Covid 19 a ucis și meritul sportiv
În ultimii ani, FRF s-a folosit de ideea de merit sportiv pentru a scuza multe abuzuri. Astăzi, însă, se pare că meritul sportiv nu mai are loc la federație. Este doar una din lunga listă de victime ale virusului Covid 19.
În această săptămână, FRF a decis să înghețe campionatul Ligii 3. Burleanu a organizat o videoconferință, a vorbit cu cluburile, iar acestea au votat ca sezonul să se încheie aici. Mai mult, au votat ca nicio echipă să nu retrogradeze.
Băieții de la Federație s-au bucurat că totul s-a rezolvat așa repede. Și-au frecat mânuțele de fericire și gata. Doar că măsura luată de ei e doar un alt abuz și, cel mai important, e o dovadă clară că meritul sportiv nu contează pentru FRF.
Meritul sportiv nu a contat niciodată pentru FRF
Nu e o noutate. Meritul sportiv nu a contat niciodată pentru FRF. Dacă ar fi contat, Federația nu ar fi insistat ca, în fiecare an, să umple locurile din Liga 3, lăsate libere de echipele care s-au desființat, din lipsă de bani, cu echipe care au retrogradat din Liga 3.
Practic, Burleanu a înlocuit în fiecare an echipele moarte cu echipe aflate pe moarte. A spus că o face pentru binele fotbalului. S-a văzut însă că aceste mutări numai bine nu i-au făcut fotbalului. Eterna promovare a unor echipe murdare, slabe, care nu oferă nimic fotbalului, a făcut ca fotbalul nostru să continue să scadă din punct de vedere calitativ.
Ne întoarcem la cazul SCM Zalău
Steaua Liberă a pornit sezonul 2019-2020 discutând despre cazul SCM Zalău. Această echipă a fost înființată chiar vara trecută, cu câteva săptămâni înainte de începerea campionatului Ligii 3. În mod normal, ar fi trebuit să joace în Liga 4 din Sălaj. Acest lucru însă nu s-a întâmplat.
Comitetul de Urgență al FRF s-a întrunit și a votat ca această echipă nouă să fie băgată direct în Liga 3, în locul unei echipe care a câștigat pe teren dreptul de a juca acolo. E vorba de Unirea Mirișd. Această echipă s-a retras și a cedat locul către SCM Zalău, lucru interzis de regulament.
Totul s-a făcut politic, evident, SCM Zalău fiind echipa municipiului Zalău. Astfel, deși această echipă nu a câștigat pe teren dreptul de a juca în Liga 3, ea a fost băgată de FRF în Liga 3. Ba, mai mult, meritul sportiv a fost din nou invocat în acest caz. Deși este destul de clar că Unirea Mirișd și SCM Zalău nu au avut nicio legătură una cu cealaltă, deci nu se punea problema ca echipa din urmă să aibă vreun merit de orice fel.
Să ne întoarcem însă în prezent. În acest moment, clasamentul Seriei 5 a Ligii 3 ne arată că SCM Zalău ocupă locul 16, după 16 etape. E vorba de locul 16 din 16 echipe.
Da, SCM Zalău, echipă înființată anul trecut și băgată cu forța de FRF în Liga 3, nu a făcut absolut nimic în acest sezon!
Pe scurt, SCM Zalău a fost doar o pacoste pentru fotbalul românesc. Însă FRF nu lasă această echipă să retrogradeze. Ba chiar i-a permis să se salveze singură. Evident, SCM Zalău a votat pentru înghețarea sezonului. Nu va mai retrograda în Liga 4.
Va continua în Liga 3 și la anul. Astfel, primăria Zalău va putea să mai facă câteva afaceri frumușele pe spatele acestei echipe. Că ar fi păcat ca banii cetățenilor din Zalău să fie folosiți pentru niște investiții serioase, care să-i ajute.
Meritul Sportiv ar trebui să meargă și în jos, nu doar în sus
FRF a dovedit prin aceste măsuri că nu dă doi bani pe meritul sportiv. Ori asta, ori sugerează că meritul sportiv contează doar când e vorba de promovări. La retrogradare, nu mai contează.
Că vrea FRF să recunoască sau nu, unele echipe merită să retrogradeze. Pentru minele fotbalului și pentru binele lor. Nu merită, în niciun caz, să fie ținute în ligi unde nu au ce căuta. Însă problema e alta aici.
Aici nu mai vorbim despre fotbal și despre ce e bine pentru fotbal. Vorbim deja despre Burleanu și ce e bine pentru Burleanu.
Decizia de înghețare a sezonului Ligii 3 = mită electorală
Prin această decizie, Burleanu și echipa lui se asigură că, la următoarele alegeri, vor avea parte de voturile unui număr foarte mare de echipe. Ori asta, ori decizia vine pentru a-i răsplăti pe cei care au votat cu echipa Burleanu la ultimele alegeri. Oricum ar fi, tot mită electorală e.
Sigur, FRF fiind o firmă privată, această mită electorală nu o să aducă procese sau condamnări. Va aduce doar mai multă mizerie pentru fotbalul românesc, pe care Burleanu îl transformă în jucăria proprie.
Meritul sportiv nu mai contează pentru Liga 4
Pentru că nu mai retrogradează nimeni din Liga 3, locurile pentru echipele de Liga 4 au fost reduse. Astfel, de la 21 de locuri, s-a ajuns la 14. Adică o treime din echipele care ar fi meritat să promoveze în Liga 3 nu vor mai avea această șansă. De ce? Pentru că așa au decis Burleanu și echipele din Liga 3.
Trebuie să spunem că Burleanu a fost foarte șmecher. Punând echipele din Liga 3 să voteze, acesta a aruncat vina în curtea lor. El este acum în siguranță și se poate scuza spunând că decizia nu îi aparține. Deși, de fapt, decizia e în totalitate a sa.
Fiind Președintele FRF, Burleanu ar fi trebuit să ia singur această decizie, nu să ceară voturi. De altfel, nici nu e corect ca aceste echipe să aleagă singure cine retrogradează și cine nu. Această decizie distruge ideea de competiție.
Dacă Burleanu le permite cluburilor să decidă azi cine retrogradează, mâine poate le va chema să voteze cine merită să câștige titlul. Astfel, putem spune cu siguranță că fotbalul românesc a făcut un pas mare în spate.
De partea cealaltă, ce se va întâmpla acele echipe de Liga 4 care nu vor mai promova, deși ar merita mai mult să joace în Liga 3 ca acele echipe de Liga 3 care au retrogradat pe teren? Dacă acestea nu vor continua să lupte pentru promovare și în sezonul următor, dacă se vor desființa, va fi o nouă lovitură pentru fotbalul nostru.
Barajul în 3 invită la abuzuri
Ultima decizie luată de FRF e tot una controversată. Echipele de Liga 4 nu vor mai juca doar un simplu baraj(între două echipe), pentru a promova în Liga 3. Acum, FRF a decis ca acestea să joace un baraj în trei, pe teren neutru.
Nu vor mai avea loc meciuri tur-retur. În fiecare mini-turneu, fiecare echipă va juca cu celelalte două. Adică vor avea loc 2 etape, în 14 mini-campionate, la care vor participa 42 de echipe. La final, vor promova în Liga 3 doar campioanele acestor mini-campionate.
FRF va decide componența acestor mini-campionate și va decide și terenurile unde se vor desfășura meciurile. Nu e exclus ca Steaua, posibila câștigătoare a Bucureștiului, să ajungă să joace la Suceava, adică cât mai departe de suporterii săi și de ochii celor curioși. Tot ce mai trebuie FRF să facă apoi e să îi dea Stelei doi adversari puternici și niște arbitri veniți cu temele făcute de acasă, iar la final vom auzi din nou că meritul sportiv e motivul pentru care Steaua nu joacă în Liga 3.
Da, acum putem spune fără reținere că meritul sportiv este unul din motivele pentru care fotbalul nostru a ajuns la un nivel atât de scăzut. Felicitări, FRF!