Ce trebuie să știm despre Certificatul de Identitate Sportivă
Am discutat de mai multe ori despre motivele pentru care FC Fcsb nu este și nici nu a fost vreodată Steaua București. Lipsa actelor care să demonstreze că ar fi e un argument destul de puternic, dar mai există unul. De data asta e vorba de un act. Mai exact, despre certificatul de identitate sportivă al FC Fcsbului.
Puține lucruri spun mai multe despre un club sportiv decât certificatul de identitate sportivă. Și asta deoarece acest act este CNP-ul oricărei structuri sportive. Dacă acesta lipsește, clubul nu poate participa la nicio competiție. Nu doar asta, dar putem spune chiar că clubul nu există. Cel puțin nu din punct de vedere legal.
Anul trecut, de exemplu, Academia Partid a jucat cu un CIS temporar, pentru că, din cauza problemelor legale, nu a putut obține un CIS permanent pentru numele Academia Rapid. Iar ca povestea să se termine cu bine pentru giuleșteni, aceștia au fost nevoiți să înființeze un club nou, cu CIS pe numele FC R SA. Altfel, nu ar fi reușit niciodată să ducă la bun sfârșit înșelătoria pe care ne-au servit-o anul trecut. Dar să ne întoarcem la ale noastre.
Astăzi ai nevoie de CIS, dacă vrei să participi la competiții sportive. Dar nu a fost întotdeauna așa. Certificatul de identitate sportivă a fost introdus pentru prima dată în 2001, iar Steaua a fost printre primele cluburi care au obținut unul.
Prin această mutare, Steaua a devenit club cu personalitate juridică de drept public. Documentul i-a fost înmânat chiar de conducerea de atunci a MTS, pentru că a reușit în timp record să se reorganizeze conform Legii Educației Fizice și Sportului
Dar ce a însemnat această schimbare? Nu mult. Doar că Steaua primea acum o autonomie mai mare, nemaifiind subordonat direct ministerului.
Steaua și-a luat certificatul de identitate sportivă. Și AFC Steaua și l-a luat pe al său. Chiar și FC Fcsb are unul
Pe site-ul MTS puteți descărca lista cu cluburile sportive din București care au CIS. Veți găsi ușor Steaua. Veți găsi chiar și AFC Steaua, non-profitul lui Păunescu. Dar nu veți găsi FC Fcsb. Și asta deoarece FC Fcsb are certificatul de identitate sportivă înregistrat pe Ilfov, nu pe București. E un aspect mai puțin important, dar nu de ignorat.
Vine o întrebare. De ce, dacă Steaua are CIS, mai are și AFC unul? Și întrebarea e bună, pentru că situația e destul de confuză aici. Un becalist ar tinde să creadă că aici avem o dovadă clară a faptului că Steaua a cedat secția de fotbal în 1998. Doar că nu e așa.
Cele două aveau CIS-uri diferite pentru că, din punct de vedere juridic, erau două entități diferite. Iar asta înseamnă că nu puteau să funcționeze pe același CIS. Mai mult, cele două fuseseră înființate cu înainte ca CIS-urile să apară, deci situația era diferită de cea a FC Fcsbului.
Și care era situația FC Fcsbului? Echipa lui Becali a fost înființată în 2003 și tot atunci a primit CIS-ul. Totul e ok până aici. A folosit însă acel CIS pentru a se înscrie direct în Liga 1, iar asta nu mai e ok.
Conform ROAF al FRF:
5. Este interzisă modificarea formei juridice, a structurii unui club sau orice operaţiune care are ca scop transmiterea/dobândirea dreptului de participare în competiţii sau/şi facilitarea obţinerii licenţei. Constituie modificări ale formei juridice sau ale structurii unor cluburi ori operaţiuni care sunt interzise următoarele: comasarea sau divizarea unor cluburi, schimbul de locuri între ele, schimbarea sediului în altă localitate, transferarea acţiunilor între cluburi sau cesiunea dreptului de participare făcută cu titlu oneros sau cu titlu gratuit. Aceste modificări sau operaţiuni sunt interzise numai în măsura în care sunt făcute în detrimentul integrităţii competiţiei sportive şi numai dacă au ca scop obţinerea dreptului de participare în competiţii sau/şi a licenţei.
Certificatul de identitate sportivă nu poate fi rupt de clubul căruia îi aparține
Așa cum am spus, CIS-ul este CNP-ul unui club sportiv. Nu se poate fără el. Și nici nu poate fi vândut. Dacă o companie cumpără un club sportiv, proprietarul se schimbă, evident, dar certificatul de identitate sportivă rămâne același. Acest aspect este cea mai bună dovadă a faptului că FC Fcsb e un club nou, nu Steaua.
Dacă societatea lui Becali ar fi ”preluat echipa” de la AFC-ul lui Păunescu, ar fi preluat-o cu tot cu CIS-ul care îi permitea să joace în Liga 1. Însă acest lucru nu s-a întâmplat. CIS-ul AFC-ului a rămas la AFC, iar FC Fcsb a jucat cu CIS-ul său, eliberat în 2003.
Cum a reușit FC Fcsb să se înscrie direct în Liga 1, deși regulamentele interziceau acest lucru, asta e o întrebare la care alții trebuie să răspundă. Și, prin alții vorbim despre Sandu și Dragomir.
În ceea ce privește AFC-ul, acesta s-a retras în liniște din fotbal, neprotestând, așa cum nu a protestat nici Steaua, de altfel. De tăcere a profitat Becali, care a reușit să-și bată joc de toată lumea.
Dar care e diferența dintre AFC și FC Fcsb? Ambele au CIS diferit de cel al Stelei, deci e o situație asemănătoare, nu? NU!
Diferența majoră între AFC-ul lui Păunescu și FC Fcsb e că primul avea parteneriat încheiat cu Steaua. Acel parteneriat îi permitea să reprezinte Steaua București în competițiile sportive. De altfel, AFC-ul nu era altceva decât un administrator, care a bătut palma cu Steaua pentru o perioadă de 20 de ani. Chiar anul acesta ar fi trebuit să expire înțelegerea. Dacă ea ar fi mers până la capăt, iar Steaua ar fi hotărât să nu o prelungească, tot ceea ce AFC-ul a primit cu titlu împrumut s-ar fi întors la clubul nostru.
La fel cum s-a întâmplat recent chiar la baschet, prin încheierea parteneriatului Steaua CSM EximBank. În poza de mai sus, veți vedea că există și o ”Asociația Baschet Club Steaua București”, cu propriul său CIS, adică un AFC dar la baschet. Și acesta are act încheiat cu Steaua.
Doar FC Fcsb nu are niciun act de parteneriat încheiat cu Steaua. Însă pretinde că ar fi luat echipa de fotbal a Stelei. Cum? Pe ce sumă? Aceste lucruri nu sunt dezvăluite, deși Steaua București e proprietatea statului român.
Concluzia este una singură. FC Fcsb nu a fost și nu este Steaua București. O spun chiar propriile acte. Din 98 și până în 2003, AFC Steaua București a reprezentat Steaua în Liga 1, însă acel parteneriat s-a încheiat în momentul în care AFC-ul nu a mai putut să-și onoreze partea din înțelegere. În acel moment, adică anul 2003, Steaua București a primit înapoi tot ceea ce a transmis cu titlu de împrumut către AFC, în 1998. Tot, mai puțin un loc în prima ligă a fotbalului românesc.
Frumos articol, poate oile proaste vor intelege cat de semnificativ e CIS-ul. Poate…
Excelent articol!
Eu sper sa se incheie cat mai repede aceasta mizerie cu procese amanate la infinit si Steaua sa-si intre in toate drepturile.Iar oile lasati-le unde sunt nu inteleg de ce tot insistati sa-i convingeti! Ii vreti langa voi?Aveti nevoie de asa oameni sa fie asociati cu stelistii? Eu personal nu.Felicitari pentru articol.
La Pitesti, FCSB s-a simtit ca acasa pentru ca lumea nu pleaca pe fente aberante si stie ca aceasta echipa este o gluma. Pe marginea terenului era scris faptul ca “legenda continua” cu trimitere la FC Arges, dar clona aparuta in ultimii ani la Pitesti n-a strans vreodata nici pe aproape publicul venit azi pentru echipa ramasa cea mai populara in satele din jurul Bucurestiului, cu tot cu mascarada armatei romane.
Nu pot tine cu o altă echipă in afara celei care va juca în Ghencea..adică Csa Steaua..însă arunc si eu o parere despre fcsb….la meciul cu ajax ..valencia…chelsea..Am tinut cu cei care credeam ca reprezinta Steaua..pe de altă parte consider că preluarea Stelei de gigi becali e frauduloasa..ceea ce nu inteleg este de ce nu poate fi dat în judecată și sa fie deposedat de jucătorii fcsb..iar Steaua sa fie in liga 1…nu în mocirlă unde e acum…pt ca problema o reprezinta actele..nicidecum ca dica.. paraschiv..săracu nesu…nicolita sa fi jucat pt o altă echipă in afara de Steaua…
Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucuresti, declara pierdut si nul duplicatul la certificatul de identitate sportiva nr. 0075815/ 19.01.2015, duplicat la C.I.S nr. 0000046/2001 emis de Ministerul Tineretului si Sportului;
sa inteleg ca au scos duplicat ca sa adauge sectia fotbal? Dupa l au facut pierdut?
Deci la fotbal avem cis din 2015…?
E CIS-ul intregului club. Si ai inteles gresit. Un CIS nu e acordat pentru o anumita disciplina sportiva, ci pentru sport in general. Si daca nu pierdea acel CIS, ar fi fost totul ok. De altfel, pierderea acelui CIS e doar o dovada a incompetentiei celor care conduc Steaua si a lipsei de implicare.
Tot nu m-ati lamurit: ce anume i s-a vandut lui Becali? Cine a luat banii de la el? Daca nu dadea el banii ce s-ar fi intamplat cu Steaua? S-ar fi desfiintat?
Cine a fost pacalit: CSA sau Becali ca i s-au luat banii si acum vor sa-i ia si echipa?
DE CE NU VORBESTE NIMENI DESPRE ASTA?
Cred ca solutia este sa se judece in strainatate, in Romania nu poti avea incredere in justitie..
Raspunsuri:
1. Nimic.
2. Nimeni.
3. Nimic.
4. Nu.
6. Steaua, pentru ca nimeni nu a luat niciun ban de la Becali.
7. Pentru ca Becali plateste presa ca sa nu scrie despre faptul ca el a infinitat o echipa noua si ca a inscris-o in locul Stelei in camponat.
P.S. Nu imi vine sa cred ca in 2019 inca mai exista prosti care cred ca Becali a fost tepuit si ca cineva i-a vandut lui ceva. Pai, prostule, daca Becali a cumparat ceva, sa arate actul de vanzare cumparare. De ce nu il arata?
Pentru ca nu exista. De aia nu-l arata. Si tu vorbesti despre judecata in strainatate. Pentru ce? Ca sa nu le arate nici acelor judecatori actele care nu exista?