Concluzii după amicalul Steaua București – Metaloglobus, 1-3
Cu mai puțin de o lună până la debutul noului sezon de Liga 3, Steaua București a jucat astăzi primul amical al verii. Testul, împotriva celor de la Metaloglobus, echipă de Liga 2, a avut loc pe terenul 5 din complexul sportiv Steaua și a fost unul foarte bun, chiar dacă echipa noastră a pierdut cu 1-3.
Steaua București: 1. Ștefan Mușat – 18. Antonio Vlad, 89. Wallace, 4. Dean Beța, 13. Adrian Ilie – 6. Mădălin Mihăescu, 30. Liviu Băjenaru – 7. Florin Răsdan, 10. Rareș Enceanu, 90. Alex Zaharia – 11. Andrei Antohi
Noutăți
Două concluzii au putut fi trase încă din primele minute ale meciului. Prima e că Steaua are o echipă valoroasă, care ar putea face față fără probleme în Liga 2. A doua e că greul de abia de acum o să înceapă. Echipa noastră a fost obișnuită până acum cu meciuri ușoare, împotriva unor adversari care jucau de plăcere. De acum, steliștii vor da peste fotbaliști profesioniști, care vor porni fiecare meci împotriva echipei noastre cu obiectivul clar de a o bate! Vremea meciurilor ușoare și a scorurilor la diferențe imense a trecut.
Oprița a trimis pe teren o echipă cu o defensivă aproape în totalitate nouă. Tânărul portar Mușat, venit de la Viitorul, a început meciul în poartă. Alt tânăr venit de la Viitorul, Antonio Vlad (19 ani, 1,81 m înălțime) a ocupat poziția de fundaș dreapta, iar experimentații Wallace și Beța au pornit ca titulari în centrul apărării. Din vechea defensivă, doar Adi Ilie și-a păstrat poziția.
Meciul
Metaloglobus a terminat sezonul trecut al Ligii 2 pe locul 7. A avut la fel de multe puncte fa FC R, 37, dar nu a avut pilele necesare pentru a intra în play-off-ul de promovare în Liga 1. Chiar și-așa, ”echipa Pantelimonului” este una cu jucători interesanți, în lotul său regăsindu-se foști mijlocași cu nume în Liga 1, precum Andrei Ionescu și Ovidiu Herea.
Condusă de cei 2, Metaloglobus a construit și chiar a pus presiune în unele momente. Însă, Steaua a fost echipa care a dominat.
Remarcatul primei jumătăți a primei reprize a fost fără dar și poate tânărul Antonio Vlad. Acesta s-a descurcat excelent pe banda dreaptă, prezentând încredere pe faza defensivă, dar și calități ofensive. Împins de la spate de către Oprița, cu numeroase ”Hai, copile!”, tânărul Vlad a urcat de multe ori în atac, de fiecare dată cu capul sus, s-a implicat în joc, a intrat la combinații cu colegii și a încercat și câteva centrări.
Din păcate, la jumătatea primei reprize, Rareș Enceanu a fost schimbat cu Chipirliu. Decarul stelist a ieșit de pe teren după ce s-a accidentat. Rămâne să vedem dacă accidentarea este serioasă sau nu.
A fost, totuși, o oportunitate pentru steliști pentru a-l vedea pe Chipirliu la treabă. Atacantul gălățean este înalt, dar mobil. Acesta s-a implicat mult în meci, arătând că nu se teme de muncă. Foarte important, în ciuda faptului că a fost golgeter al Ligii 2, nu a încercat să ia pe cont propriu toate fazele. A intrat în combinații cu colegii și chiar a încercat să dea pase decisive. Din păcate, fără succes în prima jumătate a meciului.
Un alt remarcat al primei reprize a fost fundașul central Wallace. Brazilianul a fost un stâlp adevărat al apărării, reușind să câștige toate duelurile și să respingă mingi care ar fi putut deveni periculoase. În ciuda faptului că nu au mai jucat de foarte mult timp, Wallace și Chipirliu au arătat bine la prima lor prezență în tricoul roș-albastru.
A doua repriză
Oprița a început a doua repriză cu câteva schimbări. Elek, Neagoe și Bărbulescu și Robert Donzelli, un alt tânăr fundaș dreapta, venit de la Sporting București, i-au înlocuit pe Antonio Vlad, Mihăescu, Antohi și Băjenaru. De asemenea, pe finalul primei reprize, portarul Mușat a fost înlocuit cu un fotbalist venit în probe, Cristian Câslariu.
În minutul 58, împotriva cursului jocului, Metaloglobus a deschis scorul. Golul a venit în urma unei greșeli a defensivei steliste. Andrei Neagoe a pasat înapoi, în propriul careu, mingea a fost interceptată și, cum era normal, imensa ocazie a fost transformată. Este o primă lecție importantă pentru steliștii lui Oprița. De la acest nivel în sus, orice neatenție este penalizată.
Metaloglobus a făcut 2-0 în minutul 62, după ce Herea a transformat o lovitură de pedeapsă. Și a urmat 3-0, în minutul 69, după un contraatac al ”echipei Pantelimonului”.
Dat fiind numărul mare de schimbări pe care Steaua le-a făcut în a doua repriză, în care au intrat și mulți alți tineri, precum Udeanu sau Dușmanu, scorul, deși urât, nu trebuie să fie unul care să îngrijoreze. De altfel, Metaloglobus, echipă de Liga 2, și-a păstrat titularii aproape toată partida, făcând schimbări de abia după minutul 75.
Steaua a demonstrat că poate juca de la egal la egal cu echipe serioase. Iar partida de azi a demonstrat că încă mai trebuie lucrat la echipă. Este un lucru pe care îl știam cu toții.
Oprița trebuie să pună presiune pe conducerea clubului și să nu se teamă să ceară fonduri pentru a întări echipa.
Pe final, Steaua a reușit să marcheze golul de onoare. A înscris Chipirliu, în minutul 90. Atacantul gălățean a scăpat singur cu portarul, a driblat și a înscris cu sânge rece.
Rezultatul meciului nu contează. Contează testul și contează ceea ce Oprița și băieții au învățat din acest meci.
Băieții merită felicitați pentru jocul arătat în prima repriză, împotriva unui adversar foarte bun. Și merită felicitați și pentru gestul frumos de la finalul meciului, când s-au adunat pe teren pentru a-l sărbători pe Ștefan Iovan, care mâine va împlini frumoasa vârstă de 60 de ani.
”Sunt nemulțumit de rezultat dar nu sunt îngrijorat,” a declarat Oprița la finalul meciului. ”Echipa din prima repriză a fost echipa care se apropie de cea ideală. Am avut acțiuni foarte reușite și îmi pare rău că nu am apucat să văd portarul (n.r. pe Ștefan Mușat) la treabă. Am avut ocazii și am arătat foarte bine în prima repriză.
Nu mi se pare normal noul sistem din Liga 3, dar nu avem ce face. Nu ne avantajează dar nu ne e frică. Steliștii să aibă încredere în noi, pentru că echipa o să arate bine. Rezultatul de astăzi este unul mincinos. Aș vrea ca federația să se pună în locul nostru, al celor care bagă bani. Să vedem dacă lor le convin aceste modificări, făcute fără nicio noimă. Ar trebui să nu vorbesc mai multe dar sunt niște lucruri… Ați văzut la Cupa României. E incredibil să nu știi dacă un fotbalist e suspendat sau nu. Am și eu o situație asemănătoare, cu contractul meu cu Mioveni. S-a dat decizia de un an dar nu am primit nici acum motivarea.
În locul federației, eu făceam 3 serii cu 10 echipe bune, capabile să joace. Avem 10 echipe, dar o să joace 5, pentru că celelalte se vor retrage. Noi ce vom face atunci? Cum voi ține jucătorii? Avem 6 luni fără activitate, așa o să fie și în sezonul următor. O să vedeți că, în Liga 3, o să jucăm un meci și o să stăm 4. Echipele care nu pot să facă 15 teste (n.r. pentru coronavirus) nu vor putea să facă nici 9.”
Si unde mai exact ati vazut lotul valoros al Stelei? În indolenta atacantilor? In greselile fundasilor si mijlocasilor la inchidere?
Nu, echipa nu a arătat bine. Cei de la Metaloglobus au mers pe teren în prima repriză. Trebuie doi mijlocași centrali de urgență. Și un atacant deja cumva în formă. Acel Chipirliu are mult de recuperat. În fine,după tur ne dăm seama cum stăm.
O cronica de meci impecabila-spun asta pentru ca am urmarit partida la tv. O mostra de profesionalism pentru presa noastră de rahat, pentru care conteaza doar can-canul / ne-a gigi. Felicitari, baieti!
Nu e totul atât de roz precum pare.
Rețeta optimă a dezastrului: conducere militară, management militar. A se vedea restul secțiilor de jocuri sportive.
Probabil apeviștii din conducere consideră că adversarii trebuie să tremure în izmene în fața lor pentru că ei au rachete patriot în dotare.
Iar să îl ai șef pe tov. general la apelul bocancilor Ciucă e dovada supremă că băEții ăștia nu înțeleg pe ce lume sunt.
Susțin ideea de Steaua liberă, să nu fiu înțeles gresit.
În măsura în care oprim timpul în 1989 și nu ne regăsim în borfași genul Becali.
Sunt realist, însă. Nu vom mai avea performanțe sportive atâta timp cât nu înțelegem că militarii nu au ce căuta în treburile unui club sportiv de performanță, chiar dacă al Armatei.
De fapt Steaua nu e a Armatei, ci ar trebui să fie a suporterilor. Și nu este, și nici nu dă semne că ar putea fi.
Se aude in targ ceva, ceva……. DEDEMAN?! Stie cineva?!
Sa nu uitam ca a fost ziua de nastere a Dlui Stefan Iovan, Capitanul de la Sevilla,ii dorim La Multi Ani si Sanatate!
La mulți ani 60, Fane Iovan. Multă sănătate!
PS Mulțumesc, Bogdane, pentru că ne-ai aminitit acest eveniment important pentru suflarea stelistă.
Nici o problema, speram sa fie sanatosi toti eroii nostrii de la Sevilla pentru multi ani de acum incolo!
Vedeti aici in articolul meu de acum citiva ani.
Fotbalistii mei preferati de la Steaua au fost in ordine Boloni, Iovan, Prodan si Ilie Stan.
https://www.gsp.ro/gsp-special/tragedie/scrisoarea-emotionanta-a-unui-roman-din-australia-la-moartea-idolului-sau-daniel-cat-de-mult-regret-ca-n-am-mai-ramas-atunci-494460.html