Ce trebuie să facă Steaua ca să promoveze în Liga 1
Imediat ce Steaua a promovat în Liga 2, presa a sărit în aer. De nicăieri, site-urile și emisiunile au fost inundate despre discuții legate de imposibilitate Stelei de a promova în Liga 1. ”Experții” au anunțat că nu se poate sau că e nevoie neapărat de un patron. Dar este oare așa? În rândurile următoare vă vom spune ce trebuie să facă Steaua ca să promoveze în Liga 1.
Steaua Liberă a vorbit cu un expert adevărat. Este vorba despre un om pregătit excelent, cu foarte bune rezultate în domeniul său, care și-a făcut un nume în drept și în fotbal. Cine este expertul nostru? Îl cunoașteți. Este Colonelul de Justiție Florin Talpan.
Expert în drept, domnul colonel a fost foarte puternic implicat în ultimii ani în tot ceea ce privește regulamentele fotbalului românesc. Nu există așadar persoană mai potrivită pentru a discuta despre ce ar trebui să facă Steaua ca să poată promova în Liga 1.
Noi l-am întrebat direct iar domnul colonel ne-a răspuns:
”Ca să poată promova în Liga 1, Steaua București trebuie să câștige tot în sezonul următor și să termine pe primul loc.” – Florin Talpan
Răspunsul s-ar putea să nu vă mulțumească, pentru că îl știați și voi, cu siguranță, și pentru că o grămadă de ”experți” au spus că mai contează și altele. Însă domnul colonel Talpan a explicat mai departe, prezentând o strategie în trei pași pe care Steaua o va urma pentru a promova în Liga 1.
1. Meritul sportiv e tot ceea ce contează
”FRF a explicat de mai multe ori în ultimii ani că tot ce contează pentru ca o echipă să poată promova este meritul sportiv. Dacă un club câștigă pe teren dreptul de a promova, FRF nu doar că poate, dar chiar trebuie să îi permită să promoveze. A făcut-o deja. O face destul de des. Chiar și regulamentele FRF spun acest lucru.” a explicat Florin Talpan.
La ce se referă domnul colonel? E vorba despre articolul 70 din Statutul FRF. Acesta spune că:
Articolul 70 | Principiul promovării şi retrogradări
1. Dreptul unui club de a participa în campionatele naţionale depinde de meritul sportiv al acestuia. Un club se califică într-un campionat naţional (i) continuând să evolueze în acelaşi eşalon competiţional, sau (ii) promovând ori retrogradând la sfarşitul unui sezon.
2. Este interzisă orice modificare a formei juridice a clubului sau a structurii persoanei juridice (de exemplu: schimbarea sediului, denumirii sau culorilor clubului, sau cesiunea între cluburi şi/sau alte entităţi juridice a participaţiilor), în scopul facilitării accesului într-un eşalon competiţional superior celui în care are dreptul sportiv să activeze clubul în cauză şi/sau în scopul facilitării primirii licenţei în detrimentul integrităţii competiţiei.
3. Soluţionarea eventualelor litigii, precum şi constatarea neîndeplinirii condiţiilor de promovare, sunt de competenţa Comisiei de Disciplină şi Etică. Hotărârea Comisiei de Disciplină şi Etică a FRF poate fi atacată cu recurs la Comisia de Recurs a FRF.
Articolul 70 explică ce trebuie să facă Steaua ca să promoveze în Liga 1
Alineatul 1, din Articolul 70, explică foarte clar importanța meritului sportiv. Dreptul unui club de a participa în campionatele naționale depinde doar de acest merit. De nimic altceva. DOAR DE MERITUL SPORTIV!
Alineatul 2 explică foarte clar de ce prostiile publicate în ultimele zile în presa de ”sport” sunt prostii mincinoase, fără nicio legătură cu realitate. Modificarea formei juridice a unui club este interzisă, mai ales dacă aceasta este făcută pentru a promova. Și aici trebuie să facem o mică paranteză.
FRF a dat un comunicat în care a vorbit despre LPF, nu despre FRF
Cu foarte mare satisfacție, ”presa” a publicat în această săptămână un răspuns primit de la FRF, legat de promovarea Stelei.
„Bună ziua,
În urma solicitării dumneavoastră, Departamentul Juridic al FRF face următoarele precizări:
Legea sportului în vigoare nu prevede posibilitatea cluburilor de drept public de a fi membre ale ligilor profesioniste. Prin urmare, o structură sportivă organizată sub forma unui club sportiv de drept public nu poate participa în competițiile organizate de Liga Profesionistă de Fotbal.
Pentru a putea participa în competiția Liga 1, un club de drept public trebuie să se reorganizeze sau să cesioneze activitatea sportivă unui club de drept privat. Comitetul Executiv al FRF a stabilit ca această cesiune poate fi efectuată cu cel puțin un sezon anterior celui în care clubul urmează a promova în Liga 1. Astfel, pentru a promova în Liga 1 la finalul sezonului 2021/2022, orice club de drept public care deține dreptul de participare în Liga a 2-a ar trebui să efectueze procedurile necesare în pauza competițională dintre sezoanele 2020/2021 și 2021/2022 cu respectarea prevederilor și termenelor regulamentare ale FRF, aplicabile.
Vă mulțumim!
Biroul de Presă al Federației Române de Fotbal”
În răspuns, FRF vorbește despre LPF. Însă FRF se află în acest moment în plin proces cu LPF. Liga s-a aliat cu FC Fcsb în procesul pornit de echipa lui Becali împotriva Federației, pentru a schimba regulamentele. Conform regulamentelor, FRF ar trebui să dezafilieze atât FC Fcsb cât și LPF. Nu a făcut-o, deoarece nu a vrut.
De asemenea, în răspuns puteți vedea că FRF își contrazice propriul statut, spunând că schimbarea formei juridice și cesionarea drepturilor sunt acceptate pentru ca o echipă să poată promova. Ce trebuie să înțeleagă astfel cititorul? Trebuie să înțeleagă că nu e nimic clar în ceea ce privește promovarea și retrogradarea în fotbalul românesc. Dar de asta există Alineatul 3 din Articolul 70.
Alineatul 3 din Articolul 70 spune că orice litigiu va fi soluționat la Comisia de Disciplină. Așadar, dacă Steaua va termina pe primul loc și dacă LPF va refuza să o primească în Liga 1, cazul va fi soluționat la Comisia de Disciplină. Care comisie trebuie să țină neapărat cont de alineatul 1 din Articolul 70.
Statutul FRF este mai puternic decât regulamentele FRF. Așadar, ceea ce e trecut în statut contează mai mult decât ceea ce e trecut în regulament. Dacă statutul spune că meritul sportiv contează, atunci meritul sportiv contează pentru promovarea în Liga 1. Nu forma juridică, nu regulamentul FRF, mai ales că regulamentul FRF nu se aplică la LPF.
2. FRF a pus mereu meritul sportiv deasupra celorlalte reguli
”Conform regulamentelor FRF, Academia Rapid nu ar fi putut promova din Liga 4, condusă de AMFB, în Liga 3, condusă de FRF. Însă regulamentele au contat mai puțin atunci. Ce a contat în acel caz a fost statutul FRF, care spune că meritul sportiv e cel mai important.
Acest punct din statut le-a permis celor de la Academia Rapid să încalce toate regulile active atunci la FRF și să promoveze. Pentru ei, FRF chiar a schimbat regulile în plin campionat. Și le-au schimbat doar pentru ei, doar pentru o echipă, pentru că ei au avut meritul sportiv de partea lor.
Concluzia e că nimic nu e mai puternic decât meritul sportiv. Nici chiar ROAF-ul. Așadar, dacă Steaua va termina pe primul loc în Liga 2, FRF va fi obligată să accepte ca echipa noastră să joace în Liga 1. A-i refuza Stelei acest drept nu ar fi doar o încălcare a Statutului FRF, ci și o dovadă clară de discriminare. UEFA nu acceptă așa ceva.
Dacă Steaua poate juca în Liga 4, dacă poate juca în Liga 3, dacă poate juca în Liga 2, în Cupa României, în Supercupa Europei și în toate cupele europene și internaționale, e imposibil să nu poată juca în Liga 1. A-i interzice acest drept ar fi o mare discriminare,” ne-a spus Florin Talpan.
FRF chiar a confirmat cele spuse de Florin Talpan mai sus. Nu doar prin fapte (vezi cazul Academia Rapid/FC R), ci și prin vocea unuia din reprezentanții săi importanți. În 2017, pentru Dolce Sport, Adrian Stângaciu, șeful departamentului juridic al FRF, a declarat:
„Nu există nicio interdicție din punct de vedere regulamentar. Daca ministerul e capabil să plătească jucătorii profesioniști, care să obțină meritul de a se clasa în Liga 1 pe locurile care dau dreptul de participare în competiții europene, nu există nicio regulă care să interzică participarea in cupele europene.”
Așadar, vorbele și faptele sunt de parte Stelei București. Dacă echipa noastră va câștiga pe teren dreptul de a participa în Liga 1, va promova fără probleme în această ligă. Iar dacă FRF va decide să trateze Steaua diferit de celelalte echipe, va face o mare discriminare.
În cazul acesta, Federația va putea fi acționată în judecată și va putea fi trasă la răspundere. Burleanu și oamenii lui vor fi nevoiți să explice în instanță de ce meritul sportiv contează doar pentru unele echipe, nu și pentru Steaua. Și nu v-am spus partea cea mai bună. FRF nu va putea dezafilia Steaua, dacă Steaua o va da în judecată.
3. Steaua nu poate fi dezafiliată dacă dă FRF în judecată după ce FRF i-a făcut o nedreptate
”Nu știu de ce FRF nu a dezafiliat FC Fcsb. Conform regulamentelor, ar fi putut să o facă. La afilierea la FRF, un club semnează un act cum că recunoaște autoritatea comisiilor FRF și pe cea a TAS-ului. Chiar mai mult, la Articolul 6 din Statut, scrie clar că cluburile sunt obligate, când vine vorba de litigii ce țin de regulamentele FRF, să accepte orice decizie a TAS, fără a apela la instanțele judecătorești.
E ciudat că FRF acceptă ca FC Fcsb să încalce aceste reguli și să meargă în instanță pentru a schimba o regulă care nici măcar nu o privește. E treaba lor. Și e dreptul lor dacă nu doresc să se folosească de propriile lor regulamente pentru a se apăra. Însă principiile nediscriminării, promovate atât de puternic atăt de FRF cât și de UEFA și FIFA, vor obliga Federația să trateze la fel și alte echipe care o vor da în judecată. Altfel e discriminare,” a explicat colonelul Talpan.
Articolul 6
4. În activitatea lor FRF, LPF, membrii afiliaţi, jucătorii, oficialii şi membrii comisiilor FRF sunt obligaţi:
a. să respecte principiile loialităţii, integrităţii şi sportivităţii ca o expresie a spiritului de fair-play;
b. să respecte statutele, regulamentele, directivele şi deciziile FIFA şi UEFA, precum şi deciziile Tribunalului Arbitral al Sportului de la Lausanne;
c. să recunoască jurisdicţia Tribunalului Arbitral al Sportului de la Lausanne, astfel cum este aceasta definită de statutele FIFA şi UEFA;
d. să îşi asume obligaţia de a înainta, în ultimă instanţă, orice litigiu cu caracter naţional apărut ca urmare sau în legătură cu punerea în aplicare a Statutului sau a regulamentelor FRF, Tribunalului Arbitral al Sportului de la Lausanne, tribunal arbitral independent şi imparţial, pentru soluţionarea de manieră irevocabilă a litigiului, fără a recurge la instanţele judecătoreşti, excepţie făcând cazul în care legislaţia română, aplicabilă de la caz la caz, interzice în mod expres acest lucru;
e. să respecte orice alte îndatoriri care le revin în conformitate cu dispoziţiile statutului şi regulamentelor FIFA şi UEFA
Avem și în acest caz, la fel ca la meritul sportiv, un precedent. Iar acest precedent vine în ajutorul Stelei.
În cazul în care Steaua va termina pe primul loc în Liga 2 și nu va fi primită în Liga 1, va putea apela la comisiile FRF. Dacă nu va fi mulțumită cu decizia acestora, va putea apela la TAS. Dacă nu va fi mulțumită nici cu această decizie, va putea apela la intanța civilă.
FRF nu va putea dezafilia Steaua. Ar fi un abuz grosolan, o dovadă clară de discriminare, pe care Steaua ar putea-o folosi chiar în instanță, ca argument în favoarea sa. Alte argumente sunt numeroasele precedente în care FRF a pus meritul sportiv deasupra regulilor. Va fi interesant de văzut cum FRF va explica în fața unui judecător de ce meritul sportiv a contat pentru Academia Rapid, dar nu și pentru Steaua București.
Știm așadar acum ce trebuie să facă Steaua ca să promoveze în Liga 1. Nu e necesară schimbarea formei juridice. Nu e necesară nicio cesiune și nici vreo asociere cu vreun privat. Tot ce trebuie să facă Steaua e să câștige tot.
Situatia cu fc arges cum a fost? Nu e caz similar ?
Argeșul și-a schimbat forma de organizare înainte de a câștiga meritul sportiv. Ei au procedat altfel.
Uefa ce conditii pune cluburilor sportive ca sa poata participa in competitiile europene?
Nici macar una singura.
Problema e ca Liga 1 este in responsabilitatea LPF, nu FRF.
Pe moment.
Pot sa inteleg explicatia, insa in orice proces decizional de pe lumea asta ar trebui sa primeze o analiza risc/cost/beneficiu – indiferent cata dreptate consideri ca ai. Fiind cunoscuta pozitia FRF, e clar ca solutia se va da la TAS, ceea ce presupune incertitudine si cheltuieli de judecata.
Apoi, tot rationamentul se bazeaza pe faptul ca „justitia sportiva” este paralela, respectiv ca TAS va judeca dupa regulamentele si statutul FRF, iar nu dupa legea civila. Pe de alta parte- Dacă nu va fi mulțumită nici cu această decizie, va putea apela la intanța civilă. Instanta civila oare nu va judeca disputa dupa Legea Sportului care impune obligatia inscrierii unui club de drept privat in LPF?
Deci ne bazam pe faptul ca FRF isi va respecta propriile statute si nu va invoca prevalenta legii civile si/sau competenta instantelor de drept comun, desi singuri constatam ca FRF acceptă ca FC Fcsb să încalce aceste reguli și să meargă în instanță. E evident ca ceea ce face FRF este sa joace la doua capete, dupa cum ii convine, dar, pana la urma, ce o sa faca Dl. Talpan daca FRF invoca legea civila, o sa ceara dezafilierea FRF de la UEFA? care e finalitatea, o sa vrem sa jucam in competitia noastra, o sa vrem sa dizolvam structurile sportive actuale?
Totusi, nu e mai usor ca Ministerul sa infiinteze o asociatie care sa continue activitatea? Pana la urma legea nu cere privatizare – nu cred ca isi mai doreste cineva sa ceva – ci o entitate organizata dupa reguli de drept privat, ceea ce e oarecum de bun simt. Oare nu ar fi mai bine si pentru suporteri sa se schimbe actualul sistem in care orice decizie in legatura cu sponsorii sau biletele la meci pare a fi luata cu aceeasi celeritate ca o declaratie de razboi, in care oricare comunicare oficiala a clubului apare cu vreo saptamana dupa ce a trecut relevanta evenimentului respectiv?
S-a gandit cineva la o solutie, totusi, alta decat a muri cu toata lumea de gat?