Unde sperati voi sa ajungeti cu Steaua voastra?
Ati fi surprinsi cat de multi oameni ma intreaba asta. Exista atat de multa ura impotriva initiativei Stelei de a-si reactiva sectia de fotbal si atat de multe minciuni vin din partea presei in ceea ce priveste acest proiect, incat foarte multi oameni considera ca asa ceva este imposibil de realizat. Mai mult, si asta e partea trista, unii cred ca in fotbalul profesionist poti reusi doar daca esti murdar.
Aici s-a ajuns, din pacate. Lumea nu mai are incredere in fotbalul romanesc. Iubitorii de fotbal din Romania au avut parte de atat de multa mizerie si hotie incat le este greu sa mai vada si altceva.
Mi-aduc aminte cum era la inceputul anilor 2000. De fiecare data cand un proiect nou aparea in Romania, fie ca era vorba de CFR Cluj, Poli AEK Timisoara sau altele, oamenii priveau interesati. Iar cuvantul „proiect” chiar era suprautilizat in acele zile, in presa de sport din Romania. Insa, rand pe rand, toate aceste proiecte au dat-o-n bara. Si, probabil, asta i-a si facut pe oameni sa nu mai priveasca cu ochi buni ceva asemanator.
De ce nu merg investitiile in fotbalul romanesc?
Fara indoiala, Iancu a bagat bani la Poli AEK, Paszkany a bagat si el la CFR Cluj, chiar si Becali a bagat bani la echipa lui. Unii au facut performante, altii nu. Unii au castigat bani, altii au pierdut. Insa, indiferent de situatie, nivelul fotbalului a continuat sa scada. Chiar si in cazul unor echipe care au facut foarte multi bani, cum e cea patronata din umbra de Becali, nivelul fotbalului a scazut dramatic, echipa de azi nepuntandu-se compara cu cea de acum 4 ani. Iar de generatia din 2005 nici nu are rost sa vorbim.
Asadar, unde este problema? Raspunsul este unul singur: la investitor.
Din pacate, fotbalul romanesc nu a avut parte de investitori adevarati. Toti cei care si-au facut aparitia in peisajul fotbalului romanesc au fost doar niste tepari, niste datatori de tunuri. Niciunul dintre ei nu a fost vreun afacerist adevarat. Toti au fost niste oportunisti si toti au tratat fotbalul la fel ca pe celelalte afaceri de-ale lor.
Investitiile facute de ei au avut ca scop nu cladirea unei afaceri care sa reziste in timp, ci imbogatirea rapida. Cel mai bun exemplu este cel al lui Dan Adamescu, care si-a batut joc in ultimul hal de Otelul Galati devalizand clubul si trimitandu-l, in cele din urma, in faliment. Alt caz asemanator e cel al lui Bucsaru, cu Unirea Urziceni, dar chiar si cele ale lui Copos la Rapid si ale acelor mari „investitori”(Borcea, Turcu, Badea, Cohn, etc.) de la Dinamo. Chiar daca in cazul ultimelor doua exemple e vorba de o perioada mai lunga de timp, scopul a fost acelasi.
Oamenii de fotbal au jupuit echipele pe care au pus mainile si le-au distrus, distrugand in acelasi timp si fotbalul romanesc.
„Dar Becali face performanta!”
Multi spun ca Becali e exceptia. Eu spun ca e doar exceptia care intareste regula. Si nici macar o exceptie adevarat, ci o semiexceptie. Pentru ca Becali, la fel ca Borcea la Dinamo sau Copos la Rapid, ar fi dat de foarte mult timp faliment, daca nu ar fi pus mana pe unul din brandurile puternice ale fotbalului romanesc.
Dar acum Becali a pierdut acest brand. Iar, din vara, nu va mai putea sa foloseasca nici numele Steaua. Vom vedea atunci cat de bine se pricepe Becali la fotbal si cat de puternica e echipa sa. Cel mai important, vom vedea daca strategia lui va face fata in fotbalul european acum ca nu mai are brandul Steaua ca plasa de siguranta.
Toate semnele de pana acum indica faptul ca acesta nu va avea succes de loc. Echipa sa nu joaca nimic, oamenii nu mai vin la stadion, iar banii nu mai vin in buzunarul lui Becali. Si, asa cum stim deja, Becali e interesat doar de bani. Ce se va intampla cu echipa sa dupa ce aceasta nu va mai produce bani? La intrebarea asta as vrea sa raspunda cei care il sustin.
Odata cu pierderea marcii Steaua, clubul lui Becali a incetat sa faca performanta. Campionatele castigate au venit in urma unor scandaluri, iar in Europa echipa sa s-a facut de cele mai multe ori de rusine.
Oricat de mult s-ar minti unii, nu poti sa faci performanta cu oameni ca Tamas si cu un antrenor caruia ii face patronul echipa. Atunci cand nu i-o face nevasta, bineinteles.
Gura lui Chipciu adevar graieste
Nu se intampla des ca un fotbalist sa spuna lucruri care sa te uimeasca in sens pozitiv. Totusi, Alexandru Chipciu a facut-0. Recent, fostul fotbalist de la FC Sporting Becali a zis urmatoarele:
„Din păcate, cine are bani curați nu se încumetă să investească în fotbalul românesc. Nu e plăcut să vezi că unii patroni au făcut lucruri necurate și au sfârșit arestați.”
Adevar mai mare nu exista. Fotbalul romanesc a ajuns o mocirla atat de mare, incat investitorii seriosi se feresc de el. Si e normal, pentru ca nimeni nu vrea sa investeasca bani doar ca Federatia si Liga sa trimita campionate si cupe doar in curtile anumitor echipe.
Din cauza „investitorilor” ca Becali, noi riscam sa pierdem intreg fotbalul romanesc. Am pierdut deja o gramada de echipe care faceau ca fotbalul acesta sa fie frumos. E doar o chestiune de timp pana cand le pierdem si pe restul.
Chiar si FC Sporting Becali va disparea. Si asta in urmatorii ani. Oricat de mult si-ar dori suporterii lor, nimeni nu poate nega faptul ca aceasta echipa traieste pe muchie de cutit. In momentul in care ea va ajunge sa-l coste pe Becali bani, acesta o va inchide, asa cum a facut si cu restul afacerilor sale.
Pas cu pas
Daca va avea vreodata loc vreo renastere a fotbalului romanesc, aceasta se va face cu siguranta pas cu pas. Altfel nici nu se poate. Iar primul pas trebuie sa fie spalarea imaginii fotbalului romanesc, pentru a face ca aceasta afacere sa fie din nou atractiva pentru investitori.
Fotbalul de calitate nu se poate face fara investitori. Asta e un lucru sigur. Si, pentru a atrage investitori, e nevoie ca proiecte precum cel al Stelei sa aiba succes.
Insa acest succes nu inseamna doar promovarea, ajungerea inapoi in prima liga si castigarea unor noi campionate. E foarte important ca echipa de fotbal a Stelei sa aiba succes pe toate planurile. Asta inseamna sa fie iubita si sustinuta de suporteri, sa faca spectacol in teren, sa castige campionate si sa se tina cat mai departe de scandalurile cu care fotbalul romanesc ne-a obisnuit pana acum.
Cu un fotbal curat, vor veni si investitori. Investitori seriosi, nu hoti.