Duckadam, omul care nu știe ce înseamnă cuvântul ”loialitate”
Lumea stelistă știe deja ura pe care o are Helmut Duckadam pentru clubul cu care a câștigat Cupa Campionilor Europeni. De când acesta s-a angajat la FC Fcsb, a atacat Steaua cu aproape fiecare ocazie. Mulți steliști l-au acuzat de trădare. În această săptămână, însă, am avut ocazia să vedem cu adevărat cât de străin e Duckadam de noțiunea de loialitate.
Prezent într-o emisiune de la Orange Sport, Duckadam a vorbit despre un meci de-al Stelei, din 1986. Conform fostului portar, acest meci ar fi fost aranjat, pentru ca Pițurcă să câștige titlul de golgheter al campionatului.
După câștigarea Cupei Campionilor, ”eroul de la Sevilla” le-a întors spatele colegilor
„La câteva săptămâni după Sevilla, când am avut ultima etapă de jucat la Craiova, noi eram deja campioni. Am vrut să-l ajutăm cu toţii pe Piţurcă să ajungă golgheter, era la luptă mare cu Hagi, care era la Sportul. Şi am înţeles că se discută, se aranjează meciul de la Craiova.
Când a făcut echipa nea Imi, cine face deplasarea, eram eu, Stîngaciu, Bărbulescu, Radu II, Piţurcă. Zic ‘nea Imi, ce facem aici? Păi Lăcătuş, Belodedici, Balint, puştii ăştia, ce fac?’. Păi, ştii că îi odihnim pentru finala Cupei, că nu ştiu ce’. Lăsaţi vrăjeala, dacă nu merg toţi, nu mă duc. Intră Ion Alecsandrescu, ‘bă, ştii că eşti militar, aici nu faci ce vrei tu’. Nea Ioane, te salut!
M-am urcat în tren şi m-am dus acasă, la Arad. S-a jucat meciul de la Craiova, 5-4, Piţurcă a dat două goluri, dar Hagi cu Scorniceştiul sau cu cine a jucat ei, dat 7. Şi a ieşit golgheter. Am venit înapoi după vreo săptămână, două, că urma Cupa României. Să merg la stadion. Soldaţii zic ‘Ai interdicţie să intri’.”
Helmut Duckadam, Orange Sport, Ianuarie 2023
Golgheterii sezonului 1985-1986
Duckadam are dreptate în ceea ce privește lupta dintre Hagi și Pițurcă, pentru titlul de golgheter al sezonului 1985-1986. Atunci, a câștigat Hagi. Marele nostru decar a marcat în acel sezon 31 de goluri pentru Sportul. Pițurcă a marcat de 29 de ori pentru Steaua.
Dar e adevărat că steliștii au vrut să îl ajute pe Pițurcă să fie golgheter? Cel mai probabil, da. Steaua București a câștigat acel sezon cu 57 de puncte, la 9 distanță de locul 2, ocupat de Sportul lui Hagi.
Meciul cu Universitatea, de la Craiova, a avut loc pe data de 18 iunie. Era ultima etapă a campionatului. Așadar, Steaua era deja campioană de etape bune. Cum meciul nu mai conta, Emeric Ienei a decis să odihnească câțiva titulari, mai ales că urma finala Cupei, cu Dinamo, pe 25 iunie.
Meciul Universitatea Craiova – Steaua București, 5-4 (18 iunie 1986)
Trebuie spus că meciul din ultima etapă a contat foarte mult pentru Universitatea, chiar dacă pentru Steaua. nua contat deloc. Pentru olteni, sezonul s-a jucat până în ultima etapă. Cu victoria obținută în fața Stelei, aceștia au terminat sezonul pe locul 3, trimițând Dinamo pe locul 4.
Universitatea Craiova: Lung – Ad. Popescu, Săndoi, Cioroianu, Stănescu – Gh. Popescu, Badea, Irimescu, Bâcu – O. Popescu, Cârţu.
Steaua: Stîngaciu – D. Petrescu, Petcu, Stancu, Weissenbacher – Bălan, Gheorghe, Majearu, Bărbulescu – Piţurcă, Radu II
Au marcat: Bâcu (min 16 şi 58), Cârţu (23), O. Popescu (25), Badea (66), respectiv Piţurcă (20, 41, 79), Radu II (90)
Dacă partida a fost într-adevăr aranjată, a fost aranjată degeaba. Sportul, locul 2 în campionat, a jucat cu Scorniceștiul, locul 13. Iar Sportul a aranjat mult mai bine meciul său. Sportul – Scornicești s-a terminat cu scorul de 7-5. Hagi a marcat 6 din cele 7 goluri ale sportului.
Pariul fraților Ceaușescu
Legenda spune că cei doi frați Ceaușescu, Nicu, care sprijinea Sportul, și Valentin, care era cu Steaua, au pus pariu pe cineva ieși golgheter în acel sezon. Înainte de ultima etapă, Piți avea 26 de goluri marcate. Hagi avea doar 25. După ultima etapă, Piți avea 29 și Hagi avea 31.
Cine a câștigat pariul? E destul de clar. La fel cum este destul de clar și care din cele două meciuri a fost mai aranjat.
Aranjament sau nu, de ce să îi întorci spatele unui coleg?!
Duckadam se laudă că nu a vrut să participe la acel meci. În mintea lui, faptul că i-a refuzat unui coleg o bucurie e motiv de laudă. Și Pițurcă chiar ar fi meritat titlul de golgheter în acel sezon. L-ar fi meritat nu doar pentru golurile din Divizia A, ci și pentru ce a făcut în Europa.
În Divizia A, Steaua a marcat 79 de goluri în acel sezon. Piți a marcat 29 din cele 79 de goluri, un procentaj de 36,7%. Nu greșim dacă spunem că, fără golurile lui, Steaua nu ar fi fost campioană.
În mintea lui, Duckadam este un erou pentru că i-a întors spatele unui coleg. În realitate, este doar un trădător. Și vedem cu instinctul său de trădător nu apare doar când vine vorba de clubul Steaua, ci și în alte cazuri. Dacă Duckadam nu are nimic de câștigat, atunci nu îi prea pasă. O dovadă mai bună de egoism nu există.
Partea cea mai urâtă e că acum, la zeci de ani distanță de la acel meci, Duckadam și-a trădat din nou colegii, etichetându-i drept blatiști.
Cât de adevărată e povestea lui Duckadam?
Am spus că e posibil ca steliștii să fi încercat să îl ajute pe Piți să devină golgheter. Cum campionatul era deja câștigat, aceștia nu riscau nimic. Plus că astfel de lucruri se întâmplă și azi. Când ai lângă tine colegi adevărați, care țin la tine și care știu că și tu ții la ei, se întâmplă foarte des ca ei să tragă pentru tine.
Și acest lucru se întâmplă chiar și la vedete mult mai mari. Messi și Cristiano Ronaldo au fost și ei ajutați de multe ori de colegi, ca să mai bifeze un Balon de Aur. În concluzie, nu vorbim despre nimic special aici.
Povestea lui Duckadam nu este însă doar despre un presupus aranjament de-al Stelei și de o încercare de a-l scoate pe Pițurcă golgheter. În povestea sa, Duckadam se prezintă ca victimă. La aceeași emisiune de la Orange Sport, acesta a mai spus:
Ok, mă duc acasă. N-am mai avut voie să fac antrenament, să intru în stadion, la 3 săptămâni de la Sevilla. M-au chemat la club, era încă pe Plevnei, era o masă dreptunghi aşa, Ilie Ceauşescu, Gavrilă, nea Imi, secretarul de partid şi un scaun dincolo. Numai nu era reflectorul să-mi bată în ochi. Mă ia la rost Ilie Ceauşescu, că sunt militar, că nu ştiu ce. Am încercat să-i explic vreo 10-15 minute… ‘Vrei să spui că Piţurcă nu-i bun?’.
După vreo 30, 40 de minute, m-am ridicat în picioare şi am zis ‘Tovarăşul general, să ştiţi că aveţi dreptate. Am greşit, suport consecinţele’. ‘E, aşa am îmi place de el. Gavrilă, taie-l 5.000 de lei şi de mâine la antrenament’. Au fost tăiaţi.”
Helmut Duckadam, Orange Sport, Ianuarie 2023
Povestea lui Duckadam nu prea stă în picioare. Meciul cu Craiova a avut loc pe 18 iunie, la aproape o lună și jumătate distanță de 7 Mai. La aproximativ 3 săptămâni de la Sevilla, pe 25 mai, a avut loc un alt meci. U Cluj – Steaua s-a terminat atunci cu scorul de 2-2.
În acel meci, Duckadam a fost titular și a încasat unul din cele două goluri, fiind schimbat în repriza secundă cu Stângaciu. Pentru Steaua a marcat Pițurcă, de 2 ori. Peste ani, fostul portar stelist avea să arunce vina celor două goluri încasate tot în cârca colegilor:
„Jucam la U Cluj şi trebuia să se termine egal, dar cu goluri, pentru spectacol. Eu m-am prins destul de târziu că meciul e aranjat şi apăram, din ambiţie, tot ce puteam. Ieşeam pe centrări, prindeam fiecare minge. La un moment dat, în repriza a doua, Emeric Ienei m-a schimbat cu Stîngaciu, enervat că din cauza mea nu ieşea rezultatul stabilit dinaintea partidei. Era 2-1 pentru noi în acel moment. Stîngaciu era fericit că intră el, dar Lăcătuş i-a tăiat-o: <Ce rîzi, mă, aşa? Nu ştii că trebuie să iei gol neapărat?!”
Duckadam, Septembrie 2010
De ce trebuia să se termine egal? Duckadam nu a explicat. Egalul nu a ajutat nici pe U Cluj, nici pe Steaua. Clujenii au terminat de altfel acel sezon pe locul 7, adică undeva la mijlocul clasamentului. Nu aveau frica retrogradării și nici ambiții de cupe europene. Așadar, un blat în acest meci nu avea sens deloc. Dar, din nou, trebuie să îl credem pe Duckadam că el a fost erou și că ceilalți jucători ai Stelei au trântit meciul fără ca el să știe.
Doar că nu îl putem crede pe Duckadam. Nu îl putem crede, pentru că ne-a mai servit deja această poveste de câteva ori. Și vorbim aici despre exact aceeași poveste, meciul cu Craiova:
„Peste doua zile, CSA (n.r. Duckadam se referă la Steaua, dar nu vrea să îi spună pe nume), va cere 37 de milioane de euro, pentru performantele obtinute de sportivii militari de-a lungul istoriei. Am contribuit si eu, cu o mica particica, la aceaste performante: doua titluri de Campion al Romaniei, Cupa Romaniei, castigarea CCE. Cum am fost rasplatit de Armata Romana: dupa doua saptamani de la castigarea CCE, am fost interzis in Complexul Ghencea, deoarece nu am vrut sa particip la un meci aranjat la Craiova, si amenintat cu Tribunalul Militar”.
Duckadam, 2018
Aceeași poveste a fost spusă altfel, în 2016:
”Prima dată am fost dat afară din Ghencea, după ce am refuzat să fac deplasarea la meciul aranjat cu Universitatea Craiova din 1986. A câștigat Craiova cu 5-3, iar Pițurcă a dat trei goluri. Piți se lupta cu Hagi pentru titlul de golgheter. Era ultima etapă. Noi tocmai câștigasem Cupa Campionilor Europeni. A doua oară am fost dat afară după ce m-am operat la braț. Ilie Ceaușescu mi-a zis, dacă nu mai pot, afară. A treia oară am fost dat afară cu Ilie Stan, iar a patra oară știe toată lumea problema cu Armata”.
Duckadam, 2016
Vedeți? În 2018, Duckadam ne-a spus că i-a fost interzis accesul în Complexul Sportiv Steaua la 2 săptămâni după Sevilla. Astăzi, în 2023, ne spune că la 3 săptămâni. Care este însă adevărul?
A fost dat Duckadam afară din Ghencea pentru că a refuzat să participe la un blat?
Vă vom da răspunsul foarte pe scurt: NU!
Duckadam ne spune că meciul din ultima etapă a sezonului 1985-1986, cu Universitatea Craiova, a fost blat. Ne spune că a refuzat să participe la blat și că mai marii clubului au decis să nu îl mai primească la antrenamente.
Meciul cu Universitatea Craiova a avut loc pe data de 18 iunie 1986. La 7 zile distanță, pe data de 25 iunie, Steaua București a jucat finala Cupei cu Dinamo. A pierdut cu scorul de 1-0. Duckadam a fost titular.
Cum a fost titular Duckadam în acest meci, dacă nu a avut voie să se antreneze în Ghencea după refuzul de a juca în partida de pe 18 iunie?
Este o întrebare pe care cineva ar trebui să i-o pună fostului nostru portar. Sau poate că nu ar trebui să i-o pună. Nu e exclus să primim ca răspuns altă poveste în care el, Duckadam, e victimă, în timp ce Steaua e călăul care i-a făcut mereu rău.
Chiar așteptăm cu nerăbdare momentul în care o să ne spună că problemele sale de sănătate au fost cauzate de Steaua. La cum stau lucrurile acum, nu e exclus să o facă.
Dar la ce să te aștepți de la un om care nu cunoaște ce înseamnă cuvântul ”loialitate”?!
Poate acesta a fost motivul pentru care a luat gol de la Dinamo. Ca nu s-a antrenat. 😅😅😅
E urâtă atitudinea lui helmuth…Pt mine va ramane eroul de la sevilia…indiferent de ce zice dumnealui…Pt ce a însemnat pentru clubul Steaua eu unul Nu pot decat sa il ignor…zică ce o vrea…păcat ca le da avant netrebnicilor care susțin fcsb..sper ca justitia sa fie de partea adevărului iar fcsb sa se Duca in liga 5
Felicitari domnule Catalin! Duckadam trebuie sa Ramana „eroul de la Sevilla”!
Cum s-ar zice: să mori tu, ioane, că vrei 10sb în liga a cincea?