6 motive pentru care Steaua trebuie să ridice acreditările ziariștilor nesimțiti. Nu este cenzură!
O declarație complet inofensivă a lui George Ogăraru a aruncat în aer presa vândută (a se citi ”de sport”) din România. Au urmat atacuri peste atacuri, la adresa lui Ogăraru și a Stelei. Însă Ogăraru nu a zis nimic greșit. Chiar mai mult, reacția celor din presă dovedește clar că Steaua București ar trebui să ridice acreditările ziariștilor nesimțiți.
Cu ce a greșit Ogăraru? Vorbind despre ziua de 7 Mai, acesta a apreciat faptul că ziariștii prezenți la eveniment nu l-au cancanizat, cu sugestii cum că FC Fcsb ar fi Steaua. Ogăraru și-a spus părerea. A spus că ziariștii au procedat astfel pentru că e și în interesul lor să se pună bine cu clubul Steaua București.
Aici a fost marea sa greșeală. Ogăraru a sugerat că presa vândută unui personaj din Pipera, care urăște Steaua București, ar vrea să se pună bine cu Steaua București. Evident, celor ale căror conturi depind de respectivul nu le-a căzut bine. L-au atacat imediat, pentru a-i arăta stăpânului că sunt loiali.
Prin atacurile lor, aceștia au sugerat că Ogăraru promovează cenzura. Este o mare minciună. Nu doar că Ogăraru nici măcar nu a spus/sugerat așa ceva, dar ridicarea acreditărilor nu este cenzură.
În rândurile următoare, vă vom explica de ce această măsură nu este în niciun caz un atac la presă, la libertatea de exprimare sau cenzură, ci e doar bun simț:
1. Nu toată presa din România face presă
Ca să poți cenzura presa, așa cum sugerează unii, întâi trebuie să ai presă. Dar în România nu prea avem așa ceva. Și cu siguranță nu avem așa ceva când vine vorba de Gazeta Sporturilor, ProSport, Sport.ro și alte astfel de site-uri.
Conform Constituției României:
Art.31 (4) Mijloacele de informare în masă, publice şi private, sunt obligate să asigure informarea corectă a opiniei publice.
Câte dintre site-urile care au sărit de fund în sus după vorbele lui Ogăraru se pot lăuda că asigură informarea corectă a opiniei publice? Niciunul.
De aproape 7 ani, Gsp, ProSport, Sport.ro și ceilalți se chinuie să mintă opinia publică, să convingă cetățenii că FC Fcsb e Steaua. Nici măcar unul singur din angajații acestor site-uri nu a reușit în această perioadă să scrie un articol în care să prezinte pe larg procesele dintre Steaua și FC Fcsb sau să explice ce s-a întâmplat în 98, ce s-a întâmplat în 2003 sau de ce a pierdut Becali toate procesele.
Nu vor să o facă și nu o vor face niciodată, pentru că traficul și clickurile lor vin din această confuzie. De fiecare dată când ei publică un articol de tipul ”Becali dă lovitura în procesul cu Armata”, banii intră în casă. Pentru că publicul becalian, pe care ei l-au crescut, sare să citească, în speranța că vor găsi ceva ce le va arăta pentru totdeauna că FC Fcsb e Steaua. Nu găsesc însă așa ceva. Găsesc doar interpretări sau declarații fără valoare. Apoi, toate acestea sunt contrazise de deciziile judecătorești.
Acum, Gsp publică articole după articole în care spune același lucru, că Ogăraru ar avea mentalitate de comunist. Este o încercare de manipulare, un atac coordonat care nu are nimic de-a face cu presa. Aici e vorba numai și numai de propagandă, din partea unui ziar disperat să facă bani de pe urma traficului și a clickurilor.
Mizerabilii se plâng că Steaua București vrea să cenzureze presa, dar ei habar nu au ce e aia presă.
2. Este nedrept față de ziariștii care chiar fac presă
Se înțelege de la sine că nu toată presa din România e murdară. Există și ziariști sau chiar bloggeri care încearcă să scrie corect, să ofere articole de valoare, care să informeze corect cititorii.
Ei, însă, nu au nicio șansă în fața unui gigant precum Gsp, care atrage tot traficul și, evident, toți banii. Cu știrile sale mincinoase, Gsp omoară jurnaliștii independenți și corecți. Ori îi falimentează, ori îi obligă să facă și ei știri mincinoase, pentru a face față concurenței.
Steaua București, dacă le-ar ridica acreditările celor de la Gsp și tuturor celorlalți jurnaliști mincinoși, le-ar da o mare mână de ajutor ziariștilor corecți și bloggerilor care scriu despre Steaua.
Nu ne este rușine să recunoaștem că noi, Steaua Liberă, am beneficia de o astfel măsură. De la înființare, noi am încercat să publicăm adevărul. Pentru că am criticat conducerea clubului Steaua, nouă ne-a fost interzis accesul la sportivii steliști. Nu am putut face interviuri, articole, etc.
Nu pretindem că am face presă, dar am încercat mereu să informăm corect suporterii steliști. Din acest motiv, ni se pare în totalitate nedrept ca nouă să ne fie interzis să vorbim cu sportivii steliști, în timp ce site-uri precum Gsp au voie să calce clubul în picioare, fără a păți vreodată ceva.
De-a lungul timpului, site-uri precum Gsp au furat multe articole de la Steaua Liberă, fără a credita sursa. Au făcut probabil și cu alte site-uri la fel. Știu că noi nu avem resursele pentru a-i da în judecată, așa că nu le pasă și nu se feresc să facă bani pe munca altora.
Astfel, dacă Steaua București ar ridica acreditările acestor ziariști mincinoși, nu doar că ar proceda corect, dar chiar ar ajuta oamenii care chiar fac presă. Ar ajuta ziariștii onești, blogurile independente și suporterii steliști.
3. Libertatea de exprimare nu e afectată cu nimic
Ziariștii murdari au sărit imediat să spună că, prin declarația sa, Ogăraru ar ataca libertatea de exprimare. Nimic mai fals.
Ridicând acreditările ziariștilor mincinoși, Steaua București nu ar ataca cu nimic libertatea de exprimare. Respectivii ar putea să scrie în continuare despre Steaua București, pe care ar ataca-o, despre care ar scrie minciuni, propagandă, adică ar face ceea ce fac și acum. Atât doar că aceștia nu ar mai putea face interviuri în exclusivitate cu sportivii steliști și nu ar mai avea acces la evenimentele organizate de Steaua.
Asta nu este cenzură. Nu scrie nicăieri că Steaua București trebuie neapărat să le permită acestor indivizi accesul la evenimentele organizate (de exemplu evenimentele de 7 Mai) sau că sportivii, antrenorii și oficialii steliști trebuie neapărat să vorbească cu aceștia.
Este, până la urmă, dreptul tău de a refuza să colaborezi cu cineva care îți face rău. Și, așa cum a declarat chiar clubul Steaua, într-un comunicat dat în această săptămână, multe articole apărute în presă îi provoacă prejudicii de imagine clubului nostru.
4. Multe cluburi din lume ridică acreditările ziarelor mincinoase
În 1989, în timpul unui meci din FA Cup, între Liverpool și Nottingham Forest, a avut loc ceea ce a intrat în istorie ca Dezastrul de la Hillsborough. În acel incident, au murit 96 de oameni și alți 766 au fost răniți.
La câteva zile după tragicul incident, ziarul The Sun a scris un articol intitulat ”The Truth” (Adevărul), în care au spus că fanii celor de la Liverpool au fost vinovați pentru tot, că, în timpul tragediei, aceștia jefuiau morții, că s-au bătut cu polițiștii, că i-au bătut pe cei care voiau să acorde primul ajutor.
Ce a urmat? Întregul oraș Liverpool a boicotat ziarul The Sun. Nu doar suporterii celor de la FC Liverpool, ci și suporterii celor de la Everton, adică rivalii lor. Cetățenii din Liverpool au pornit campanii precum ”Total Eclipse of the S*n” iar numele ”The Sun” nu este niciodată menționat în oraș, fiind preferate variante de tipul ”The Scum”.
The Sun a mințit. Acest lucru e clar. Un raport din 1990, numit Raportul Taylor, a concluzionat acest lucru. Așadar, măsurile luate de cetățenii orașului Liverpool au fost corecte. Nu a fost cenzură, nu a fost un atac la libertatea de exprimare.
Mai mult, în 2017, FC Liverpool le-a interzis celor de la The Sun accesul la meciuri sau conferințe de presă. La câteva luni distanță, cei de la Everton au făcut același lucru. Decizia de a le ridica acreditările a venit după discuții cu grupul ”Total Eclipse of The S*n”. După discuții, aceștia au scris pe twitter:
„Further to conversations with LFC directors we are happy to inform you that Sun journalists [will] no longer enjoy access to club premises.”
Cenzură? Nu. Mișcare de bun simț? Da.
Liverpool și Everton și-au ascultat fanii, sursa de venit. Dacă fanii au cerut ca acel ziar mincinos să nu aibă acces la evenimentele celor două cluburi, cluburile s-au conformat.
Și încă ceva. Decizia celor de la Liverpool a venit după ce The Sun și-a cerut scuze pentru articolul mincinos publicat în 1989. În 2005, The Sun a scris:
„Our carelessness and thoughtlessness following that blackest of days made the grief of their families and friends even harder to bear. We long ago apologised publicly to the victims’ families, friends and to the city of Liverpool for our awful error. We gladly say sorry again today: fully, openly, honestly and without reservation.”
Vede cineva Gsp-ul capabil să scrie un articol în care să își ceară scuze pentru toată propaganda mizerabilă făcută în acești ani împotriva Stelei București și a suporterilor steliști?! Întrebarea e retorică. Nu o să se întâmple niciodată.
5. Pentru binele lor
Cât credeți că vor mai rezista suporterii steliști, care au trecut prin foarte multe în ultimii ani, să vadă cum niște nimeni își bat joc fără reținere de echipa lor? E doar o chestiune de timp până când cineva va ceda și va decide să facă singur dreptate.
Nu este o amenințare. Este o realitate. Așa ceva se poate întâmpla. Se întâmplă deja. Se întâmplă în multe locuri de pe glob.
Suporterii steliști își iubesc clubul și pun foarte multă pasiune în tot ceea ce fac. Pentru foarte mulți, acest club este asemenea unui membru din familie. Nu vor accepta la nesfârșit ca ceea ce ei iubesc să fie murdărit de niște mizerabili vânduți.
6. Presa vândută din România preactică chiar ea cenzura!
La sfârșitul anului trecut, Florin Talpan a publicat un comunicat pe pagina sa de Facebook în care a arătat că doi ziariști au scris prostii despre un anumit subiect. Presa a preluat comunicatul lui Talpan, pentru a face bani de pe urma lui, dar nu au publicat tot ce a spus acesta.
Au decis singuri ce să dea. Au luat un subiect și au ales ce să dea din el. Nu există dovadă mai bună a faptului că presa din România practică cenzura.
Îi cerem din nou clubului Steaua să ridice acreditările ziariștilor mincinoși
Noi, suporterii steliști, îi cerem din nou clubului Steaua București să ridice acreditările ziariștilor mincinoși și să interzică accesul ziarelor care provoacă prejudicii de imagine la evenimentele și sportivii Stelei.
Nu este prima dată când cerem acest lucru. O facem aproape constant, din 2014. O facem de fiecare dată când presa mincinoasă scrie minciuni despre Steaua București.
Într-o lume normală, acest lucru nu ar fi necesar. Însă, într-o lume normală, presa ar investiga singură cazul Steaua București vs. FC Fcsb.
În articolul său, Geambașu se arată revoltat că Ogăraru a fost fericit că niciun ziarist nu și-a bătut joc de ziua de 7 Mai, încercând să sugereze că FC Fcsb e Steaua. Geambașu spune că o astfel de întrebare e normală, că e foarte importantă pentru aflarea adevărului. Nu este.
Când vrei să găsești adevărul, nu mergi la părțile aflate în conflict. Dacă o faci, vei auzi două povești diferite. Care va fi cea adevărată? Cum o să îți dai seama?
Ca să nu ai probleme, ca să spui adevărul, într-un asemenea caz e cel mai bine să investighezi singur. Îi sugerăm astfel domnului Geambașu să meargă la FRF și să întrebe de ce, dacă echipa lui Becali e Steaua, s-a afiliat la federație de abia în 2003.
Apoi poate să meargă la Ministerul Tineretului și Sportului și să întrebe de ce, dacă Becali a preluat Steaua, echipa clui figurează ca fiind înființată în 2003, cu certificat de identitate sportivă eliberat în acel an.
Un ziarist cinstit nu s-ar da victimă. Nu s-ar plânge că e cenzurat. Un ziarist onest ar scrie adevărul. Ar investiga singur, ar aduna singur informatii, apoi ar scrie ceea ce a aflat, cu argumente, cu documente, cu surse verificate, nu din declarații care nu au nicio valoare.
Pe noi nu ne încălzește cu nimic dacă Ogăraru spune că FC Fcsb nu e Steaua. Iar Gigi Becali poate să repete de câte ori vrea el că echipa lui e Steaua, asta nu va schimba niciodată deciziile judecătorești. Așadar, întrebările la care face referire domnul Geambașu nu sunt interesante pentru noi, suporterii, și nu contribuie la aflarea adevărului. Sunt doar întrebări penibile, menite să prelungească confuzia și să facă propagandă anti-Steaua și pro-Becali.
Gsp și Prosport = sclavii ciobanului
În acest an, FC Fcsb a dat FRF în judecată în civil. Conform regulamentelor FRF, conform statutelor FRF, FC Fcsb ar trebuie dezafiliat în acest moment. Însă asta nu s-a întâmplat. Deși Gsp a scris tone de articole despre echipa lui Mititelu, dezafiliată după ce a dat FRF în judecată în civil, despre acest caz nu au scris nimic. O nouă dovadă că presa vândută practică chiar ea cenzura.
Se feresc să vorbească despre acest subiect, ca să nu atragă atenția asupra lui. Știu că FC Fcsb trebuie să fie exclusă din campionat. Știu și nu vor asta.
Nu vor să scrie nimic despre acest subiect. Li se pare irelevant. Nu vor să ne explice dacă FC Fcsb trebuie dezafiliată. Nu vor să ne explice de ce nu trebuie dezafiliată. Tac, pentru că știu că echipa stăpânului lor e în pericol. Tac, pentru că vor să își apere stăpânul. Tac pentru că știu că aceasta este ultima șansă a stăpânului lor de a opri revenirea Stelei în prima ligă. Asta își doresc ei. Doresc răul Stelei.
Așadar, rugăm din nou clubul Steaua București să le ridice acreditările!