Steaua București nu merge la TAS
Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, cunoscut și ca TAS, de către cei mai mulți iubitori ai fotbalului din țara noastră, a ajuns în aceste zile subiectul preferat al presei din România. Iar aceasta îl leagă de un alt subiect preferat: Steaua București. Doar că aceștia nu au înțeles un lucru foarte important. Steaua, domnilor, o fostă câștigătoare a Cupei Campionilor Europeni, nu merge la TAS.
FC Fcsb merge la TAS. Pentru că FC Fcsb este o echipă micuță, înființată acum câțiva ani, în 2003, a cărei existență depinde de banii obținuți din participarea în fazele inferioare ale cupelor europene. Deoarece a terminat pe locul 2 în campionat, echipa condusă din umbră de Becali știe că șansele sale de a ajunge măcar să lupte pentru intrarea în grupele Europa League sunt minime.
În ultimii ani, FC Fcsb s-a făcut de rușine în Europa. A obținut doar înfrângeri pe linie, iar acestea i-au afectat coeficientul. Acum, FC Fcsb nu mai e cap de serie. Banii europeni sunt tot mai departe, în timp ce desființarea e tot mai aproape, grăbită și de procesul pe care Steaua București l-a pornit în această luna pentru a recupera prejudiciul produs prin utilizarea fără drept a mărcii ”Steaua”.
Putem așadar să înțelegem disperarea celor de la FC Fcsb. Dar această disperare demonstrează că FC Fcsb nu are nimic în comun cu Steaua.
Ce este TAS?
Din păcate, mulți români nu înțeleg rolul si puterea TAS. Foarte mulți consideră această curte de arbitraj de la Lausanne drept una cu mult superioară oricărui judecător, tribunal sau chiar legilor unui stat. Nu e așa.
Tribunalul de Arbitraj Sportiv este doar o autoritate independentă a forurilor sportive, care participă prin arbitraj sau mediere la rezolvarea disputelor din domeniul sportului. Puterea sa privește doar sportul. Poate judeca doar probleme sportive, ca de exemplu anularea unui cartonaș sau rezolvarea unor regulamente interpretabile.
Ce nu poate face e să decidă dacă FC Fcsb are vreun drept asupra mărcii Steaua sau daca echipa lui Becali deține palmaresul Stelei. Din cauza presei, mulți suporteri au ajuns să creadă aceste minciuni și să considere că deciziile judecatoresti date in dosarele ”Marca Steaua” și ”Numele Steaua București” nu contează, deoarece nu s-a pronunțat și TAS-ul.
O echipă mare merge la TAS doar în situații excepționale
FC Fcsb poate să meargă la TAS pentru a cere să fie lămurită în ceea ce privește regulamentele fotbalului românesc. Este dreptul său. Dar o echipă mare nu face așa ceva.
Viitorul lui Hagi a câștigat pe teren campionatul. A strâns cele mai multe puncte, a și bătut FC Fcsbul atunci când conta, a fost mai bună. O echipă mare știe să și piardă. Și, cel mai important, o echipă mare nu se teme de adversarii pe care îi va întâlni în fazele preliminare ale cupelor europene. Prin acțiunile sale, FC Fcsb a dovedit că e o echipă de lași, o echipă disperată după bani, căreia nu-i pasă cum câștigă un campionat sau dacă se face de rușine.
Daca FC Fcsb chiar era Steaua, nu ar fi făcut niciodată așa ceva. Iar Steaua cu siguranță nu va merge niciodată la TAS pentru a cerși un titlu.
FC Fcsb nu poate să câștige la TAS
FC Fcsb nu poate să ceară să fie luate în considerare și meciurile din prima fază a campionatului, deoarece acea fază are doar rolul de a stabili clasamentul la intrarea in play-off sau play-out. Punctele obținute în sezonul regular, golaverajul, rezultatele din întâlnirile directe, dar și cartonașele luate de jucători, toate sunt șterse în momentul în care începe cea de-a doua faza a campionatului.
Sigur, punctele obținute in prima fază sunt înjumătățite, nu șterse în totalitate, dar asta nu înseamnă că golaverajul obținut atunci sau rezultatele din meciurile directe mai rămân.
Sistemul prin care funcționează acum Liga 1 poate fi asemănat într-o anumită măsură cu cel din Champions League. Acolo, avem de-a face cu o fază a grupelor, care are ca scop doar stabilirea numelor echipelor care trec în a doua fază, numită ”faza knockout”.
Dacă în prima fază, în grupe, echipele joacă exact cum ar juca într-un campionat, adică fiecare echipă joacă pe rând cu celelalte, tur și retur, în a doua fază e folosit un sistem ca cel din cupă, adică moarte subită. Echipele sunt extrase din urne, sunt formate meciuri care se joacă tur și retur, iar mai departe trec doar echipele care obțin rezultatele mai bune. Cele care pierd sunt eliminate automat din competiție.
Punctele acumulate în prima fază nu contează. O echipă poate întâlni un adversar peste care a dat deja în grupe și pe care l-a învins atât în tur cât și în retur. Să presupunem că, în primul meci din faza a doua, echipa despre care vorbim își învinge din nou adversarul, cu 1-0, dar apoi e învinsă cu 2-0, în retur. Ea e automat eliminată. Nu poate invoca meciurile din faza grupelor. Chiar dacă merge la TAS și chiar dacă e evident că și-a învins adversarul în 3 din cele 4 meciuri, nu are cum să câștige. Dar nici nu se pune problema să se ajungă la așa ceva.
Vorbim aici despre bun simț și despre respect față de competiție și adversari. Chiar dacă regulamentul nu e 100% clar, acesta e totuși ușor de înțeles. Dar știm cu toții că FC Fcsb nu are nicio legătură cu bunul simț sau cu respectul, așa cum nu are nimic în comun cu Steaua. Și nici nu va avea vreodată. FC Fcsb e doar o echipă mică, care dorește să ajungă cu orice preț la banii din cupele europene.
FC Fcsb e o echipă de ipocriți. A încălcat niște regulamente destul de clare, atunci când și-a schimbat numele în plin campionat. Iar acum vrea ca regulamentul să fie încălcat din nou, pentru a i se face iar pe plac. Există oare o echipă mai murdară ca aceasta?!
Steaua București nu va merge niciodată la TAS ca să cerșească titluri
Din sezonul următor, Steaua va fi din nou prezentă pe terenul de fotbal. Cu siguranță nu vom câștiga fiecare meci și nici titlu după titlu. Dar nu vom cere niciodată TAS-ului să ne dea ceea ce nu merităm. O să jucăm toate meciurile pe teren și o să încercăm să fim de fiecare dată cei mai buni.
„În ultimii ani, FC Fcsb s-a făcut de rușine în Europa. A obținut doar înfrângeri pe linie, iar acestea i-au afectat coeficientul. Acum, FC Fcsb nu mai e cap de serie.”
Vorbesti tampenii. Coeficientul Stelei este in media ultimilor ani:
Coeficientul actual(2016/2017): 35.370
2015/2016: 36.576
2014/2015: 40.259
2013/2014: 39.451
2012/2013: 35.604
2011/2012: 26.764
2010/2011: 29.164
….
2002/2003: 15.478
E in media ultimilor ani pentru ca in ultimii ani a luat doar bataie dupa bataie :))
Steaua, sau FCSB, cum ii ziceti voi, nu cerseste nimic. Isi cere doar ce i se cuvine, titlul de campioana, conform regulamentelor in vigoare. Doar regulamentele conteaza, nu „campioanele morale” si alte elucubratii ale frustratilor.
Steaua si Viitorul au terminat la egalitate de puncte, iar primul criteriu de departajare dupa numarul de puncte este numarul de puncte castigate in confruntarile directe dintre cele doua echipe. Punct.
:))) Nu noi ii spunem FC Fcsb. Asa ii spune toata lumea. Doar oile lui Becali ii spun Steaua.
Si ai dreptate, se iau confruntarile directe. De aia e Viitorul campioana :))
Un cioban sclav si fara caracter ce sa te aștepți de la el si la ce sate aștepți de la suporterii Fcsb chiar nu ai cum sa ai pretenți…fotbalul nu inseamna doar bani bani regulamente si presa cumpărată ,Fcsb si oieri dragi daca vreți sa vedeți ce inseamna spiritul sportiv va rog sa va uitati la retragerea lui TOTTI de la Roma si o sa înțelegeti totul …sau in cazul
Vostru nu prea cred deorece voi sunteți subordonați acelui jeg numit patron ..imi e mila de voi ..dor de Steaua 🙁
To