Steaua nu castiga bani din televizari
In ultima vreme, din cauza tuturor discutiilor care au loc legat de organizarea meciurilor, mai multe informatii au iesit la iveala despre felul cum e administrat clubul nostru. Se pare ca, desi meciurile Stelei sunt transmise te Telekom Sport, clubul nostru nu primeste niciun ban din televizari.
Gsp a anuntat recent ca AMFB cere o taxa de 7000 de lei pentru fiecare meci din Liga a IV-a, care e transmis la TV. Declaratia a fost facuta de Marian Mihail, avocatul AMFB, care a mers chiar mai departe si a dezvaluit alte lucruri interesante. Dintre acestea, cea mai interesanta bucata de informatie a fost faptul ca nu clubul Steaua a platit pentru televizarea meciurilor din Ghencea, ci o terta parte.
Cine face bani pe spatele Stelei?
Intr-un articol recent, am acuzat conducerea Stelei ca nu stie sa negocieze, deoarece Academia Rapid primeste de cateva ori mai multi bani decat clubul nostru, pentru ca meciurile sale sa fie transmise la tv. Am gresit. Steaua nu primeste niciun ban din televizari.
Poate ca gresit. Dar, daca gresim, domnul Petrea poate sa o dovedeasca usor. Trebuie doar sa arate contractul pe care l-a facut pentru ca Steaua sa primeasca bani de la Telekom Sport. Fiind vorba de un contract incheiat cu statul, e imposibil ca acesta sa fie confidential.
Totusi, sursele noastre ne-au dezvaluit ca el nu exista. Pentru ca Steaua nu primeste niciun ban din televizari, asa cum am zis deja. Banii se duc, probabil, la acea terta parte despre care vorbea avocatul AMFB. Pana acum, un meci de-al Stelei a fost transmis de Telekom Sport, cel cu Metaloglobus. Dar televiziunea anuntat anul trecut ca va mai transmite cel putin alte 6 meciuri.
Asta inseamna ca cineva a platit 49 de mii de lei catre AMFB, iar apoi a vandut drepturile de televizare pentru meciurile Stelei catre Telekom Sport.
De cand are AMFB dreptul sa ceara bani pentru televizari?
Asa cum stiti deja, AMFB nu organizeaza competitii de fotbal profesionist. De altfel, majoritatea echipelor din Liga a IV-a sunt de amatori, Steaua si Academia fiind printre putinele care isi permit sa plateasca sportivi profesionisti. Stim insa ca, pentru a putea intra la negocieri pentru vanzarea drepturilor tv, e necesara existenta unei ligi profesioniste.
Asa s-a intamplat in Liga 1, unde exista LPF, dar si in Liga 2, unde a aparut in ultimii ani LPF 2, entitate formata exact pentru ca drepturile TV pentru meciurile din liga secunda sa poata fi vandute. Cum se face atunci ca AMFB practica negotul cu televizari?!
Iata ce a explicat Marian Mihail, avocatul AMFB:
AMFB are un statut diferit de FRF sau de LPF. Potrivit acestui statut, AMFB deține exclusivitatea asupra drepturilor TV care reies din competiții, inclusiv dreptul de televizare. Din această cauză n-a trebuit să fie obținut acordul cluburilor din Liga a 4-a pentru televizare. A fost suficientă încheierea contractelor direct cu persoana care a vrut să achiziționeze drepturile de televizare.
Ar fi interesant sa aflam ce statut diferit are AMFB-ul. Nu de alta, dar asociatia aceasta este chiar si astazi acuzata ca functioneaza ilegal, ca nu are un Comitet Executiv validat, la fel ca FRF, ca nu are CIS de la MTS si asa mai departe.
In luna februarie, am aflat ca AMFB a dat in judecata Academia Rapid, pentru ca echipa lui Pancu nu le-a platit nici macar un singur banut pentru drepturile TV. Conducerea AMFB s-a dus la Judecatoria Sectorului 6, pentru a se plange. Insa, sursele noastre ne-au dezvaluit ca academicienii nu dau doi bani pe aceasta plangere. Se pare ca acestia nu numai ca nu vor plati niciun ban pentru televizari, dar nici macar nu isi fac griji pentru un eventual proces, deoarece stiu ca AMFB nu poate vinde drepturile TV.
Intrebat despre banii care ar putea veni de la case de pariuri, acelasi Marian Mihail a declarat ca:
„Din păcate nu există niciun contract și legea e total nefavorabilă AMFB în această situație. Organizatorul de pariuri sportive trebuie să achite o sumă doar federațiilor sportive naționale. Asta înseamnă că indiferent dacă meciul e de Liga 1 sau de Liga a 4-a tot Federația încasează banii. Nu știu să vă spun dacă pentru Liga a 4-a s-a plătit ceva din partea vreunui organizator de pariuri, dar dacă s-a plătit s-a plătit la FRF. Corect ar fi fost să existe un contract și cu AMFB, dar cred că atunci când s-a reformat și s-a făcut legea nouă a pariurilor sportive nu cred că s-a gândit nimeni vreodată că un meci organizat la nivel județean va fi listat.”
E foarte posibil ca situatia sa fie la fel si pentru televizari.
De ce nu a transmis chiar Steaua meciurile?
Sa zicem, totusi, ca AMFB are dreptate si ca are putere totala peste televizari. Ramane intrebarea: DE CE NU A ACHIZITIONAT STEAUA DREPTURILE PENTRU MECIURILE SALE?
Platesti 7000 de lei pentru un meci, dar il vinzi cu 5000 de euro. Si, daca nu il vinzi, il transmiti pe propriul tau canal de Youtube, facand in acelasi timp reclame partenerilor tai. Steaua detine aparatura necesara pentru a transmite meciurile sale pe internet. Deja transmite meciurile de hochei. Asadar, ce o opreste sa transmita si meciurile de fotbal?!
Pe Academicieni nu i-a oprit nimic. Au dat si teapa la AMFB si au facut si o afacere buna. Popularitatea lor a crescut, au atras si mai multi fani de partea lor, chiar daca nu sunt Rapid. Si iata ca acum trag tare, folosindu-se de absolut toate mijloacele pe care le au la dispozitie, pentru a promov.
Dar noi? Noi ce facem? Noi cum le raspundem? Noi organizam meciuri la Chiajna, pe stadioane cu 5000 de locuri.
N-are cine , nu-s buni de manageri si nu respecta nici macar proprietatea statului ca administratori la Club . Se vede cu ochiul liber in incinta dar nu asta e problema ci sa speram ca peste 2-3 ani cand se va alcatui o noua entitate juridica pentrufotbal nu se vor face manareli la scara mare . E penibil ce va urma si pe plan juridic si pe latura comerciala , presimt de pe acum .
Hehehe. Si uite asa se dovedeste cat de valoroasa e marca fara performante. Echipa voastra nu produce nimic cu marca, din contra merge pe minus.
Dar sa nu dispara turma ciobanilor pana atunci , e nevoie si de ei .