua. Am luat această decizie și pentru că am considerat că Steaua a demonstrat deja ce trebuia să demonstreze. Din păcate, a fost o decizie greșită. Astfel, în acest moment suntem nevoiți să explicăm din nou ce înseamnă o decizie a ICCJ. În cazul acesta, ce înseamnă decizia pentru palmaresul Stelei București.
Ce înseamnă decizia ICCJ pentru palmaresul Stelei București
Cum era de așteptat, Becali nu a ezitat să dea declarații după această decizie. Evident, ea este favorabilă celor de la FC Fcsb. Le este favorabilă orice decizie în afară de o decizie finală care să spună că palmaresul Stelei este doar al Stelei.
Decizia aceasta nu înseamnă însă că FC Fcsb are dreptate, că deține palmaresul Stelei sau că măcar poate să câștige la rejudecare. De altfel, faptul că ICCJ a întors la curtea de apel acest proces înseamnă că a fost repusă în picioare decizia de la Tribunalul București, decizie care i-a fost favorabilă Stelei, nu FC Fcsbului.
Conform deciziei din 2019 a Tribunalului București, acesta este palmaresul Stelei:
Divizia A – Campioni (21) – Record: 1951, 1952, 1953, 1956, 1959–60, 1960–61, 1967–68, 1975–76, 1977–78, 1984–85, 1985–86, 1986–87, 1987–88, 1988–89, 1992–93, 1993–94, 1994–95, 1995–96, 1996–97, 1997–98, 2000-01
Cupa României – Câștigători (20) – Record: 1948–49, 1950, 1951, 1952, 1955, 1961–62, 1965–66, 1966–67, 1968–69, 1969–70, 1970–71, 1975–76, 1978–79, 1984–85, 1986–87, 1988–89, 1991–92, 1995–96, 1996–97, 1998-99
Supercupa României – Câștigători (4): 1994, 1995, 1998, 2001
Cupa Campionilor Europeni
- Câștigători (1): 1985-86 – 7 mai 1986 – Steaua București vs. FC Barcelona – 2-0 – Stadionul Ramón Sánchez Pizjuán, Sevilla
- Finaliști (1): 1988-89 – AC Milan vs. Steaua București – 4-0 – Stadionul Camp Nou, Barcelona
Supercupa Europei Cup – Câștigători (1): Ediția 1986 – Steaua București vs. Dinamo Kiev – 1-0 – Stadionul Stade Louis II, Monaco
Tot conform deciziei Tribunalului București, FC Fcsb nu are niciun trofeu în palmares.
Solutia pe scurt: Admite cererea principala. Constata ca palmaresul echipei de fotbal a Clubului Sportiv al Armatei “ Steaua Bucureşti” din anul 1947 si pana in anul 2003 aparţine reclamantului Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti. Obliga paratul Fotbal Club FCSB SA la plata către reclamantul Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti a sumei de 100 lei cu titlu de cheltuieli de judecata. Respinge cererea conexa, ca neîntemeiata. Cu drept la apel in 30 de zile de la comunicare, care se va depune sub sancţiunea nulitatii la Tribunalul Bucureşti. Pronunţata prin punerea soluţiei la dispoziţia pârtilor prin mijlocirea grefei instanţei.
Decizia dată de Tribunalul București, la data de 4 iulie 2019.
Prin respingerea cererii conexe, Tribunalul București a stabilit că palmaresul FC Fcsb nu include niciun trofeu.
Ce au aberat fcsbiștii
Imediat după ce decizia a fost făcută publică, un val de aberații a inundat presa. Toate, evident, au venit de la FC Fcsb.
Expert în legi și doctor în drept, Gigi Becali a anunțat că ”rejudecare egal proces câștigat”. Bineînțeles, prost nu este cine spune o asemenea aberație, ci cel care crede minciuna. Șmecheraș însă, Gigi Becali știe că printre slujitorii săi există mulți proști care vor crede. La Steaua Liberă, recunoaștem că abia așteptăm să vedem cum primul om de presă sau de televiziune preia declarația sa și o folosește pe post de adevăr absolut.
Deși decizia ÎCCJ spune foarte clar că ”trimite cauza spre rejudecare curții de apel”, avocatul asociației fcsbiste a anunțat că ”s-a anulat tot”. Nu a explicat însă de ce, dacă s-a anulat tot, nu a fost trimis procesul la Tribunalul București pentru rejudecare. Logica ne spune doar că nu poți face apel împotriva unei decizii care nu există. Iar la Curtea de Apel se judecă, cum spune și numele, apelul. Mai exact se judecă apelul făcut împotriva unei decizii de la Tribunal. Nu trebuie așadar să ai IQ de 195 pentru a înțelege că decizia de la Tribunalul București nu a fost anulată și că încă stă în picioare.
Pentru că nu s-au putut abține, au vorbit și avocații fcsbului. Unul dintre ei a spus că FC Fcsb a fost înscrisă în Liga 1 în 1998:
”Și am arătat că atunci, cu ocazia desprinderii secției de fotbal a clubului Steaua, noua entitate a continuat activitatea. Potrivit reglementărilor FRF, această desprindere nu se putea face decât între două sezoane, ceea ce s-a și întâmplat, iar FCSB, tocmai în virtutea deținerii palmaresului, a fost înscrisă în Liga 1 în 1998.”
O problemă ar fi, bineînțeles, faptul că FC Fcsb nu exista în 1998. Asta conform propriilor sale acte. Dar, evident, noi am înțeles ce a încercat să facă domnul avocat. Acesta a încercat să ne inducă în eroare, să sugereze că, de fapt, FC Fcsb este non-profitul AFC Steaua. Și aici, însă, actele îl contrazic. Spre exemplu, dacă FC Fcsb s-a înscris în ”Liga 1” în 1998, de ce s-a afiliat la FRF de abia în martie 2003?
Și ar mai fi un lucru pe care domnul avocat nu l-a explicat. Dacă FC Fcsb e AFC Steaua sau e continuatoarea AFC Steaua, de ce nu a plătit datoria de vreo 13-14 milioane de dolari pe care acea entitate încă o are față de statul român. Din păcate, ziariștii mari apărători de bani publici nu au avut inspirația să îl întrebe acest lucru, când acesta a declarat că: ”A mai fost o etapă intermediară înainte de FCSB, ACS Steaua, care a fost apoi absorbită de FCSB”. Lăsăm de la noi și presupunem că ACS Steaua este AFC Steaua.
Dar informația asta pare foarte importantă pentru ANAF, care cu siguranță va dori să recupereze datoria asociației absorbite de FC Fcsb. Până la urmă, a spus-o chiar avocatul FC Fcsbului: ”Practica celor de la Lausanne e unanimă, că deține palmaresul cel care are continuitate. Entitățile ce activează au fost obligate să plătească datoriile vechi, cum s-a intamplat cu Craiova și Rapid”.
Dacă FC Fcsb e continuatoarea asociației AFC Steaua, să plătească datoriile acesteia!
Al doilea avocat fcsbist a părut și el la fel de confuz. Sau, dacă nu a fost confuz, a încercat și el să inducă în eroare. Spunem asta deoarece a declarat:
”Curtea de Apel a decis că după anul 1998, CSA Steaua nu poate avea nicio pretenție asupra palmaresului. Noua echipă înființată în 2017 nu are niciun izvor comun cu echipa istorică. Acest lucru va face obiectul rejudecării, deoarece prima decizie nu era foarte clară.”
Avocatul face bineînțeles referire la trofeele câștigate de FC Fcsb. Problema e că Steaua nu a revendicat niciodată acele trofee. Dar aici e partea frumoasă. Avocații fcsbiști susțin că palmaresul Stelei și al FC Fcsbului sunt același lucru. E ciudat că spun asta, din moment ce nu au demonstrat că FC Fcsb e Steaua. În niciunul din procesele care au avut loc până acum, aceștia nu au prezentat niciun act care să arate că Gigi Becali a cumpărat vreodată Steaua București. Și atunci cum poate palmaresul Stelei să fie același cu al FC Fcsbului?
Evident, înțelegem încercarea de inducere în eroare. Avocatul fcsbist vrea ca suporterii și judecătorii să înțeleagă că FC Fcsb e Steaua, dar Steaua nu e Steaua. Acesta este și motivul pentru care ne spune că ”CSA Steaua nu poate avea nicio pretenție asupra palmaresului. Noua echipă înființată în 2017 nu are niciun izvor comun cu echipa istorică.”
Adică clubul Steaua, care joacă pe stadionul Steaua, care are sediul în complexul sportiv Steaua, care deține marca Steaua, care a arătat că s-a înființat în 1947, care se numește Steaua nu este Steaua. Dar FC Fcsb, club înființat în 2003, cu sediul prin Berceni sau pe unde mai vagabondează în acest moment, despre care judecătorii au decis că a folosit ilegal marca și numele Steaua, acesta este Steaua. Este o logică puternică, care cu siguranță va prinde la oile pentru care 2+2=5.
Să spui că ”noua echipă nu are niciun izvor comun cu echipa istorică”, când e vorba de același club, nu e o inepție. Reprezintă un tupeu inimaginabil de mare. Este rezultatul lipsei de acțiune din partea conducerii clubului Steaua, care mereu a permis ca FC Fcsb să dezinformeze în presă în ceea ce privește identitatea clubului Steaua București. Dacă domnul Bichir nu dă mâine un comunicat în care să măture pe jos cu acești mincinoși, îi așteptăm decizia. Deoarece va fi cât se poate de evident că este complice.
Palmaresul nu poate fi divizat
Totuși, avocații fcsbiști au spus și un adevăr. Palmaresul unui club nu poate fi divizat. El aparține clubului, reprezentând lista de realizări ale acestuia. Acesta este de altfel și motivul pentru care Steaua nu a revendicat niciodată palmaresul FC Fcsbului.
Steaua a revendicat mereu doar palmaresul care i-a aparținut. Includem aici și titlul din 2001, cupa din 99 și supercupa din 2001 deoarece AFC Steaua București nu a jucat pentru sine și nu a câștigat pentru sine aceste trofee. Conform protocoalelor semnate cu clubul Steaua în 1998 și 1999, aceste trofee îi aparțin clubului Steaua, deoarece AFC Steaua București a fost angajată de către clubul Steaua pentru a desfășura activitatea fotbal pentru clubul Steaua.
Practic, clubul Steaua a externalizat activitatea fotbal, angajând un non-profit care să joace în campionate în numele Stelei, în loc să se mai ocupe chiar clubul de acest sport.
ATENȚIE! Nu trebuie înțeles greșit. Steaua nu i-a dat nimic gratis non-profitului AFC. Acest lucru este confirmat și de acte, dar și de Păunescu, care de mai multe ori a declarat public că ”Eu nu am luat Steaua de la Armată”.
Non-profitul AFC a fost angajat pentru a presta un serviciu. E adevărat că acest non-profit a câștigat respectivele trofee, dar ele au fost câștigate pentru Steaua. Pentru cei care poate că au uitat, Steaua București nu doar că a transferat lotul de jucători și antrenorii gratuit către acest non-profit, ca să își poată desfășura activitatea, dar l-a sprijinit chiar și financiar și i-a permis să joace pe stadionul Steaua și să se antreneze în complexul sportiv Steaua – Ghencea tot GRATUIT!
Dacă AFC ar fi activat în totalitate independent de clubul Steaua, nu ar fi putut juca gratis pe stadionul Steaua, nu s-ar fi putut antrena gratis în Ghencea și nu ar fi putut primi nici lotul de jucători gratis. Ar fi însemnat ca acest non-profit să încalce legea, deoarece bunurile publice nu pot fi cedate gratuit oricărui individ interesat să le ia.
Nu e vina Stelei că Becali și prietenii lui au lansat această înșelătorie numită FC Fcsb în 2003. Nu e vina Stelei că FRF a băgat acest club nou direct în Liga 1, pe locul care ar fi trebuit să fie al Stelei. Cel mai important, nu Steaua trebuie să demonstreze că e Steaua. Dacă susține că are palmaresul Stelei, FC Fcsb trebuie să demonstreze că e Steaua. Adică Gigi Becali trebuie să prezinte în instanță actele prin care a cumpărat Steaua, un bun al statului român, care și atunci, ca și acum, costa foarte mulți bani.
Palmaresul Stelei nu poate fi divizat. La fotbal, el include toate trofeele enumerate mai sus. Include însă și alte trofee, obținute la alte sporturi.
De asemenea, este greșit să folosești expresii precum ”palmaresul din 1947 până în 1998”. Acest lucru sugerează că palmaresul poate fi diviziat, ceea ce nu e adevărat. Știm că, pentru un judecător, e poate mai simplu să spună ”palmaresul între x și y”, decât să enumere trofeele despre care este vorba, dar acesta din urmă este modul corect de exprimare.
Comunicat oferit de Florin Talpan în exclusivitate pentru Suporterii Steliști
Încheiem articolul nostru cu comunicatul pe care Florin Talpan l-a dat astăzi în exclusivitate pentru suporterii steliști:
”Decizia de azi a ÎCCJ, nu reprezinta o victorie a FCSB asa cum anunta avocatii acestuia ci este o DECIZIE HALUCINANTA SI O TERGIVERSARE VOITA DE CATRE NISTE JUDECATORI care se prefac ca nu cunosc dispozitiile legale! Si voi demonstra acest luctru, afisand pe pagina mea de facebook recursul FCSB si recursul Asociației Salvați Steaua, cereri inadmisibile din punct de vedere procedural. Astfel, toti avocatii, consilierii juridici si magistratii acestei tari vor sti ca am dreptate!
In conditiile in care nu existau motive de nelegalitate, nu inteleg cum azi, judecatorii Completului 5 AP au putut admite recursurile!
Ma intreb cum judecatorii Completului 5 AP, care au judecat cauza, mai pot privi in ochi pe colegii lor judecatori ai Curtii de Apel Bucuresti, a caror decizie au casat-o, in conditiile in care aceasta DECIZIE ERA CORECT LEGALA. De altfel, de abia astept motivarea acestei decizii absolut HALUCINANTE!
Acest proces a început în anul 2017, pentru ca dupa sase ani de judecata, ÎCCJ sa decida in mod total nelegal si incorect, casarea Deciziei Curtii de Apel Bucuresti respectiv a hotararii pronuntate pe fond, dispunand rejudecarea apelului, fara a exista un motiv de nelegalitatate circumscris in art 488 Cod proc Civila.
În cei 6 ani de judecarea cauzei, am depus probatoriu care demonstreaza că Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucuresti NU si-a cedat niciodată marca, numele sau palmaresul altor entitati, fapt de altfel, constatat de ÎCCJ inca din anul 2014.
Actele dovedesc ca societatea lui Gigi Becali este infiintată in februarie 2003 si nu are absolut nicio legatura cu istoria si traditia Clubului Sportiv al Armatei STEAUA BUCURESTI.
În 6 ani de procese, avocatii celor de la FCSB nu au depus nici macar un singur inscris prin care să demonstreze ca FCSB ar fi preluat palmaresul de la asociatia AFC Steaua în anul 2003, data de infiintare a societatii comerciale FCSB. Iar la judecarea recursului, FCSB nu a demonstrat prin nici un motiv ca Decizia Curtii de Apel Bucuresti are motive de nelegalitate si trebuie casata.
DECIZIA CURTII DE APEL BUCURESTI PRIN CARE S-A CONSTATAT CA PALMARESUL NE APARTINE ERA PERFECT LEGALA SI CORECTA SI NU TREBUIA CASATA.
NU EXISTA absolut niciun act prin care FCSB sa poata demonstra ca a preluat palmaresul Clubului Sportiv al Armatei STEAUA BUCURESTI cu atat mai mult cu cat Clubul Sportiv Al Armatei Steaua Bucuresti nu a fost parte în tranzactia din anul 2003 intre FCSB SA si Asociatia non-profit AFC Steaua.
AFC Steaua NU a avut NICIODATA drept de proprietate pentru marca, numele sau palmaresul Stelei. Toate acestea au ramas intotdeauna in patrimoniul Clubului Sportiv al Armatei Steaua Bucuresti. Ca atare, AFC Steaua nu putea ceda, nu putea transfera, nu putea cesiona si nu putea înstrăina acest patrimoniu, care a ramas intotdeauna proprietatea exclusiva a Clubului Sportiv al Armatei Steaua Bucuresti. Am demonstrat ca PALMARESUL NE APARTINE si de aceea, hotararile Tribunalului Bucuresti si ale Curtii de Apel Bucuresti ne-au fost favorabile. DECIZIA HALUCINANTA DE AZI TERGIVERSEAZA DOAR CAUZA IN FAVOAREA LUI BECALI SI A FCSB DAR NU SOLUTIONEAZA FAVORABIL SITUATIA DEOARECE PALMARESUL NE APARTINE.
Ne vom judeca din nou la Curtea de Apel Bucuresti acolo unde judecatorii ne-au dat castig de cauza!
DECIZIA DE AZI A ICCJ, A UNOR JUDECATORI CARE SE PREFAC CA AU UITAT LEGEA ESTE ILEGALA DAR NU DEFINITIVA! Judecatorii completului 5 AP au stabilit pentru motive doar de ei stiute ca DECIZIA CURTII DE APEL BUCURESTI NU ESTE LEGALA! Reiterez faptul ca nu erau motive de recurs care sa se incadreze in dispozitiile prevederilor art 488 cod procedura civila iar admiterea acestor recursuri este un abuz!
Voi afisa public pe pagina mea de facebook recursul FCSB -ului si Asociatiei Salvati Steaua pentru ca toti juristii din tara, toti magistratii sa poata vedea ca nu existau motive de casare!
In conditiile in care in dosarul 11509/3/2017 redactarea hotararii vine la un an de la pronuntarea cauzei, in loc de 30 de zile care este termenul de procedura, este clar ca unii judecatori tin cu FCSB! Bine ca mai exista si judecatori corecti in aceasta tara!
De ce doamnelor judecatori Mariana Hortolomeu, Adina Nicolae, Andreia Liana Constanda, Melania Isabela Danescu ati redactat intr-un an decizia din dosarul 11509/3/2017 cand termenul era de 30 de zile? Pe mine, daca nu depun intampinarea in termen, ma decadeti din dreptul de a propune probe si aparari, dar dvs va permiteti sa redactati hotarari la un an de zile de la pronuntare pentru a ajuta FCSB-ul si implicit pe Gigi Becali.
Unde este domnilor PARLAMENTARI raspundera MAGISTRATILOR CARE NU ISI FAC TREABA decat dupa cum vor ei?
Atat timp cat avem judecatori care nu stiu nici macar articole simple din cod, consider ca suntem o natiune pierduta.
Dragi suporteri, cred cu tarie ca judecatorii Curtii de Apel Bucuresti ne vor da dreptate in rejudecare asa cum ne-au dat si prima oara! Voi continua lupta in acest dosar cu sprijinul vostru!” – Colonelul de Justiție Florin Talpan, 28 martie, 2023
Politicul dictează totul.
Iar „răspunderea magistraților” este legată strict de asigurarea pensiilor lor speciale.
Pe bune, un complet format din 4 femei, la dacă se răstește vreun mustață au leșinat?
in opinia mea principalul vinovat pentru starea actuala este justitia – nu se poate sa fie aproape 10 ani de cand au inceput procesele si in continuare sa fie apeluri, amanari tergiversari etc.. intr-o lume normala vinovatii ar fi fost trasi demult la raspundere si clubul Steaua ar fi avut drepturile cuvenite. Ce sa mai inteleaga omul de rand din toata ciorba asta de procese ?
Salut tuturor STELISTILOR !
M-am uitat astazi pe site-ul ICCJ pentru a vedea solutia in Dosarul 48951/3/2017 si va
transmit exact ce scrie acolo !
28.03.2023. ora 9,00 ICCJ – Completul nr. 5 AP .
Solutie : Fond – Respinge Cererea
Detalii : Respinge cererea de sesizare a ICCJ – Completul pentru Dezlegarea unor Chestiuni
de Drept, formulata de parata sc FCSB, fosta FC Steaua Bucuresti . Fara cale de atac .
Este clar si intelege exact toata suflarea stelista dar, din pacate scopul lor a fost atins : verdictul oficial se amana, au castigat timp, cel putin un an si jumatate, vreme suficienta
pentru a se pune in practica toate ticluielile abjecte urzite .
STELISTILOR sa fim alaturi de echipa si club, este mare, mare nevoie de noi !
@Mișu
De ce Justiția are nevoie de spoturi publicitare pentru a cerși respectul cetățenilor?
Nu cumva pentru că este o instituție complet lipsită de credibilitate, aservită totalmente politicului, principalul vinovat pentru dezastrul României pe toate planurile?
Judecătorii nu sunt dumnezei!