FC Barcelona atacă cluburile de stat | UEFA umilită din nou în instanță și nu numai
FC Barcelona trece astăzi printr-una din cele mai dificile perioade din istoria sa. Clubul catalan are mari probleme financiare, pe lângă cele fotbalistice. Acesta a fost unul din motivele pentru care Ferran Reverter, CEO-ul Barcelonei, a atacat cluburile de stat.
Ziaricii de 3 lei din România și oile fcsbiste s-au gândit probabil că șeful clubului catalan a atacat Steaua. Nimic mai departe de adevăr. Țintele acestuia au fost nimeni altele decât PSG și Manchester City, cluburi profesioniste deținute de stat și care, cu ajutorul resurselor pe care le au la dispoziție, au ajuns să facă tot ce doresc în fotbal.
FC Barcelona vrea în continuare în Super Ligă și arată cu degetul către cluburile de stat care nu țin cont de Fair Play-ul Financiar
Pandemia de coronavirus chinezesc a lovit în plin Barcelona. Aceasta a dat peste cap planurile catalanilor și a făcut ca datoriile acestora să atingă pragul incredibil de 1,57 miliarde dolari. Pentru cei care poate că se întrebau, acesta este motivul pentru care Messi nu mai joacă acum la FC Barcelona.
Deoarce detaliile nu ne interesează, vă dăm direct declarația CEO-ului Ferran Reverter, o declarație care ar trebui să îi pună pe mulți români pe gânduri:
Pentru noi, Super Liga era o alternativă la haosul din jurul fair-play-ului financiar. UEFA permite echipelor să investească tot mai mulți bani, iar cheltuielile devin uriașe. Alături de La Liga, credem într-un model mai durabil. Dacă UEFA continuă să meargă pe această cale, va favoriza cluburile de stat (n.r. – Manchester City, PSG), în timp ce brandul Barcelona va avea de suferit. – Ferran Reverter, CEO FC Barcelona
Așadar, e ușor de înțeles acum de ce FC Barcelona și alte cluburi mari au dorit să joace în Super Ligă. UEFA nu poate controla supercluburile precum PSG sau Manchester City.
Acestea au umilit UEFA, cheltuind mai mult decât le-ar fi permis FFP-ul. Apoi, când UEFA a încercat să le sancționeze, supercluburile au dat de pământ cu deciziile UEFA la TAS.
Clubul Manchester City, spre exemplu, ar fi trebuit să fie suspendat timp de 2 ani din Champions League. Acest lucru nu s-a întâmplat. Chiar mai mult, City a continuat să cheltuie. Anul acesta a plătit nu mai puțin de 100 de milioane de lire sterline pe un Jack Grealish (26 ani) care nici în cele mai bune zile nu se ridică măcar la un sfert din valoare pe care o avea Hagi la 35 de ani.
Cazul a arătat însă că UEFA nu are de fapt nicio putere. Este o mare lovitură pentru UEFA, dar și pentru ziaricii și oile din țara noastră care visează că UEFA poate decide ce echipă e Steaua. Nu poate. UEFA nu poate nici măcar să își impună propriul regulament!
Și asta nu e tot.
Deciziile judecătorești > Deciziile UEFA
Am discutat despre Super Ligă. UEFA a încercat să ia măsuri împotriva cluburilor care au dorit să înființeze această nouă competiție. A încercat să le amendeze. A încercat să le impună sancțiuni. A încercat, dar nu a reușit.
FC Barcelona, Juventus și Real Madrid nu au acceptat să stea la mila celor de la UEFA. Așa că au mers în instanță. Au dat în judecată UEFA iar tribunalul de la Madrid le-a impus băieților lui Ceferin să oprească totul.
Iar comisiile UEFA s-au oprit. Au ascultat de ce a spus instanța și au ras totul, ca și cum nu s-ar fi întâmplat. Ba chiar au dat un comunicat de presă în care au spus că toate măsurile luate împotriva cluburilor care au dorit să formeze Super Liga sunt nule.
Incluși aici sunt și vreo 30 de milioane de dolari, bani pe care alte 9 cluburi care au participat la proiectul Super Ligii au fost de acord să îi plătească către UEFA ca ofertă de pace. UEFA a renunțat însă și la acești bani, fiind obligată de către tribunal.
Ce înseamnă asta pentru Steaua?
Poate vă întrebați ce înseamnă asta pentru Steaua București. Înseamnă două lucruri importante:
1. În Europa există și joacă și alte cluburi de stat
Steaua este atacată astăzi de dușmanii săi pe motiv că e singurul club de stat din Europa. Spun ziaricii peste tot că nu e normal ca banii publici să fie folosiți la fotbal. Ei bine, unul dintre cei mai importanți conducători din fotbalul european tocmai a spus ceea ce mulți se fereau să spună: City și PSG sunt cluburi de stat.
Și acestea nu sunt singurele. Și dacă asta nu e destul, există numeroase alte echipe care iau bani publici. Chiar și Real și Barcelona au cerut să primească împrumuturi în valoare de 200 de milioane de euro pentru a face față covidului.
Așadar, discuțiile despre clubul de stat Steaua București ar cam trebui să ia sfârșit.
2. Regulamentele UEFA/FRF sunt zero barat
Regulamentul UEFA spune clar că un club care încalcă Fair Play-ul Financiar trebuie amendat. Însă Manchester City și PSG au arătat că regulamentul spune asta degeaba.
Folosindu-se de conceptul de merit sportiv, cele două au evitat suspendarea din Champions League, competiție la care și-au câștigat dreptul de a participa.
3. Steaua București poate promova în Liga 1 încă din acest an
Dacă luăm toate cele povestite mai sus și le punem peste cazul Stelei, realizăm că echipa noastră poate promova în Liga 1 încă din acest sezon.
- Steaua e club de stat, dar cluburile de stat pot juca în competiții profesioniste (Premier League, Ligue 1) și chiar în Champions League.
- Regulile UEFA pot fi aplicate până într-un anumit punct și pot fi atacate și întoarse ușor la un tribunal civil, mai ales când contrazic alte reguli sau principii.
- Steaua București are șanse foarte mari de a câștiga orice proces împotriva UEFA sau FRF.
- Nu există niciun motiv ca Steaua să nu fie primită în Liga 1, dacă își câștigă dreptul pe teren.