dosarul prejudiciului

Astazi, 25 ianuarie, e posibil sa primim o decizie in dosarul prejudiciului

In aceasta luna, la data de 10 ianuarie, a pornit cel mai important proces dintre Steaua Bucuresti si FC Fcsb. Mult mai important decat procesul pentru marca, cu foarte mult mai important decat procesul pentru nume, dosarul prejudiciului, 34655/3/2016, poate duce  la disparitia echipei condusa din umbra de Becali.

Astazi, 25 ianuarie, are loc un nou termen in acest dosar. La data de 10 ianuarie, instanta a amanat pronuntarea. E posibil ca o decizie sa fie anuntata chiar astazi. Decizia nu va fi finala, nu va fi executorie, dar ne va putea ajuta sa ne dam seama in ce directie o va lua dosarul prejudiciului.

Razboiul pentru recuperarea daunelor provocate de FC Fcsb prin folosirea ilegala a marcii Steaua a inceput la data de 20 septembrie, in 2016. Echipa lui Becali si Steaua, reprezentata de Florin Talpan, s-au duelat in prima faza pentru taxa de timbru. Steaua a invins, iar procesul a mers mai departe. Daca Talpan castiga si de aceasta data, FC Fcsb s-ar putea trezi obligata sa plateasca cel putin 37 de milioane euro pentru folosirea ilegala a marcii Steaua.

Care este suma minima pe care FC Fcsb ar trebui sa o plateasca in dosarul prejudiciului?

In aceste zile, mai multi stelisti ne-au intrebat care e suma minima pe care FC Fcsb ar putea fi obligata sa o plateasca drept despagubiri. Lumea a inteles deja ca echipa lui Becali nu are cum sa castige acest proces. Daca va fi obligata sa plateasca 37 de milioane euro, cu siguranta se va desfiinta. Insa, chiar daca FC Fcsb nu are cum sa castige procesul, nu stim sigur daca suma pe care va fi nevoita sa o plateasca va fi 37 de milioane euro. Aceasta s-ar putea sa fie mai mica, dar s-ar putea sa fie si mai mare.

Totusi, care e suma minima pe care FC Fcsb ar putea fi obligata sa o plateasca? Becali a anuntat deja ca e dispus sa plateasca orice suma, dar doar pana in 5 milioane euro. Daca instanta decide ca trebuie sa plateasca mai mult, acesta va desfiinta echipa.

Exista, asadar, vreo sansa ca Becali sa obtina suma pe care si-o doreste, adica pana in 5 milioane euro? Raspunsul este simplu: NU! 

In cel mai bun caz pentru FC Fcsb, cu cei mai intelegatori judecatori, valoarea prejudiciului nu are cum sa fie sub 10 milioane euro. Daca elimini castigurile din bilete, din sponsorizari, din televizari, din vanzarile de jucatori, si daca te uiti doar la banii pe care echipa lui Becali i-a facut din vanzari de produse pe care poti gasi marca Steaua, nu ai cum sa gasesti o suma sub 10 milioane euro.

Pe vremea lui Durbac, FC Fcsb castiga 1 milion de euro pe an din marketing. Tot atunci a aparut subbrandul FCSB

In 2009, Sport.ro lauda reusitele lui Bobby Durbac, omul care se ocupa de marketingul FC Fcsb-ului. Conform respectivei televiziuni, in buzunarul lui Becali intrau anual cel putin 1 milion euro, doar din marketing.

„Cand am venit aici, am gasit doi oameni. Acum am sase la marketing si 12 la merchandising, adica suntem in total 19” anunta Durbac in revista Money Express. „Vreau sa creez aici premisele unui business european. Daca totul decurge conform planului, estimam 8 milioane euro venituri din reclama, merchandising, ticketing, catering si alte activitati conexe – cum ar fi revista proprie sau turul de stadion; adica dublu fata de sezonul abia incheiat.”

„Dublu fata de sezonul abia incheiat.” Adica Durbac ne spune ca FC Fcsb a avut venituri de 4 milioane euro in sezonul 2008-2009, din folosirea marcii Steaua. Pentru sezonul 2009-2010, acesta spera sa obtina 8 milioane.

De altel, Sport.ro a facut un calcul, intr-un alt articol, aratand ca, pentru sezonul 2009-2010, FC Fcsb se putea astepta la aproximativ 4 milioane euro, doar din imagine.

„Schema incasarilor stelistilor.

1 MARKETING Imaginea Stelei se vinde din ce in ce mai scump. Ultima reusita? Argaseala a vandut drepturile pentru meciul cu St Patrick’s pentru nu mai putin de 220.000 de euro. Si noul sponsor cotizeaza cu 800.000 anul acesta. In total, sezonul asta, stelistii vor strange aproximativ 4 milioane de euro doar din imaginea cele mai iubite echipe din Romania.” – spunea Sport.ro la momentul respectiv.



In 2009, FC Fcsb avea 25 de magazine unde vindea produse sub marca Steaua. Si urmarea sa deschida si altele.

„FCSB este un subbrand pe care l-am dezvoltat dupa modelul cluburilor Bayern München si FC Barcelona. Dupa 3–4 ani de munca si de pus in functiune un mecanism, se va putea obtine si profit din fotbal”, a mai spus Durbac.

FCSB este un subbrand. Adica un brand-parazit, care paraziteaza marca Steaua. Poate ca acum intelegeti de ce e a pornit Talpan si procesul pentru schimbarea numelui FCSB.

Durbac a condus marketingul FC Fcsbului intre 2008 si 2011. Conform ProSport, acest departament reusea sa aduca anual cel putin 30% din bugetul clubului lui Becali. Insa, inexplicabil, acesta a fost inchis in 2011. Becali se plangea ca pierde bani. Insa motivul a fost altul. In 2011, Talpan a pornit procesul pentru marca Steaua. 

De altfel, FC Fcsb si-a redeschis departamentul de marketing in 2014, cu 2 luni inainte de decizia ICCJ. Credeau, probabil, ca e imposibil sa piarda procesul. Si nu se pune problema sa fi pierdut bani vreodata. Daca era asa, departamentul reactivat nu ar fi ajuns pe mana fiului lui Argaseala, care atunci avea 24 de ani.

Durbac a vorbit despre departamentul de marketing al FC Fcsb si in 2014. Iata ce spunea atunci:

„În zi de meci, aveam vânzări şi de 10.000 de euro. Probabil că acum pierd bani, dar nu e treaba mea. Ştiu ei ce fac acolo. Departamentul pe care îl înfiinţasem la Steaua a fost unul extraordinar, cu 19 oameni care au muncit foarte mult. Existau 22 de magazine în care fanii găseau produse de marchandising. Magazinele nu s-au închis pentru că nu produceau bani. Ianuarie, februarie şi iunie erau luni moarte, dar în restul lunilor vindeam bine, pierderile se compensau. E, cu siguranţă, o afacere profitabilă”.

Dosarul prejudiciului va distruge FC Fcsb

Mai sus, aveti doar cateva exemple. FC Fcsb a facut multi bani de pe urma marcii Steaua. Chiar foarte multi bani. I-a obtinut din televizari, din din bilete si abonamente la meciurile din Liga 1, din pachetele de bilete pentru Champions League si Europa League, din vanzari de produse, din sponsorizari si din multe alte surse. Cand tragi linie, realizezi ca suma de 37 de milioane euro este mult prea mica.

Cu putin noroc, astazi vom obtine o decizie in dosarul prejudiciului. In acel moment, vom vedea si cat de mare e suma pe care trebuie sa o plateasca FC Fcsbul.