La mulți ani, Ladislau Boloni!
Un mare fotbalist, un mare antrenor, dar și un mare stelist. Acesta este Ladislau Boloni, fostul mare mijlocaș al Stelei, care astăzi își sărbătorește ziua de naștere. La mulți ani, domnule Boloni!
Românii îi spun Ladislau, vesticii îl cunosc ca László, însă pentru steliști el rămâne Loți. Împreună cu Tudorel Stoica, a compus cel mai bun cuplu de mijlocași centrali care a jucat vreodată pe gazonul din Ghencea. Evident, nu putem să nu menționăm și marile performanțe pe care le-a obținut în tricoul Stelei: Cupa Campionilor Europeni și Supercupa Europei, pe lângă multe titluri și cupe.
Ladislau Boloni, doctor în fotbal
Ladislau Boloni s-a născut la data de 11 martie, în 1953, la Târgu Mureș. A copilărit la Târnăveni, debutând în fotbal la Chimica, echipa din localitate, unde a jucat până în 1969.
Au urmat 14 ani jucați în tricoul celor de la ASA Târgu Mureș, strângând 406 meciuri și 64 de goluri, dar și două trofee de jucătorul român al anului, în 1977 și 1983. În 1984, la 31 de ani, s-a transferat la Steaua, unde a avut cea mai bună perioadă din întreaga carieră de fotbalist. Loți a mai jucat și în Belgia, la Racing Jet Wavre Bruxelles (1987-1988) şi Franţa, la Créteil-Lusitanos (1988-1989) şi la US Orléans (1989-1992). A pus ghetele în cui la 39 de ani, lăsând în urma sa o carieră la care cei mai mulți fotbaliști (din lume, nu doar din România) doar visează. A jucat 102 meciuri în echipa naţională, pentru care a marcat 23 de goluri, fiind căpitan de 23 de ori.
Însă legăturile lui Loți cu fotbalul nu s-au încheiat în 1992. Pentru el a urmat o carieră de antrenor, la fel de frumoasă ca cea de jucător, cu rezultate foarte bune la echipe vestice, unde nu vedem foarte mulți antrenori români, și, poate cel mai important, cu foarte mulți fotbaliști mari lansați în fotbalul mare. Dintre ei, Cristiano Ronaldo este cu siguranță cel mai mare.
Un detaliu interesant despre Ladislau Boloni e faptul că el este nu doar un fost mare fotbalist și un antrenor de succes, ci și medic stomatolog. Astfel, nu exagerăm deloc dacă spunem că Ladislau Boloni este un doctor în fotbal.
Stelistul Ladislau Boloni
Performanțele lui Loți la Steaua sunt cunoscute de către toți steliștii adevărați. Pe lângă cele două cupe internaționale, a mai câștigat 4 titluri naționale și două cupe, purtând tricoul militarilor. Putem spune fără teamă că a avut o contribuție decisivă la performanțele realizate de Steaua în anii 80, Loți fiind în cei 3 ani petrecuți la Steaua unul dintre cei mai influenți jucători din teren, al doilea lider al echipei, după colegul său din linia de mijloc, Tudorel Stoica.
Disciplina și inteligența l-au făcut mare, fără îndoială. Fotbalistul Boloni a fost un mijlocaș care nu s-a ferit niciodată de muncă. Fiind disciplinat, a reușit mereu să aibă o viață ordonată și să respecte cerințele necesare pentru a fi un fotbalist mare. De altfel, Loți Boloni continuă acel stil de viață disciplinat și astăzi. Chiar dacă tocmai a împlinit 67 de ani, fostul mare mijlocaș stelist arată cu mult mai tânăr. Din acest punct de vedere, ar trebui să fie un exemplu nu doar pentru fotbaliștii tineri de astăzi, ci pentru noi toți.
Așa cum am spus, Loți Boloni a fost și un fotbalist foarte inteligent, lucru normal, dat fiind faptul că vorbim despre un om care, în timp ce făcea performanță în teren, a reușit să devină medic stomatolog. Inteligența l-a ajutat foarte mult în teren, permițându-i să fie un mijlocaș cu mare control asupra jocului. Când Boloni se retrăgea, echipa se retrăgea. Când Boloni ataca, echipa ataca.
Și, bineînțeles, trebuie să vorbim și despre stângul lui fenomenal. Numeroși portari pot confirma că piciorul stâng al lui Ladislau Boloni nu a fost, de fapt, un picior, ci un lansator de rachete. Dacă nu ne credeți, îl puteți întreba pe legendarul portar italian, Dino Zoff, în poarta căruia Loți a marcat, cu o ghiulea de la 30 de metri, în singura victorie pe care România o are împotriva Italiei (România – Italia, 1-0, 16 aprilie 1983, calificările pentru Euro 84).
„La acel moment, succesul împotriva Italiei a fost extrem de important şi se confirma, practic, rezultatul bun obţinut împotriva lor cu câteva luni înainte, la Firenze, când am făcut meci nul. Partida de la Bucureşti reprezenta pentru italieni ultima şansă de calificare la Campionatul European din 1984. Noi am învins şi astfel am devenit favoriţi la câştigarea grupei. Victoria a fost cu atât mai importantă pentru că ei erau campioni mondiali ‘en titre’ şi, la Bucureşti, au venit cu cea mai bună trupă. Aveau la acea vreme o generaţie fabuloasă, dar noi am fost mai buni decât ei ca echipă şi cred că am reuşit unul dintre cele mai bune meciuri ale echipei naţionale din istorie. Nu pot spune că a fost cel mai bun, dar cu siguranţă este printre cele mai reuşite din istoria României. (…) Din punct de vedere personal, evoluţia mea a fost o reuşită. (…) Nu a fost o decizie de moment, ci o schemă exersată la antrenament, pe care o folosisem în mai multe rânduri. Era o schemă gândită de Mircea Lucescu, care ne punea să încercam diverse trasee şi scheme de joc la antrenamente. Trebuia să suprindem adversarul, să le distragem atenţia şi asta am făcut. Ilie Balaci mi-a aşezat perfect mingea, iar eu trebuia doar să şutez puternic şi cadrat. Din fericire, ne-a ieşit!” și-a amintit Loți peste ani.
Acesta era fotbalistul pe care Ion Alecsandrescu l-a adus la Steaua în 1984. Disciplină, forță, putere de luptă, inteligență, șut, joc bun de echipă. Boloni era un om-armată. Evident, echipa Armatei era cea mai potrivită pentru el.
Mulți încearcă să sugereze astăzi că Boloni nu ar avea legături foarte puternice cu Steaua. A jucat prea puțin la echipa noastră, spun ei. Însă, dacă nu a fost simpatizant de-al Stelei înainte de transfer, cei trei ani au fost destul pentru a-l infecta pe Boloni cu virusul Steaua. Asta s-a văzut de nenumărate ori, Loți demonstrând că e un mare stelist prin acțiunile sale.
Nu trebuie să uităm vreodată că Ladislau Boloni a sărit mereu în apărarea Stelei, indiferent de numele celui care a atacat-o. I-a dat peste bot lui Lucescu, care pretindea că el l-ar fi adus la Steaua, și nu s-a ferit niciodată să îl pună la colț pe Gigi Becali.
Vorbind despre echipa lui Becali și despre bunul său prieten, Victor Pițurcă, Loți Boloni a spus la un moment dat:
„Pițurcă mai avea de îndeplinit un obiectiv-cheie… să protejeze echipa de conducere. E ca și cum ți-ai apăra membrii familiei de un tată alcoolic, care vine acasă beat și, într-un acces de violență, sparge tot ce-i cade în mână.”
A descris perfect situația tragică a fotbalului românesc, pe care patronii cu aere de dictatori l-au distrus aproape în totalitate.
Cu ani buni înainte de soluționarea procesului pentru marca, Loți a vorbit și despre ce înseamnă Steaua:
„Steaua este o icoana, un simbol. Aceasta icoana, Steaua București, este mototolită! Asta mă deranjează! Acest simbol este sfâșiat, batjocorit, murdărit!”
Pentru tot ce a făcut pentru Steaua și fotbalul românesc, Loți Boloni merită să fie lăudat. Îți mulțumim pentru tot, Ladislau Boloni!
La mulți ani!
La mulți ani, Ladislau Boloni!
Singurul adevarat fotbalist intelectual din fotbalul nostru!
In finala de la Sevilla, desi era cel mai senior din echipa, cind a intrat Tata Puiu in teren, se vedea respectul pe care il urta antrenorul secund, i-a asezat de citeva ori mingea pntru lovituri libere scurte.
Era clar vazator din cauza faptului ca era destept dar era si foarte muncitor si sufletist, dadea siguranta echipei si simplicitate jocului!
A zis ca gigi becali nu are meritul si capacitatea intelectuala de a conduce un club ca Steaua, scurt si la obiect!
Dumnealui si Tudorel Stoica ar trebui sa conduca Steaua daca se va putea vreodata!
HAI STEAUA!
Singurul adevarat fotbalist intelectual din fotbalul nostru!
In finala de la Sevilla, desi era cel mai senior din echipa, cind a intrat Tata Puiu in teren, se vedea respectul pe care il purta antrenorul secund, i-a asezat de citeva ori mingea pntru lovituri libere scurte.
Era clar vazator din cauza faptului ca era destept dar era si foarte muncitor si sufletist, dadea siguranta echipei si simplicitate jocului!
A zis ca gigi becali nu are meritul si capacitatea intelectuala de a conduce un club ca Steaua, scurt si la obiect!
Dumnealui si Tudorel Stoica ar trebui sa conduca Steaua daca se va putea vreodata!
HAI STEAUA!
De ce nu se spune nicăieri ca în 1971” 72” bolony a fost împrumutat la
Așa Sibiu să joace cat a făcut stagiul militar