Comitetul de Urgență al FRF a băgat o echipă înființată în 2019 direct în Liga 3. Pentru Steaua, nu s-au putut pronunța
Bixi Mocanu, președintele interimar al Stelei, a declarat în această vară că va lua toate măsurile necesare pentru ca Steaua să joace în Liga 3. Din păcate, această afirmație a fost o minciună. Colonelul Mocanu nu a făcut aproape nimic pentru a asigura că Steaua va juca într-o ligă serioasă. Mai mult, acesta ne-a mințit că nici nu se putea face ceva pentru ca echipa noastră să fie primită în Liga 3. În tot acest timp, FRF a decis să primească o echipă înființată în 2019, chiar în această ligă.
E vorba despre SCM Zalău, echipă care nu a existat până acum câteva săptămâni. Aceasta a preluat dreptul de participare în Liga 3 de la Unirea Mirșid, echipă care a promovat din Liga 4. Însă, conform ROAF-ului, acest lucru este interzis. Mutarea a fost făcută printr-o hotărâre a Comitetului de Urgență al FRF. Acest comitet e format din Burleanu, Gino Iorgulescu și Octavian Goga. Cei trei se pronunță asupra unor probleme care ar putea interveni, trecând, dacă e nevoie, peste regulamente.
Comitetul de Urgență este, practic, cea mai bună soluție dacă vrei să faci prostii. Folosind acest comitet, sari peste comitetul executiv, peste celelalte cluburi, peste tot. E scurtătura perfectă. Chiar mai mult, numărul mic de membri face ca deciziile să fie luate întotdeauna ”așa cum trebuie”.
Articolul 4 din ROAF, Principiile de promovare – retrogradare
5. Este interzisă modificarea formei juridice, a structurii unui club sau orice operaţiune care are ca scop transmiterea/dobândirea dreptului de participare în competiţii sau/şi facilitarea obţinerii licenţei. Constituie modificări ale formei juridice sau ale structurii unor cluburi ori operaţiuni care sunt interzise următoarele: comasarea sau divizarea unor cluburi, schimbul de locuri între ele, schimbarea sediului în altă localitate, transferarea acţiunilor între cluburi sau cesiunea dreptului de participare făcută cu titlu oneros sau cu titlu gratuit.
Aceste modificări sau operaţiuni sunt interzise numai în măsura în care sunt făcute în detrimentul integrităţii competiţiei sportive şi numai dacă au ca scop obţinerea dreptului de participare în competiţii sau/şi a licenţei. În orice situaţie, modificarea formei juridice sau a structurii unui club va fi permisă numai dacă se face dovada achitării tuturor obligaţiilor financiare.
Vor fi considerate modificări acceptate ale structurii juridice a unor cluburi, de exemplu:
– comasarea prin absorbție a două cluburi din același nivel competițional;
– divizarea unui club polisportiv, dacă secția de fotbal va păstra Certificatul de Identitate Sportivă al clubului inițial, iar sediul social va fi păstrat în aceeași localitate;
– divizarea unui club care are atât echipe de fotbal feminin sau fotbal în sală, pe lângă echipele de fotbal masculin (seniori sau/și juniori), în situația în care echipele de fotbal feminin sau fotbal în sală devin cluburi de sine stătătoare, cu sediul în aceeași localitate cu a clubului inițial;
– cesiunea dreptului de participare în competiții de la un club de drept privat la un club de drept public cu sediul în aceeași localitate, doar în situația în care se face dovada că finanțarea clubului de drept privat a fost efectuată de către autoritatea publică prin a cărei decizie se înființează clubul de drept public cesionar;
Povestea echipei SCM Zalău
Așa cum am spus deja, SCM Zalău e un club care a fost înființat chiar în această vară. De altfel, nici nu e un secret că această echipă a fost înființată de autoritățile locale din Zalău, pentru a prelua locul Unirii Mirșid. Această echipă din urmă a câștigat Liga 4 din Sălaj, a învins Viitorul Ulmeni în barajul de promovare și a reușit să ajungă în Liga 3. Dacă nu ar fi ajuns, autoritățile locale nu s-ar fi gândit niciodată să înființeze SCM Zalău.
În Ședința Consiliului Municipal Zalău, din data de 27 iunie 2019, Consilierii Municipali au votat pentru înființarea noului club, SPORT CLUB MUNICIPAL ZALĂU, club de drept public. Acesta are secțiile: fotbal, atletism, box, tenis, tenis de masă, lupte, handbal. De asemenea, s-a aprobat statul de funcții și organigrama. Referatul Direcției de Patrimoniu, face referire la Legea 215/01,273/06 si 69/2000. Clubul de drept public, SCM ZALĂU, este instituție publică în subordinea Consiliului Local Municipal Zalău. Bugetul se va compune din “sume de la bugetul local și alte surse”, se arată în Referatul respectiv, avizat de Primarul Municipiului Zalau, Ionel Ciunt. – Graiul Sălajului
Așadar, noul club a preluat dreptul de a juca în Liga 3 al Unirii Mirșid. Iar Unirea Mirșid? Această echipă se va înscrie în Liga 5, adică o va lua de la 0, așa cum a declarat și Cătălin Bereschi, primarul comunei Mirșid și membru fondator al ACS FC Mirșid.
Poate v-ați gândit că SCM Zalău va prelua lotul de jucători de la Mirșid. Nu e așa. Inițial au dorit să facă acest lucru, însă au apărut anumite neînțelegeri, așa că SCM Zalău are acum un lot nou-nouț de jucători, aduși în această vară. Grosul trupei Mirșid s-a dus la Rapid Jibou, altă echipă din județ.
Totuși, lotul noii echipe a Zalăului pare a fi unul foarte slab, atât numeric, cât și valoric. Pentru ultimul amical, echipa a avut la dispoziție doar 13 jucători, Ziarul de Sălaj scriind că ”echipa nu are jucători cu două săptămâni înainte de debutul în Liga 3”. Este astfel destul de evident că proiectul e unul făcut pe fugă, doar ca să fie, poate pentru a-și băga anumiți băieți niște bani publici în buzunare. Altfel nu se explică de ce Ionel Ciunt, primarul PSD-ist al Zalăului (de aici putem înțelege și de ce Burleanu și Comitetul de Urgență nu au avut nimic de comentat), a simțit nevoia să investească bani publici într-o nouă echipă de fotbal. În Zalău, chiar sunt alte probleme pe care banii publici le-ar putea rezolva, probleme mult mai importante.
SCM Zalău e tot o echipă deținută de stat, la fel ca Steaua
Dacă ați fost atenți la citirea rândurilor de mai sus, probabil că ați observat că SCM Zalău este un club sportiv de drept public, cu mai multe departamente sportive, finanțat din bani publici. Pe scurt, e un club asemeni Stelei. Și Steaua e un club departamental, deținut și finanțat de stat. Doar că, spre deosebire de SCM Zalău, Steaua nu a fost primită de FRF direct în Liga 3.
Sigur, veți spune că echipa noastră nu a ”preluat” dreptul de promovare al altei echipe, așa cum a făcut SCM Zalău. În acest caz, întrebarea corectă este: DE CE NU A FĂCUT ACEST LUCRU?
Din moment ce FRF lasă o echipă care nici măcar nu are jucători, echipă înființată acum câteva luni, să se înscrie direct în Liga 3, de ce nu a putut Bixi Mocanu să rezolve un astfel de aranjament și pentru Steaua? Cu câteva zeci de mii de euro, sigur găseam o echipă dispusă să ne lase în locul ei.
Sunt întrebări pe care noi le punem, dar la care cel mai probabil nu vom primi răspuns. Vom fi, în schimb, mințiți în continuare.
Ni se va spune că Steaua e club departamental, că e club de stat, că nu a câștigat pe teren dreptul și multe alte minciuni menite să ne adoarmă. În tot acest timp, în Liga 3 vor intra numeroase echipe care, conform regulamentelor, nu ar trebui să intre. Vor intra cu ajutorul unui comitet de urgență care face ce vrea, fără să țină cont de nimic.
Însă problema Stelei nu e că e club departamental. Nu e nici că e finanțată de stat sau că nu a promovat pe teren. Problema e că e condusă de niște indivizi care sunt ori incompetenți, în cel mai bun caz, ori rău-intenționați, în cel mai rău caz.
Prezent recent la o emisiune a ProSport, Florentin Dumitru, care s-a declarat consilier al lui Bixi Mocanu, deși încă nu știm dacă e angajat sau nu la club, ne-a vorbit despre înființarea unei asociații noi, asociație care ar avea ca scop ”preluarea echipei de fotbal de la armată”. Pe scurt, e vorba de un nou moment 98, când a apărut în viața Stelei nonprofitul lui Păunescu.
Însă, de ce vorbește Florentin Dumitru despre noi asociații în loc să vorbească despre măsurile pe care le-a luat ca echipa noastră să joace în Liga 3 încă din acest sezon? Că ne place sau nu, e clar că Bixi și cei care conduc Steaua au alte priorități.
Liga 3 e plină de echipe care nu au ce căuta în Liga 3, dar care au fost băgate acolo cu forța, de către Comitetul de Urgență
SCM Zalău nu e singura echipă care nu are ce căuta în Liga 3. În această situație mai sunt și alte echipe:
- Echipa CS Tractorul Cetate a fost înscrisă în Seria 3 a Ligii 3, deși nu a depus la dosarul de afiliere dovada patrimoniului.
- Gilortul Târgu Cărbunești e în Seria 4, dar nu a depus la dosar actul de înființare al clubului și nici CIS-ul.
- Ozana Târgu Neamț e în Seria 1, dar nu a depus la dosar dovada că deține personalitate juridică.
- Peste toate, SCM Zalău nu a depus dovada patrimoniului, extrasul de cont pentru relația cu FRF sau procesul verbal de omologare a stadionului. Practic, această echipă înființată acum 2 luni nu are nici unde să joace. Dar tot va fi prezentă în Seria 5 a Ligii 3.
Acestora li se pot adăuga echipele care au retrogradat, dar care au fost aduse cu forța înapoi de către FRF, pentru a completa locuri. Acele echipe au probleme destul de mari. Cel mai probabil, vor retrograda din nou. Poate nici nu vor termina campionatul. Dar tot au fost rechemate de FRF, doar pentru a bloca urcarea Stelei.
Steaua București e o echipă profesionistă, stabilă din punct de vedere financiar, cu o academie de juniori în primele zece din țară. Cu toate acestea, e ținută cu forța în Liga 4. Anul trecut, a fost furată de către AMFB și FRF, care au schimbat regulamente și care au acceptat hoțiile Academiei Partid, pe care ar fi trebuit să o excludă din campionat (vezi cazul Muscalu). În acest an, deși ar fi putut promova prin Liga Elitelor, echipa noastră tot nu a primit un loc în Liga 3.
FRF s-a folosit de lipsa de inițiativă a lui Bixi Mocanu și, după ce a văzut că oricum nu riscă nimic, și-a bătut din nou joc de Steaua București. Ca până acum, Mocanu nu va lua măsuri. Ba chiar va lăsa federația să mintă în continuare în ceea ce privește subiectul FC Fcsb, echipă prezentată de către FRF drept Steaua București.
În aceste condiții, să nu fiți surprinși dacă nu vom promova nici la anul.
Ai dreptate,la partea cu banii publici.Si in cazul vostru este la fel,mancati bani publici care ar ptea fi folositi la ceva mai util.Tu ai spus asta,in articolul tau.deci…..
@Gigi Becali
Si Carmen Bucuresti si Bucharest United cu cine au fuzionat de au aterizat asa din senin in liga 4a fara sa treaca prin a 5a, gunoiule?