S-a stins din viata Omul-Steaua, Ion Voinescu
Poporul stelist a primit o noua lovitura, una foarte puternica. Legendarul portar al Stelei, Ion Voinescu, cel poreclit „Top” in lumea sportului, s-a stins din viata. Steaua a pierdut astazi o parte din ea.
Nu exista destule cuvinte pentru a scrie povestea Omului-Steaua. N-ar fi existat nici Steaua de acum fara Ion Voinescu.
Ion Voinescu – una din pietrele de temelie ale Stelei
In istoria Stelei exista un anumit numar, mic, de oameni de legenda, oameni care au influentat atat de puternic istoria acestui club incat, fara ei, poate ca astazi nici nu mai discutam despre Steaua. Ion Alecsandrescu, Emeric Ienei, Generalul Mihail Lascar sau Marius Lacatus sunt pe aceasta lista. La fel si Ion Voinescu.
Poate ca stelistii mai tineri se intreaba cine a fost Ion Voinescu. Pe scurt, a fost cel mai mare portar din istoria fotbalului romanesc. Si asta desi nu era foarte inalt. Avea doar 1,75 metri inaltime. Dar a fost poreclit „Top”. Si poate ca intuiti de ce. Plonjoanele sale l-au facut celebru. L-au adus la Steaua, l-au facut campion, l-au facut legenda.
Ion Voinescu nu a venit de buna voie la Steaua. Trebuia sa faca stagiul militar. Steaua l-a cerut. El a venit. Dar nu a mai plecat. Iar asta a fost alegerea lui. Top a iubit Steaua. A iubit-o mult. Singura fiinta pe care a iubit-o mai mult a fost sotia sa, Elena.
A jucat 13 ani la clubul nostru, din 1950 si pana in 1963. Ion Voinescu a venit la Steaua pentru a-l inlocui pe un alt portar legendar de-al Stelei, Ilie Savu. Si l-a inlocuit cu foarte mare succes. A castigat 6 titluri si 5 cupe. A ajuns la nationala si chiar a fost considerat, in urma Olimpiadei de la Helsinki, din 1952, drept „cel mai bun portar din lume”, de catre presa finlandeza.
Dupa ce s-a retras din activitatea de fotbalist, a continuat alaturi de Steaua pana la finalul anilor 80, cand s-a retras definitiv din fotbal. De-a lungul anilor, a ajutat la formarea si antrenarea multor portari de calitate: Helmuth Duckadam, Vasile Iordache, Dumitru Stângaciu, Daniel Gherasim, Constantin Eftimescu sau Dumitru Moraru.
Nu te vom uita niciodata!
Plecarea sa este o pierdere foarte grea pentru Steaua si pentru toti stelistii. In aceste momente, suntem cu totii alaturi de familia indurerata.
Odihneste-te in pace, Ion „Top” Voinescu! Stelistii iti vor fi mereu recunoscatori si nu te vor uita niciodata!
R.I.P.
Un mare portar de legenda nepieritoare , Glorie ros-albastra si un mare caracter . A tinut la Clubul nostru si a spus-o de nenumarate ori ca el a aparat in poarta pentru culorile de la Steaua si nu pentru vreun club ilfovean ca societatea pe actiuni F.C.Fcsb care a furat si identitatea de la Steaua si alte atribute in mod ilegitim pe o durata prea lunga de timp .
Odihneasca-se in pace !
A plecat și ultimul reprezentant al primei mari echipe a clubului, pe vremea aceea CCA.
Deși avea 89 de ani, vestea ne-a surprins pe mulți (chiar dacă nu l-am prins ca jucător și chiar dacă sechelele unui accident vascular îl chinuiau în ultimii ani).
A reprezentat un reper de corectitudine și de determinare roș – albastră.
Mulțumim, Ion Voinescu, pentru ceea ce ați făcut pentru România și pentru Steaua.
Fie-i țărâna ușoară!
Te contrazic, Tupac. Emeric Ienei si Traian Ivanescu inca sunt in viata.
@SL
Mă refeream la marea echipă din 1956, care a impresionat în turneul din Anglia din toamna acelui an.
Emerich Jenei a venit în 1957 la CCA.
Iar Traian Ivănescu era în lot, deși nu era titular. Deci ai dreptate, el a rămas ultimul.
Echipa – tip a anului 1956 era:
Voinescu (Toma) – V. Zavoda, Apolzan, V. Dumitrescu – Onisie, Bone – Cacoveanu, Constantin, Alecsandrescu, F. Zavoda, Tătaru.
Antrenori erau Ilie Savu și Ștefan Dobay.
Cinste acestor mari sportivi români și odihnă veșnică!
Zei, cu totii. Dar tinerii de azi nu vor afla niciodata cat de mare a fost Steaua.
Nu, din pacate asa e, nu vor afla. Vor crește în schimb in mizeria si mocirla societății românești contemporane, întreținute și promovate intens de o presă coruptă, avidă după senzațional, cocalari si non-valori. Vor crește mințiți și otrăviti de banii si interesele unor analfabeti penali pe care, în final, vor ajunge sa îi admire si sa ii asocieze cu succesul….Dumnezeu sa-l odihnească pe Top si pe toti cei din marea echipa a CCA-ului, exemple de bărbăție, caracter, onoare si demnitate!
La Botosani un moment de reculegere in debutul etapei de Play-out pentru Marele Stelist Legenda Ion Voinescu .
Dupa meciul de la Cluj inainte de interviuri , Decebal Radulescu a precizat unui enervant si persistent dl. Dinu vama din studio ca STEAUA e in L4 dar imediat postul a comutat legatura la Cluj . Ce sa mai invete tinerii oare cand toti reporterii de pe teren de la jj sport spun ca ilfovenii ar fi ‘steaua’ si nu sunt , si mint cu totii de-ngheata apele . Inclusiv un fost stelist Dan Petrescu-pupasteag-rapid persista in minciuna si dezinformare cu buna stiinta ! Ce sa ma comentam daca asta e ‘omul’ care a facut cariera pe teren in Ghencea si nu prin Giulesti , Cluj sau Leningrad .
Ce rusine , mai are ce cauta din 2020 si inainte cu fruntea sus pe STEAUA pe noul Stadion acest fost sportiv ?
Dumnezeu sa-l odihneasca! Inca o STEA la cer..
offtopic: sora jucatorului nostru predescu a luat argint la europenele de scrima, felicitari !
de pe 20 aprilie n-o sa mai spuna nimeni ca fcsb este Steaua, din pacate a durat prea mult.
Ce se intampla pe 20 aprilie? 🙂
stiti ceva cumva daca CSA a dat vreun comunicat in legatura cu moartea luji Voinescu? Eu cel putin nu am vazut pe nicaieri. Si din cauza asta au dat fcFCSB-ul, iar acum astia din presa spun ca CSA tace, fcFCSB il plange pe Ion Voinescu.
Au dat.