FRF și LPF primesc în Liga 1 o echipă cu datorii de peste 5 milioane euro
În ultimul an, s-a vorbit foarte des despre situația Stelei și dacă echipa noastră va avea drept de promovare. Aceste discuții au prins atât de tare la public și la presă încât alte subiecte din aceeași zonă a fotbalului au fost ignorate. Astfel, în martie 2022, adică destul de aproape de finalul sezonului 2021-2022, nimeni nu vorbește despre echipa cu datorii de peste 5 milioane de euro, care are șanse bune să promoveze în Liga 1. LPF și FRF tac. Tac, pentru că e vorba de AFC Hermannstadt, nu de Steaua București.
Astăzi, 9 martie, AFC Hermannstadt așteaptă să vadă dacă planul său de reorganizare este aprobat. Doar în acest caz poate spera să primească licența pentru Liga 1. Altfel, echipa din Sibiu va juca degeaba în play-off-ul Ligii 2.
Cum a ajuns AFC Hermannstadt în această situație
Înainte de a merge mai departe cu discuția, trebuie să vedem cum a ajuns echipa din Sibiu în această situație neplăcută. Răspunsul oficial poate fi găsit ușor în raportul de cauze care au dus la intrarea în insolvență, raport întocmit de Ideal Insolv SPRL, administatorul judiciar. Conform acestuia, Hermannstadt a cerut intrarea în insolvență ”ca urmare a pandemiei, lipsa unui teren propriu după ce arena pe care își desfășura meciurile de pe teren propriu a intrat în reconstrucție, plus pierderea barajului cu CS Mioveni în urma căruia Hermannstadt a retrogradat în eșalonul secund și, implicit, nu a mai putut accesa banii din drepturile tv, sumă care se ridica, conform celor punctate în raport, la 1,2 milioane euro.”
Echipa din Sibiu a strâns datorii de aproape 5,4 milioane euro (28.454.592,80 lei). Peste 6 milioane de lei din această sumă este datoria către Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice. Adică vorbim despre o datorie la stat!!! Acest aspect este unul foarte important, pe care o să îl discutăm în rândurile următoare.
Totuși, să nu trecem prea repede peste raportul administratorului judiciar. Din el, putem înțelege care sunt motivele pentru care un club sportiv din România ar ajunge într-o astfel de situație neplăcută:
- Evenimente neprevăzute (pandemia)
- lipsa unui teren propriu
- neîndeplinirea obiectivului
- neprimirea unor sume de bani ca urmare a neîndeplinirii obiectivului
Concluzia: AFC Hermannstadt a fost condusă prost, de oameni care au gândit cel mult pe termen scurt
Cele patru motive de mai sus arată că AFC Hermannstadt a fost pur și simplu condusă prost. Conducerea clubului, prin acțiunile sale, a făcut ca salvarea clubului să depindă de un singur meci. Aceasta este o strategie foarte proastă. Mai ales dacă echipa ta pierde respectivul meci, cum s-a întâmplat în cazul celor de la Hermannstadt.
Ei sperau să bată Mioveniul și să primească banii din drepturi TV. Din nou, aici se vede nepriceperea conducerii. În loc să găsească mai multe surse de finanțare serioase pentru echipă, aceștia au așteptat banii din drepturi TV. Doar banii din drepturi TV. Din nou, toate speranțele lor au fost puse într-un singur lucru: primirea acestor bani. Deoarece, trebuie să spunem, dacă s-ar fi întâmplat ceva și televiziunile ar fi dat faliment, Hermannstadt ar fi avut de suferit chiar dacă și-ar fi îndeplinit obiectivul.
Acesta este un alt eveniment neprevăzut, precum pandemia de coronavirus chinezesc. O conducere serioasă s-ar fi pregătit pentru astfel de evenimente, măcar într-o măsură mai mică. Nu a fost cazul la Sibiu.
Nu în ultimul rând, se poate vedea și că lipsa unui teren propriu contează foarte mult pentru sănătatea unui club. Intrarea în reconstrucție a arenei pe care Hermannstadt își juca meciurile de acasă (alt eveniment mai mult sau mai puțin neprevăzut) a dus la destabilizarea echipei, care nu și-a mai îndeplinit obiectivul, nu a mai primit banii pe care îi aștepta așa de mult și, acum, a ajuns la insolvență.
30 aprilie e ultima zi în care cluburile din România mai pot primi licența
E important pentru AFC Hermannstadt ca planul său de reorganizare să fie aprobat deoarece termenul limită pentru primirea licenței este 30 aprilie. Iar primirea licenței depinde de aprobarea acestui plan. Emilian Hulubei, șeful AFAN, a vorbit despre acest caz la Sport Total FM, acum câteva zile:
„Documentele pentru licenţă sunt depuse până pe 30 aprilie. Până acum Hermannstadt nu are un plan de reorganizare aprobat, iar dacă până la 30 aprilie planul de reorganizare nu va fi aprobat, Hermannstadt nu va primi licenţă pentru participarea în Liga 1 şi atunci se zbat degeaba, intră în play-off degeaba, nu au nicio şansă de promovare.”
Trebuie să spunem că noi nu le dorim răul celor de la Sibiu. Chiar ne dorim ca ei să treacă peste aceste momente grele. Și o să mergem mai departe cu articolul presupunând că AFC Hermannstadt primește aprobarea pentru planul de organizare, dar și licența de a juca în Liga 1.
FRF și LPF primesc în Liga 1 fără a clipi o echipă cu datorii de peste 5 milioane euro
Declarația de mai sus a lui Emilian Hulubei este șocantă. În anul în care două echipe s-ar putea să se retragă din Liga 1 înainte de finalul sezonului, FRF și LPF i-ar da licența unei echipe de Liga 2 cu datorii de peste 5 milioane de euro.
Oare înțelegeți acest aspect?! Liga 1 este plină de echipe conduse prost, echipe cu datorii, echipe care trăiesc de pe o zi pe alta. În loc să încerce să rezolve această problemă, FRF și LPF o ignoră. Ba chiar vor să aducă în Liga 1 alte echipe cu probleme mari.
Să zicem totuși că LPF și FRF sunt legate la mâini. AFC Hermannstadt și-a câștigat pe teren dreptul de a lupta la promovare, e normal așadar să poată lupta la promovare și, dacă își câștigă pe teren acest drept, să joace în Liga 1. În acest caz, de ce ni se spune în continuare că Steaua București nu are drept de promovare?!
FRF și LPF dau dovadă ori de o prostie fenomenală, ori de cea mai mare nesimțire posibilă. Este absurd să primești în Liga 1 o echipă cu datorii de peste 5 milioane de euro dar să îi refuzi accesul uneia care a demonstrat că este foarte stabilă.
Steaua București:
- are propriul său stadion
- are propria sa bază de antrenament
- nu are datorii
- nu depinde de banii din televizări
- investește în tineri și în dezvoltarea fotbalului
- este afectată doar foarte puțin de evenimente neprevăzute
Cu toate acestea, cei de la FRF și LPF ne spun că Steaua București nu ar avea voie în Liga 1, deoarece nu are forma de organizare corectă. Nu e ăsta cel mai stupid lucru pe care l-ați auzit vreodată?
Hermannstadt este o echipă deținută de primăria municipiului Sibiu, în ciuda formei de organizare care ar sugera că e o firmă privată. Sugerează asta, dar, de fapt, tot primăria Sibiu este proprietarul. Mai mult, Hermannstadt are datorii de peste 5 milioane de euro, dintre care o parte chiar către stat. Chiar mai crede cineva că această echipă nu a primit bani publici?!
Dar Hermannstadt are voie în Liga 1, în timp ce Steaua București nu are, deși Steaua București este și ea deținută de stat, fără a avea datorii și având propriul său stadion și propria sa bază de pregătire.
Lege pentru tine, nu și pentru mine
Cazul Hermannstadt și povestea din jurul promovării Stelei arată cât de mizerabil este fotbalul românesc, un fotbal cât se poate de corupt, unde contează pe cine cunoști, nu dacă chiar faci fotbal de calitate.
Dacă, la finalul acestui sezon de Liga 2, Hermannstadt și Steaua se vor regăsi ambele pe poziții de promovare, dar doar sibienii vor fi primiți în Liga 1, este cât se poate de clar că Steaua București nu are ce căuta în acest fotbal mizerabil și că ar trebui să dea în judecată FRF și LPF pentru discriminare. Judecată direct la tribunal, fără TAS, fără nimic.
Marii oameni de fotbal și marii ziariști sportivi vorbesc zilnic despre Steaua și despre cum echipa noastră nu are drept de promovare. Nimeni nu spune nimic despre aceste echipe care vin cu datorii de milioane de euro în Liga 1. Și de ce e corect ca acestea să primească dreptul de a juca, dar nu Steaua?!
Acest dublu standard de care dau dovadă FRF, LPF, oamenii de fotbal și ziariști sportivi este cât se poate de grețos. Și, chiar dacă ei nu vor să înțeleagă acest lucru, într-un fel sau altul, exact acest dublu standard le va aduce sfârșitul. Ori vor distruge în totalitate fotbalul românesc, ori se vor trezi cu procese care îi vor ruina financiar.
acum cand toate le scumpesc si practic platim tot noi asa zisa pandemie (ps virusul a decis azi noapte sa se opreasca !!! ) , cui ii mai pasa cum se finanteaza fotbalul? starile de alerta au fost anulate in instanta, au votat legea interceptarilor si 5g, plus planeaza o lege dura cu starea de urgenta cu incalcari ale constitutiei grosolane samd Toate astea plus altele pe care le mai au in sertar ‘conducatorii’ cat si razboiul de langa noi ma fac sa ma intreb oare cui ii pasa acum de ce nu are bani Afc Hermannstadt , dar mai ales cat mai poate rezista romanul??
@Mihai,
Aceeași părere o am și eu. Culmea este că, în acest context, Rusia lui Putin și China comunistă reprezintă o oază de normalitate în raport cu ororile din așa zisa lume civilizată. Știu, întrebarea celor care nu văd nimic rău în limitarea drepturilor, inclusiv la cel de viață, este de ce nu mă mut în Rusia sau în China. Le răspund și eu cu o întrebare. Dar de ce nu vă mutați voi în țările în care încălcarea Constituției a devenit o practică generală, dacă vă place atât de mult această stare de fapt?