De ce îl atacă presa pe Victor Pițurcă
Victor Pițurcă e unul dintre puținii oameni din sportul românesc care nu pot fi controlați. Nu poate fi controlat de impresari, nu poate fi controlat de patroni, nu poate fi controlat nici de presă. Asta deranjează!
Astăzi, atât Gsp cât și ProSport au publicat articole despre un videoclip în care Victor Pițurcă purta o conversație privată cu Silviu Tudor Samuilă. Videoclipul a fost filmat în pauza publicitară a emisiunii de la Telekom Sport pe care Samuilă o moderează, emisiune care l-a avut ca invitat pe fostul nostru mare atacant. În acea pauză, Victor Pițurcă a părăsit stadiul de invitat și s-a transformat în prieten. De aici și conversația pe care a avut-o cu Samuilă.
Vorbim despre o discuție privată cu nimic diferită de discuțiile private pe care le avem și noi. Piți a folosit niște cuvinte dure, și-a spus părerile fără perdea, a povestit punctul său de vedere. Că a fost o eroare sau nu, aceasta a fost înregistrată de către Telekom Sport și ulterior urcată pe internet. Șacalii care îl urăsc pe Victor Pițurcă au sărit imediat. Printre ei s-au regăsit, evident, și oameni din presă.
Aceștia au făcut imediat articole în care au prezentat discuția privată ca un mare BREAKING NEWS. Titlurile pompoase au răsărit ca ciupercile după ploaie și manipularea a început. Am aflat că Victor Pițurcă a avut un ”derapaj șocant” la adresa unor necunoscuți. Și chiar sunt necunoscuți în comparație cu Victor Pițurcă.
Cine a greșit? Nu Victor Pițurcă!
Imediat, țânțarul s-a transformat în armăsar. Asta este puterea presei de scandal care scrie despre sportul din România.
Victor Pițurcă nu a greșit cu nimic și cu siguranță nu a ”derapat”. Ca cetățean al acestei țări, acesta are voie să aibă propriile sale păreri. De asemenea, are dreptul la libera exprimare. Nu în ultimul rând, are și dreptul la viață privată, drept care i-a fost încălcat în acest caz. Iar dacă Telekom Sport poate spune că a greșit, despre Gsp și ProSport nu se poate spune același lucru.
Faptul că cele două ziare au sărit ca să facă știri dintr-o discuție privată dovedește cât de jos a ajuns presa din România, cât de plini de ură sunt ziaricii la adresa celor ca Victor Pițurcă, pe care nu îi pot controla, și cât de lipsiți de bun simt sunt.
Gsp a insistat să publice cuvintele lui Pițurcă fără a le cenzura, demonstrând o lipsă totală de respect atât față de Victor Pițurcă, cât și față de cei despre care el vorbea. Dar nu lipsa de respect a fost aici motivul principal pentru care aceștia au publicat asemenea articole. Nici măcar încercarea de a face trafic și bani nu este. Motivul este faptul că Pițurcă a îndrăznit să spună ceea ce ei nu vor spune niciodată.
Presa de sport din România e preocupată de povești, nu de adevăr
Din nou, Pițurcă nu a greșit cu nimic. Și-a spus părerea, într-o conversație privată. Acesta nu trebuie atacat, ci lăudat.
Foarte mult timp, Victor Pițurcă a fost prezentat de presă drept un tip inabordabil, tăcut, de la care scoți foarte greu informații. Vedem acum că nu este așa. Cu Silviu Tudor Samuilă, Victor Pițurcă a fost foarte deschis. Și putem presupune că a fost la fel de deschis și cu alți ziariști.
Atunci, însă, de ce nu avem articole despre prostiile pe care le fac patronii de fotbal sau favoriții lor? Un răspuns ar fi faptul că patronii cotizează către băieții și fetele din presă, în timp ce foștii sportivi, precum Victor Pițurcă, nu prea o fac.
Ar trebui făcute articole despre fotbaliștii care sunt atât de disperați după bani și faimă încât nu pot nici măcar să ofere cea mai mică încurajare unui coleg tânăr, care debutează? DA! În condițiile în care România se laudă că vrea să promoveze tineri, da!
Ar trebui făcute articole despre patroni-tirani care cred că au puteri totale asupra sportului. DA!
Însă presa nu vrea și nu poate să le facă. Altfel, ar pierde o sursă prea importantă de finanțare.
De aici și ura și invidia pe care aceștia o arată față de Victor Pițurcă. Pentru că acesta a îndrăznit să spună ce ei nu pot și nu vor, pentru că cuvintele sale au ajuns în spațiul public, ei au sărit la atac, încercând acum să murdărească imaginea unui om care nu a căutat să jignească pe nimeni, ci doar a purtat o discuție privată.
Derapajul nu a fost în niciun caz al lui Victor Pițurcă. Derapajul a fost al celor care au publicat o conversație privată. ”Securiști” este cuvântul care-i descrie pe aceștia cel mai bine. Și chiar are sens, dat fiind faptul că întreaga presă sportivă din România se trage din securiștii care ”scriau” la ziare înainte de 1989.
Telekom Sport și Silviu Tudor Samuilă și-au cerut scuze
”Dintr-o regretabilă eroare, în spaţiul public au apărut nişte imagini dintr-o pauză publicitară a emisiunii mele pe care am avut-o miercuri seară cu Victor Piţurcă. În primul rând vreau să-i cer scuze lui Victor Piţurcă pentru că evident nu ar fi trebuit acele imagini să apară sub nicio formă. Este o eroare a noastră, pe care ne-o asumăm.
Pe de altă parte, ceea ce discutăm în pauzele publicitare ar trebui să rămână în pauzele publicitare. Dialogurile noastre în privat sunt în privat iar ceea ce apare pe post ar trebui să rămână acolo.
Îmi cer scuze şi dacă cineva din persoanele la care am făcut referire în acele imagini se simt lezate şi vă cer scuze dumneavoastră, publicului nostru, care sper să rămână fidel în continuare!” a declarat într-un comunicat Silviu Tudor Samuilă.
Este răspunsul corect și normal. Rămâne însă de văzut dacă a fost totuși vorba despre o eroare sau nu.
La emisiunile de sport din România, de-a lungul timpurilor, s-au discutat multe lucruri, atunci când camerele erau închise. Presa din România știe multe din secretele murdare ale fotbalului românesc. De spus, le spune însă numai când are un interes.
În cazul acesta, scopul a fost murdărirea imaginii lui Victor Pițurcă. Așadar nu vă gândiți că Ioanițoaia & Co. vor dezvălui vreodată lucruri care să ajute fotbalul sau sportul. Un fotbal curat ar însemna dezastru pentru ei. Ar însemna dispariția finanțării venite de la cei care țin presa în viață, pentru a se folosi de ea atunci când au nevoie.
Slugărnicia multora, face ca funcția să pălească în defavoarea cinstei, corectitudinii, etc. De aceea avem starea asta de fapt a lucrurilor în România. De aceea avem și viziunea unora a lucrurilor deformate (patroni care „salvează” cluburi, etc). Unii nu văd jugul care apasă asupra cinstei, corectitudinii, etc (în fapt, apasă asupra normalității). Iar aici avem de dat lupte grele căci… Este cel mai greu lucru din lume să schimbi mentalități. Greu, da’ merge. Și… Sînt puțini oameni care reușesc să vadă adevărul. Iar acelor oameni, de obicei, le revine sarcina de a duce lupta asta. Așa a fost și în istoria noastră. Asta este. Da’, pentru adevăr, părerea mea, e că se merită orice lupte. Nimic nu este prea mult pentru dezvăluirea adevărului.