Steaua tinerilor
M-am bucurat atunci cand am auzit ca Steaua isi reactiveaza sectia de fotbal. Insa si mai mult m-am bucurat atunci cand am auzit planurile sefilor clubului Steaua, de a readuce fotbalul ros-albastru acolo unde ii este locul. Deja nu mai este un secret faptul ca echipa noastra o sa-si inceapa drumul spre Liga 1 cu tineri, cu copii stelisti, crescuti de Steaua si invatati de mici cu mentalitatea de invingator atat de necesara pentru a face fata la cel mai mare club sportiv din Romania.
Sigur, echipa noastra nu va fi formata doar din tineri. Vor fi si jucatori cu experienta, asa cum e normal sa fie, asa cum se practica si la alte echipe mari, cu centre de copii si juniori foarte puternice, asa cum este Ajax Amsterdam, de exemplu. Dar, la fel ca in cazul acestor echipe, tinerii vor fi actorii principali.
Nu stiu daca conducatorii clubului Steaua au ales aceasta solutie pentru ca e cea mai ieftina sau daca au un plan anume. Cert este ca estea cea mai buna decizie pe care o puteau lua. Va voi explica de ce.
Adevaratul fotbal de performanta a luat nastere in cartierele din jurul stadioanelor
In ziua de azi, performanta inseamna bani. Daca ai bani de aruncat, poti cumpara orice, poti plati orice si atunci poti ajunge rapid la performanta. Dar aceasta performanta are picioare de lut. Nu poate rezista fara bani multi, pentru ca echipele sunt construite rapid iar planurile sunt facute pe termen scurt.
Asta este fotbalul modern. Foarte rar vedem rabdare in acest gen de fotbal, iar planurile pe termen lung sunt si mai rare. Fotbalul modern este total opus fotbalului romantic, acel fotbal frumos, practicat in zilele in care echipele de fotbal nu isi goneau suporterii de pe stadioane.
Atunci, echipele isi cresteau singure jucatorii. Marele Cruyff s-a nascut la cateva strazi distanta de stadionul Ajaxului, echipa cu care el a castigat de 3 ori, consecutiv, Cupa Campionilor Europeni. Si ca el au fost multi altii, jucand pentru echipe ca Real Madrid, Benfica, Bayern Munchen sau Liverpool.
De ce au fost acele echipe atat de bune? Raspunsul e unul singur. Au fost ambitioase, cu jucatori ambitiosi. Pe vremea aceea fotbalul nu era un sport al milionarilor, asa cum e acum. Jucatorii de fotbal nu se imbogateau peste noapte. Nu jucau pentru bani. Jucau in schimb pentru echipele care ii cresteau, deoarece aveau un atasament deosebit fata de ele, atasament pe care azi nu il mai prea intalnim.
Steaua – proiect pe termen lung
Proiectul Stelei este unul pe termen lung. Nimic nu garanteaza faptul ca echipa noastra va avea doar victorii dupa victorii. Nimic nu garanteaza ca vom termina pe primul loc in fiecare an. Dar timpul este de partea noastra. Avem destul timp la dispozitie ca sa formam o echipa puternica, o echipa cu fotbalisti buni, care sa stie ce inseamna sa joci pentru Steaua Bucuresti.
Nu exista nici o limita pentru Steaua. Echipa noastra poate sa ajunga din nou acolo sus, acolo unde a ajuns si in 1986. Totul depinde de cei care conduc. Marius Lacatus e unul dintre acesti oameni. El stie foarte bine ce inseamna performanta, ce inseamna sa fii campion al Europei si ce inseamna sa joci pentru echipa armatei. E de datoria lui sa ii invete si pe cei tineri aceste lucruri.
Pana acum, Fiara a fost tacuta. Nu ne-a spus foarte multe despre proiectul pe care il conduce. Inca nu a ales un antrenor, inca nu ne-a dezvaluit ce jucatori vom avea in lot. Pana la noul sezon, mai sunt insa multe luni. Asa ca are destul timp la dispozitie, timp pe care trebuie sa il foloseasca pentru a face alegerile cele mai bune.
Performanta adevarata poti face doar cu oameni care cred in clubul pentru care joaca, care sunt dispusi sa lupte pentru el. Iar tinerii pe care ii creste acum Lacatus pot fi acesti oameni.